Mario Sports Mix Review

, Κυριακή 6 Μάρτιος 2011 0  

Έχω τρομοκρατηθεί με τις τελευταίες κυκλοφορίες της Ninty: Donkey Kong Country Returns, Kirby’s Epic Yarn, Metroid Other M, Super Mario Collection. Ούτε ένα Mario Party 32 ½, ένα Wii Dance, ένα Wii Fit Minus βρε παιδί μου. Τελικά ξεαγχώθηκα, αφού η Nintendo επιτέλους φέρνει και στα μέρη μας το Mario Sports Mix. Ένα compilation από «αθλητικά» παιχνίδια στα οποία πρωταγωνιστεί φυσικά ο Mario. Thank God!

To κύριο μέρος του Mario Sports Mix είναι τέσσερα αθλητικά παιχνίδια: βόλεϊ, μπάσκετ, dodgeball (μήλα το μεταφράζει το εγχειρίδιο, ε όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει) και χόκεϊ. Επιλέγουμε έναν από τους κλασικούς ήρωες-μαϊντανούς των παιχνιδιών της Nintendo (Mario, Luigi, Peach, Bowser, Donkey Kong κ.α.), ο κάθε ένας με δικά του στατιστικά τεχνικής, δύναμης, ταχύτητας και πέφτουμε με τα μούτρα στον virtual αθλητισμό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα Mii μας αν δεν μας βολεύει ο Mario και η κομπανία του, τα οποία είναι ωραίο που και που να τα βλέπεις με χέρια και λαιμό και όχι σαν τα μακρινά ακρωτηριασμένα ξαδέρφια του Rayman.

Το βόλεϊ είναι, ίσως το πιο ευχάριστο από τα 4 παιχνίδια όπου σε ένα ματς τριών σετ με σερβίς, καρφώματα και μπλοκ θα πρέπει να κατατροπώσουμε την αντίπαλη ομάδα. Στο μπάσκετ με πάσες, τάπες, σουτ και τρίποντα προσπαθούμε να βάλουμε όσους περισσότερους πόντους στο αντίπαλο καλάθι (αθλητικός συντάκτης έπρεπε να γίνω, χαραμίζομαι). Στο dodgeball δεν παίζουν ρόλο οι βαθμοί αλλά οι μετρητές υγείας του κάθε παίχτη. Προσπαθούμε, λοιπόν να χτυπήσουμε τους αντιπάλους μας, με την μπάλα και όποιος χάσει όλη την μπάρα ενέργειάς του πρώτος χάνει και το παιχνίδι.

Έλα ρε παιχταρά Bowser, κάντα π****να όλα!

Στο χόκεϊ, με το μαρκούτσι μας, προσπαθούμε να βάλουμε την τάπα στο αντίπαλο τέρμα. Σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν ειδικές κινήσεις αλλά και κουτάκια με ερωτηματικά σκορπισμένα στις πίστες με τυχαίο περιεχόμενο, όπου απλά ακουμπώντας τα παίρνουμε νομίσματα που μεταφράζονται σε έξτρα -άκοπους- πόντους ή κάποιο power-up (καβούκια, μανιτάρια, μπανανόφλουδες). Εκτός των απλών πιστών υπάρχουν και αρκετές θεματικές από διάφορα παιχνίδια της Ninty, με εμπόδια και διαδραστικά περιβάλλοντα που παρεμβάλλονται στο gameplay.

Οι επιλογές που έχουμε, αφού επιλέξουμε ένα από τα αθλήματα, είναι Exhibition (ένα στα γρήγορα), Tournament όπου παίρνουμε μέρος σε μια σειρά από τουρνουά κυπέλλων… με υπόθεση (Mushroom cup, Flower cup, Star cup) ή How to play όπου μαθαίνουμε τον πολύπλοκο και πολυδιάστατο χειρισμό του παιχνιδιού! Φυσικά το παιχνίδι κρατάει και high scores για να περηφανεύεστε (δεν ξέρω σε ποιον) για τα τεράστια προσόντα σας. Το MSM υποστηρίζει από έναν έως τέσσερις παίκτες, όσο περισσότεροι βέβαια τόσο καλύτερα αφού μπακούρης σε παιχνίδι φτιαγμένο για multi δεν λέει. Τα unlockables, όπως πίστες και χαρακτήρες ανεβάζουν το replayability του παιχνιδιού αλλά δεν θα κοπιάσετε ιδιαίτερα να τα ξεκλειδώσετε όλα.

Το MSM μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο είδη χειρισμού - με το Wiimote σκέτο ή με την συνοδεία του nunchuk. Με το Wiimote μοναχό του, έχουμε μια εμπειρία χωρίς πολλά κουνήματα, καθώς σχεδόν όλα γίνονται με πάτημα κουμπιών. Το αρνητικό είναι η χρήση του σταυρού κατεύθυνσης για τον χειρισμό του χαρακτήρα που δεν πολυβολεύει. Αν επιλέξετε την χρήση του nunchuk ετοιμαστείτε για πολύ σπάσιμο καρπού και ταλαιπωρημένους τένοντες. Κουνάω χειριστήριο για σερβίς, για κάρφωμα, για πάσα, για τάπα, για να πάω για κατούρημα, για να σκαλίσω την μύτη μου. Νισάφι!

Luigi, το γυαλίζεις το παρκέ;

Πολύχρωμα και όμορφα τα γραφικά χωρίς να εντυπωσιάζουν. Το εντυπωσιακό είναι πως παρά τις περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες του Wii και ενώ έχουμε εδώ και πέντε-έξι χρόνια HD gaming, τα γραφικά των παιχνιδιών του είναι παραπάνω από «υποφερτά» και σε καμμία περίπτωση «αποκρουστικά». Όχι κάτι ιδιαίτερο και ο ήχος με τις γνωστές χαρούμενες μελωδίες και τις φωνές των χαρακτήρων να μας τρυπούν χαρούμενα το τύμπανο.

Εκτός των τεσσάρων βασικών παιχνιδιών, το Mario Sports Mix περιλαμβάνει και Party mode με τέσσερα mini-games βασισμένα στα αθλήματα, αλλά λίγο ξεμπουρδελεμένα. Στο Feed Petey παίζουμε μπάσκετ πιάνοντας φρούτα και καρφώνοντας τα στο στόμα του σαρκοφάγου φυτού προσπαθώντας παράλληλα να εμποδίσουμε τους αντιπάλους μας απ’ το να σκοράρουν. Στο Harmony Hustle μια λατέρνα μας πετάει χρωματιστές μπαλίτσες και ο κάθε παίχτης θα πρέπει να πιάσει το χρώμα που του αντιστοιχεί, έτσι ώστε να σχηματιστεί η μελωδία που παίζει το όργανο. Αν πιάσουμε λάθος μπαλίτσα ή αν πιάσουμε τις spike balls τότε χαλάει η μελωδία και η λατέρνα φαλτσάρει. Ουάου! Στο Bob-omb Dodge σε μια πίστα όπου πέφτουν βροχή οι βόμβες κερδίζει αυτός που θα μείνει ζωντανός όταν λήξει το χρονόμετρο. Και τέλος, στο Smash Skate βρισκόμαστε πάνω σε μια κινούμενη πλατφόρμα και προσπαθούμε να μην πέσουμε ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ρίξουμε τους αντιπάλους μας.

Το πάντα αγαπημένο βόλεϊ γυναικών…

Το MSM περιλαμβάνει και οnline multiplayer όπου μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε random match ή friend match. Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω έστω κι έναν αντίπαλο για να δοκιμάσω τις δυνατότητες του παιχνιδιού σ’ αυτόν τον τομέα. Αλλά μάλλον καλύτερα γιατί θα με κέρδιζε κανένα μούλικο από την Αγγλία και θα άκουγε τίποτα για την βασίλισσά τους.

Σε γενικές γραμμές το Mario Sports Mix δεν είναι «χαλασμένο». Ότι υπόσχεται το προσφέρει. Γι’ αυτό και... δεν υπόσχεται πολλά! Είναι πολύυυυυυυ απλοϊκό, με μικρή πρόκληση και λίγο βαρετούλι με ιδέες που έχουμε δει αρκετές φορές. Καλό για multiplayer με φίλους αλλά το θέμα είναι ότι, στο Wii ειδικά, υπάρχουν καλύτερα party games.

+ Διασκεδαστικό με παρέα
+ Ευχάριστο στο μάτι

- Ένα ακόμα mini-game compilation στο Wii
- Μικρή πρόκληση

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

Πλατφόρμα: Wii
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Square Enix
Διάθεση: Nortec
Είδος: Sports/party
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://mariosportsmix.nintendo.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 28/1/2011
PEGI: 3