Medieval Moves: Deadmund's Quest Review

, Τρίτη 20 Δεκέμβριος 2011 0  

Μια φορά κι ένα καιρό σε ένα πολύ μακρινό βασίλειο ζούσε ο πρίγκηπας Edmund. Ο Edmund, παρά την μικρή του ηλικία, κυκλοφορούσε με κοφτερά αντικείμενα και δυναμιτάκια στις τσέπες και έπαιζε τον γιατρό με τα κοριτσάκια του βασιλείου. Επίσης είχε αρχίσει να του σαλεύει, αφού μίλαγε στο φάντασμα του παππού του και επάνω του είχε πάντοτε στην τσέπη του σφιγμένο, ένα μικρό αφρικάνικο ατσάλινο μαχαίρι... εεεεεε ένα μενταγιόν-κοτρόνα ήθελα να πω, που είχε κληρονομήσει. Μια μέρα κάποιοι κοντοστούπηδες σκελετοί έκλεψαν το μενταγιόν-κοτρόνα και μετέτρεψαν τον Edmund σε σκελετό, και τότε ο ήρωας μας ορκίστηκε να πάρει την εκδίκησή του.

Αυτή είναι πάνω κάτω η ιστορία του Medieval Moves (εκτός από το σημείο με τα κοριτσάκια). Παραμυθάκι για όσους είναι κάτω των 13 ή νιώθουν κάτω των 13 ή συμπεριφέρονται κάτω των 13 (σε σένα τα λέω παππού που παίζεις Pokemon). Χωρίς ιδιαίτερο βάθος στο σενάριο ή κάποιο ηθικό δίδαγμα (πέρα από το γάλα που πίνει ο Edmund για να ανανεώσει την ενέργεια του).

Πρόκειται για ένα on-rails action adventure παιχνίδι όπου δεν χειριζόμαστε άμεσα τον χαρακτήρα μας αλλά μόνο την επίθεση ή την άμυνα του. Είναι third-person αλλά βλέπουμε μόνο το περίγραμμα του ήρωά μας. Ο Edmund σταματάει σε κάποιο σημείο της πίστας εμείς εξολοθρεύουμε τους εχθρούς και μετά πηγαίνουμε στην επόμενη στάση όπου επαναλαμβάνουμε το μακελειό. Κατά την διάρκεια των μαχών, των video και γενικά σε όλο το παιχνίδι, ο παππούς-φάντασμα δεν βάζει γλώσσα μέσα, λέγοντάς μας διάφορα τσιτάτα ή χρήσιμα για τον τρόπο παιχνιδιού, για την ιστορία ή απλά επαινώντας μας συνεχώς ακόμα και αν παίζουμε σκατά (ή είναι πολύ καλός ή του έχει ανεβεί η πρεσβυωπία). Φυσικά δεν υπάρχουν ακρωτηριασμοί. αίματα ή κραυγές αγωνίας και πόνου (κρίμα), και όλα γίνονται με σπίθες, γκλίντερ, φωτεινά χρώματα και χαρούμενες τσιρίδες (αναγούλιασα).

Ανατριχιάσαμε...

Κατά κύριο λόγο παίζουμε κουνώντας σαν τα ζαβά το Move πέρα δώθε, πάνω κάτω και μπρος πίσω για να χρησιμοποιήσουμε το σπαθί. Με το κουμπί move αμυνόμαστε και με το trigger πετάμε βέλη (σημαδεύοντας την οθόνη φυσικά) ή πετάμε αστεράκια/δυναμίτες ή το λάσο μας για να περάσουμε σε μια άλλη πλατφόρμα. Όλα αυτά γίνονται κρατώντας το Μove με συγκεκριμένο τρόπο και κάνοντας επίσης συγκεκριμένες κινήσεις. Για όσους έχουν παίξει το Sports Champions, παίζεται όπως τα παιχνίδια τοξοβολίας, gladiator και φρίσμπι. Για να πετάξουμε βέλη π.χ. κρατάμε το trigger πατημένο και μιμούμαστε την κίνηση που κάνει ένας τοξοβόλος για να βγάλει το βέλος απ' την φαρέτρα του. Για να ανανεώσουμε την υγεία του Edmund πρέπει να του δώσουμε το γαλατάκι του, όπου και μιμούμαστε τον τρόπο που το πίνει (αν σκεφτείτε ότι είναι ούζο αραιωμένο με νερό μπορεί να γίνει λίγο πιο badass).

Αν και οι κινήσεις αποκρίνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αυτά που κάνουμε, μερικές φορές δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους οπότε άλλο θέλουμε να γίνει και άλλο κάνει το μυξιάρικο στην οθόνη. Θέλω π.χ. να πετάξω βέλος αλλά η κάμερα δεν “πιάνει” που έχω ξεχεριαστεί να κάνω προς τα πίσω το χέρι μου και αντί για βέλος μου δίνει αστεράκι. Και θα έρθει η κυρία Sony και θα μου πει ότι δεν έκανα καλά το calibration γι' αυτό δεν “καταλαβαίνει” το παιχνίδι, και θα απαντήσω εγώ “ρε άι σιχτίρ που θα μιλήσεις εσύ για το δικό μου calibration...” Πόσο μάλλον όταν υποτίθεται ότι απευθύνεται σε πολύ μικρότερες ηλικίες (δεν λέμε πόσο μικρότερες), τότε να δείτε τι calibration πέφτει!

Αναβολικά;;;

Εκτός του story mode το παιχνίδι έχει και battle mode, που χωρίζεται σε online - στο οποίο δεν κατάφερα να βρω αγώνα - και σε offline με δύο παίκτες (team ή vs) ή και με έναν παίκτη σε στιλ horde mode όπου εξολοθρεύουμε κύματα εχθρών. Το παιχνίδι περιλαμβάνει leaderboards για να την πείτε στο βρωμόπαιδο που σας κερδίζει στο CoD.

Τα γραφικά είναι χαρούμενα και χαριτωμένα και οι cutscenes είναι σε μορφή κομικ, με όμορφο στιλ. Όλες οι φωνές των χαρακτήρων είναι δυνατές και καθαρές, εξηγώντας μας την ιστορία με απλά λόγια, έτσι ώστε τουλάχιστον με τις βασικές γνώσεις αγγλικών ένα παιδί στην Ελλάδα κάτι να καταλάβει απ' την ιστορία.

Αναρωτιέμαι τι να περιέχει εκείνο το βαρέλι που γράφει με τεράστια κόκκινα γράμματα ''ΤΝΤ'';

Το Medieval Moves είναι βαρετούλι και επαναλαμβανόμενο, με ιστορία παραμυθάκι που φωνάζει από μακριά ότι απευθύνεται σε μικρότερης ηλικίας κοινό που μπορεί να το εκτιμήσει. Μας δείχνει ότι το Move έχει δυνατότητες, αλλά μάλλον θα τις διαπιστώσουμε καλύτερα με την έλευση του Sorcery! Δεν είναι κακό παιχνίδι αλλά δεν έχει κάτι για να μας κρατήσει, ειδικά αυτή την περίοδο που οι κυκλοφορίες είναι πολλές και αξιόλογες. Αν δεν ήταν on-rails τότε ίσως να έπαιρνε κάποιους πόντους παραπάνω.

+ Όμορφα παρουσιασμένη ιστορία
+ Aναδεικνύει τις δυνατότητες του Move

- Είναι on-rails
- Δεν είναι για όλους
- Κάποιες κινήσεις μπερδεύουν αφού μοιάζουν μεταξύ τους

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

Πλατφόρμα: PS3 (Move)
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: San Diego Studio
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: On-rails action adventure
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://gr.playstation.com/medievalmoves/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 18/11/2011
PEGI: 7