alt text

Υπάρχουν μερικά καθιερωμένα πάρτι στα οποία ισχύει το “κάθε πέρυσι και καλύτερα”. Ανάμεσα σε αυτά είναι το καρναβάλι της Πάτρας, τα reunions των φίλων από το σχολείο, το πάρτι εκείνου του ελαφρώς καθυστερημένου συμμαθητή που επιμένει να σε καλεί κάθε χρόνο για 20 χρόνια τώρα, και το... Mario Party.

Στον νέο Mario Party: Island Tour για το 3DS, ως συνήθως παίζετε mini-games μόνοι σας ή με φίλους επιλέγοντας έναν από τους αγαπημένους ήρωες της Nintendo. Έχετε λοιπόν στη διάθεσή σας σχεδόν όλο το κλασικό καστ, αλλά μην περιμένετε διαφορές μεταξύ των χαρακτήρων πέρα από τα διάφορα animations. Είναι σαν να επιλέγετε διαφορετικά πιόνια στη Monopoly. Το παιχνίδι προσφέρει τρείς επιλογές: Bowser's Tower, Party και Minigames. Στο πρώτο καλείστε να σκαρφαλώσετε τον πύργο του Bowser που αποτελείται από 30 πατώματα, παίζοντας mini-games με παίκτες που χειρίζεται η ΑΙ. Το πρόβλημα του Bowser's Tower είναι ότι η δυσκολία είναι μόνιμα κλειδωμένη στο easy για τα περισσότερα πατώματα και στα τελευταία, για να φανεί λίγο ότι “δυσκολεύει” το πράγμα, γυρνάει στο normal. Κοινώς, δεν έχει σημασία το αν έχετε τα κότσια να φτάσετε στην κορυφή του πύργου, αλλά το αν καταφέρετε να μείνετε ξύπνιοι με την τρελή βαρεμάρα που το διέπει. Και αυτό είναι το υποτιθέμενο “signle-player campaign” του τίτλου.

Bowser's Tower: Όσο ψηλότερα πάτε, τόσο περισσότερο βαριέστε.

Bowser's Tower: Όσο ψηλότερα πάτε, τόσο περισσότερο βαριέστε.

Στο Party mode μπορείτε να παίξετε τόσο μόνοι σας, όσο και με φίλους. Υποστηρίζονται μέχρι και τέσσερις παίκτες με ένα μόνο αντίτυπο του παιχνιδιού. Τα boards πλέον είναι πιο εφευρετικά και ο ανταγωνισμός δεν βασίζεται σε αστέρια που μαζεύετε, αλλά το ποιος παίκτης φτάνει στο τέλος του ταμπλό γρηγορότερα. Αυτό αν και απλοποιεί τα πράγματα, προσφέρει μερικά πολύ ευφάνταστα ταμπλό με κρυφά μονοπάτια, παρακάμψεις και παγίδες. Βέβαια η γενική απλοποίηση χαλάει όλα τα παραπάνω. Δεν υπάρχουν πλέον τα 2vs2 ή τα 1vs3 mini-games. Όλα είναι free-for-all, που σημαίνει ότι ο καθένας παίζει για την πάρτη του. Στο τέλος κάθε γύρου αναγκαστικά πρέπει να παίξετε ένα τέτοιο παιχνίδι και οι νικητές μοιράζονται διάφορα αντικείμενα, τα οποία ανακατεύουν λίγο την κατάσταση μεταξύ των παικτών ώστε να μην καταλήξει σε πιτζάμα πάρτι από την πολύ βαρεμάρα...

Το τελευταίο είναι το Minigame mode στο οποίο παίζετε απλά όποιο mini-game θέλετε ή τα βάζετε σε σειρά για να παίξετε με φίλους χωρίς το ταμπλό του Party mode. Με την ευκαιρία, ας μιλήσουμε για τα mini-games τα οποία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Island Tour. Όπως προανέφερα, είναι όλα free-for-all, πράγμα που είναι αρκετά περιοριστικό όσον αφορά την εφευρετικότητα των παιχνιδιών. Δεύτερον, όλα είναι κάτω του μετρίου τόσο σε gameplay, όσο και σε τεχνικό τομέα. Πολλά μάλιστα δεν λειτουργούν καν όπως πρέπει! Ναι, υπάρχει ενσωμάτωση του γυροσκοπίου του 3DS, της οθόνης αφής και άλλων λειτουργιών, αλλά τα mini-games είναι απλά άχαρα, καθόλου διασκεδαστικά η έξυπνα και πραγματικά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξέρω βέβαια αν ο μεγάλος αριθμός τους αποτελεί θετικό στοιχείο, αφού εφόσον δεν υπάρχει ποιότητα, η ποσότητα δεν παίζει κανέναν ρόλο. Τα mini-games που στα προηγούμενα Mario Party ήταν το κυρίως πιάτο σε κάθε αναμέτρηση, τώρα είναι μια πολύ κακόγουστη σαλάτα. Εν τέλει μόνο και μόνο για το γεγονός ότι ο τίτλος αποτυγχάνει στα βασικά για Mario Party, δεν αξίζει την προσοχή σας.

Ναι, υπάρχει rainbow road. Όχι ότι λέει πολλά...

Ναι, υπάρχει rainbow road. Όχι ότι λέει πολλά...

Ας περάσουμε στον τεχνικό τομέα όπου τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Το Mario Party: Island Tour είναι πολύχρωμο και φανταχτερό, ενώ μερικά animations έχουν πλάκα όπως εκείνο που ένας πυργίσκος από goomba αποφασίζει για το πού θα πάτε όταν φτάσετε σε κάποιο σταυροδρόμι στον πίνακα. Δυστυχώς όμως, όσο και να “αλατοπιπερίζεται” το όλο σύνολο, δεν παύει να είναι κατώτερο των προσδοκιών. Κοινώς, μην περιμένετε να δείτε κάτι καταπληκτικό ή έστω κάτι που θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον ιδιαιτέρα. Η μουσική και ηχητική επένδυση είναι απλά αδιάφορη. Όταν το λέω αυτό, στη δική μου περίπτωση εννοώ ότι πέντε λεπτά αφού κλείσω το παιχνίδι, δεν θυμάμαι ούτε νότα. Υπάρχουν κάποια παραδοσιακά μοτίβα που ζέχνουν Mario και αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο που έχει να επιδείξει η μουσική. Οι ήχοι και οι φωνές των χαρακτήρων είναι ότι περιμένουμε από ένα τέτοιο παιχνίδι, δηλαδή μια απ' τα ίδια.

Εν τέλει, το Mario Party: Island Tour έρχεται να... σπάσει το σερί των κορυφαίων παιχνιδιών που βγαίνουν το ένα μετά το άλλο στο 3DS. Εσείς όμως δε χρειάζεται να κάνετε διάλειμμα, αγνοήστε το και συνεχίσετε να απολαμβάνετε τις παιχνιδάρες του φορητού.

  • Ευφάνταστα ταμπλό
  • Τέσσερις παίκτες με ένα μόνο αντίτυπο του παιχνιδιού
  • Χάλια mini-games
  • Μέτριος τεχνικός τομέας
  • Το Bowser's Tower είναι βαρετό
  • Χωρίς έμπνευση ή κάτι που να το ξεχωρίζει
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DS
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Nd Cube
ΕΚΔΟΣΗ:Nintendo
ΔΙΑΘΕΣΗ:Nortec
ΕΙΔΟΣ:Party
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://marioparty.nintendo.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:17/1/2014
PEGI:3