Mario and Luigi: Bowser’s Inside Story Review

, Παρασκευή 20 Νοέμβριος 2009 0  

mario luigi bowser inside story startΗ σειρά Mario and Luigi δεν είναι καινούρια. Ξεκίνησε στο Game Boy Advance με το Superstar Saga, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα RPG σε φορητές παιχνιδομηχανές. Πριν τρία χρόνια σχεδόν, έκανε την εμφάνισή της στο Nintendo DS με το καταπληκτικό (και πλέον σπάνιο) Partners in Time. Φέτος η σειρά επιστρέφει στις δύο οθόνες του φορητού με μία νέα περιπέτεια… εκ των έσω.

Η ιστορία του Mario and Luigi: Bowser’s Inside Story έχει ως εξής: Το βασίλειο της Princess Peach και του Bowser έρχεται αντιμέτωπο με μία νέα απειλή. Ένας περίεργος τύπος ονόματι Lord Fawful (όσοι έχουν παίξει το Superstar Saga θα τον θυμούνται) θέλει να κατακτήσει ΟΛΟ το βασίλειο και να καταλάβει και τα δύο κάστρα. Ξεκινώντας λοιπόν το πανούργο σχέδιό του, ταΐζει πρώτα τα Toads με κάποια δηλητηριασμένα μανιτάρια που τους προκαλούν έντονο τουμπάνιασμα, σε σημείο να γίνουν τεράστιες μπάλες. Σε ένα επείγον meeting, όπου όλα τα σημαντικά πρόσωπα του βασιλείου έχουν μαζευτεί για να βρουν λύση στο πρόβλημα με τα τουμπανισμένα Toads, εμφανίζεται ο Bowser. Οχι για να κλέψει την Peach, αλλά για να ζητήσει να μάθει τον λόγο που δεν τον κάλεσαν, αφού ΚΑΙ αυτός είναι σημαντικό πρόσωπο του βασιλείου (για πρώτη φορά ο Bowser έχει δίκιο και οι υδραυλικοί του φέρονται πολύ άσχημα... αυτά παθαίνεις άμα έχεις κολλήσει την ρετσινιά του κακού).

Οι υδραυλικοί ανακαλύπτουν πόσο πλούσιο εσωτερικό κόσμο έχει ο αιώνιος εχθρός τους.

Οι υδραυλικοί ανακαλύπτουν πόσο πλούσιο εσωτερικό κόσμο έχει ο αιώνιος εχθρός τους.

Ο Lord Fawful φυσικά το είχε όλο προσχεδιασμένο και πείθει τον Bowser να φάει ένα περίεργο μανιτάρι που υποτίθεται ότι θα του έδινε νέες δυνάμεις. Το αποτέλεσμα; Ο Bowser άρχισε να ρουφάει τα πάντα στο πέρασμά του με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι του Mushroom Kingdom συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας αλλά και των Mario και Luigi, να βρίσκονται πλέον μέσα στον… πλούσιο εσωτερικό κόσμο του αιώνιου εχθρού τους. Έτσι, ξεκινάει μία περιπέτεια η οποία εκτυλίσσεται και έξω αλλά και μέσα στο σώμα του Bowser.

Η ιστορία (δεν θα υπάρξουν άλλα spoilers το υπόσχομαι) είναι κατά βάση καλογραμμένη. Όσοι ασχολείστε λίγο με το internet θα αναγνωρίσετε τις ατάκες του Fawful που είναι καθαρό “engrish” (δηλαδή προσπάθεια άρθρωσης αγγλικών από Ιάπωνα) και κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του θα ψοφάτε στο γέλιο από τα μαργαριτάρια που πετάει. Ο κάθε χαρακτήρας ξεχειλίζει από μοναδικότητα και σκιαγραφείται με αστείο και συνάμα αριστουργηματικό τρόπο, από την προφορά του, μέχρι και τα κουσούρια που τον διέπουν. Το σημαντικό είναι ότι ο Bowser σκιαγραφείται σχεδόν πλήρως ως χαρακτήρας, πράγμα που δεν έχουμε ξαναδεί σε τέτοιο βαθμό, ενώ παίζετε μαζί του σχεδόν στο μισό παιγνίδι. Βέβαια υπάρχουν στιγμές που το παιγνίδι παραγίνεται ομιλητικό και θα θελήσετε απλά να προσπεράσετε τους διαλόγους, πράγμα που δεν σας το συνιστώ γιατί θα χάσετε μερικά πολύ καλά αστεία.

Γιγάντιος και έτοιμος για επικές μάχες.

Γιγάντιος και έτοιμος για επικές μάχες.

Το gameplay του Mario and Luigi: Bowser’s Inside Story είναι κατά βάση ίδιο με αυτό των προκατόχων του . Ο Bowser, ο οποίος κινείται στην πάνω οθόνη, χρησιμοποιεί το X και το Y, ενώ οι υδραυλικοί μέσα στο σώμα του εκτελούν αρκετά platforming sessions και ελέγχονται με το A και B. Αρκετές από τις δράσεις που κάνετε με τους αδερφούς Mario και τον Bowser, επηρεάζουν το gameplay του καθενός. Για παράδειγμα, όταν ο Bowser χρειάζεται δύναμη για σηκώσει κάτι βαρύ, οι υδραυλικοί παίζουν ένα mini-game ρυθμού για να ενεργοποιήσουν τους μυς του. Αντιστρόφως, όταν ο Bowser πίνει νερό, τότε το εσωτερικό του πλημμυρίζει και οι υδραυλικοί μπορούν να κολυμπήσουν για να φτάσουν σε δυσπρόσιτα σημεία.

Οι μάχες, που είναι ο πυρήνας του παιγνιδιού, διεξάγονται στο μεγάλο μέρος τους με τον ίδιο τρόπο που διεξάγονταν στα προηγούμενα παιγνίδια. Όμως η Alphadream έχει εμπλουτίσει τους γνωστούς και απλούς μηχανισμούς που οι φανατικοί της σειράς έχουν συνηθίσει με διάφορες καινοτομίες. Πρώτα απ’ όλα, αν επιλέξετε ως Bowser να ρουφήξετε κάποιον εχθρό με την σχετική επιλογή, τότε η μάχη συνεχίζεται με τους υδραυλικούς να καταπολεμούν τον εχθρό μέσα του. Επίσης, οι γνωστοί μηχανισμοί αποφυγής χτυπημάτων από τους εχθρούς έχουν γίνει πολύ πιο εύκολοι στη χρήση απ’ ότι στους προηγούμενους τίτλους, πράγμα που επιτρέπει σε λιγότερο εξοικειωμένους παίκτες να εκτελούν μάχες χωρίς την παραμικρή ζημιά. Το μοναδικό μειονέκτημα που μπορώ να βρω είναι ότι τα tutorials παραείναι ομιλητικά και… βαρετά. Ευτυχώς, ως ένα παιγνίδι που δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, το συγκεκριμένο δείχνει μία περίεργη κατανόηση και σας επιτρέπει να παρατήσετε τα βασικά και να προχωρήσετε.

Θές να σε πλακώσω στις μπουνιές; Λέγε!

Θές να σε πλακώσω στις μπουνιές; Λέγε!

Το gameplay όμως δεν περιορίζεται μόνο στις μάχες και στην λύση γρίφων. Στο παιγνίδι υπάρχουν δεκάδες mini-games που εκπλήσσουν με την δημιουργικότητά τους και εμφανίζονται σε στιγμές που πρέπει και όχι άσχετες. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούν το touch interface του DS, ενώ άλλα παίζονται με πιο κλασσικό τρόπο. Πολλές φορές, οι ειδικές κινήσεις στις μάχες είναι από μόνες τους ένα mini-game που θέλει αρκετό συγχρονισμό. Για να μην αναφέρουμε τις ΕΠΙΚΟΤΑΤΕΣ μάχες όταν ο Bowser γίνεται τεράστιος και ελέγχονται αποκλειστικά με το stylus, κρατώντας το DS πλάγια. Πραγματικά, το παιγνίδι σας φέρνει συνέχεια προ (ευχάριστης) εκπλήξεως, αφού σας παρουσιάζει συνέχεια κάτι νέο.

Η συνολική διάρκεια του τίτλου είναι αρκετά μεγάλη: κοντά στις 20 ώρες αν βιάζεστε και δεν θέλετε να βρείτε όλα τα έξτρα, αν και τελικά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που παίζει ο καθένας. Υπάρχουν πάντως πάρα πολλά μυστικά και side-quests που μπορείτε να βρείτε και να ολοκληρώσετε. Ίσως αξίζει να κάνετε και μία δεύτερη βόλτα στο παιγνίδι.

Παίζοντας κλωτσοσκούφι με ένα koopa shell μέσα σε ζωντανούς ιστούς - η βιολογία τρελάθηκε...

Παίζοντας κλωτσοσκούφι με ένα koopa shell μέσα σε ζωντανούς ιστούς - η βιολογία τρελάθηκε...

Τα γραφικά του Bowser’s Inside Story είναι αυστηρά 2D εκτός από μερικά εφέ. Όπως πάντα, η Alphadream έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό στον σχεδιασμό και το animation όλων των sprites των ηρώων και των εχθρών. Τα δε περιβάλλοντα είναι καταπληκτικά σχεδιασμένα είτε πρόκειται για τοποθεσίες του Mushroom Kingdom είτε για τον… εσωτερικό κόσμο του Bowser. Πρόκειται για μία πολύχρωμη και ευχάριστη οπτικά εμπειρία, πλούσια μάλιστα σε οπτικά αστεία που, σε συνδυασμό με τους γαργαλιστικούς διαλόγους, θα σας κάνουν να γελάσετε.

Ο ήχος έρχεται για μία ακόμα φορά να συμπληρώσει την άρτια εικόνα του παιγνιδιού. Όλα τα μουσικά θέματα αποπνέουν μία αμιγώς “Mario” αίσθηση, ενώ δεν λείπουν και οι διάφορες επανεκτελέσεις κλασικών θεμάτων από τα παλαιότερα κλασικά Mario games. Τα ηχητικά εφέ είναι ως επί το πλείστον ίδια με αυτά της προηγούμενης περιπέτειας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού επιτελούν τον σκοπό τους στο έπακρο. Να σημειώσουμε όμως ότι είναι υπερβολικά αστείο να ακούς τον Mario και τον Luigi να συζητάνε στην δικιά τους ακαταλαβίστικη γλώσσα με ιταλική προφορά. Ο Bowser πάντως έχει το καλύτερο ηχητικό εφέ: όταν ξεκινήσει μία μάχη, ακούγεται να λέει “showtime” με την τερατώδη και βαριά φωνή του. Σκέτη πόρωση.

Ο Bowser πλέον εκτός από βασιλιάς είναι και ηλεκτρική σκούπα-Κoopa

Ο Bowser πλέον εκτός από βασιλιάς είναι και ηλεκτρική σκούπα-Κoopa

Για μία ακόμα φορά η σειρά Mario and Luigi μας προσφέρει ένα παιγνίδι με φοβερά καλογραμμένη ιστορία χωρίς να γίνεται πολύ κουραστική, με αστεία που δεν γίνονται κρύα και με την απλότητα να μην θυσιάζεται στον βωμό της ποικιλίας. Αν έχετε Nintendo DS, το Mario and Luigi: Bowser’s Inside Story είναι αυτό που λέμε “instant classic” και πρέπει να το αποκτήσετε. Ιδιαίτερα αν δεν έχετε παίξει κάποιον τίτλο της σειράς και αγαπάτε τον Mario. By the way, παρατήρησε κανείς ότι είναι το εν λόγω κείμενο είναι το πρώτο review που γίνεται για Mario game στο Game 2.0; Καλή μας αρχή!

+ Φανταστικό σενάριο
+ Πανέμορφα 2D γραφικά και ασορτί ήχος
+ Η παλιά γνωστή φόρμουλα gameplay εμπλουτισμένη με καινούρια στοιχεία
+ Σκιαγραφείται περισσότερο η προσωπικότητα του Bowser
+ Μεγάλη διάρκεια, πολλά side-quests

- Δεν είναι όμως τόσο μεγάλο όσο οι προκάτοχοί του
- Πολύ μπλα-μπλα σε ορισμένες στιγμές, που κουράζει
- Τα tutorials, που διακόπτουν την ροή του παιγνιδιού

Βαθμολογία: 9.5

Πλατφόρμα: DS
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Alphadream
Διάθεση: Nortec
Είδος: RPG
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: http://bowsersinsidestory.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 9/10/2009
PEGI: 3