Metal Gear Solid HD Collection Review

, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 0  

Τα παιχνίδια χωρίζονται σε διαφορετικά είδη με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, αυτά που βγαίνουν απλά γιατί έχει περάσει ένας χρόνος από τον προηγούμενο τίτλο της σειράς (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε) και αυτά που προέρχονται από δημιουργούς που έχουν πραγματικά μια ιστορία να πουν. Ένας από τους λόγους που τα περισσότερα παιχνίδια ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν μεγάλοι δημιουργοί με ξεκάθαρο όραμα αυτού που θέλουν να φτιάξουν. Δημιουργοί όπως οι Ron Gilbert, Will Wright, Sid Meier και πολλοί άλλοι, των οποίων τα ονόματα παλιά συχνά τα βλέπαμε με τιμή πάνω από τίτλους παιχνιδιών, πλέον έχουν σχεδόν χαθεί, και τα games εδώ και καμιά δεκαετία, φτιάχνονται απο “ομάδες”. Η σειρά Metal Gear Solid, παρόλα αυτά, είναι ακόμα εδώ και με το όνομα του Hideo Kojima άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτή, τοποθετείται ασφαλώς στην δεύτερη κατηγορία. Τα Metal Gear Solid λοιπόν επιστρέφουν με μια HD συλλογή για να... θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Τα παιχνίδια της σειράς είναι μια ιστορία ενός κόσμου περίπου σαν το δικό μας, alt-history θα μπορούσε να πει κανείς. Δίποδα μηχανικά οχήματα, τα Metal Gear, με την δυνατότητα να εκτοξεύουν πυρηνικούς πυραύλους, έχουν αλλάξει το πρόσωπο του πολέμου και την ισορροπία των δυνάμεων στον πλανήτη, άτομα με τηλεκινητικές η άλλες υπερφυσικές δυνάμεις κυκλοφορούν ανάμεσά μας και όλα κάπως περιστρέφονται γύρω απο μια υπέρ-συνωμοσία μιας ομάδας που αποκαλείται The Patriots και δρα βάσει μιας νεφελώδους ατζέντας. Όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της πλοκής και εδώ δεν είναι ο χώρος για να προσπαθήσουμε να την αναλύσουμε. Οι πρωταγωνιστές αυτής της ομολογουμένως περίπλοκης ιστορίας είναι στρατιώτες. Μέσα από τα μάτια τους βλέπουμε μια σύνθετη εικόνα για τον πόλεμο, το τι σημαίνει να πολεμάς για ιδανικά, για πατρίδες, ή και για τον φίλο σου ακόμα, τι σημαίνει ειρήνη και ποιο είναι το τίμημα της.

Ο Solid Snake, ο πιο διάσημος ίσως απο τους πρωταγωνιστές, είναι ένας απο τους κλώνους του θρυλικού στρατιώτη Big Boss. Ένας στρατιώτης, γεννημένος και μεγαλωμένος στη μάχη, ήδη από την πρώτη του εμφάνιση η εμπειρία του από πολέμους τον έχει κάνει κυνικό και απόμακρο. Τον συναντάμε στο πρώτο Metal Gear Solid (το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην συλλογή) και το MGS2: Sons of Liberty, όπου αργότερα δίνει τη θέση του πρωταγωνιστή στον Raiden, έναν εξίσου ικανό στρατιώτη, άλλα πολύ λιγότερο έμπειρο σε σχέση με τον Snake. Η αλλαγή αυτή στο MGS2 αιφνιδίασε πολλούς παίχτες και έκτοτε ο νεαρός Raiden αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του franchise. Το επόμενο παιχνίδι της σειράς, το Metal Gear Solid 3: Snake Eater, είναι prequel, μια ιστορία μέσα στη καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Big Boss, τον “πατέρα” του Solid Snake. Μαζί με τα sequels του, MGS: Portable Ops (επίσης δεν περιλαμβάνεται) και MGS: Peace Walker, μας δείχνει την ιστορία απο την αρχή.

Stealth at it's finest. Κακόμοιρε στρατιωτάκο.

Η αφήγηση των Metal Gear Solid πάντα με προβλημάτιζε. Από τη μια ο Hideo Kojima έχει διευρύνει τα όρια των δυνατοτήτων στα βιντεοπαιχνίδια όσο λίγοι άλλοι δημιουργοί, με αδιανόητα πρωτοποριακές σκηνές όπως η μάχη με τον Psycho Mantis στο πρώτο MGS. Ο Μantis, “σπάζοντας τον τέταρτο τοίχο”, μίλαγε απευθείας στον παίχτη και επιδείκνυε της υπερφυσικές του ικανότητες στην “πραγματικότητα”, χωρίς να βγαίνει εκτός χαρακτήρα (ήταν μέντιουμ στο κάτω κάτω). Από την άλλη, όλα τα MGS ξεχνάνε κάθε ιδέα πρωτοπορίας όταν έρθει η ώρα που πρέπει να εξηγήσουν στον παίχτη τι συμβαίνει. Πολλές ώρες από κάθε παιχνίδι της σειράς περνούν είτε σε κλασικές custcenes, είτε στις απαρχαιωμένες σκηνές διαλόγου μέσω codec, όπου είναι στην ουσία ένα μεγάλο κείμενο που πρέπει να διαβαστεί στον παίκτη. Έτσι, η αφήγηση στα MGS είναι ταυτόχρονα από τα καλύτερα άλλα και από τα πιο κουραστικά στοιχεία της σειράς.

Αυτός ο διχασμός συνεχίζεται και στο gameplay, μόνο που εδώ βλέπουμε την εξέλιξη με την πάροδο τον παιχνιδιών, πράγμα πολύ ενδιαφέρον στην εν λόγω συλλογή, με τη σειρά να προσπαθεί να ισορροπήσει το stealth κομμάτι με αυτό της δράσης και να τα καταφέρνει όλο και καλύτερα με κάθε καινούριο τίτλο. Τα MGS2, MGS3 και MGS: Peace Walker είναι φτιαγμένα σε διαφορετικές εποχές και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο gameplay, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Από το MGS2 μέχρι το Peace Walker, βλέπουμε μια σταδιακή μετάλλαξη του gameplay, με το βάρος να μετατίθεται όλο και πιο πολύ προς τη δράση. Το πιστολίδι είναι πιο ευχάριστο, πιο εύχρηστο και πιο ικανοποιητικό, ειδικά στο Peace Walker όπου οι μάχες είναι ένας εξίσου έγκυρος τρόπος αντιμετώπισής των εχθρών με το κλασικό stealth που όλοι έχουμε γνωρίσει και αγαπάμε στα Metal Gear Solid. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πώς μια συνταγή εξελίσσεται και βελτιώνεται τίτλο με τίτλο.

Τρέχα Raiden μη σε βρούν οι fans του Snake.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ήδη μεγάλη αξία της συλλογής αυξάνεται με τα πάρα πολλά και καλά extras, όπως τα Metal Gear και Metal Gear 2 για MSX, και οι VR Missions του MGS2. Ουσιαστικά, ότι υπήρχε στις επανεκδόσεις των παιχνιδιών -Substance και Subsistence- με μόνες απουσίες το The Document του MGS2 και τα Snake Vs. Monkey, Secret Theater και το οnline του Snake Eater. Επίσης, έχουν προστεθεί πολλά achievements, αρκετά απο τα οποία έχουν το γνωστό χιούμορ του Hideo (ψάξτε το Snake Beater, απλά), δείχνοντας ότι αυτή η συλλογή δεν είναι αρπαχτή αλλά φόρος τιμής στη σειρά.

Γι αυτό θέλω να επισημάνω ότι, μεγάλη απογοήτευση, από αυτή την άποψη, είναι η παράλειψη του πρώτου Metal Gear Solid από τη συλλογή. Όχι τόσο επειδή θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τη σειρά απο την αρχή (που θα ήταν), αλλά κυρίως γιατί με αυτή την έλλειψη ουσιαστικά χάνουν την ευκαιρία να φτιάξουν μια must-have συλλογή για όποιον θα ήθελε να “μπει” στην ιστορία του Metal Gear Solid. Αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό ξεκινώντας από το Sons of Liberty, θα τα βρει πολύ σκούρα και θα πρέπει να καταφύγει σε wiki ή... να παραμείνει μπερδεμένος.

Στον τεχνικό τομέα τώρα, το HD ρετουσάρισμα των τριών παιχνιδιών είναι καλοφτιαγμένο, με τα textures να δείχνουν πανέμορφα, τόσο στους χαρακτήρες όσο και στα περιβάλλοντα. Τα μοντέλα δεν θα εντυπωσιάσουν πολλούς, αλλά την δουλειά τους την κάνουν και καλά μάλιστα. Ειδικά στην περίπτωση του Peace Walker, πολλές φορές όταν έπαιζα ξέχναγα ότι πρόκειται για παιχνίδι PSP. Ο ήχος κορυφαίος - φωνές, μουσική, ακόμα και τα ηχητικά εφέ, είναι από τα καλύτερα που έχω συναντήσει. Η μουσική είναι απόλυτα ταιριαστή για κάθε MGS, με προσωπικό αγαπημένο το Snake Eater theme του MGS3. Το Peace Walker επίσης έχει τρομερό sound design, με πολλά αξιομνημόνευτα κομμάτια και ένα εκνευριστικά ανατριχιαστικό τραγουδάκι που συνοδεύει... ένα ελικόπτερο. Για το voice acting τα λόγια περιττεύουν. Ο David Hayter δεν παίζει απλά τον Solid Snake, ΕΙΝΑΙ ο Solid Snake. Πέραν όμως του πρωταγωνιστή, όλο το υπόλοιπο cast διατηρεί το υψηλό επίπεδο και κάνει όσο πιο ενδιαφέρουσες γίνεται τις, κακά τα ψέμματα, βαρετές συζητήσεις στο codec.

To gameplay στο Peace Walker είναι πραγματικά βελτιωμένο.

Σαν πακέτο λοιπόν, η Metal Gear Solid HD Collection θα έλεγα πως είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία. Είτε έχετε παίξει τα παιχνίδια αυτά και απλά θέλετε να τα έχετε και σε... καλογυαλισμένες εκδόσεις, είτε σας έχει ξεφύγει κάποιο απο τη συλλογή σας και θέλετε να την ολοκληρώσετε, μην διστάσετε να τη “χτυπήσετε”. Τα Metal Gear Solid είναι παιχνίδια που έχουν καθορίσει την εξέλιξη των video games, από έναν πραγματικά εμπνευσμένο δημιουργό. Το νεφελώδες ηθικό υπόβαθρό, η περίπλοκα δοσμένη πλοκή και οι μακρόσυρτοι διάλογοι είναι πολύ μικρά παράπονα για μια σειρά αυτού του επιπέδου. Στην Metal Gear Solid HD Collection σας περιμένουν ώρες και ώρες διασκέδασης και δράσης (και cutscenes), με καλογραμμένους και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, επικές boss fights, μουσική και σχεδιαστική τελειότητα, και το βασικότερο, ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία των video games. Συνίσταται ανεπιφύλακτα.

+ Το HD ρετουσάρισμα δουλεύει και ομορφαίνει πολύ τα παιχνίδια
+ Πάρα πολύ περιεχόμενο, μεγάλη αξία
+ Τρομερές μάχες με αφεντικά
+ Ηχητική τελειότητα
+ Αξέχαστοι χαρακτήρες
+ Gameplay που δίνει ευκαιρίες στους νέους παίκτες, αλλά ανταμείβει και τους βετεράνους
+ Από τα λίγα μετα-μοντέρνα παιχνίδια
+ Πολλά και καλά extras

- ΠΟΥ είναι το πρώτο Metal Gear Solid;;;
- Διάλογοι, cutscenes και ακόμα περισσότεροι διάλογοι
- “Γερασμένα” (αλλά αποδεκτά) γραφικά

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3
Έκδοση: Konami
Ανάπτυξη: Kojima Productions
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Stealth action
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.konami.com/games/mgshd
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 3/2/2012
PEGI: 18