LittleBigPlanet 2 Review

, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 0  

Αν οι χαριτωμενιές δεν σας φέρνουν αναγούλα και αν δεν σας ενοχλεί να ακούτε χαρούμενες τσιρίδες σαν αυτές της Candy Candy όταν ξεπαρθενεύτηκε, τότε το LBP2 έπρεπε να είναι είδη στην κονσόλα σας! Τόσο σκέρτσο, μπρίο, νάζι, τσαχπινιά και τρελή δόση δημιουργικότητας έχουμε να δούμε από τότε που ο Kirby κατάπιε τον Hideki Kamiya!

Ανάθεμα κι αν θυμάται κανείς το “σενάριο” του πρώτου παιχνιδιού. Στο LBP2 υπάρχει μια υποτυπώδης ιστορία στην οποία το Sackboy μας θα πρέπει να σώσει τον κόσμο του Craftworld από τον κακό Negativitron με την βοήθεια του Larry Da Vinci και των συμμάχων του. Εντάξει πρωτότυπο δεν το λες αλλά από τις τρεις γραμμές σενάριο που είχε ο πρώτος τίτλος αυτό είναι... έπος!

Το παιχνίδι παραμένει κατά βάση ένα 2.5D platformer που πηδάμε χαρουμενοανέμελα στις γεμάτες χρώματα πίστες κολλώντας αυτοκόλλητα παντού και ρίχνοντας μπουκέτα στους συμπαίχτες μας. Εκτός όπως από το να πηδάμε και να πιανόμαστε από επιφάνειες, έχουν προστεθεί κάποια καινούρια στοιχεία που εμπλουτίζουν το παιχνίδι σε σημείο που κάποια στιγμή ξεχνάμε ότι πρόκειται για πλατφορμιά ή ακόμα και ποιο παιχνίδι παίζουμε! Bounce pads που μας εκτοξεύουν ψηλάααα, grabbling hooks όπου πετάμε ένα γάντζο και αιωρούμαστε σαν την Τσίτα από συγκεκριμένες επιφάνειες, Grabinators που μας δίνουν την δυνατότητα να σηκώσουμε διάφορα αντικείμενα και Creatinators που μοιάζουν με τα paintball guns του πρώτου παιχνιδιού μόνο που αυτά μας επιτρέπουν να εκτοξεύουμε από φωτιά και νερό μέχρι ότι μπορεί να δημιουργήσει το αρρωστημένο μας μυαλό!

Σιγά με τα σορόπια, κολλάμε ολόκληροι!

Νέες προσθήκες είναι και τα Sackbots, μικρά ρομποτάκια που μας βοηθούν να περάσουμε την πίστα με διάφορους δημιουργικούς τρόπους αλλά και τα ρομποτοζωάκια που καβαλικεύοντας τα μας οδηγούν μακριά από δύσκολα σημεία και δίνουν μια άλλη νότα (σολ) στον τρόπο που παίζουμε. Φυσικά μπορούμε να ντύσουμε το Sackboy μας αλλά και το Pod μας με ότι καρναβαλίστικο θέλουμε, δίνοντας τους ένα προσωπικό τόνο. Αν έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι μπορείτε να κάνετε import όλα τα καλούδια που με κόπο μαζέψατε και να χρησιμοποιήσετε στο sequel. Το παιχνίδι είναι πιο εύκολο από τον προκάτοχο του, αφού τα checkpoints, που πλέον δίνουν περισσότερες ευκαιρίες μετά από κάποιο στραβοπάτημα, έχουν αυξηθεί. Υποστηρίζεται φυσικά συμμετοχικό παιχνίδι έως και τεσσάρων παιχτών για έξτρα δόση διασκέδασης.

Όλες οι πίστες είναι χάρμα οφθαλμών, από αυτή με τα ζαχαρωτά μέχρι την ζούγκλα και το διάστημα όλες είναι τιγκαρισμένες στο διακοσμητικό και τα μπιμπελά (sic)! Θυμάστε πόσο γλυκούλικα ήταν όλα στον πρώτο τίτλο; Πολλαπλασιάστε το και βάλτε και μια γερή δόση σουρεαλισμού! Αν παιχνίδια σαν το Psychonauts σας είχαν φανεί trippy που να δείτε το LBP2! Σ' αυτό βοηθάει και η μουσική που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα τζερτζελέδικα και βάζει στην playlist μέχρι και Nightwish!

Όταν το LittleBigPlanet συνευρέθηκε με το R-type.

Ο χειρισμός είναι σε γενικές γραμμές ο ίδιος με τον προηγούμενο τίτλο. Με τον αναλογικό κινούμε τον χαρακτήρα μας, το άλμα γίνεται με το Χ που είναι ακόμα floaty χωρίς να γίνεται ενοχλητικό και όλες οι άλλες ενέργειες γίνονται με το R1 - grab, shoot κτλ. Με τον σταυρό κατεύθυνσης αλλάζουμε τις γκριμάτσες στο πρόσωπο του Sackboy μας και με το τετράγωνο ανοίγουμε το μενού του customization.

Το ζουμί όμως του LBP2, όπως και του προκατόχου του, είναι το create. Καλά τα επίπεδα της Media Molecule, αλλά το υποτυπώδες και μικρό story mode χρησιμοποιείται μάλλον για επίδειξη των εργαλείων που μας προσφέρουν για να δημιουργήσουμε τα δικά μας επίπεδα, παρά ως βασικός λόγος αγοράς του προϊόντος. Και εδώ είναι που το παιχνίδι δίνει ρέστα. Τα εργαλεία - και τα tutorials τους - έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που μπορούμε να ξεφύγουμε από το είδος των platformers στο οποίο μας περιόριζε ο πρώτος τίτλος και να ξανοιχτούμε σχεδόν σε όλα τα είδη! RPG, RTS, racing, puzzle, shmup, fighting και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Τα εργαλεία είναι τόσα πολλά που με υπομονή, όρεξη και φαντασία μπορείτε να κάνετε θαύματα και φυσικά να τα ανεβάσετε και να τα καμαρώσετε online! Αυτά που έχει φτιάξει η κοινότητα του παιχνιδιού στον πρώτο κιόλας μήνα (συν το χρονικό διάστημα της beta) είναι αξιοθαύμαστα και πρωτότυπα.

Τα Κακά Κορίτσια σε reunion…

Πολλές οι αναδημιουργίες παλιών αλλά και νέων παιχνιδιών, με εκπληκτική ακρίβεια αλλά και πολλές πρωτότυπες ιδέες - που δυστυχώς περιστοιχίζονται από τα τερατουργήματα των trophy whores που ανεβάζουν παπάτζες (αφού πάρετε τα trophies μετά διαγράψτε τα τουλάχιστον). Μπορούμε να δημιουργήσουμε cutscenes, custom μουσική, διαφορετικούς χαρακτήρες με δικό τους AI, να βγάλουμε φωτογραφίες και από PSeye για χρήση στα επίπεδα μας. Πραγματικά κάποιος με - πολύ – ελεύθερο χρόνο και έμπνευση μπορεί να γίνει ο επόμενος Miyamoto (ιεροσυλία - Gomen nasai Miyamoto-san!). Τα online levels του αρχικού LBP έχουν μεταφερθεί στο LBP2 και δυστυχώς μαζί τους έφεραν και τα loading times του πρώτου. Δεν ήταν ανάγκη βρε! Μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς εσάς!

Το LBP2 είναι ένας φόρος τιμής στα video games και μια προσβάσιμη πλατφόρμα ανάπτυξης παιχνιδιών! Ευχάριστο platforming και user generated περιεχόμενο που δεν αφήνει το παιχνίδι να τελειώσει εκτός αν το αφήσουν οι fans του! Play Create Share όνομα και πράγμα!

+ Έξυπνο, όμορφο, διασκεδαστικό και ευχάριστο platformer
+ Πολλά εργαλεία δημιουργίας για διαφορετικά είδη gameplay
+ Η μεγάλη online κοινότητα και η πολύ όρεξη υπόσχονται “ατελείωτο” παιχνίδι

- Μικρό story mode

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 10

Πλατφόρμα: PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Media Molecule
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Platformer (και... πλατφόρμα)
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.littlebigplanet.com/en/2/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας:21/1/2011
PEGI: 7