Minecraft: Xbox 360 Edition Review

, Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 0  

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει ακούσει έστω για το Minecraft; Το indie game που μοσχοπουλήθηκε πριν ακόμα βγει επίσημα, μεγάλωσε μαζί με την βάση χρηστών του και τώρα απολαμβάνει μια ιδιότυπη δική του κορυφή. Αυτός ο μοναδικός -από πολλές απόψεις- τίτλος, έφτασε επιτέλους στο Χbox 360. Είναι όμως το σκάψιμο και οι κατασκευές το ίδιο απολαυστικά όπως στο PC;

Αν δεν ξέρετε τι είναι το Minecraft, επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω. Το Minecraft είναι ένα sandbox παιχνίδι, όπου έχετε όλη την ελευθερία να κάνετε ότι σας φωτίσει ο Θεός, σε έναν κόσμο που όλα αποτελούνται από κύβους. Εξου και τα απέραντα λιβάδια και βουνά που μοιάζουν σαν να βγήκαν από κάποιο κακό παιχνίδι του Net Yaroze (που το θυμήθηκα τώρα αυτό;). Το κάθε κυβάκι αντιπροσωπεύει ένα υλικό του πραγματικού κόσμου. Στοιχεία όπως πέτρα, ξύλο, χώμα, μέταλλο, άμμος, όλα εμφανίζονται με την μορφή τετραγώνων και ο παίκτης τα κάνει mine (τα σπάει δηλαδή) για να μαζέψει τα υλικά. Έπειτα μπορεί να κάνει crafting, δηλαδή να φτιάχνει πράγματα με συνδυασμούς υλικών όπως εργαλεία, σανίδες, πυρσούς κλπ. Όπως και στη φύση, κάποια υλικά είναι πιο σπάνια (π.χ. χρυσός, διαμάντια) ενώ μερικά άλλα χρειάζονται ειδικά εργαλεία (τσεκούρι για ξύλο, αξίνα για πέτρα, φτυάρι για άμμο). Τα πράγματα που μπορεί να φτιάξει ο παίκτης ποικίλουν από τα πολύ απλά όπως σανίδες και κοντάρια, μέχρι περίπλοκα όπως αμαξίδια που κινούνται σε ράγες ή μηχανισμούς που πετάνε αυτόματα βέλη.

Φυσικά, όπως ο πραγματικός κόσμος, έτσι και ο κόσμος του Minecraft έχει και αυτός τους κινδύνους του. Υπάρχει ημέρα, αλλά και νύχτα, όπου τα πράγματα αγριεύουν, αφού γεμίζει ο τόπος αράχνες, ζόμπι, σκελετούς με τόξα και τα creepers είναι λίγο πιο δραστήρια από το κανονικό. Πρέπει λοιπόν να φτιάξετε το σπίτι σας και να μείνετε εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού ο θάνατος ισοδυναμεί με χάσιμο όλων των αντικειμένων που έχετε μαζέψει.

E, αρνί! Τι κάνεις εκεί; Φύγε απο το νερό γρήγορα!

Από εκεί και πέρα επιλέγετε την περιπέτειά σας: Θέλετε να γίνετε σπηλαιολόγος; Ο κόσμος του Minecraft που δημιουργείται εντελώς τυχαία, έχει άπειρες σπηλιές για εξερεύνηση. Θέλετε να γίνετε αρχιτέκτονας; Μπορείτε να μαζέψετε όλα τα υλικά και να κάνετε μοναδικές δημιουργίες από γυαλί, πέτρα ή τούβλα. Θέλετε να γίνετε ταξιδιώτης του κόσμου; Ο κόσμος του Minecraft καλύπτει πολλά ψηφιακά τετραγωνικά μίλια και σίγουρα θα ανακαλύψετε κάτι που δεν έχετε δει μέχρι τώρα. Θέλετε να γίνετε ο Scrooge McDuck στο Klondike; Ξεκινήστε να σκάβετε μέχρι να πιάσετε την καλή. Είναι πραγματικά στο χέρι σας χέρι να ακολουθήσετε τη δική σας περιπέτεια, και γι αυτό το παιχνίδι αγαπήθηκε τόσο πολύ εξαρχής.

Στο Xbox 360, oι δημιουργοί μάλλον ηθελημένα δεν μετέφεραν την τελευταία έκδοση του PC. Αντ’ αυτού μετέφεραν την τελευταία μεγαλύτερη beta που είχε βγει (και αγαπηθεί περισσότερο), άσχετα αν δεν εμφανίζεται πουθενά η λέξη “beta”. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει adventure mode, XP orbs και διάφορα τέτοια. Είστε εσείς, η φύση και ότι σας κατέβει στο κεφάλι.

Μια άλλη μεγάλη διαφορά είναι ο τρόπος που χειρίζεστε τα μενού του τίτλου, που είναι και το βασικό του στοιχείο για το crafting. Πλέον δεν χρειάζεται να ψάχνετε τις «συνταγές» για να φτιάξετε τα ανάλογα εργαλεία, βάζοντας τα κατάλληλα υλικά στα κατάλληλα τετραγωνάκια του crafting table. Υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα αντικείμενα έτοιμα και χωρίζονται σε καρτέλες ανάλογα με τη χρήση τους (π.χ. μηχανισμοί, όπλα, πανοπλίες, κλπ). Επιλέγοντας το ανάλογο υλικό, βλέπετε και την συνταγή του έτοιμη με τα υλικά που χρειάζεστε. Αν δεν έχετε κάποια από αυτά, απλά κοκκινίζουν και δεν πετυχαίνει το crafting. Γενικά, αν πρέπει να χαρακτηρίσω τον τομέα των μενού, μπορώ να πω ότι σίγουρα δεν φτάνει το interface που του PC σε θέματα αμεσότητας. Σε περιπτώσεις ειδικά που έχετε να κάνετε και με εχθρούς που μπορεί να σας ξαφνιάσουν (δεν γίνεται pause το παιχνίδι αν είστε στο crafting menu), η έλλειψη αμεσότητας μπορεί να ξενερώσει πολλούς. Από την άλλη, πρόκειται για μια λογική κίνηση, αφού έπρεπε αυτά τα μενού να προσαρμοστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο χειριστήριο του 360.

Το multiplayer έχει πολύ γέλιο.

Η τρίτη και μεγαλύτερη αλλαγή είναι ο τρόπος που δουλεύει το online. Η δομή server/client (δηλαδή κάποιος «σηκώνει» έναν server και οι υπόλοιποι συνδέονται σε αυτόν) αποτελεί παρελθόν. Πλέον καλείτε τους φίλους σας στον δικό σας κόσμο, παίζετε μαζί και σε περίπτωση που θελήσετε να πάτε για ύπνο, πάει για ύπνο μαζί και το session. Σίγουρα όχι και τόσο καλό. Φυσικά creative mode δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Τα γραφικά του τίτλου είναι… τα γνωστά γραφικά του Minecraft. H αλήθεια είναι ότι τρέχει αρκετά ομαλά στο 360 και μάλιστα κατάφεραν να του βάλουν και αρκετό anti-aliasing. Βέβαια, τα graphical mods όπως η αλλαγή υφών ή των ρούχων του χαρακτήρα πάνε βόλτα, οπότε βρίσκεστε με τον κλασικό πιξελιασμένο χαρακτήρα στα κλασικά πιξελιασμένα περιβάλλοντα. Ο ήχος έχει μεταφερθεί αυτούσιος από την έκδοση του PC, με τα κομμάτια του C418 να επιστρέφουν για να προσδώσουν ατμόσφαιρα στις διάφορες στιγμές του παιχνιδιού, ενώ τα ανατριχιαστικά ηχητικά εφέ από τις αράχνες, τα ζόμπι και τους σκελετούς είναι όλα ανέπαφα.

Μην σας τρομάζει το μέγεθος, σε λίγες ώρες θα το έχετε τελειώσει.

Κλείνοντας, δύο λόγια για το Minecraft γενικά. Πρώτα απ’ όλα είναι ένα παιχνίδι που αν ασχοληθείτε μαζί του, κατά πάσα πιθανότητα θα κολλήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μετά από λίγο θα χάσετε το ενδιαφέρον σας. Το εν λόγω διάστημα ποικίλει, ανάλογα με το πόσο εύκολα βαριέστε. Τα updates που θα βγουν μέσω Xbox Live θα προσθέσουν πράγματα στο παιχνίδι, αλλά ο βασικός του άξονας παραμένει πάντα ο ίδιος: σκάψτε, φτιάξτε και προσπαθήστε να μην σας φάνε λάχανο. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι μπορείτε πλέον να το παίξετε άνετα στην τηλεόραση του σαλονιού σας είναι μάλλον θετικό. Φσσσσσσσσσς ΜΠΟΥΜ!

+ Άπειρες ώρες καψίματος και δημιουργίας
+ Τρέχει ομαλά και τα γραφικά έχουν anti-aliasing
+ Τα μενού έχουν προσαρμοστεί αρκετά καλά στο χειριστήριο του 360
+ Minecraft στην μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού = geek dream

- Τα μενού δεν έχουν την αμεσότητα του PC
- Ο τρόπος που δουλεύει το multiplayer ( πρέπει ο παίκτης-host να είναι online)
- Τέλος τα skin mods και τα character mods

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: 4J Studios/Mojang
Διάθεση: XBLA
Είδος: Sandbox
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.minecraft.net/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 9/5/2012
PEGI: 7