alt text

Το Monument Valley 2, της Ustwo Games, χτίστηκε πάνω στην ίδια την πορεία ωρίμανσης των δημιουργών του ως γονέων κι ως -γιατί να το κρύψουμε- καλλιτεχνών. Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης του παιχνιδιού δεν κρύβω πως η αγωνία μου ήταν μεγάλη καθώς είχα κουραστεί με τη φλυαρία και την ευρωβορία των mobile games. “Θα χάσω τον χρόνο μου και θα αναγκαστώ να γράφω μπαρούφες για να ικανοποιήσω τον Terminator”, σκέφτηκα. Φυσικά, δεν είχα παίξει το πρώτο Monument Valley. Το λάθος μου ήταν σημαντικό.

Το Monument Valley 2 είναι ένα puzzle game ισομετρικής προοπτικής. Σκοπός είναι να καθοδηγήσετε την Ρω και την κόρη της μέσα από πολυεπίπεδους λαβύρινθους σε αλήθειες για την ζωή και τη σχέση μητέρας - παιδιού. Στοιχεία νεοσουρρεαλισμού και οπτικών ψευδαισθήσεων απαιτούν να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε, όμως πρέπει να τονιστεί πως το παιχνίδι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δύσκολο. Η απόκριση των χαρακτήρων στις εντολές είναι αργή οπότε δεν απαιτούνται γρήγορες αντιδράσεις ή πολλά tap στην οθόνη αφής.

Δείγμα από τα ψευτο-πολυδιαστατα παζλ που καλείστε να λύσετε.

Δείγμα από τα ψευτο-πολυδιαστατα παζλ που καλείστε να λύσετε.

Η παρουσίαση της ιστορίας μου άφησε αίσθηση ενός μεταμεταμοντέρνου ποιήματος, γραμμένου κατά την πρώτη δεκαετία του 2000. Ακόμα και οι τίτλοι των κεφαλαίων φαίνεται να ταιριάζουν σε αυτή την περιγραφή, πχ “κεφάλαιο τέταρτο, όπου ο X διδάσκεται το Υ κατά την ανάβασή του”. Οι φιγούρες που συναντά η Ρω είναι αφηρημένες αλλά αναδίδουν φιλικότητα και στοργή. Η ατμόσφαιρα, παρόλο που μπορεί να θυμίζει κάτι από λύπη ή απώλεια, είναι στην πραγματικότητα ελπιδοφόρα και ό,τι γκρεμίζει προσπαθεί να αναδομήσει, καταδεικνύοντας έτσι φως, το οποίο κλείνει το εκάστοτε κεφάλαιο.

Προς την ανωτέρω κατεύθυνση συμβάλουν και οι μουσικές επιλογές. Κινήσεις εντός παιχνιδιού συνδέονται με νότες, μελωδίες. Αφηγήσεις ή ομιλίες συνοδεύονται από δευτερόλεπτα είτε σιωπής είτε ατμοσφαιρικής ambient. Έτσι δημιουργείται η αίσθηση πως στον κόσμο του Monument Valley, ήχος και ύλη συνυφαίνονται. Γι’ αυτόν τον λόγο, η χρήση καλών ακουστικών είναι συνιστώμενη. Εικαστικά, το παιχνίδι είναι άψογο, με έντονα χρώματα-πανδαισία για το μάτι, χωρίς απότομες αλλαγές. Άρα, αξιοποιούνται πλήρως οι νεότερες τεχνολογίες απεικόνισης των οθονών. Η μηχανή γραφικών είναι ελαφριά και τα περισσότερα συστήματα με Android μπορούν να το τρέξουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι χρωματικές επιλογές στα διάφορα επίπεδα είναι εξαίσιες.

Οι χρωματικές επιλογές στα διάφορα επίπεδα είναι εξαίσιες.

Το παιχνίδι κοστίζει γύρω στα 5.5 ευρώ στo Play Store και θεωρώ πως αξίζει τα χρήματά αυτά, παρόλο που ο χρόνος ενός playthrough είναι αρκετά μικρός. Η Ustwo Games φαίνεται να εξελίσσεται με κάθε παραγωγή και να κινείται σε ποιοτικότατα μονοπάτια, οπότε μια μικρή αμοιβή δεν είναι για το τίποτα. Το Monument Valley 2 είναι εύκολο, όμως είναι και ένα ποίημα που μεταφέρεται στην οθόνη σας. Αξίζει να το αγγίξετε και να το ακούσετε. Μακάρι βέβαια η όποια συνέχειά του να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και ίσως μεγαλύτερη δυσκολία.

  • Λυρισμός και αναζητήσεις υπαρξιακού επιπέδου
  • Εξαιρετικής αισθητικής γραφικά και ήχος
  • Γρίφοι που δεν κουράζουν
  • Χαμηλή σχετικά τιμή
  • Μικρή διάρκεια
  • Είναι φτιαγμένο κυρίως για ένα playthrough, χωρίς μεγάλη αξία επανάληψης
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Android, iOS
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ustwo Games
ΕΚΔΟΣΗ:Ustwo Games
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Puzzle
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.monumentvalleygame.com/mv2
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:5/6/2017