Mario Kart 7 Review

, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 0  

Τι κάνουν οι κάτοικοι του Mushroom Kingdom όταν δεν κυνηγιούνται για το χατίρι μιας πριγκίπισσας; Aγώνες ταχύτητας με kart φυσικά, και θα ήταν σκάνδαλο αν δεν τους βλέπαμε και στη νεότερη κονσόλα της Nintendo, το 3DS.

Το Mario Kart 7 είναι ένας τίτλος “blue chip” για την Nintendo. Η ασφαλής συνταγή, με την εξίσου “ασφαλή” και μεγάλη βάση παικτών του τίτλου, είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν τη Nintendo να κρατάει τις αλλαγές στο ελάχιστο και να “φυτεύει” απο ένα Mario Kart σε κάθε της κονσόλα. Το “τυχερό 7” λοιπόν, δεν τριγυρνάει και πολύ μακριά απο την δοκιμασμένη συνταγή των προηγούμενων τίτλων. Υπάρχουν ακόμα οι επιλογές για Grand Prix, Time Trial, ενώ τα Baloon και Coin Battles επιστρέφουν, με τα κλασικά χαοτικά και διασκεδαστικά αποτελέσματα.

Οι μεγάλες διαφορές του Mario Kart 7 εντοπίζονται στο γεγονός ότι τα karts είναι πλέον παραμετροποιήσιμα, και με δυνατότητα να κινούνται μέσα στο νερό και να αιωρούνται στον αέρα μέσω ειδικών gliders. Η παραμετροποίηση είναι αρκετά περιορισμένη. Μπορείτε ουσιαστικά να κάνετε συνδυασμούς με διαφορετικές ρόδες, σασί και gliders για να έχετε διαφορετική οδηγική συμπεριφορά κατα την διάρκεια του αγώνα. Προχωρώντας το παιχνίδι, αποκτάτε ολοένα και περισσότερα αξεσουάρ, αυξάνοντας τους πιθανούς συνδυασμούς. Η οδηγική συμπεριφορά βέβαια δεν αλλάζει και πάρα πολύ, οπότε όλο αυτό το customization είναι ελαφρώς άχρηστο. Ain't no Gran Turismo, Charles.

Τι κι αν είμαι ένας τεράστιος γορίλας; Φάτε τη σκόνη μου!

Τα gliders είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη. Όπως έχει ήδη παρατηρηθεί από τα πρώτα trailers κιόλας, τα gliders ανοίγουν κατά την διάρκεια μεγάλων αλμάτων απο ράμπες και επιτρέπουν στα karts να πετάνε πιο μακριά. Αυτό όμως θέλει και κάποια στρατηγική, αφού υπάρχουν ένα σωρό παγίδες και καλούδια κατά την διάρκεια των αλμάτων. Ας πούμε οτι μερικές φορές, είναι καλύτερο να κρατήσετε το καρτ στον αέρα για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, ενώ άλλες φορές απαιτείται μια γρήγορη και αποτελεσματική προσγείωση. Η προπέλα έχει παρόμοια λειτουργία στο νερό, αλλά ουδεμία σχέση με τα τρελά άλματα με gliders. Απλά το kart είναι λίγο πιο “ελαφρύ”, ενώ η δράση επιβραδύνεται μερικώς. Οι προσθήκες στα power-ups είνα λίγες. Ουσιαστικά προστέθηκε το Tanooki Tail, που εμφανίζει την γνωστή ουρά και σας επιτρέπει να επιτίθεστε στους άλλους οδηγούς, και το Lucky Seven που σας δίνει επτά power-ups με το καλημέρα για να τα ξαμολήσετε σε όσους άτυχους είχαν το θράσος να σας προσπεράσουν.

Το gameplay είναι ουσιαστικά όπως το αφήσαμε στο Mario Kart Wii. Κάνοντας drifting για μεγάλο χρονικό διάστημα, λαμβάνουμε μια μικρή επιτάχυνση ως ανταμοιβή. Η εν λόγω δυνατότητα λειτουγεί όπως στο Wii. Δεν χρειάζεται να “παίζουμε” με το Circle Pad, αρκεί να κάνουμε drifting για όση ώρα χρειαστεί. Επίσης μπορούμε να κάνουμε drafting, ακολουθώντας κατα πόδας τους αντιπάλους, εκμεταλλευόμενοι το κενό αέρος που αφήνουν πίσω τους για να αυξήσουμε ταχύτητα.

Πολύ χαρούμενος φαίνεται ο Mario. Ο Luigi όχι τόσο.

Οι πίστες, όπως σε όλα τα Mario Kart, είναι ως επί το πλείστον κληρονομιά απο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, πλαισιωμένες με καινούριες. Διασφαλισμένα λοιπόν έχουμε τον πιο πλούσιο τίτλο όσον αφορά αυτό το θέμα. Γενικά, έχετε την επιλογή να επιλέξετε αν θα χρησιμοποιήσετε τα πιο επικίνδυνα μονοπάτια ή την πεπατημένη οδό. Τα μονοπάτια είτε σας επιβραβεύουν δίνοντάς σας το προβάδισμα, καθώς στην πλειοψηφία τους σας επιτρέπουν να “κόβετε δρόμο”, είτε κρύβουν αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενάντια σε αντιπάλους. Βέβαια, ο κίνδυνος να βρεθείτε στο κενό και να καθυστερήσετε είναι μεγάλος, οπότε η χρήση τους μένει καθαρά στην δική σας κρίση.

Ας τσεκάρουμε και το online μέρος του τίτλου, που έχει γίνει αναπόσπαστο από την εποχή του DS. Μην περιμένετε μεγάλα πράγματα εδώ, αφού η Nintendo δε λέει να ξεκολλήσει απο συγκεκριμένες πολιτικές όσον αφορά το διαδικτυακό παιχνίδι. Μπορείτε λοιπόν να παίξετε εναντίον άλλων παικτών σε αγώνες ή σε μάχες, ενώ το σύστημα με τα points που μειώνονται όσο χάνετε και αυξάνονται όσο κερδίζετε, έχει περάσει αυτούσιο, μαζί την ιδέα του “Mario Kart Channel” από το Wii. Δεν θα βρείτε voice chat ή λόμπι, ενώ αυτές οι λειτουργίες δεν υπάρχουν ούτε σε παιχνίδι με φίλους. Απλά συνεννοείστε, μπαίνετε online και παίζετε. Το Mario Channel χρησιμοποιεί το SpotPass για να κατεβάσει ghost data και events, ενώ με το Street Pass ανταλλάσσετε ghost data με αγνώστους. Τέλος, το τοπικό multiplayer επιτρέπει να παίξετε με έως και επτά φίλους σας, είτε έχουν το παιχνίδι, είτε μέσω download and play.

Πίστα Maple Tree και Luigi είναι χρωματικός συνδυασμός που σκοτώνει!

Ο τεχνικός τομέας του Mario Kart 7 είναι λίγο-πολύ αναμενόμενος. Το παιχνίδι είναι πολύχρωμο και τρέχει σχεδόν πάντα με σταθερό frame rate, ενώ τα γραφικά έχουν το ευχάριστο στιλ που ξέρουμε εδώ και χρόνια. Για κάποιο περίεργο λόγο, μου φέρνει στο μυαλό εποχές Gamecube, που για φορητό μηχάνημα δεν είναι και άσχημο (ούτε και καλό βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη οτι το φορητό έχει μεγαλύτερες δυνατότητες). Το 3D δεν προσφέρει πολλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, πέραν του ότι κάνει τα πάντα να δείχνουν όμορφα και με βάθος. Είναι από τα παιχνίδια που προτίμησα να έχω το slider του 3D στο μηδέν, και άρα το 3D “κλειδωμένο” έξω απο την εμπειρία. Όχι γιατί είναι κακό - ίσα ίσα είναι εξίσου ξεκούραστο με αυτό του Super Mario 3D Land. Μόνο που, σε αντίθεση με τη νέα περιπέτεια του Mario, απλά δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω. Η μουσική κινείται στα ίδια χαζοχαρούμενα επίπεδα, με παλιά κομμάτια να επανέρχονται ανανεωμένα και καινούρια να κάνουν την εμφάνισή τους. Ολα καλά και με τις φωνές των χαρακτήρων, εκτός απο των Miis που είναι ΣΠΑΣΤΙΚΕΣ!

Αν έχετε 3DS και όρεξη για ένα ακόμα Mario Kart, το Mario Kart 7 θα σας δώσει το “κάτι παραπάνω” που ούτως ή άλλως πάντα δίνει η σειρά. Απο εκεί και πέρα, αν ψάχνετε για το επόμενο μεγάλο kart racer που φέρνει τα πάνω κάτω με τις αλλαγές και επανεφεύρει το είδος, μάλλον το εφτάρι αυτό δεν είναι το τυχερό σας και θα πρέπει να περιμένετε το Wii U.

+ Κλασικό καλό Mario Kart
+ StreetPass και SpotPass λειτουργίες για ghost data
+ Πολλές πίστες απο το παρελθόν συν καινούριες
+ Τα gliders είναι καλή προσθήκη
+ Η δυνατότητα παραμετροποίησης των karts...

- …αν και είναι περιορισμένη και ψιλοάχρηστη
- Το περιορισμένο online
- Η σειρά παραμένει ίδια και απαράλλαχτη
- Το 3D δεν προσφέρει πολλά στην εμπειρεία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: 3DS
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Nintendo
Διάθεση: Nortec
Είδος: Kart racer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://mariokart7.nintendo.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 2/12/2011
PEGI: 3