LittleBigPlanet PSP Review

, Πέμπτη 24 Δεκέμβριος 2009 0  

littlebigplanet psp startΟμολογώ πως δεν περίμενα ότι το LittleBigPlanet θα με εξέπληττε όταν κυκλοφόρησε πέρυσι τέτοιον καιρό περίπου, ώστε να θέλω να αγοράσω ένα PlayStation 3 μόνο και μόνο για να παίζω με τα Sackboys, να φτιάχνω και να κατεβάζω πίστες και να παίζω με το μοντέλο φυσικής του τίτλου. Ευτυχώς, έναν χρόνο μετά, η Sony Cambridge σε συνεργασία με την Media Molecule μας δίνουν τα Sackboys… στο χέρι και μας στέλνουν να παίξουμε μαζί τους εκτός σπιτιού.

Το platforming μαζί με ρεαλιστικά physics μέσα σε ένα κόσμο που θα μπορούσε να είναι φτιαγμένος από μία ευφάνταστη παρέα παιδιών, είναι κάτι που χαρακτηρίζει το LittleBig Planet. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από την έκδοση για PS3: εξακολουθείτε να πηδάτε από αντικείμενο σε αντικείμενο, να εκμεταλλεύεστε τις θεόμουρλες κατασκευές και να μαζεύετε κομμάτια για τις δικές σας πίστες, αυτοκόλλητα για να τα κολλήσετε όπου θέλετε και ρούχα για να ντύσετε το Sackboy σας όπως τραβάει η ψυχή σας.

Το gameplay του παιχνιδιού είναι σχεδόν ίδιο με τον προκάτοχο του, όμως με μερικές αλλαγές ώστε να προσαρμοστούν τα controls στα περιορισμένα κουμπιά του PSP. Tα βασικά controls παραμένουν ίδια. Εξακολουθείτε να πηδάτε με το Χ, κινείστε με το αναλογικό, με το L γραπώνετε αντικείμενα για να τα μετακινήσετε, ενώ τις γκριμάτσες του Sackboy τις αλλάζετε με το D-Pad. Όμως εντοπίζονται μερικά προβληματάκια και αφορούν την κίνηση του χαρακτήρα. Κυρίως τα άλματα, τα οποία παραείναι απρόβλεπτα και είναι δύσκολο να προσδιορίσετε πού θα προσγειωθείτε. Συχνά, αν προσπαθήσετε να κάνετε ένα άλμα ενώ βρίσκεστε κολλημένοι σε έναν τοίχο, θα καταφέρετε μόνο το ένα τρίτο του κανονικού άλματος, λες και οι τοίχοι έχουν κάτι κολλητικό που δεν σας αφήνει να τους υπερπηδήσετε. Πρέπει να απομακρυνθείτε και μετά να επιχειρήσετε το άλμα.

Να ζει κανείς ή να μην ζει; Προβληματίζεται το φτωχό sackboy...

Να ζει κανείς ή να μην ζει; Προβληματίζεται το φτωχό sackboy...

To παιχνίδι χωρίζεται σε τέσσερα κομμάτια: το Story Planet, στο οποίο παίζετε το story mode που με τη σειρά του περιέχει πίστες φτιαγμένες από τους developers, το Community Moon, από το οποίο κατεβάζετε πίστες από άλλους χρήστες και ανεβάζετε τις δικές σας δημιουργίες, το My Moon, στο οποίο φτιάχνετε τις δικές σας πίστες και το My Pod, στο οποίο μπορείτε να αλλάζετε τις διάφορες ρυθμίσεις του παιγνιδιού και να αλλάζετε ρουχαλάκια στο Sackboy σας (αν και αυτό το κάνετε από το Poppit ανά πάσα στιγμή). Δυστυχώς δεν υπάρχει multiplayer αυτήν την φορά, κάτι το οποίο μας στεναχωρεί ιδιαίτερα αφού αφαιρεί αρκετή από την διασκέδαση που προσφέρει το LittleBigPlanet στο PS3. Το Poppit όπως πάντα είναι βασικό κομμάτι του gameplay. Πρόκειται για το μενού στο οποίο επιλέγετε τα αυτοκόλλητα, τα ρούχα και, αν κολλήσετε κάπου που δεν μπορείτε να βγείτε, την... αυτοκαταστροφή του Sackboy σας.

Όμως το στοιχείο του LittleBigPlanet PSP που κλέβει την παράσταση είναι το Creation mode, το οποίο επιλέγετε στο My Moon. Έχετε συγκεκριμένο αριθμό πιστών να δημιουργήσετε με συγκεκριμένο ποσοστό υλικών με τα οποία μπορείτε να γεμίσετε τις πίστες σας. Όμως, είναι αρκετό για να κάνετε την δική σας δημιουργία να αποκτήσει ζωή. Αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλο παιγνίδι στο PSP με τόση έμφαση στην δημιουργικότητα. Το Poppit στο Creation mode είναι διαφοροποιημένο. Έχετε στην διάθεσή σας δεκάδες των δεκάδων επιλογές που αφορούν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, την συγκόλληση μεταξύ τους, την φυσική στην οποία θα υποκύπτουν… μιλάμε για πάρα πολλές επιλογές με τις οποίες αν δεν είστε εξοικειωμένοι ίσως χαθείτε.

Ευτυχώς για εσάς, το παιχνίδι έχει έναν εκπληκτικό εκφωνητή, ο οποίος σας εξηγεί τα πάντα με αρκετό και καλής ποιότητας χιούμορ. Συχνά ο εκφωνητής συνοδεύεται από ένα μινιμαλιστικό αλλά απολαυστικότατο βίντεο, που βοηθάει ακόμα πιο πολύ στην κατανόηση των λειτουργιών. Ο οπτικοακουστικός τομέας του LBP PSP γενικώς τα πάει πολύ καλά. Τα γραφικά είναι πεντακάθαρα για τα δεδομένα του PSP, ενώ το frame rate διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα την περισσότερη ώρα. Την οπτική ευχαρίστηση συμπληρώνει η ηχητική, στην οποία συγκαταλέγεται η εξαιρετική μουσική επένδυση από διάφορους ανεξάρτητους δημιουργούς και τα ξεκαρδιστικά ηχητικά εφέ που πλαισιώνουν τον ανάλαφρο τόνο του παιγνιδιού.

Χαρές και πανηγύρια. Αυτό εξάλλου μας μαθαίνει το LBP!

Χαρές και πανηγύρια. Αυτό εξάλλου μας μαθαίνει το LBP!

Όλα αυτά όμως έρχονται με ένα μεγάλο τίμημα. Αν έχετε την ατυχία να τρέχετε τον τίτλο από UMD, τότε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τραγικά μεγάλους χρόνους φόρτωσης. Ακόμα και αν κάνετε την (μη υποχρεωτική) εγκατάσταση στην memory stick, οι χρόνοι παραμένουν μεγάλοι και το παιγνίδι παγώνει στιγμιαία κάθε φορά που χρειάζεται να διαβάσει κάτι από τον δίσκο. Πρόκειται για κάτι πολύ σπαστικό, αφού κόβει την σχεδόν τέλεια ροή του gameplay. Το πρόβλημα λύνεται από την στιγμή που θα επιλέξετε να κατεβάσετε τον τίτλο από το PlayStation Store, όπου και είναι διαθέσιμο, γιατί δεν θα έχετε τα ενοχλητικά κολλήματα.

Το LittleBigPlanet PSP είναι αυτό που λέει το όνομά του. Ένας μικρός -και συνάμα μεγάλος κόσμος- στα χέρια σας. Έχει φυσικά τα προβλήματά του ως “φορητή” έκδοση του LittleBigPlanet στο PS3, και χάνει κάτι από το χρώμα και τον χαρακτήρα του αρχικού, όμως αυτό δεν το εμποδίζει να είναι ένα από τα πιο αξιόλογα παιγνίδια του PSP.

+ Πανέμορφα γραφικά
+ Ευχάριστος ήχος
+ Είναι το πιο “δημιουργικό” παιχνίδι του PSP
+ Level sharing

- Ανακριβής χειρισμός
- Δεν έχει online co-op
- Υπερβολικά πολλές και χαοτικές επιλογές στο Creation mode
- Το πάγωμα του παιγνιδιού κάθε φορά που φορτώνει το UMD

Βαθμολογία: 8.0

Πλατφόρμα: PSP
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Sony Cambridge
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Platformer
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: www.littlebigplanet.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 20/11/2009
PEGI: 7