Lips Review

, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009 0  

Ακόμα και αν δεν έχετε συμμετάσχει σε party στη ζωή σας, σίγουρα θα έχετε ακούσει για την απρόσμενη επιτυχία τίτλων όπως το Singstar της Sony. Προφανώς η Microsoft δεν θέλησε να αφήσει την απήχηση τέτοιων τίτλων ανεκμετάλλευτη, και σε συνεργασία με την ιαπωνική iNiS κυκλοφόρησε το Lips, ένα νέο karaoke game. Καταφέρνει όμως να ξεφύγει από τη σκιά των Singstar;

Όπως σε κάθε karaoke game, έτσι και στο Lips, ο στόχος σας είναι να πάρετε για λίγο τη θέση διάσημων αοιδών και να τραγουδήσετε μεγάλες επιτυχίες. Kαι εδώ είναι ο τομέας που το Lips τα καταφέρνει καλά, αφού περιέχει 40 κομμάτια, από Dido μέχρι Coldplay, και από Depeche Mode μέχρι Rihanna. Σε κάθε τραγούδι εμφανίζνονται οι στίχοι, ενώ περιλαμβάνονται και τα επίσημα videos.

Φυσικά τίποτα δε θα ήταν εφικτό, εάν δεν είχατε στα χέρια σας ένα μικρόφωνο, και το Lips σας προσφέρει δύο μικρόφωνα (που μαζί με το παιχνίδι έχουν τιμή λιανικής €70 - κάτι που φαντάζει προσφορά). Τα μικρόφωνα, λοιπόν, του παιχνιδιού, ξεφεύγουν από την... ενσύρματη παράδοση και είναι ασύρματα, ενώ ενσωματώνουν και αισθητήρες κίνησης οι οποίοι χρησιμεύουν για διάφορες χειρονομίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (μην πάει ο νους σας στο πονηρό, ε!). Επιπλέον, είναι εξοπλισμένα με μίνι led φώτα, που αναβοσβήνουν ανάλογα με το ρυθμό του εκάστοτε του τραγουδιού (όχι αλήθεια!).

Επιλέγοντας το τραγούδι που θέλετε να ερμηνεύσετε, σας δίνονται ορισμένες επιλογές παιχνιδιού: το κανονικό karaoke και μια σειρά από mini-games, που παίζονται τραγουδώντας. Το Virtual Music είναι ουσιαστικά ένα 3d video clip, στο Time Bomb πρέπει να γεμίσετε ένα ποτήρι με νερό τραγουδώντας σωστά τις νότες, και μετά να σβήσετε το φυτίλι της βόμβας και στο Kiss πρέπει με το τραγούδι σας να κάνετε ένα αντρόγυνο να φιληθεί. Τέλος, στο Vocal Fighters VS υπάρχουν δύο σιλουέτες σε μια σκηνή (στυλ Guitar Hero) και στο τέλος του τραγουδιού το παιχνίδι αποφασίζει ποιος τραγούδισε καλύτερα – αυτό μπορεί να παιχτεί είτε με το AΙ είτε με κάποιον φίλο σας/φίλη σας.

H επιλογή Virtual Music

H επιλογή Virtual Music

Όλα τα παραπάνω mini-games απαιτούν δύο πράγματα: πρώτον να τραγουδήσετε σωστά και δεύτερον κατά τη διάρκεια του τραγουδιού να χειρίζεστε αναλόγως το μικρόφωνο, ούτως ώστε να ενεργοποιούνται οι αισθητήρες κίνησης. Εν τέλει, τα mini-games αποδεικνύονται διασκεδαστικά, ειδικά με καλή παρέα, αλλά δυστυχώς η διάρκειά τους είναι πολύ μικρή, αφού προφανώς μετά από λίγες εκτελέσεις, θα τα βαρεθείτε…

Στο κύριο mode του Lips τώρα, τα πράγματα είναι όσο απλά γίνεται , κάτι που προωθεί ακόμα και τους casual gamers να ασχοληθούν μαζί του. Οι στίχοι κάθε τραγουδιού χωρίζονται σε ρυθμικές συλλαβές (ανάλογα με τη μουσική δηλαδή), ενώ μοιράζονται σε υψηλούς, μεσαίους και χαμηλούς τόνους της φωνής. Το παιχνίδι βοηθά τον παίκτη να καταλάβει που βρίσκεται το τραγούδι με μια κόκκινη βούλα, η οποία χρωματίζει τους στίχους που ο παίκτης πρέπει εκείνη τη στιγμή να τραγουδήσει. Μπορεί στο κείμενο να ακούγεται κάπως δύσκολο, αλλά είναι κάτι το εξαιρετικά εύκολο, ακόμα και σε τραγούδια με πιο γρήγορο ρυθμό.

Πάνω από τον κάθε στίχο, υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο γεμίζει αναλόγως με το πόσο καλά τον τραγουδήσατε. Άμα πετύχετε μια σειρά από στίχους τότε το παιχνίδι θα σας ανταμείψει με μερικά επιφωνήματα, και με μια σιλουέτα που θα σας προτρέπει να κάνετε μια χειρονομία (μάλλον χορευτική), μέσω του μικροφώνου, κάτι, που με τη σειρά του θα σας ανταμείψει με πόντους. Συνολικά, το παιχνίδι περιέχει και ένα σύστημα αξιολόγησης, ανάλογα με την επίδοση σας στα τραγούδια.

Begging for mercy με τη βοήθεια της Duffy

Begging for mercy με τη βοήθεια της Duffy

Παρόλες τις αξιολογήσεις, κάτι λείπει από το Lips και αυτό μάλλον είναι η παντελής έλλειψη κινήτρου. Δεν μπορείτε να ξεκλειδώσετε επιπλέον περιεχόμενο, κυρίως γιατι δεν υπάρχει και τίποτα διαθέσιμο – ούτε τραγούδια, ούτε επιλογές, ούτε skins, ούτε τίποτα... Συν το γεγονός πως ουσιαστικά ο παίκτης δεν μπορεί να χάσει (το παιχνίδι απλά τον βαθμολογεί). Φυσικά, αρνητικά αξιολογείται και το γεγονός πως το παιχνίδι ουσιαστικά δέχεται οποιονδήποτε ήχο ως αντικαταστάτη της φωνής του τραγουδιστή. Για παράδειγμα μπορείτε να λέτε αρλούμπες κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, και το παιχνίδι να τις καταμετρά ως σωστές!

Ακόμα ένα πλήρως αρνητικό είναι η ασυμβατότητα του τίτλου με την Xbox Live Vision Camera. Με αυτήν θα μπορούσατε να καταγράψετε τις (φαντασμαγορικές) ερμηνείες σας, και μετά να τις κάνετε upload σε κάποιον server, ώστε να σας θαυμάσει το κοινό σας. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό, και αυτό μου άφησε μια πικρή γεύση, όντας συνηθισμένος στα ανάλογα features του Singstar.

H κοινωνικότητα του παιχνιδιού εκφράζεται στον τομέα My Lips (όνομα σου λέει...). Εδώ οι παίκτες μπορούν να δουν τους πόντους τους, να θυμηθούν ποια τραγούδια τραγούδησαν περισσότερο και τέλος να προκαλέσουν τους φίλους τους στο Xbox Live να συναγωνιστούν. Όχι όμως με τη συνηθισμένη έννοια. Δύο παίκτες δεν μπορούν να τραγουδούν ταυτόχρονα, απλά το παιχνίδι δίνει την επιλογή να συγκρίνουν τα σκορ τους στο συγκεκριμένο τραγούδι. Όχι κάτι το σπουδαίο, αλλά και πάλι η έλλειψη ουσιαστικού multiplayer απογοητεύει.

Co-Op υπάρχει, αλλά είναι περιορισμένo

Co-Op υπάρχει, αλλά είναι περιορισμένo

Για το τέλος άφησα την πολυδιαφημισμένη δυνατότητα να εισάγετε δικά σας τραγούδια από κάποιον media player. Δυστυχώς το παιχνίδι δεν αναγνωρίζει ούτε το iPod Touch ούτε το iPhone, oπότε αναγκάστηκα να ψάξω στα αζήτητα για κάποιο αρχαίο iPod Shuffle. Ευτυχώς το βρήκα και το πάρτι ξεκίνησε! Μόνο που αυτό ήταν ελλειπές...

Mπορεί να κατάφερα επιτυχώς να περάσω μερικά από τα αγαπημένα μου κομμάτια των Diorama στο παιχνίδι, μα το Lips δεν αναγνώριζε ούτε τους στίχους (που ήταν περασμένοι), ούτε κάποιο video που επίτηδες είχα περάσει στη συσκευή. Παρόλα αυτά όμως, κατάφερα να τα τραγουδήσω (αφού βασικά ξέρω τους στίχους απ’έξω), ενώ εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως το παιχνίδι αναγνώρισε κανονικά το ρυθμό, και αυξομείωνε αναλόγως τη συχνότητα.

Μετά από πολύ σκέψη, αποφάσισα να βάλω έναν σχετικά καλό βαθμό στο Lips. Είναι ένα διασκεδαστικό game, με έντονη karaoke διάθεση, αλλά και μια σειρά από μερικά σοβαρά προβλήματα. Αν είστε τύπος των parties, των φιλικών συγκεντρώσεων κλπ, πάρτε το. Αν όχι, προτιμήστε κάτι άλλο.

+ Καλή επιλογή τραγουδιών
+ Επίσημα videos
+ Mini-games
+ Διασκεδαστικό

- Έλλειψη multiplayer
- Δεν δίνει κίνητρο στον παίκτη
- Η εισαγωγή τραγουδιών έχει προβλήματα

Βαθμολογία: 7.5

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: Inis
Διάθεση: Microsoft
Είδος: Karaoke
Παίκτες: 1-2
Επίσημο Site: http://lips.xbox.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/11/2008
PEGI: 12+