Left 4 Dead Review

, Τετάρτη 31 Δεκέμβριος 2008 0  

Έχοντας να αντιμετωπίσει την ίδια της την ιστορία, η Valve προσπάθησε επανηλλειμένως να ξεπεράσει την απίστευτη επιτυχία τόσο της σειράς Half-Life όσο και των παραμετροποιήσεων της (Counter Strike κανείς;). Μετά από χρόνια προγραμματισμού, λοιπόν, και με σαφείς επιρροές από αντίστοιχες ταινίες του Hollywood, η εταιρία κατάφερε να κυκλοφορήσει ένα παιχνίδι, το Left 4 Dead, που πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει...

Όπως πολύ γρήγορα γίνεται φανερό τόσο από τον τίτλο, όσο και από ανατριχιαστικό εξώφυλλό του, το παιχνίδι πραγματεύτεται την ιστορία επιβίωσης τεσσάρων επιζώντων από ορδές Infected (κοινώς zombies) σε τέσσερις ξεχωριστές ιστορίες, τις οποίες το παιχνίδι ξεχωρίζει ως ...ταινίες. Καλά διαβάσατε, το Left 4 Dead ολοφάνερα δανείζεται στοιχεία από ταινίες τύπου 28 Days Later, Dawn of the Dead του Romero και άλλες. Κάποιου είδους κεντρική υπόθεση δεν υπάρχει, άλλωστε δεν είναι αυτό το κεντρικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού.

Αυτό ήταν καθαρά η προώθηση του συνεργατικού παιχνιδιού μεταξύ μέχρι και τεσσάρων παικτών (ωστόσο δίνεται και η δυνατότητα να παίξετε με το AI) που αποκτά ένα άλλο νόημα χάρη στο ταλέντο της Valve. Πέρα από την αύξηση της δυσκολίας με την συμμετοχή περισσοτέρων παικτών, η Valve ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης, ονόματι Director (τί σας είπα πως οι campaigns θυμίζουν ταινίες), το οποίο ανάλογα με την εκάστοτε πρόοδο των παικτών και την καταστάση τους σε υλικά αγαθά, προσαρμόζει τις ορδές των Infected και την ύπαρξη med-packs στο επίπεδο. Στο σύνολο του το co-op μέρος του παιχνιδιού είναι πρωτοπόρο για τα δεδομένα των κονσολών τουλάχιστον, αφού ωθεί ακόμα και άγνωστους μεταξύ τους παίκτες να μοιράζονται την ενέργεια, τα πυρομαχικά και να αλληλοκαλύπτονται σε ένα εξαιρετικά ομαδικό κλίμα.

Οι τέσσερις επιζώντες

Οι τέσσερις επιζώντες

Όσον αφορά τους κύριους άξονες του gameplay του παιχνιδιού, είναι φανερό πως η Valve δεν έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να ξεφύγει από τη σκιά των Half-Life παιχνιδιών, αφού οι βασικές αρχές είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Ωστόσο αίσθηση προκαλεί η απουσία περισσότερων από έξι διαφορετικών όπλων, ενώ αυτή η έντονη επιρροή από διάσημες ταινίες ίσως ξενίσει αυτούς που ψάχνουν κάτι το απολύτως πρωτοποριακό. Τέλος, και παρόλο που οι τέσσερις διαφορετικοί επιζώντες είναι φαινομενικά απολύτως διαφορετικοί, παρουσιάζονται με τις ίδιες ικανότητες, χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, πράγμα που με ενόχλησε, αφού αυτό θα προωθούσε ακόμα περισσότερο τη συνεργατικότητα μεταξύ των παικτών.

Ιδιαίτερο είναι και το Versus κομμάτι του παιχνιδιού, καθώς δεν ασχολείται με τα «κοινά» Capture the Flag, Deathmatch κλπ. Αντιθέτως υπάρχουν δύο ομάδες των τεσσάρων, με τη μία να αποτελεί τους Survivors σε κάποια από τις τέσσερις Campaigns και την άλλη να παίρνει τον ρόλο των πιο δυνατών Infected (γιατί πέρα από τα κοινά zombies υπάρχουν και μερικά με ξεχωριστές δυνατότητες). Στόχος είναι η ομάδα των επιζώντων να περάσει τη campaign σώα και αβλαβής, με την ομάδα των Infected να προσπαθεί να σκοτώσει τους επιζώντες. Σίγουρα οι παίκτες που έπιασαν στα χέρια τους το έταιρο ...multiplayer παιχνίδι της Valve, το Team Fortress 2 θα αισθανθούν οικεία. Για τους υπόλοιπους να πω απλά πως η βαθιά ανάλυση της κατάστασης στο multiplayer του L4D περισσεύει, με την καλή αίσθηση του χώρου να κυριαρχεί...

Λίγο πριν τη διάσωση...

Λίγο πριν τη διάσωση...

Για την τεχνική υποστήριξη όλων των παραπάων, η Valve χρησιμοποιεί την ιδιόκτητη Source Engine γνωστή κυρίως από το Half Life 2 και τα επεισόδιά του. Τα γραφικά του τίτλου δεν πρόκειται να απογοητεύσουν κανέναν, αφού παρουσιάζουν τη δράση με αξιοπρέπεια και αληθοφάνεια, παρόλο που σιγά σιγά η μηχανή αρχίζει να δείχνει τα σημάδια του χρόνου. Να σημειώσω απλά πως η όλη κινηματογραφικότητα του τίτλου παρουσιάζεται εξαιρετικά, χωρίς να επισκιάζει το σχεδιασμό των χαρακτήρων, που επίσης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα του παιχνιδιού η εταιρία δεν άφησε τίποτα στην τύχη, με τις φωνές τόσο των επιζώντων όσο και των Infected να κυμαίνονται σε κορυφαία επίπεδα, και με τη μουσική επένδυση να μην είναι κάτι το κορυφαίο αλλά να ικανοποιεί σε όλα τα επίπεδα.

Εν τέλει το Left 4 Dead, μπορεί να παρουσιάζει μια σειρά από μικροπροβλήματα στο gameplay του, είναι όμως σε θέση να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς gamers. Εθιστικό, με καταιγιστική δράση και έντονες συγκινήσεις, είμαι σίγουρος πως θα σας κρατήσει συντροφιά για πολλές νύχτες του χειμώνα. Μην κάθεστε άλλο, τρέξτε να το πάρετε και θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της σεζόν!

+ Εθιστικό Gameplay
+ Κορυφαίο Co-op
+ Άρτιος τεχνικός τομέας
+ Διασκεδαστικό Multiplayer

- Μερικά μικροπροβλήματα στο gameplay

Βαθμολογία: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PC)
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: Valve
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: FPS
Παίκτες: 1-8
Επίσημο Site: www.l4d.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/11/2008
PEGI: 18+