Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012 Review

, Τετάρτη 6 Ιούλιος 2011 0  

18 περίπου χρόνια πριν, ο Richard Garfield, ένας λαμπρός μαθηματικός από την Φιλαδέλφεια, με ιδιαίτερη αγάπη για το Dungeons and Dragons, αποφάσισε να φωτίσει τον κόσμο με το δώρο της μαγείας. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το Magic: The Gathering, το πρώτο και καλύτερο trading card game (εν ελληνιστί “παιχνίδι με ανταλλάξιμες συλλεκτικές κάρτες”). Αν δεν έχετε ιδέα από Magic: The Gathering (για συντομία MtG) προτείνω να κατεβάσετε το interactive demo από το site του παιχνιδιού που είναι μία πολύ καλή εισαγωγή στο game και το λεξιλόγιο όρων που το συνοδεύει, καθώς το review που ακολουθεί, βρίθει ορολογίας και ονομάτων που βγάζουν περισσότερο νόημα αν τουλάχιστον ξέρετε τα βασικά. Μην φρικάρετε όμως, καθώς το ίδιο το game, Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2012 είναι ιδιαίτερα φιλικό προς αρχάριους στο card game προσφέροντας tutorials και hints καθώς και πολλά balance mechanics που κάνουν το game προσιτό στους αρχάριους και παράλληλα προσφέροντας ικανοποίηση στους “παλιούς” του Magic.

Σε όλη τη διάρκεια ζωής του card game υπήρξαν πολλές προσπάθειες μεταφοράς του σε ηλεκτρονική μορφή. Η σχετικά μικρή μου εμπειρία με αυτά τα games, κυρίως στο PC, ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική καθώς για πολύ καιρό τίποτα δεν μπορούσε να αποδώσει ικανοποιητικά το μεγαλείο του Magic και το μόνο αξιόλογο game, το Magic Online, δεν με τράβαγε ιδιαίτερα. Προτιμάω όταν πληρώνω τις κάρτες μου να τις έχω σε υλική μορφή και όχι σε ψηφιακή. Το 2009, προς μεγάλη μου έκπληξη, και ενώ είχα παρατήσει το card game για χρόνια, βλέπω μία ωραία μέρα στο menu του XBLA ένα καινούργιο MtG game, το πρώτο Duels of the Planeswalkers. Αμέσως το αγόρασα με τα τελευταία μου MS points και, επιτόπου παίζοντάς το, άρχισα να αναπολώ τις παλιές καλές μέρες των σχολικών μου χρόνον, τότε που όλα ήταν μαγικά...

Δυστυχώς δεν ασχολήθηκα πολύ με αυτό, λόγω άλλων games, και αργότερα επειδή έχασα όλα μου τα games και DLC στο XBLA, όταν η Microsoft αποφάσισε να μη με αφήσει να κατεβάσω κανένα από τους τίτλους που είχα αγοράσει στο XBLA πριν αλλάξω τον λογαριασμό μου σε ελληνικό. Έτσι ξέχασα για αρκετό καιρό το Duels of the Planeswalkers. Όχι τελείως, καθώς πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αυτή η σχεδόν καλή αλλά εθιστική μεταφορά του card game σε ηλεκτρονική μορφή.

Free-for-all με τέσσερις παίχτες.

Και φέτος με το πρώτο trailer του Duels of the Planeswalkers 2012, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα ξεχύθηκαν πάλι σαν χείμαρρος. Προσπάθησα να συγκρατηθώ, πιστεύοντας ότι πάλι το ίδιο game θα είναι με διαφορετικά decks, που το καθένα πάλι θα καταλήγει με 100 κάρτες. Πόσο μεγάλο λάθος έκανα. Βασικά όχι και τόσο μεγάλο. Το Duels of the Planeswalkers 2012 είναι σχεδόν ίδιο με τον προκάτοχό του. Βαθιά μέσα μου όμως ήξερα πως θα το αγόραζα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας. Και ο εθισμός επανήλθε.

Γιατί όμως είναι τόσο εθιστικό το Duels of the Planeswalkers 2012; Πολύ απλά, γιατί είναι γρήγορο και εύκολο. Τα decks είναι ισορροπημένα μεταξύ τους με αρκετές καλές κάρτες και ακόμα περισσότερες για ξεκλείδωμα και τρία διαφορετικά game modes, το μόνο που μένει στον παίχτη είναι να διαλέξει ένα deck και να αρχίσει να παίζει. Όσο παίζετε, ξεκλειδώνετε κάρτες από το deck που χρησιμοποιείτε, όπου μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε άλλες κάρτες μέχρι να έχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο το game προσφέρει μία μικρή αλλά ευπρόσδεκτη ποικιλία αποφεύγοντας τα τεράστια deck του προηγούμενου game, στο οποίο δεν μπορούσαμε να αφαιρούμε κάρτες από τις αρχικές του κάθε deck. Ακόμα, δεν υπάρχει επιλογή αριθμού lands στο deck, αλλά αυτό δεν επηρεάζει και πολύ τη διαχείρισή του, καθώς οι lands ισορροπούνται αυτόματα καθώς προσθέτετε ή αφαιρείτε κάρτες. Όλα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από το να φτιάχνατε deck πραγματικών καρτών.

Όσο και να προσπαθεί το game να σας πείσει ότι έχει “ιστορία”, με το όμορφο cinematic intro του και κομμάτια της ιστορίας σκόρπια στα loading screens με φαινομενικά τυχαία χρονολογική σειρά, δεν τα καταφέρνει. Το μόνο που καταφέρνει είναι να μπερδεύει όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το τεράστιο backstory του multiverse του Magic. Ίσως το συνοδευτικό comic της ειδικής – ακριβής - έκδοσης του game στο Steam να ρίχνει λίγο παραπάνω φως στην ιστορία. Αν και στο site το web comic είναι ημιτελές. Μπορείτε επίσης, αν θέλετε να παρακολουθήσετε την ιστορία, να αρχίσετε να διαβάζετε τις εκατοντάδες νουβέλες που συνοδεύουν κάθε expansion του card game.

Παράδειγμα scheme κάρτας. Απλό, ε;

To Duels of the Planeswalkers 2012 αφήνει το story και εστιάζει στο gameplay. Και ΜΟΝΟ στο gameplay απ' ότι φαίνεται, καθώς το οπτικό μέρος του αποτελείται από ένα loop σε ένα 3D τοπίο, ένα μόνο ταμπλό για τα games, και πέρα από αυτά, αφήνει το απίστευτο artwork των καρτών να συμπληρώσουν τον οπτικό τομέα (όχι και πολύ επιτυχώς όταν το πίσω μέρος των καρτών, σε αυτό το game και στο Magic Online, δεν είναι το ίδιο με τις πραγματικές κάρτες). Τα sound effects είναι απλά και η μουσική θα μπορούσε και να μην υπάρχει. Για ένα game με τόση ιστορία, άμεσα συνεδεμένο στις καρδιές μας με Heavy/Power Metal μελωδίες να συνοδεύουν τις επικές νίκες μας ενάντια στους εχθρούς μας, μπύρα/Coca Cola και πίτσα να ρέουν άφθονα σε σκοτεινά υπόγεια, η μουσική του, που αποτελείται από βαρετά επαναλαμβανόμενα, σχεδόν ίδια ambient tracks (δεν έχω ιδέα αν υπάρχουν παραπάνω από δύο tracks καθώς όλα μοιάζουν) ίσως να ταίριαζε σε κανένα casual indie browser game για γιαγιάδες. Κάντε στον εαυτό σας ένα δώρο και κλείστε τη μουσική του game και βάλτε στο background να παίζει το αγαπημένο σας metal group ή οτιδήποτε άλλο σας εμπνέει νίκη σε επικές μαγικές μονομαχίες δύναμης και πυγμής.

Το soundtrack είναι χάλια, αλλά το ίδιο το game αξίζει για την τιμή του αν σας αρέσει το Magic the Gathering, ή αν σας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια με κάρτες, ή ακόμα και αν θέλετε ένα γρήγορο και διασκεδαστικό multiplayer που να σας βάζει να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας χωρίς να κουράζει. Το gameplay αποτελείται από το campaign και το online multiplayer. Στο campaign παίζετε ενάντια σε NPC Planeswalkers - νικώντας τον ένα πηγαίνετε στους επόμενους, και ξεκλειδώνετε και challenges. Έπειτα, ξεκλειδώνετε το Archenemy campaign, ένα καινούργιο πολύ ενδιαφέρον 3vs1 game format, στο οποίο ένας παίχτης (στο Duels of the Planeswalkers 2012 πάντα NPC ακόμα και στο multiplayer) είναι ο archenemy με περισσότερο Life Total και ένα extra deck, το Scheme Deck. Αυτό περιέχει πολύ ισχυρές κάρτες, που έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τους αντιπάλους του archenemy και ενεργοποιούνται αυτόματα, μία κάθε φορά στην αρχή του κάθε γύρου.

Οι υπόλοιποι τρεις παίχτες παίζουν κανονικά. Από μόνο του το Archenemy είναι ένας πολύ καλός λόγος να αγοράσει κανείς το Duels of the Planeswalkers 2012. Ολοκληρώνοντας το Archenemy campaign ξεκλειδώνετε το Revenge campaign, στο οποίο οι Planeswalkers που νικήσατε στα προηγούμενα campaign τα έχουν “πάρει” μαζί σας και ζητούν εκδίκηση με καλύτερα decks (χρησιμοποιώντας ακόμα και κάρτες στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση οι παίχτες στα αντίστοιχα decks) και κλέβοντας ασυστόλως! Δεν είναι δυνατόν να παίζω 20 φορές ενάντια στον Jace στο Revenge και σε όλα τα games να παίζει Lord of the Unreal! Hint/Spoiler: Για εύκολη νίκη ενάντια στον Karn στο Revenge campaign (και στο κανονικό αν θέλετε), παίξτε εναντίoν του με το μαύρο deck και με το Captivating Vampire και άλλα τέσσερα vampires, κλέψτε όλα τα Darksteel Colossus του και δείτε τον αβοήθητο να τρέμει μπροστά στα πρώην δικά του 11/11 - τώρα 12/12 indestructible με trample vampire – golem. Αυτό θα πει εκδίκηση. Να μάθετε να κλέβετε.

Παίζοντας Archenemy online.

Δύο μόνο πράγματα δε μου άρεσαν στο campaign. Ότι δεν μπορείτε να διαλέξετε ποιες lands θα κάνετε tap για mana, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποια deck με παραπάνω από ένα χρώματα - μικρό πρόβλημα αλλά υπαρκτό. Επίσης, τα flying creatures αιωρούνται πάνω κάτω όλη την ώρα. Αισθητικό πρόβλημα θα έλεγε κανείς, όχι όμως όταν προσπαθώ να διαλέξω equipment και auras κρυμμένα πίσω από το ιπτάμενο creature, που αιωρούνται μαζί του συνεχώς, αποφεύγοντας τον κέρσορα του ποντικιού σε challenges και μερικές φορές και στο campaign. Το ξέρω πως αυτό το πρόβλημα δεν θα υπήρχε αν χρησιμοποιούσα controller αλλά προτιμώ να παίζω με keyboard και mouse! Μιλώντας για controls, θα ήταν πολύς κόπος να μπορούσαμε να τα αλλάζουμε;

Στο multiplayer, αν είστε τυχεροί και το παίζετε στο Xbox 360/PlayStation 3, δεν θα έχετε τα προβλήματα που αντιμετώπισα στο Steam με αργό και αναξιόπιστο match finder, να μου λέει πάντα ότι το lobby είναι full ή no longer available, και γενικά να μου βγάζει την πίστη μέχρι να παίξω ένα game online, περιμένοντας με τις ώρες να μπει κάποιος στο lobby μου. Ευτυχώς, αν φύγει, υπάρχει η επιλογή να αντικατασταθεί από το πολύ καλό A.I. του game. Τα multiplayer modes είναι: το κλασικό free-for-all με δύο, τρεις ή τέσσερις παίχτες, το Two-Headed Giant, και το Archenemy ενάντια σε NPC Archenemy. Επίσης, μπορείτε να κάνετε online lobby και το campaign σας στο Αrchenemy αν θέλετε να το παίξετε με άλλους παίχτες αντί για NPC συμμάχους.

Η έκδοση στο Steam έχει text chat και voice chat (ή το ένα ή το άλλο) με τη μόνη διαφορά ότι το text chat δε λειτουργεί ακόμα. Κρίμα, γιατί πολλές φορές ευχόμουν να μπορούσα να περάσω μηνύματα στους συμμάχους μου για σημαντικές αποφάσεις. Αλλά επειδή δεν είχα ενεργοποιημένο το voice chat και επειδή δεν λειτουργεί το text chat, το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να χτυπάω απελπισμένος το κεφάλι μου στο keyboard ενώ έβλεπα τους στρατούς μας να εκμηδενίζονται στο πέρασμα ενός και μόνο γύρου εξαιτίας λαθών του συμμάχου.

Τι θα κάνεις τώρα Chandra; Θα θυμώσεις πολύ; Δεν έχει σημασία, και πάλι θα φας 37 damage στον επόμενο γύρο.

Το παιχνίδι έρχεται με μία promo κάρτα δώρο, ανάλογα με την έκδοση που αγοράσατε: ένα μπλε creature για το Steam, ένα μαύρο για το Xbox Live και ένα κόκκινο για το Playstation 3. 'Όλες πολύ καλές foiled κάρτες. Το μόνο πρόβλημα είναι πως, αν τις θέλετε, πρέπει να βρείτε κάποιον στο εξωτερικό να πάει να τις πάρει για εσάς καθώς δεν τις στέλνουν στην Ελλάδα. Αν βρείτε κανέναν πείτε μου και μένα να πάρω κι εγώ επιτέλους την promo κάρτα μου. Την promo του προηγούμενου game την περίμενα από Ισπανία που είχα γνωστούς, αλλά τελικά δεν προλάβανε τα αποθέματα. Αν θέλετε να τσεκάρετε τα decks του Duels of the Planeswalkers 2012, μπορείτε να το κάνετε σε αυτό το link http://www.wizards.com/magic/digital/duelsoftheplaneswalkers.aspx?x=mtg/digital/d12/decks#, έτσι ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε πριν αγοράσετε το game.

Το Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2012 είναι ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι για το καλοκαίρι, προσιτό σε όλους, ανεξαρτήτως εμπειρίας. Είναι φτηνό, εύκολο και γρήγορο, προσφέροντας παράλληλα μία ικανοποιητική πρόκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους, χωρίς να είναι εκνευριστικά δύσκολο. Διαθέτει αρκετά modes για περισσότερες ώρες gameplay και challenge mode που θα σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας μέχρι να το ολοκληρώσετε, προσφέροντας ικανοποίηση για κάθε γρίφο που θα βγάζετε χωρίς βοήθεια, καθώς όλα τα challenges είναι καλοφτιαγμένα και προσεγμένα. Το campaign το ολοκλήρωσα παίζοντάς το στο Planeswalker επίπεδο δυσκολίας (το πιο δύσκολο) χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, οποιοδήποτε χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας το βρήκα εκνευριστικά εύκολο, με τους αντίπαλους να παίζουν χειρότερα κι από αρχάριους. Για την τιμή του, το Duels of the Planeswalkers προσφέρει πολλές ώρες ευχάριστου competitive gameplay, με μεγάλο replayability, μελλοντικό DLC με καινούρια deck και campaign. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους.

+ Φτηνό, εύκολο, γρήγορο, διασκεδαστικό και εθιστικό
+ Ωραία decks
+ Archenemy mode
+ Όλη η μαγεία του Magic: The Gathering χωρίς τα έξοδα και τον χρόνο που χρειάζονται για να φτιάξει κανείς ένα αξιόλογο deck
+ Είναι Magic: The Gathering σε video game και είναι καλό!

- Χάλια soundtrack
- Απελπιστικό multiplayer στο Steam και χωρίς text chat
- Μόνο ένα ταμπλό παιχνιδιού ενώ το προηγούμενο game είχε πολλά
- Ιπτάμενα creatures σταματήστε να κουνιέστε!!!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: PC (review), Xbox 360, PS3
Έκδοση: Wizards of the Coast
Ανάπτυξη: Stainless Games
Διάθεση: Download
Είδος: Card game
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.wizards.com/Magic/Digital/DuelsOfThePlaneswalkers.aspx
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 15/6/2011
PEGI: 7+