alt text

Κλασική Nintendo. Ενώ συνήθως μας παίρνει τα μυαλά με εντελώς καινοτόμο game design, κάποιες φορές ανακυκλώνει τις ίδιες παλιές ιδέες ντύνοντάς τις με διαφορετικό κοστούμι και την κάνει με ελαφρά βηματάκια σαν κυρία χωρίς κανένας να πει κάτι. Καλωσορίσατε στο Mario and Donkey Kong: Minis on the Move ή αλλιώς στο Pipe Mania με χαρακτήρες της Nintendo.

Σενάριο ουσιαστικά δεν υπάρχει, καθώς ο τίτλος έχει να κάνει κυρίως με το ετήσιο φεστιβάλ παιχνιδιών από την εταιρία του Mario, οπότε περνάμε απευθείας στο gameplay. Για όσους δεν γνωρίζουν, στο Pipe Mania παίζετε έναν υδραυλικό που πρέπει να πρέπει να τοποθετήσει σωστά τους σωλήνες, ώστε το νερό να φτάσει στο τέρμα. Στο Mario and Donkey Kong: Minis on the Move αντί για σωληνώσεις υπάρχουν μονοπάτια και αντί για νερό τα Minis, τα κουρδιστά κουκλάκια που τόσο αγαπάνε ο Mario και η παρέα του. Σκοπός σας είναι να βάλετε τα κομμάτια με τα μονοπάτια έτσι ώστε τα Minis να φτάσουν στο τέλος σώα και αβλαβή. Αν έχετε παίξει κάποιον από τους προηγούμενους τίτλους Mario vs Donkey Kong, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε. Δεν έχετε κανένα έλεγχο πάνω στα Minis όπως παλιά που τα ελέγχατε με το stylus. Απλά προχωράνε μόνιμα από την αρχή προς το τέλος, πράγμα που τα αδικεί λίγο, γιατί κάποτε είχαν πολλές περισσότερες επιλογές στο gameplay.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε διαφορετικά events. Το Mario's Main Event είναι το κλασικό Pipe Mania, το οποίο μάλιστα δεν είναι πολύ δύσκολο. Έχετε το τερέν με τα κομμάτια από το μονοπάτι που λείπουν και καλείστε να τα συμπληρώσετε χρησιμοποιώντας τυχαία κομμάτια που σας έρχονται από έναν σωλήνα. Η κατάσταση γίνεται εκνευριστική, γιατί ενώ οι πίστες δεν είναι καθόλου δύσκολες, τα κομμάτια έρχονται τυχαία. Πολλές φορές αν δεν έρθει αυτό που ζητάτε παίρνετε ένα ωραιότατο game over. Τα πράγματα φτιάχνουν στο Peach's Puzzle Palace, όπου κάνετε το ίδιο πράγμα με το mode του Mario, αλλά τα κομμάτια που χρειάζονται σας προσφέρονται εξαρχής. Στο Toad's Many Madness έχετε πάλι τα κομμάτια που χρειάζονται εξαρχής, αλλά πρέπει να τα μετακινείτε στο τερέν ώστε να φτάσουν στο τέρμα όσο το δυνατόν περισσότερα Mini Toads. Το mode του Donkey Kong, ονόματι Giant Jungle, είναι ίδιο με το mode του Mario, αλλά με τεράστια τερέν. Αυτό είναι το hard mode ουσιαστικά, αφού έχετε πολύ πιο περίπλοκες καταστάσεις και ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερη ανάγκη να σας τύχουν τα σωστά κομμάτια. Πράγμα που επίσης είναι αρκετά εκνευριστικό, αλλά αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Οι πίστες του DK είναι σκέτη ζούγκλα.

Οι πίστες του DK είναι σκέτη ζούγκλα.

Το παιχνίδι έρχεται με αρκετά mini-games που έχουν ελάχιστη σχέση με το βασικό gameplay. Σε κάποια χρησιμοποιείτε μια σφεντόνα για να εκσφενδονίζετε Minis, σε άλλα γυρνάτε την μανιβέλα ενός ανυψωτικού μηχανήματος ώστε να μαζέψει νομίσματα το Mini που είναι στην κορυφή του και να αποφύγετε τις τορπίλες, και άλλα τέτοια νόστιμα. Όμως το στοιχείο που κλέβει την παράσταση είναι ο editor. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα tiles για να φτιάξετε την δική σας πίστα και να την μοιραστείτε με άλλους παίκτες. Αυτό επεκτείνει σημαντικά το χρόνο ενασχόλησης με το παιχνίδι, αφού υπάρχουν πρακτικά άπειρες πίστες για να παίξετε. Βέβαια ο editor έχει και τα αρνητικά του. Πρώτα απ' όλα, φτιάχνετε μόνο Mario events, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα modes παραμένουν περιορισμένα στις αρχικές τους πίστες. Δεύτερον, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για offline διαμοιρασμό όπως το StreetPass ή τα QR codes. Παρόλα αυτά, ο editor είναι μια πολύ θετική προσθήκη που δίνει έξτρα πόντους στο όλο πακέτο.

Το Minis on the Move δεν έχει ιδιαίτερα πλούσιο οπτικό τομέα. Οι πίστες και τα Minis είναι τρισδιάστατα και αρκετά όμορφα, αλλά μέχρι εκεί. Τα τερέν είναι μικρά ως επί το πλείστον, οπότε δεν γίνεται λόγος ούτε για εφέ, ούτε για τίποτα. Γι αυτό που είναι το παιχνίδι, είναι μια χαρά. Ο ήχος από την άλλη έχει μια διαφορετική λογική. Αρκετά χαρούμενες νότες και ευτράπελα θέματα, που πλαισιώνονται από μερικά κλασικά ηχητικά εφέ όπως αυτό των νομισμάτων ή τη φωνή του Charles Martinet. Τίποτα όμως που να κάνει τρελή εντύπωση.

Τουλάχιστον ξέρουμε τι κομμάτια έχουμε.

Τουλάχιστον ξέρουμε τι κομμάτια έχουμε.

Εν τέλει το Mario and Donkey Kong: Minis on the Move είναι μια αξιόλογη πρόταση για τους λάτρεις των παζλ. Το γεγονός ότι τα modes του Donkey Kong και του Mario βασίζονται περισσότερο στην τύχη παρά στις δυνατότητές σας, είναι εκνευριστικό. Παρόλα αυτά, τα υπόλοιπα modes και ο editor συνθέτουν ένα καλό παιχνίδι. Αν ο editor ήταν λιγότερο περιορισμένος και το στοιχείο της τύχης δεν ήταν τόσο έντονο, ίσως θα μιλούσαμε για τον καλύτερο κλώνο του Pipe Mania.

  • Αρκετά παζλ και modes
  • Ο editor και η δυνατότητα να μοιράζεστε τις δημιουργίες σας
  • Οι πίστες στα Puzzle Palace και Many Mayhem είναι απίθανες
  • Οι πίστες Mario και Donkey Kong βασίζονται υπερβολικά στην τύχη
  • Ο editor δημιουργεί μόνο Mario event πίστες και δεν έχει τρόπο offline διαμοιρασμού
  • Είναι κλώνος του Pipe Mania
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DS
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Nintendo
ΕΚΔΟΣΗ:Nintendo
ΔΙΑΘΕΣΗ:3DS eShop
ΕΙΔΟΣ:Puzzle
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://marioanddk.nintendo.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:9/5/2013
PEGI:3