Metro 2033 Review

, Τετάρτη 24 Μάρτιος 2010 0  

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο, από το να βλέπουμε όλο και περισσότερες εκπλήξεις να κάνουν την εμφάνισή τους, ειδικά σε μια κατηγορία όπως τα FPS, όπου επικρατεί τρελός ανταγωνισμός. Και μπορεί να έχουμε χορτάσει από multiplayer, αλλά οι ποιοτικές single player εμπειρίες όπως το Metro 2033 είναι πάντα καλοδεχούμενες.

Metro 2033 λοιπόν. Το παιχνίδι βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα Dmitry Glukhovsky και διαδραματίζεται στην Μόσχα του κοντινού μέλλοντος. Ο εφιάλτης της πυρηνικής απειλής έχει γίνει πραγματικότητα και έτσι ο κόσμος έχει καταστραφεί ολοσχερώς και η επιφάνεια της Γης είναι μολυσμένη με ραδιενέργεια. Στη Μόσχα, όσοι επέζησαν πλέον ζουν υπογείως, στο μετρό της πόλης, όπου έχουν οργανωθεί σε επιμέρους κοινότητες. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του νεαρού Artyom, ο οποίος δεν πρόλαβε να γνωρίσει τη ζωή στην επιφάνεια, καθώς ανήκει στη νέα γενιά που μεγάλωσε στο μετρό, μετά την αποκάλυψη. Μαζί με τους συντρόφους σας, πρέπει να αντιμετωπίσετε τα μεταλλαγμένα πλάσματα που απειλούν την ανθρωπότητα, αναλαμβάνοντας την εκπλήρωση μίας ιδιαίτερα δύσκολης αποστολής. Η ιστορία του Metro 2033 δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά κρατάει το ενφιαφέρον σε ικανοποιητικά επίπεδα. Πάντως, ομολογώ ότι περίμενα περισσότερα λόγω του ότι βασίζεται σε βιβλίο.

Το παιχνίδι είναι μία γραμμική first-person περιπέτεια, η οποία δανείζεται στοιχεία από γνωστούς τίτλους του είδους, όπως το Bioshock, το FEAR και το STALKER. Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης διαδραματίζεται στο μετρό της Μόσχας, και γι αυτό το Metro 2033 είναι απίστευτα κλειστοφοβικό. Είναι και καταθλιπτικό, αφού ο κόσμος του είναι πραγματικά εφιαλτικός: εκατοντάδες άνθρωποι χωμένοι σε υπόγειους σταθμούς, ζουν σε άθλιες συνθήκες, μακριά από φως του ήλιου, με τις αρρώστιες από τη ραδιενέργεια και τις κακουχίες να αποτελούν καθημερινότητα. Οι επιθέσεις από μεταλλαγμένους είναι συχνές, οι απώλειες μεγάλες, οι προμήθειες περιορισμένες. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ... κυριολεκτικά. Η ανθρωπότητα πνέει τα λοίσθια στα σκοτεινά τούνελ της Μόσχας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανεβαίνετε στην επιφάνεια, όπου εκεί δεν υπάρχει καν ζωή, πέρα από κάποια λίγα μεταλλαγμένα φρικιά. Η Μόσχα είναι μια πόλη-φάντασμα, μια παγωμένη πόλη-φάντασμα. Τα πάντα έχουν καταστραφεί και ο πυρηνικός χειμώνας κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Όσοι επέζησαν από τον πυρηνικό όλεθρο, πλέον ζουν στο μετρό της πόλης.

Ο κόσμος του Metro 2033 με επηρέασε αρνητικά, μου χάλασε τη διάθεση. Ένιωθα χάλια όσο έπαιζα. Και πιστέψτε με, αυτό είναι... καλό. Μιλάμε για ένα απίστευτα ατμοσφαιρικό παιχνίδι, κάτι που θα εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο τις στιγμές που θα βρεθείτε μόνοι σας. Πέρα από ατμοσφαιρικό, είναι και ιδιαίτερα σκοτεινό. Γι αυτό και είστε εξοπλισμένοι με έναν φακό, έναν αναπτήρα και έναν φορτιστή. Γενικώς, η επιβίωση είναι η κύρια θεματολογία του Metro 2033. Για παράδειγμα, όταν ανεβαίνετε στην επιφάνεια (και γενικώς όταν βρίσκεστε σε ραδιενεργές περιοχές), είστε αναγκασμένοι να φοράτε αντιασφυξιογόνο μάσκα και να έχετε το νου σας στην ποσότητα του αέρα που σας έχει μείνει. Σε κάποια φάση μου τελείωνε ο αέρας και έψαχνα απεγνωσμένα να βρω μία καινούρια μάσκα, ενώ την ίδια στιγμή με κυνηγούσαν κάτι τεράστια μεταλλαγμένα πλάσματα. Προσπαθούσα σαν τρελός να τους ξεφύγω, ενώ ταυτόχρονα κοιτούσα να βρω κάποιο πτώμα να τσιμπήσω την μάσκα και ο χαρακτήρας μου βαριανάσαινε, όντας στα πρόθυρα της ασφυξίας. Πρόκειται για μία από τις πιο αγωνιώδεις εμπειρίες που έχω ζήσει ποτέ σε video game.

Πέρα από τους μεταλλαγμένους, που σας επιτίθενται όταν δεν το περιμένετε, στο παιχνίδι αντιμετωπίζετε και ανθρώπους, όπως διάφορους συμμορίτες, τύπους που ζουν μόνοι τους μακριά από τις επιμέρους κοινωνίες των σταθμών του μετρό, φασίστες κλπ. Οι μάχες με αυτούς είναι συνηθισμένες για τα δεδομένα των FPS και θα μπορούσαν να είναι αρκετά καλύτερες αν οι εχθροί είχαν πιο προσεγμένο ΑΙ. Μιλώντας για μάχες, το θέμα της επιβίωσης έχει ενσωματωθεί πανέξυπνα και εδώ. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οι σφαίρες σας είναι περιορισμένες και τα όπλα σας έχουν αδυναμίες. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα οικονομίας, βάση του οποίου ανταλλάζετε τις λίγες και πολύτιμες προ-αποκάλυψης σφαίρες που βρίσκετε, με περισσότερα, αλλά και κατώτερα πυρομαχικά. Γενικώς, οι πολύτιμες σφαίρες είναι το νόμισμα του κόσμου του παιχνιδιού και με αυτό αγοράζετε πυρομαχικά, νέα όπλα, αναβαθμίσεις για τα όπλα κλπ. Κάθε σταθμός έχει και τους δικούς του πωλητές, κάθε σταθμός είναι και μια ξεχωριστή κοινωνία. Ωραίο.

Στην ραδιενεργή και παγωμένη επιφάνεια δεν αντέχει κανείς χωρίς μάσκα.

Τα σκοτεινά περιβάλλοντα του παιχνιδιού μπορεί να σας μπερδέψουν, γι αυτό και στον εξοπλισμό σας περιλαμβάνεται μια πυξίδα που πάντα σας δείχνει που πρέπει να πάτε, ενώ έχετε και ένα τεφτέρι, στο οποίο σημειώνετε τα εκάστοτε objectives σας, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Το σκοτάδι επίσης μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε για να το παίξετε... Sam Fisher, με τη βοήθεια του φωτοσένσορα που διαθέτετε, ο οποίος σας δείχνει πόσο εκτεθειμένοι είστε. Πέρα από το “συμβατικό” gameplay, την εξερεύνηση και τις μάχες δηλαδή, το Metro 2033 σας επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις, όπως κομμάτια με on-rails shooting και κάψιμο δεκάδων μεταλλαγμένων με φλογοβόλο. Tέλος, ανά διαστήματα βλέπετε/παίζετε και κάποιες παραισθήσεις, που υποδηλώνουν ότι ο Artyom είναι ξεχωριστός. Εδώ το παιχνίδι θυμίζει αρκετά το FEAR, αν και η ιστορία του δεν βοηθά ιδιαίτερα την κατάσταση.

Το Metro 2033 είναι απολαυστικό και δεν θα ξεκολλήσετε από αυτό μέχρι να το ολοκληρώσετε. Έχει αγωνία και ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Πέρα από το gameplay, σε αυτό βοηθάει τρελά και η γενικότερα ατμοσφαιρική παρουσίασή του κόσμου του, που βρίσκεται σε αποσύνθεση, τόσο στο έδαφος όσο και στην επιφάνεια. Το παιχνίδι διαθέτει φανταστικά γραφικά, τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα που έχουμε δει στο Xbox 360. Οι όμορφες φωτοσκιάσεις, τα λεπτομερέστατα μοντέλα χαρακτήρων και περιβάλλοντα, το ομαλότατο animation, το σταθερό frame rate και τα εκπληκτικά εφέ είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία του κορυφαίου οπτικού συνόλου. ΟΚ, ο κόσμος του παιχνιδιού είναι κλειστός και περιοριστικός, αλλά αυτό δεν μειώνει το τεχνολογικό επίτευγμα της 4A Games. Ανάλογη ποιότητα συναντάμε και στον ηχητικό τομέα. Όλα εφέ είναι εξαιρετικά, ενώ η μουσική έχει προσεκτική παρουσία και... δεν μπαίνει στη μέση. Ότι ακριβώς ταιριάζει σε τέτοιου είδους τίτλο. Οι ρωσικές προφορές των αγγλικών μπορεί να σας ξενίσουν λίγο, αλλά έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε και ρωσικά με υπότιτλους για πιο αυθεντική εμπειρία.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά την ποσότητα οξυγόνου που σας έχει απομείνει...

Το θέμα με το Metro 2033 είναι ότι δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο αφού το ολοκληρώσετε, πέρα από... την ικανοποίηση της περιπέτειας. Είναι αυστηρά single player και με βάση τα χαρακτηριστικά του, δύσκολα θα μπορούσε να έχει multiplayer. Παρόλα αυτά, όταν βασικοί ανταγωνιστές του, όπως το Bioshock 2, προσφέρουν αρκετά περισσότερα, αυτομάτως υστερεί, ειδικά σε τέτοιες εποχές. Πάντως, αν έχετε μπουχτίσει με τα αμέτρητα στρατιωτικά shooters και θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τις online μάχες, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να ζήσετε την έντονη και πρωτόγνωρη εμπειρία που προσφέρει το Metro 2033.

+ Εφιαλτικός κόσμος, φοβερή ατμόσφαιρα
+ Κορυφαία γραφικά και ήχος
+ Αγωνιώδες από την αρχή ως το τέλος
+ Η επιβίωση ως θεματολογία

- Μικρό replay value
- Προβληματικό ΑΙ
- Από τη στιγμή που βασίζεται σε μυθιστόρημα, η ιστορία έπρεπε να είναι καλύτερη

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PC)
Έκδοση: THQ
Ανάπτυξη: 4A Games
Διάθεση: Zegetron
Είδος: FPS
Παίκτες: Single player
Επίσημο Site: http://www.metro2033game.com/en
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 19/3/2010
PEGI: 16