Michael Jackson: The Experience Review

, Δευτέρα 20 Δεκέμβριος 2010 0  

Είστε φαν του Michael Jackson; Σας αρέσει να κάνετε moonwalk όταν χορεύετε; Συνηθίζετε να πιάνετε τα καμπανέλια σας όταν παίζετε video games; Τότε έχω το παιχνίδι που θα λατρέψετε! Το Michael Jackson the Experience ήρθε να αποτίσει φόρο τιμής στον βασιλιά της ποπ και των καρδιών μας.

Βασιζόμενη στην συνταγή των Just Dance, η Ubisoft έφτιαξε ένα ακόμη χορευτικό παιχνίδι, αυτή τη φορά αποκλειστικά με τραγούδια του MJ. Το «gameplay» είναι το ίδιο, βλέπουμε τις κινήσεις του χορευτή στην οθόνη και τις αντιγράφουμε, κρατώντας το Wiimote, με σκοπό να κάνουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο score. Δεν θα βρείτε πουθενά career mode ή οτιδήποτε συναφές. Τα κομμάτια είναι ξεκλειδωμένα εξ αρχής και το μόνο που μπορείτε να προσβλέπετε είναι σε κάποιο high score. Στο μενού του παιχνιδιού βλέπουμε ότι οι δημιουργοί μας δίνουν την δυνατότητα να μάθουμε τις κινήσεις πριν ξεκινήσουμε τον χορό. Μπαίνοντας όμως στο «Dance school», όπως ονομάζεται, βλέπουμε ότι όλα τα video tutorials είναι κλειδωμένα μέχρι να χορέψουμε τα τραγούδια που υποτίθεται πως μας μαθαίνουν. Τι καταπληκτική ιδέα! Λέω να το εφαρμόσουμε και σε άλλα παιχνίδια! Στο Assassin’s Creed, ας πούμε να απαιτεί μια αποστολή να χρησιμοποιήσουμε την eagle vision αλλά να την ξεκλειδώνει μόνο αν περάσουμε την συγκεκριμένη αποστολή! Ιδιοφυές.

Η οθόνη καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού από το μενού έναρξης μέχρι τα credits παθαίνει αναφυλαξία από την χρυσόσκονη και τα γκλιντέρια. Τα μοντέλα των χορευτών έχουν γίνει λίγο θαμπά για να μην φαίνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους (αυτός είναι ο σωστός φόρος τιμής) και τα περιβάλλοντα που λαμβάνουν μέρος τα χορευτικά είναι παρόμοια, τις περισσότερες φορές με αυτά των video clip του εκάστοτε κομματιού. Τα σκιτσάκια στα πλάγια της οθόνης, που μας δείχνουν τις κινήσεις που ακολουθούν δεν είναι πολύ κατατοπιστικά και εμφανίζονται ένα κλικ πιο αργά απ’ ότι πρέπει, οπότε δεν έχουμε προλάβει να προετοιμαστούμε έγκαιρα για την επόμενη κίνηση.

Ναι καλά, μήπως θες να κάνω και σπαγγάτο;

Το παιχνίδι δείχνει να μην δίνει ιδιαίτερη σημασία στις κινήσεις μας αλλά βαθμολογεί ανάλογα με τις ορέξεις του (μου αρέσουν τα παιχνίδια με ισχυρή προσωπικότητα – «δεν θα μου πεις εσύ τι να κάνω παλιοnerd»). Τα χορευτικά περιλαμβάνουν και πολλές κινήσεις με τα πόδια που δεν νομίζω να μπορεί να τις καταγράψει το Wii (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Εκτός αν βρω ςiimote νούμερο 45 και το φορέσω. Μας δίνεται και η δυνατότητα καταγραφής των high scores, αλλά γιατί πλαφόν στα πέντε γράμματα; Δεν αντέχει παραπάνω η μνήμη του Wii ή μήπως παίζω σε arcade και δεν το ξέρω;

Σε μερικά τραγούδια έχουμε την επιλογή να ακολουθήσουμε το χορευτικό του Michael Jackson ή των χορευτών του. Συγγνώμη αλλά αγόρασα το παιχνίδι για να νιώσω σαν τον βασιλιά της ποπ και θα κάθομαι να κάνω τις κινήσεις της κάθε τριτοδεύτερης γλάστρας; Δεν το δέχομαι! Αν διαλέξουμε να κάνουμε τις κινήσεις από τα δουλικά, γίνεται συχνό μπέρδεμα γιατί στην μέση βρίσκεται ο βασιλιάς και κατά λάθος θα βρεθούμε να αντιγράφουμε τις δικές του κινήσεις, που είναι πιο έντονες. Όχι ότι καταλαβαίνει διαφορά το παιχνίδι, αλλά έτσι για το θεαθήναι…

Δικόοοοοο σας!

Η χορογραφία είναι μερικές φορές τόσο γρήγορη που ο Michael έχει κάνει τρεις πλαστικές και έχει βγάλει 15 δίσκους μέχρι να τον προλάβω. Κάποιες άλλες κινήσεις είναι ανθρωπίνως αδύνατες εκτός αν γεννηθήκατε μαύρος, στην πορεία γίνατε λευκός, δεν έχετε την αίσθηση της όσφρησης και όταν πεθάνατε βγήκατε σε λαϊκό προσκύνημα. Πολλά και τα αργά κομμάτια που χορεύονται σε στυλ: κρατάω αναπτήρα όταν λένε οι Scorpions το Wind of Change. Διαολεμένο κέφι!

Μερικά τραγούδια δεν είναι καν χορευτικά, στην οποία περίπτωση οι πολυμήχανοι δημιουργοί πρόσθεσαν τις κινήσεις Βέρτη. Τι σημαίνει αυτό; Με το ένα χέρι κρατάω μικρόφωνο και τραγουδάω και το άλλο το κουνάω στο ρυθμό ή νιώθω το συναίσθημα του κομματιού ή χτυπάω τα δάχτυλα ρυθμικά ή πιάνω γαρύφαλλα και τα πετάω σε ξετσίπωτα τσουλάκια που έχουν ανέβει στα τραπέζια και κάνουν μια ομορφιά.

Δώσε πόνο μεγάλε καλλιτέχνη.

Το παιχνίδι υποστηρίζει έως και τέσσερις παίχτες. Μαζευτείτε τέσσερις καμένοι μαντράχαλοι και αρχίστε να πιάνετε τα «απ’ αυτά» σας μπροστά στην TV μέχρι να μπει μάνα/πατέρας/γκόμενα στο δωμάτιο και αρχίσει να κοιτάζει με γουρλωμένα μάτια ψιθυρίζοντας εξορκισμούς και ξεματιάσματα.

Δεν περίμενα ποτέ στην ζωή μου να ξεστομίσω κάτι τέτοιο αλλά... προτιμήστε το Just Dance. Το Michael Jackson the Experience είναι μία «εμπειρία» που μπορείτε να ζήσετε με δική σας ευθύνη…

+ Διασκεδαστικό μόνο σε παρέα που έχετε ήδη χάσει την αξιοπρέπεια σας
+ Μερικά γνωστά χορευτικά κομμάτια

- Πολλά γνωστά μη χορευτικά κομμάτια
- Παιχνίδι χορού που δεν αναγνωρίζει κινήσεις - κονγκρατσουλέισονς

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.0

Πλατφόρμα: Wii (review), DS, PSP, PS3, Xbox 360
Έκδοση: Ubisoft
Ανάπτυξη: Ubisoft
Διάθεση: CD Media
Είδος: Χορού
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://theexperience-thegame.ubi.com/michael-jackson/en-gb/home/index.aspx
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Noέμβριος 2010 (Wii, DS, PSP), 2011 (Xbox 360, PS3)
PEGI: 12