Mark of the Ninja Review

, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 0  

Το διαμάντι είναι το περίφημο ορυκτό, που διακρίνεται για τη λάμψη και σκληρότητα του, ενώ η σύνθεσή του είναι ιδιαιτέρως απλή. Αν και η αναζήτηση και ανεύρεση του είναι μία δύσκολη διαδικασία, μόλις ανακάλυψα ένα. Όπως έχετε καταλάβει ήδη, αναφέρομαι στο νέο “διαμάντι” του XBLA, Mark of the Ninja. Η Klei Entertainment (Shank) παραδίδει μαθήματα για το πώς μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά το εντυπωσιακό art style, το απλό gameplay και η σκληρότητα ενός ninja. Είστε έτοιμοι για μία πραγματική stealth εμπειρία;

Το Mark of the Ninja είναι ένα 2D side-scrolling stealth action game με έντονα στοιχεία puzzle. Ο κεντρικός χαρακτήρας ανήκει σε μία ninja clan, η οποία επί σειρά ετών αποκρύπτει την παρουσία της από τον έξω κόσμο. Ο δαιμόνιος Karajan και η ομάδα του την ανακαλύπτουν και η απειλή είναι πλέον γεγονός. Το μοναχικό μονοπάτι ενός ninja είναι μονόδρομος για τον ήρωα μας, για να προστατέψει τους συντρόφους του και να εξοντώσει το κακό. Η ιστορία, η οποία συχνά διακόπτεται από όμορφες cutscenes, είναι αρκετά απλή και καταφέρνει να μας βάλει στο κλίμα του παιχνιδιού, αλλά στη συνέχεια, με τις ανατροπές που ακολουθούν, γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Το σενάριο σίγουρα δεν κλέβει την παράσταση, αλλά κάνει τη δουλειά του.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ ιδιαίτερα και προσεγμένα, κάνοντας το να ξεχωρίζει. Το Mark of the Ninja διατηρεί το γνώριμο art style του Shank, ντυμένο με το σκοτάδι που ταιριάζει απόλυτα στη stealth φύση του τίτλου, δίνοντας του μία έντονη καλλιτεχνική νότα. Αν και περιπλανιέστε αρκετά μέσα στο σκοτάδι, διακρίνοντας ίσα ίσα τον χαρακτήρα σας, συναντάτε τοποθεσίες με πανέμορφα γραφικά. Ειδικά το τελευταίο μέρος του παιχνιδιού με εντυπωσίασε. Αν το βρίσκετε πολύ σκοτεινό για τα γούστα σας, τότε μπορείτε να πειράξετε λίγο τις ρυθμίσεις φωτεινότητας και θα αποκαλυφθεί μπροστά σας ένας ολόκληρος πανέμορφος κόσμος. Οι τοποθεσίες είναι τόσο λεπτομερέστατες και τόσο προσεγμένες, που έχεις την εντύπωση ότι το παιχνίδι προοριζόταν να διαδραματίζεται υπό το φως της ημέρας, αλλά τελικά οι λεπτομέρειες χάνονται στο σκοτάδι για χάρη του stealth. Η δουλειά που έχει κάνει η ομάδα της Klei, στην οποία ανήκει και ο “δικός μας” Βαγγέλης Χρήστου, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σε υψηλά επίπεδα κινείται και το ακουστικό μέρος, με προσεγμένους ήχους, όμορφες αφηγήσεις και σωστά επιλεγμένα μουσικά κομμάτια. Ο τεχνικός τομέας, τόσο τα γραφικά όσο και ο ήχος, αναδεικνύουν την προσωπικότητα του παιχνιδιού.

''The beginning of the kill is like embracing a lover... the end, of course, is not''

Ας μπούμε, όμως, στο ζουμί του Mark of the Ninja. Ξεχάστε όσα ξέρατε από τα σύγχρονα stealth παιχνίδια, αφού εδώ το είδος επιστρέφει στις ρίζες του. Κρύψτε καλά τον Rambo που έχετε μέσα σας, καθώς το παιχνίδι “φωνάζει” ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας. Το stealth δεν είναι επιλογή, είναι τρόπος επιβίωσης. Μία λάθος κίνηση ή ένας απρόσεχτος ήχος και σύντομα οι φύλακες σας γεμίζουν με μολύβι. Γι' αυτό πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί και να μελετάτε τις κινήσεις σας. Ο τρόπος για να τους αντιμετωπίσετε χαρακτηρίζεται από την απόλυτη ελευθερία. Εκμεταλλευόμενοι τα αντικείμενα που έχετε στην διάθεση σας -τα οποία ξεκλειδώνετε με την πρόοδο σας στο παιχνίδι- ή τον περιβάλλοντα χώρο, μπορείτε είτε να τους αποσπάσετε την προσοχή για να προχωρήσετε αθόρυβα χωρίς να σας αντιληφθούν, είτε να καταλήξουν στην αγκαλιά σας παρέα με το σπαθί σας. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το level design με τα μυστικά μονοπάτια που ανακαλύπτετε, τα οποία σας δίνουν εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσετε πιο εύκολα στον στόχο σας.

Η γραμμικότητα είναι μία λέξη άγνωστη στο Mark of the Ninja, καθώς σας προσφέρει πολλαπλούς τρόπους και διαδρομές για να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με την προσθήκη αρκετών puzzles. Σε κάποια σημεία καλείστε να λύσετε γρίφους για να προχωρήσετε, ενώ σε κάθε επίπεδο ανακαλύπτετε ένα challenge room, όπου σας περιμένει ένας γρίφος προς επίλυση με την ανάλογη ανταμοιβή.

Κανόνας πρώτος: αποφύγετε τα φώτα.

Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός και ρευστός, με έξυπνους μηχανισμούς για την διάδοση του ήχου και του οπτικού πεδίου των φρουρών. Αν και έχετε να διαχειριστείτε αρκετές δεξιότητες του ήρωα, θα εξοικειωθείτε πολύ γρήγορα μαζί του. Ο χαρακτήρας διαθέτει ένα σπαθί που είναι το βασικό όπλο του, βελάκια που χρησιμοποιούνται κυρίως για αντιπερισπασμό, αντικείμενα για τον απροπροσανατολισμό των εχθρών όπως βόμβες καπνού και λάμψης, δολοφονικά αντικείμενα όπως παγίδες και, τέλος, κάποιες ειδικές ικανότητες που αποκτά σιγά-σιγά. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι διαθέσιμα από την αρχή, αλλά τα ξεκλειδώνετε όσο προχωράτε στο παιχνίδι. Στο τέλος κάθε επιπέδου κερδίζετε honors, ανάλογα με τους στόχους που έχετε επιτύχει, και μπορείτε να τα επενδύσετε για να αποκτήσετε νέες τεχνικές εκτέλεσης και αντικείμενα που θα σας βοηθήσουν στη συνέχεια. Τέλος, ο χαρακτήρας σας έχει την δυνατότητα να παγώνει τον χρόνο για να εκτελέσει πολλαπλές κινήσεις.

Παίζοντας χαλαρά, χωρίς να ασχοληθείτε με challenge rooms και unlockables, θα βγάλετε το Mark of the Ninja σε επτά με οκτώ ώρες, ενώ στο τέλος καλείστε να πάρετε μία σημαντική απόφαση για την έκβαση της ιστορίας. Με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού ξεκλειδώνετε το Νew Game Plus, το οποίο προσθέτει νέα πρόκληση, με υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, και σας δίνει την δυνατότητα να επαναλάβετε την ιστορία χρησιμοποιώντας τους νέους χαρακτήρες που έχετε ξεκλειδώσει, οι οποίοι έχουν και διαφορετικές ικανότητες. Είναι σίγουρο ότι δεν θα αρκεστείτε μόνο σε ένα playthrough. Να σημειωθεί επίσης ότι το παιχνίδι διαθέτει 400G achievements και δύο unlockable μπλουζάκια για το avatar σας.

Η αγαπημένη μου εκτέλεση.

Το Mark of the Ninja δεν καταφέρνει απλά να αφήσει το σημάδι του στο XBLA, αλλά αγγίζει την τελειότητα ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τίτλο της υπηρεσίας. Τα 15 ευρώ (1200 MS Points), που απαιτούνται για την αγορά του Mark of the Ninja, σε συνδυασμό με την ποιότητά του και τις ώρες διασκέδασης που προσφέρει, το καθιστούν μία must αγορά για κάθε gamer. Είναι σίγουρο ότι θα το αγαπήσετε!

+ Παιχνίδι με προσωπικότητα
+ Όμορφο και ιδιαίτερο
+ Πραγματική stealth εμπειρία
+ Ελευθερία επιλογών
+ Gameplay με έξυπνους μηχανισμούς
+ Μεγάλη διάρκεια
+ Replayability

- Η ιστορία θα μπορούσε να είναι πιο ενδιαφέρουσα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 10

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft Studios
Ανάπτυξη: Klei Entertainment
Διάθεση: Xbox Live Arcade
Είδος: Side-scrolling stealth action
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.markoftheninja.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 7/9/2012
PEGI: 16