alt text

Ένα ακόμα ταξίδι τρόμου στο υπερφυσικό αγαπητοί αναγνώστες, μια ακόμα βουτιά στην αρρωστημένη φαντασία και στους αστικούς μύθους ξεχασμένων, και μη, πολιτισμών. Αυτή τη φορά μιλάμε για Maid of Sker, το οποίο, όπως πολλά άλλα survival horror, πραγματεύεται μια ιστορία βγαλμένη από τη πιο νοσηρή φαντασία. Ας δούμε αν καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον σωρό.

Το παιχνίδι εκτυλίσσεται το 1898, σε ένα ξενοδοχείο στο φανταστικό νησί Sker. Πρωταγωνιστής είναι ο Thomas Evans, ο οποίος καλείται από την αγαπημένη του Elisabeth για να την βοηθήσει και να την γλυτώσει από την οικογένειά της που φαίνεται να έχει παραφρονήσει και να συμπεριφέρεται με βίαιο τρόπο. Ακολουθώντας την κραυγή βοήθειας της Εlizabeth, ο Thomas φτάνει στο νησί και εν τέλει στο ξενοδοχείο της οικογένειας που δε θυμίζει σε τίποτα πια χώρο φιλοξενίας και εστίασης, αλλά ένα καθαρτήριο βασανιστηρίων και πόνου. Ο λόγος της τρομακτικής αυτής αλλαγής γρήγορα σας γίνεται γνωστός μέσα από την επικοινωνία που έχετε μέσω τηλεφώνου με την Εlizabeth και τα ντοκουμέντα που βρίσκετε διάσπαρτα κατά την εξερεύνησή σας. Ένα μεθυστικό τραγούδι, μια οικογένεια τυφλωμένη από τα πλούτη και τη φιλοδοξία, μια καταδικασμένη ιστορία αγάπης μπερδεμένα σε ένα μίξερ σεναρίου φαντασίας με αληθινούς αστικούς μύθους από Ουαλία και Αγγλία συνθέτουν τον καμβά όπου “ζωγραφίζετε” την ανατριχιαστική πορεία σας.

Με την κλασική προοπτική πρώτου προσώπου, το Maid of Sker δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη του συγκεκριμένου είδους παιχνιδιών. Έχει δυνατή ιστορία που εξελίσσεται προοδευτικά προς συμπεράσματα και την κορύφωση, αλλά με αργό και προσεκτικό gameplay που μπορεί κάποιες φορές να σας κουράσει. Ο Thomas δεν έχει όπλα στην διάθεσή του (σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα challenges που αναλύονται παρακάτω) και έχει ελάχιστα εφόδια για την επιβίωσή του. Πρωτίστως πρέπει να “χτίσετε” τις stealth ικανότητες σας και το πάτημα της γάτας μέσα στο νησί αλλά και στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Οι εχθροί έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους και τα μάτια τους με τρομακτικές μάσκες, κάτι που τους στερεί την όραση, αλλά έχουν την ιδιαιτερότητα της υπερευαισθησίας στον ήχο με αποτέλεσμα να σας κυνηγάνε με το παραμικρό που ακούνε από εσάς. Μπορείτε να περάσετε από δίπλα τους κρατώντας την ανάσα σας και κάνοντας τον λιγότερο δυνατό θόρυβο, αλλά πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός με τον συγχρονισμό σας καθώς μια λάθος ανάσα ή ένας βήχας σε περιβάλλοντα που έχει καπνό ή σκόνη αφυπνίζει κατευθείαν τους εχθρούς, που είναι πολλοί και διάσπαρτοι στις πίστες.

Κρατήστε την ανάσα σας όσο μπορείτε.

Τα εργαλεία που σας δίνονται από το παιχνίδι είναι ελάχιστα αλλά ιδιαίτερα χρήσιμα για την επιβίωσή σας. Πέρα από το stealth, σχετικά γρήγορα βρίσκετε μια ειδική συσκευή που στέλνει ηχητικά κύματα και ακινητοποιεί προσωρινά τους εχθρούς βγάζοντάς σας από μια δύσκολη θέση και χαρίζοντάς σας πολύτιμα δευτερόλεπτα για να δραπετεύσετε. Στα θετικά επίσης το ότι βρίσκετε χάρτες για να καταλαβαίνετε που βρίσκεστε αλλά και health potions για να αναπληρώνετε την μπάρα ενέργειας από τα χτυπήματα των εχθρών. Save γίνεται σε ειδικά δωμάτια όπου βρίσκονται γραμμόφωνα και αφού ακούσετε τα ηχογραφημένα μηνύματα τους μπορείτε να αποθηκεύεστε την πρόοδο σας.

Το Maid of Sker έχει προοπτικές, αλλά όπως προαναφέρθηκε, αναλώνεται σε αργό gameplay με περιπλάνηση στον χώρο και αποφυγή των εχθρών. Οι πραγματικές σκηνές τρόμου είναι επιεικώς ελάχιστες και το παιχνίδι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα στον συγκεκριμένο τομέα αν είχε καλύτερη διαχείριση της ιστορίας και λιγότερα κλεμμένα κλισέ από γνωστούς τίτλους του είδους. Οι εχθροί, παρόλο που σχεδιαστικά “μετράνε” με την απόκοσμη αόμματη φύση τους, στην πράξη απλά κινούνται αργά και άγαρμπα στο χώρο, πολλές φορές και ακριβώς δίπλα σας, χωρίς να αποτελούν ιδιαίτερη απειλή. Επίσης δεν υπάρχει ποικιλία, καθώς, πέρα από ένα boss που αντιμετωπίζετε, συναντάτε παρόμοιους εχθρούς από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Υπάρχουν στιγμές με jumpscare πραγματικά χωρίς να το περιμένετε και σε αυτές το παιχνίδι είναι στα καλύτερά του. Πέρα από την δράση, αναλώνεστε και στην επίλυση γρίφων που περιλαμβάνουν κυρίως την ενεργοποίηση κάποιου διακόπτη, την απομνημόνευση μουσικών γρίφων και την ανακάλυψη κλειδιών με ειδική επιγραφή που ανοίγουν συγκεκριμένες πόρτες. Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι αρκετά αξιοπρεπής, με τα πισωγυρίσματα να είναι αναγκαία, καθώς ξεκλειδώνονται πόρτες και περάσματα που πριν δεν ήταν προσβάσιμα, οδηγώντας σας κατευθείαν στον επιθυμητό γρίφο ή δωμάτιο.

Για τους σκληροπυρηνικούς της δράσης αξιζει να αναφερθεί ότι το παιχνίδι απέκτησε ένα νέο mode ονόματι challenges. Στο συγκεκριμένο mode και σε μια προσπάθεια να υπάρξει δράση και γρήγορος ρυθμός αλλάζοντας τελείως το ύφος και την ταυτότητα του παιχνιδιού, ο πρωταγωνιστής ξεκινάει με πλήρες οπλοστάσιο στημ διαθεσή του, που περιλαμβάει πιστόλι,τουφέκι, καραμπίνα και ένα τσεκούρι. Έτσι, αντί πια να κρύβεστε σαν δειλό γατάκι, οπλίζετε την καραμπίνα και σκορπάτε τον όλεθρο στους εχθρούς, οι οποίοι όμως κι αυτοί επιστρέφουν δριμύτεροι. Νέοι τύποι εχθρών με συγκεκριμένα μοτίβα επιθέσεων, δυνάμεις και αδυναμίες εμφανίζονται μπροστά σας και πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο αντιμετώπισής τους καθώς ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Κάθε προσπάθεια σας έχει τέσσερις βαθμούς δυσκολίας που μπορείτε να επιλέξετε αλλά μόνο τρεις ζωές (δηλαδή τρεις ευκαιρίες για να τα καταφέρετε). Αν χάσετε και τις τρεις ζωές είναι game over και πρέπει να ξαναπαίξετε από την αρχή.

Το μοναδικό σας όπλο ενάντια στους πάμπολλους εχθρους.

Το νησί Sker και το ξενοδοχείο έχουν αρκετή λεπτομέρεια και καταφέρνουν να σας μεταφέρουν την άβολη αίσθηση περιήγησης σε μελαγχολικά σκηνικά εγκατάλειψης και βασανιστηρίου. Υπάρχουν χώροι και δωμάτια που πραγματικά στον σχεδιασμό των οποίων οι δημιουργοί υπερέβαλαν εαυτό με τη φαντασία τους και αυτό αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο στην οθόνη. Αρκετές φορές σαστίζετε με την όλη αρρώστια που σας περιβάλλει και σιγά σιγά, όσο προχωράτε, αυτή γιγαντώνεται μπροστα σας με ωμή βία. Ο ήχος, σε πλήρη αρμονία με τα γραφικά, σας κρατάει σε διαρκή ανησυχία με τα βαρια βήματα των εχθρών να σέρνονται από δωμάτιο σε δωμάτιο δεξιά και αριστερά σας. Η μελωδική φωνή της Elizabeth μοιάζει με αγγελική παρέμβαση στα αυτιά σας και ένα ευχάριστο διάλειμμα που σας δίνει ώθηση να βουτήξετε ακόμα περισσότερο στην παράνοια του παιχνιδιού.

Το Maid of Sker δεν θέτει νέα στάνταρ στα παιχνίδια τρόμου, αλλά είναι μια ωραία περιπέτεια. Κρατιέται πίσω από το αργό gameplay, τον τρόμο σε μικρές δόσεις και την μικρή του διάρκεια (με το ζόρι τέσσερις ώρες). Ασχοληθείτε αν θέλετε ένα σαββατοκύριακο τρόμου αλλά μην περιμένετε πολλά περισσότερα.

  • Ιστορία
  • Γραφικά
  • Ήχος
  • Challenges
  • Αργό και επαναλαμβανόμενο
  • Μικρή ποικιλία εχθρών
  • Μικρή διάρκεια
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Wales Interactive
ΕΚΔΟΣΗ:Wales Interactive