MacGuffin’s Curse Review

, Σάββατο 5 Μάιος 2012 0  

Ως λάτρης των adventure games χαίρομαι όταν βρίσκω ενδιαφέροντα παιχνίδια από ανεξάρτητους δημιουργούς, τα οποία προσφέρουν έξυπνους γρίφους, όμορφη και σωστά δομημένη ιστορία, αρκετές ώρες διασκέδασης και όλα αυτά σε χαμηλή τιμή χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα. Δημιούργημα της εταιρείας Brawsome, η οποία είναι ίσως περισσότερο γνωστή στο χώρο των adventurers από το χιουμοριστικό Jolly Rover που βγήκε το 2010, το MacGuffin’s Curse φιλοδοξεί να σας ταξιδέψει στον κόσμο των λυκανθρώπων μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις και εκατοντάδες puzzle.

Αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του ταχυδακτυλουργού Lucas MacGuffin, ο οποίος προκειμένου να ξεπληρώσει τα χρέη του προς τον σπιτονοικοκύρη του αποφασίζει να διαρρήξει το μουσείο της πόλης και να κλέψει ένα πολύτιμο φυλακτό. Κάπου εδώ όμως αρχίζουν και τα προβλήματα καθώς το φυλακτό επηρεάζει τον ήρωά μας και τον μεταμορφώνει σε λυκάνθρωπο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κακός της ιστορίας και ζάμπλουτος κ. Alphonse Connell αναζητά και αυτός το φυλακτό με αποτέλεσμα να θέσει ολόκληρη την πόλη σε συναγερμό ώστε να παγιδεύσει τον Lucas. Τα πράγματα αλλάζουν τροπή όταν ο Connell έρθει σε επαφή με το φυλακτό. Ο ήρωάς μας πρέπει να συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία ώστε να παγιδεύσει τον Connell και να βρει επιτέλους ένα τρόπο να αντιστρέψει την κατάρα.

Τα γραφικά του παιχνιδιού κρίνονται ικανοποιητικά, με όμορφους χρωματισμούς, συμπαθητικό animation χαρακτήρων και καλοσχεδιασμένους χώρους. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν υπήρχε περιορισμός από τη μηχανή γραφικών ή αν ήθελαν να φτιάξουν ένα “ελαφρύ” παιχνίδι καθώς αναπτυσσόταν ταυτόχρονα για PC, Mac και iOS, αλλά σε πολλά σημεία τα γραφικά, αν και ευχάριστα μοιάζουν, ξεπερασμένα. Πάντως, το μόνο που με δυσαρέστησε είναι το γεγονός ότι δεν κατάφερα να εφαρμόσω ανάλυση μεγαλύτερη από 1024x768, καθώς εμφανίζονταν μαύρες μπάρες αριστερά και δεξιά της οθόνης, παρόλο που δινόταν σαν επιλογή η full hd ανάλυση, την οποία και υποστηρίζει η οθόνη μου.

Εξαιρετική η σχεδίαση των δωματίων.

Κατά τη διάρκεια του MacGuffin’s Curse επικεπτόμαστε 22 κύριες τοποθεσίες, όπου καλούμαστε να λύσουμε περισσότερους από 150 γρίφους. Η όλη ιστορία με τα διάφορα δωμάτια και τα ατελείωτα πήγαινε-έλα καθώς και η προοπτική που επέλεξαν οι δημιουργοί, μας θυμίζουν έντονα το gameplay των παιχνιδιών Zelda. Αν και δεν είναι τόσο αρνητικό, το γεγονός ότι βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο σε κατάσταση καραντίνας και όλες οι πόρτες είναι κλειδωμένες, δυσχεραίνει το έργο μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε κάθε δωμάτιο είναι να μεταφέρουμε επιτυχώς κάποια κιβώτια σε συγκεκριμένα σημεία και τη μπαταρία στη θέση της ώστε να τροφοδοτήσουμε την πόρτα ασφαλείας με ρεύμα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Τίποτα όμως δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Τα δωμάτια έχουν τοίχους αλλά και παγίδες που μας εμποδίζουν να μετακινήσουμε ανενόχλητοι τα κιβώτια. Εδώ όμως έρχεται η πρώτη ευχάριστη παρενέργεια του φυλαχτού. Όταν ο ήρωας μας καθίσει στο φεγγαρόφωτο, μπορεί να μεταμορφωθεί από ένα ήρεμο και αδύναμο ταχυδακτυλουργό σε ένα δυνατό και επιβλητικό λυκάνθρωπο και αντίστροφα. Όπως είναι λογικό, κάθε μορφή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, οπότε πρέπει να επιλέξουμε σοφά τις κινήσεις μας πριν προχωρήσουμε στη επίλυση των puzzles. Το παιχνίδι απαιτεί καλή μνήμη, παρατηρητικότητα και να ελέγχετε πρακτικά τα πάντα, αφού οι δημιουργοί έχουν προσθέσει πολλά κρυφά μηνύματα, εκπλήξεις, χρήματα αλλά και περιγραφές σε όλα τα αντικείμενα, το οποία πιστέψτε με είναι πάαααρα πολλά. Επίσης, πολλές φορές θα δείτε διαφορετική αντίδραση αν εξετάσετε ένα αντικείμενο με τη μορφή ανθρώπου και έπειτα με τη μορφή του λυκανθρώπου. Τέλος, εξαιρετικά χρήσιμη είναι και η βοήθεια ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, ο οποίος μας βοηθάει αν κολλήσουμε κάπου, είτε δίνοντας μας συμβουλές ή ξεκλειδώνοντας απομακρυσμένα την πόρτα που μας αντιστέκεται. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιήσετε αρκετά συχνά, καθώς πολλά δωμάτια θα σας οδηγήσουν στα όριά σας.

Το χιούμορ είναι ... διάχυτο.

Γενικότερα δεν συναντάμε το παραμικρό πρόβλημα στο χειρισμό του Lucas. Χρησιμοποιώντας τα βελάκια ή τα πλήκτρα W,A,S,D, μετακινούμε το χαρακτήρα μας, με το πλήκτρο N μεταμορφωνόμαστε, συνομιλούμε με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, εξετάζουμε αντικείμενα ή ανοίγουμε τις πόρτες, ενώ με το πλήκτρο M σπρώχνουμε ή τραβάμε τα κιβώτια. Με το πλήκτρο Ζ εμφανίζεται η βοήθεια. Στον τομέα του ήχου, αν και περίμενα την έκπληξη, δεν έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένος και αυτό γιατί απουσιάζουν παντελώς οι ομιλίες μεταξύ των χαρακτήρων, ενώ και τα κομμάτια που ακούγονται καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού δίνουν την εντύπωση ότι επαναλαμβάνονται χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Η μόνη ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι όταν αγοράσετε υπολογιστή για το διαμέρισμά σας… Απλά δοκιμάστε να τον ενεργοποιήσετε και θα καταλάβετε.

Η τελική αναμέτρηση.

Κλείνοντας, το MacGuffin’s Curse μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Αν και είναι απολαυστικό στο σύνολό του και η διάρκειά του με την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των side-quests αγγίζει τις 15 ώρες, ένιωσα σαν κάτι να λείπει. Αν σας αρέσουν τα puzzles, οι λυκάνθρωποι και ψάχνετε κάτι ανάλαφρο τώρα που καλοκαιριάζει, τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο MacGuffin’s Curse. Μην περιμένετε όμως συνταρακτικές ανατροπές και εξωπραγματικά φινάλε, δυστυχώς δεν υπάρχουν. Αν θέλετε όμως την απόλυτη εμπειρία που προσφέρει το παιχνίδι, μην σταματήσετε να παίζετε αφού δείτε τους τίτλους τέλους. Αντιθέτως, συνεχίστε και προσπαθήστε να ξεκλειδώσετε όλα τα achievements και να συγκεντρώσετε ακόμη περισσότερα στοιχεία για τους ήρωες.

+ Όμορφη ιστορία και ενδιαφέροντες χαρακτήρες
+ Καλοσχεδιασμένα δωμάτια
+ Μερικά puzzles αποτελούν πρόκληση

- Αδυναμία υποστήριξης των αναλύσεων που εμφανίζει στη λίστα
- Απουσία ομιλίας στους διαλόγους
- Ορισμένα απρόσμενα crashes

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Brawsome
Ανάπτυξη: Brawsomes
Διάθεση: Steam
Είδος: Adventure, casual, top-down crate puzzle
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.macguffinscurse.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 19/4/2012
PEGI: -