Limbo Review

, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010 0  

Υπάρχουν πολλά είδη τέχνης. Κάποια παρουσιάζουν μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας και έχουν να κάνουν με την οπτική ευχαρίστηση και τίποτε άλλο, ενώ υπάρχει και η τέχνη που αφήνει στην κρίση του παρατηρητή την ερμηνεία των μηνυμάτων και την αποκόμιση εμπειριών... Στο τελευταίο είδος ανήκει και το Limbo: ένα μοναδικό ταξίδι του οποίου το νόημα αφήνεται στην δικιά σας κρίση και μόνο.

Δεν μπορώ να πω πολλά για την ιστορία του παιχνιδιού. Το μόνο που ξέρουμε από τις ανακοινώσεις της Playdead είναι ότι το μικρό αγοράκι που χειριζόσαστε ψάχνει την χαμένη του αδερφή. Από εκεί και πέρα τίποτα δεν εξηγείται. Ούτε πώς βρέθηκαν εκεί και αυτός και η αδερφή του, ούτε γιατί τα πάντα - συμπεριλαμβανομένων και κάποιων αγνώστου ταυτότητας παιδιώ - έχουν βαλθεί να τον εμποδίσουν να προχωρήσει, ούτε καν πώς χάθηκε η ρημάδα η αδερφή και πού πρέπει να την ψάξετε. Όλα αφήνονται στην κρίση σας και αφού παίξετε την σχετικά μικρή πρώτη περαντζάδα, θα πρέπει να παίξετε άλλη μία ώστε να μπορέσετε να αποκωδικοποιήσετε τα μηνύματα χωρίς να αγχώνεστε για το πώς θα παραμείνετε ζωντανοί, αφού θα έχετε απομνημονεύσει τους δυσκολότερους γρίφους του παιχνιδιού.

Αν φοβάστε τις αράχνες ή αηδιάζετε, ετοιμαστείτε να νιώσετε πολύ άβολα.

Τα γραφικά του Limbo είναι ασπρόμαυρα και μοιάζουν λίγο σαν παλιό φιλμ, λίγο σαν θέατρο σκιών, με μια δόση ονείρου (ή εφιάλτη όπως εξελίσσεται αργότερα). Η μουσική σπάνια κάνει αισθητή την παρουσία της για να δώσει την αίσθηση του κινδύνου και μόλις διεκπεραιώσετε το εκάστοτε επικίνδυνο κομμάτι, σταματάει. Η σιωπή με όλη την μουντή κατάσταση και τα ηχητικά εφέ που ακούγονται ελαφρώς απόκοσμα, συγκροτούν μια ατμόσφαιρα που θα σας καταβάλλει ψυχολογικά και άλλοτε θα σας σηκώσει την τρίχα κάγκελο. Θα σας κάνει να νιώσετε άβολα στο κάθισμά σας και θα θέλετε πολύ συχνά να σταματάτε και να αφουγκράζεστε τους ήχους το περιβάλλοντος.

To gameplay είναι εκεί που το Limbo δίνει μαθήματα μαεστρίας. Δεν θα ασχοληθείτε με τίποτα παραπάνω από τον μοχλό κατεύθυνσης και δύο κουμπιά. Ο χαρακτήρας ούτε καν σκύβει. Μόνο πηδάει, σπρώχνει/έλκει αντικείμενα και ανοιγοκλείνει διακόπτες. Όμως οι γρίφοι είναι ικανοί να σας ζαλίσουν με την εφευρετικότητα και την χρήση μιας υποτυπώδους μηχανής φυσικής. Ο θάνατος σας περιμένει σε κάθε γωνία και μπορεί να έρθει σε στιγμές που δεν το περιμένετε, αφήνοντάς σας άφωνους.

Ταξίδι προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα;

Μιλώντας για θάνατο, να τονίσω ότι το στοιχείο του είναι πάρα πολύ έντονο στο Limbo και μπορεί να σας προκαλέσει σφίξιμο στο στομάχι. Τόσο οι θάνατοι του χαρακτήρα σας όσο και ο τρόπος που εμφανίζεται γενικά μέσα στο παιχνίδι, όπως νεκρά ζώα ή άλλους νεκρούς ανθρώπους, επικεντρώνονται στην αφαίρεση της ζωής και όχι στο λουτρό αίματος. Θα δείτε τους πιο βίαιους θανάτους και θα σας κάνει να νιώσετε την βία του χωρίς να σας αποσπούν την προσοχή τα θεαματικά σιντριβάνια αίματος που ακολουθούν. Πρόκειται για μια αναπαράσταση αποτελεσματική και γλαφυρή παρά την αφαιρετική στιλιστική άποψη του παιχνιδιού.

Το Limbo όμως έχει πολύ μικρή διάρκεια. Δεν θα σας πάρει παραπάνω από μία ημέρα να το oλοκληρώσετε με καθαρό μυαλό και όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες μαζί. Πέρα από αυτό, ίσως σας εκνευρίσει το γεγονός ότι τα παζλ που βασίζονται στην μηχανή φυσικής, πολλές φορές εμφανίζουν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά με αποτέλεσμα να χάνετε, ενώ η λύση που έχετε βρει είναι σωστή.

Θάνατος: η αριστουργηματική και φρικιαστική του πραγματικότητα.

Από εκεί και πέρα το Limbo είναι ένα indie game που θα σας αφήσει δυνατά το στίγμα του στην σκέψη σας - αν έχετε την πρόθεση να προβληματιστείτε και να ψάξετε την σημασία του. Η υποβλητική ατμόσφαιρά του, τα αφαιρετικά, σχεδόν “διεστραμμένα” ασπρόμαυρα γραφικά, οι γρίφοι και οι θάνατοι θα σας βυθίσουν μέσα σε έναν μουντό κόσμο και θα σας προβληματίσουν ως προς την σημασία τους.

+ Υπέροχο στιλ που σας καταβάλλει ψυχολογικά
+ Ο απόκοσμος και ανατριχιαστικός ήχος (και η χρήση της σιωπής)
+ Οι παρανοϊκοί γρίφοι
+ Η διεστραμμένη απεικόνιση του θανάτου

- Η μικρή διάρκειά του
- Οι γρίφοι που βασίζονται στο μοντέλο φυσικής είναι απρόβλεπτοι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: Playdead
Διάθεση: Xbox Live Arcade
Είδος: Puzzle-platformer
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.limbogame.org/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/7/2010
PEGI: 18