alt text

Το Lumines είναι μια από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις με το PSP. Πάντα γούσταρα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με μουσική και παζλ και το PSP είχε αρκετά τέτοια. Βέβαια τα αγαπημένα μου παραμένουν το Lumines και το Every Extend Extra. Τι φέρνει όμως το remaster του Lumines στον κόσμο του gaming 14 χρόνια μετά;

Ας μιλήσουμε πρώτα για το τί είναι ακριβώς το Lumines. Πρόκειται για ένα puzzle game στο οποίο ρίχνετε τετράγωνα 2x2, αποτελούμενα από πολύχρωμα τουβλάκια και ο σκοπός σας είναι να φέρετε τέσσερα ή παραπάνω του ίδιου χρώματος μαζί. Οι μεγάλες διαφορές με παιχνίδια όπως το Puyo Puyo ή το Columns είναι ότι ο χώρος στον οποίο παίζετε είναι περισσότερο πλατύς απ’ ότι ψηλός. Η δε μουσική δίνει ένα νέο τρόπο για να παίξετε, αφού ανάλογα με το τέμπο της υπάρχει μια γραμμή που πηγαίνει από τα αριστερά προς τα δεξιά, αποτελώντας κάποιου είδους sequencer και σαρώνοντας την πίστα και καθαρίζει και τους ολοκληρωμένους συνδυασμούς σας. Αυτό δίνει βάθος στη στρατηγική με το πού ταιριάζετε τα τουβλάκια σας και το πότε, αφού o sequencer σαρώνει συνέχεια και υπάρχει περίπτωση να καθαρίσει τους μισούς από τους ολοκληρωμένους συνδυασμούς σας ή να καθαρίσει κομμάτια που δεν έχετε ολοκληρώσει αφήνοντάς σας με μια στοίβα από μίσους συνδυασμούς όπου πρέπει να ρίξετε εκ νέου τα ανάλογα τουβλάκια για να τα ταιριάξετε, κοστίζοντάς σας χρόνο και σκορ. Μπορείτε επίσης να προσθέτετε περισσότερα τούβλα ίδιου χρώματος για μεγαλύτερο σκορ και multipliers σε ήδη ολοκληρωμένους συνδυασμούς.

Το challenge mode σας απορροφάει όσο τίποτε άλλο...

Το challenge mode σας απορροφάει όσο τίποτε άλλο...

Υπάρχουν διάφορα modes με τα οποία μπορείτε να καταπιαστείτε. Το challenge είναι το βασικό μέρος του παιχνιδιού. Παίζετε κάτι που στην ουσία είναι ένα ατέρμονο mode και αναλόγως των levels που ανεβαίνετε, το παιχνίδι αλλάζει “skins”. Τα skins είναι στην ουσία η αλλαγή των μουσικών θεμάτων, των χρωματικών συνδυασμών και του παρασκηνίου. Μπορείτε να χάσετε την αίσθηση του χρόνου πολύ εύκολα μόλις ξεκινήσετε και αυτή είναι η μαγεία του Lumines - η μουσική από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα χρώματα, τα παζλ, τα combo. Όσο προχωράτε στο challenge mode, ξεκλειδώνετε skins που αμέσως μετά μπορείτε να τα βάλετε σε playlist της επιλογής σας στο skin editor, ώστε να επιλέγετε εσείς τα αγαπημένα σας κομμάτια.

Υπάρχουν επίσης τα puzzle και mission. Το puzzle mode σας βάζει να σκεφτείτε και να σχεδιάσετε το πώς θα ρίξετε τα τουβλάκια σας έτσι ώστε να μείνετε με ένα συγκεκριμένο σχήμα επί της οθόνης. Συνήθως κάτι απλό όπως ένα πιξελωτό Χ ή ένα απλό blocky φλιτζάνι καφέ. Το mission mode έχει διάφορες δοκιμασίες όπως το να καθαρίσετε την πίστα με συγκεκριμένες κινήσεις ή να κάνετε κάποιο σκορ σε συγκεκριμένο χρόνο. Τέλος, το time attack είναι αυτό που λέει και το όνομά του: έχετε συγκεκριμένο χρόνο να κάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σκορ. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο VS mode, όπου μπορείτε να παίξετε είτε με άλλον παίκτη, είτε ενάντια στην ΑΙ. Πρόκειται για το κλασικό versus όπου οι παίκτες μοιράζονται το μήκος της πίστας και κάνοντας μεγαλύτερα combo προσπαθούν να περιορίσουν τον αντίπαλο σε όλο και μικρότερο χώρο. Δυστυχώς, το multiplayer του remaster είναι αυστηρά local. Λείπουν επίσης πράγματα όπως το single skin και το sequencer που σας επιτρέπει να δημιουργείτε δικά σας soundtrack όπως στο Lumines 2. Κάτι που είναι κρίμα, διότι θα μπορούσαμε να μιλάμε για τον απόλυτο τίτλο Lumines.

...ενώ το puzzle mode σας βάζει να "στίψετε" το μυαλό σας.

...ενώ το puzzle mode σας βάζει να "στίψετε" το μυαλό σας.

Ταυτόχρονα όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν θέλετε να ευχαριστηθείτε Lumines, το remaster είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε. Τα γραφικά έχουν ξαναφτιαχτεί έτσι ώστε να φαίνονται όμορφα σε μεγάλες αναλύσεις, έχει εξαφανιστεί το slowdown που ήταν εμφανές στο PSP όταν η ένταση στα γραφικά κορυφωνόταν, ενώ έχουν προστεθεί διάφορα εφέ στον οπτικό τομέα. Από την άλλη, η μουσική ίσως δείχνει λίγο την ηλικία της. Όχι ότι δεν είναι ποιοτική ή ότι παραμένει με την αρχαϊκή συμπίεση του PSP (που εδώ που τα λέμε δεν ήταν τόσο τραγική). Απλά το soundtrack έχει ένα χαρακτηριστικό στιλ πρώιμων 2000s, που ίσως βρείτε ενδιαφέρον, ίσως νοσταλγικό ή απλά... περίεργο. Ίσως φταίει και το ότι δεν υπάρχουν νέα κομμάτια πέρα από την ήδη πλούσια αρχική βιβλιοθήκη.

Το Lumines είναι ένα παιχνίδι που αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεστε ως προς τα puzzle games και τον ρυθμό της μουσικής. Σας κάνει να σκεφτείτε και κρατάει το ενδιαφέρον αρκετές ώρες, βάζοντάς σας να γυρίζετε τουβλάκια και να ταιριάζετε χρώματα υπό τους υπέροχους ήχους του. Ίσως το πραγματικό ερώτημα είναι το πού θέλετε να το παίξετε. Θα προτιμήσετε τη φορητότητα του Switch; Την οικειότητα του PC; Ή την μεγάλη τηλεόραση και το ηχοσύστημα του σαλονιού σας με το PS4 ή το Xbox One; Ότι κι αν αποφασίσετε, το Lumines Remastered είναι πολύ καλή επιλογή.

  • Nέα HD γραφικά
  • Ωραία μουσική
  • Εθιστικό
  • Πολλά και διαφορετικά modes
  • Απουσία κάποιων επιλογών του Lumines 2
  • Η μουσική ίσως είναι υπερβολικά 2000s για κάποιους
  • Απουσία online το οποίο θα έδινε άλλο αέρα στο παιχνίδι
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Resonair
ΕΚΔΟΣΗ:Enhance Games
ΕΙΔΟΣ:Puzzle
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://luminesremastered.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:26/6/2018