alt text

Τι θα λέγατε για ένα δυνατό θρίλερ που εξελίσσεται στο διάστημα με επιρροές από μυθολογία Lovecraft; Το Moons of Madness έρχεται κατευθείαν από τον πλανήτη Άρη, υποσχόμενο ένταση, αγωνία και δυνατές συγκινήσεις.

Είστε μέλος μιας διαστημικής ερευνητικής ομάδας και ζείτε σε μια ειδικά κατασκευασμένη βάση στον Άρη, κάνοντας μελέτες για λογαριασμό της εταιρίας Orochi. Από την πρώτη στιγμή το παιχνίδι δείχνει δίνει τον τόνο, τοποθετώντας σας μέσα στους προσωπικούς εφιάλτες του πρωταγωνιστή και προμηνύοντας τί ακολουθεί. Μέσα από την πρόοδό σας και τις αποστολές που σας ανατίθενται, ξετυλίγετε ένα φαινομενικά αθώο κουβάρι συμπτώσεων που καταλήγουν σε συμπαντικές συνομωσίες και ανίερες λατρείες ξεχασμένων θεοτήτων, όπως μόνο η πένα του Lovecraft μπορεί να συλλάβει. Το σενάριο του παιχνιδιού είναι δυνατό και μπορούσε πραγματικά να “ανοίξει” πολύ περισσότερο αν δεν επικεντρώνονταν αποκλειστικά στον πρωταγωνιστή. Αν ασχοληθείτε βαθύτερα με το lore μέσα από σημειώσεις και logs που βρίσκετε, συναντάτε αποκαλύψεις για τα διαταραγμένα μέλη της ομάδας σας, στα οποία όμως το παιχνίδι επιλέγει να μην εμβαθύνει και παίζει εκ του ασφαλούς, ακολουθώντας την πεπατημένη του καλού εναντίον του κακού.

Lovecraft χωρίς πλοκάμια δεν γίνεται.

Το Moons of Madness είναι μια περιπέτεια πρώτου προσώπου με έμφαση στην ιστορία, που σας οδηγεί σαν τρενάκι από την μία σκηνή στην επόμενη, μέχρι το φινάλε. Έχετε ελευθερία κινήσεων, σε ένα περιορισμένο όμως περιβάλλον δράσης που μπορεί να είναι η βάση σας ή κάποια εξωτερική εγκατάσταση όπου χρειάζεστε τη στολή σας. Η μετακίνηση γίνεται με ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα το οποίο όμως δεν οδηγείτε και απλά αποτελεί την μετάβαση στην επόμενη σκηνή ή στο επόμενο κεφάλαιο. Μέσα από τέτοιες μικρές λεπτομέρειες διαδικασιών και ρουτίνας όπως αποσυμπίεσης, αναπλήρωσης οξυγόνου κτλ το παιχνίδι καταφέρνει να σας μεταφέρει μέσω του πρωταγωνιστή μια οικειότητα και μια επαγγελματική προσέγγιση όσον αφορά την ανθρώπινη εξοικείωση σε εξωπλανητικές συνθήκες επιβίωσης. Δεν έχετε όπλα στην διάθεση σας, παρά μόνο ένα φακό και μια συσκευή στον καρπό σας μέσω της οποίας ελέγχετε την πρόοδο της αποστολής σας ή αποκτάτε μεμακρυσμένη πρόσβαση σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Υπάρχουν ελάχιστες σκηνές μάχης οι οποίες όμως είναι πλήρως καθοδηγούμενες και τοποθετημένες σεναριακά στα κατάλληλα σημεία-checkpoints απλά για να οδηγηθείτε στην κλιμάκωση της ιστορίας. Μπορείτε να πεθάνετε, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκτυπο στη πρόοδο, καθώς υπάρχει μέριμνα πριν από σχεδόν κάθε δύσκολο σημείο να γίνεται αυτόματο save.

Σημαντικό στοιχείο αποτελούν οι γρίφοι, οι οποίοι ενώ δεν παρουσιάζουν τρομερή δυσκολία, λόγω της φύσης του παιχνιδιού και το αργό στήσιμο σκηνικού μπορούν να γίνουν ενοχλητικοί. Η έλλειψη μάχης, ο υποτυπώδης χάρτης, οι γρίφοι που απαιτούν ψάξιμο και πισωγυρίσματα και μερικές πίστες που είναι σχεδιαστικά μπερδεμένες (κυρίως στην αρχική βάση) δοκιμάζουν εν μέρει τα νεύρα σας σε σημεία, χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να αποτελούν τροχοπέδη για την διασκέδασή σας. Οι γρίφοι δεν διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας και σίγουρα τους έχετε ξαναδεί σε κάποιο άλλο παιχνίδι παρόμοιας θεματολογίας. Παρόλα αυτά όμως το παιχνίδι κερδίζει πόντους στηριζόμενο στην κλιμακούμενη απειλητική ατμόσφαιρα που χτίζεται σιγά σιγά, προκαλώντας μια διαρκή ανησυχία και αμφιβολίες ακόμα και για τον ίδιο σας τον εαυτό.

Ήρθα στον Άρη που δεν έχει κορονοϊό, να κυκλοφορώ ελεύθερος.

Τα γραφικά δεν “βγάζουν μάτια”, αλλά είναι τίμια και μεταφέρουν την αίσθηση της απεραντοσύνης του διαστήματος. Οι άγονες απάτητες πεδιάδες του πλανήτη Άρη, οι περίτεχνοι διαστημικοί σταθμοί και τα μυστήρια εξωγήινα σπήλαια συνθέτουν ένα αρμονικό σκηνικό στο οποίο θα αφεθείτε ευχάριστα. Ο δε ήχος με ακουστικά είναι απολαυστικός, καθώς οι απόκοσμες φωνές, τα τριξίματα και τα ανατριχιαστικά καλέσματα λατρείας εξωγήινων θεών καθηλώνουν.

Χωρίς να αναλώνεται σε υπερβολές και φθηνό τρόμο, το Μoons of Madness έχει τη βάση και το σκηνικό για να σας κρατήσει καρφωμένους στην οθόνη. Παίζοντας νιώθετε σα οπτικοποιείται μπροστά σας ένα καλό βιβλίο με υπερφυσική θεματολογία που σε κάθε κεφάλαιο θέλετε να συνεχίσετε για να δείτε την κλιμάκωση και τον επίλογο της ιστορίας. Με δύο διαφορετικά τέλη που διαμορφώνονται με μια απόφαση της τελευταίας στιγμής και διάρκεια που υπερβαίνει τις έξι-επτά ώρες (αλλά και με μηδαμινό replayability), το Μoons of Madness είναι μια οδύσσεια του διαστήματος με ένταση και ενδιαφέρον που αξίζει την προσοχή σας.

  • Ατμόσφαιρα και σκηνικό τρόμου
  • Το lore
  • Ικανοποιητική διάρκεια για το είδος του
  • Ήχος
  • Παράλληλες ιστορίες δεν αναπτύσσονται όσο έπρεπε
  • Κλισέ γριφοι που κουράζουν
  • Μηδαμινό replayability
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Rock Pocket Games
ΕΚΔΟΣΗ:Funcom