Aποχαιρετώντας το Bad Company 2...

, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011 0  

Δεν μένει πολύς καιρός πλέον μέχρι την beta του Battlefield 3, και, από την στιγμή που θα αρχίσει, δύσκολα θα ξανασχοληθώ με το Bad Company 2. Με παιχνιδάρες όπως το Gears 3 να έρχονται επίσης σύντομα, ώρα να αποχαιρετήσω το BC2, μετά από ενάμισι χρόνο ενασχόλησης. Ομολογώ ότι αφήνω (σιγά σιγά) το Bad Company 2, χωρίς ιδιαίτερη μελαγχολική διάθεση. Δεν "λυπάμαι" δηλαδή, αντίθετα με το πρώτο Bad Company που, αν ήταν στο χέρι μου, δεν θα το άφηνα ποτέ των ποτών. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους το BC2 στην πραγματικότητα δεν το λάτρεψα ποτέ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι παιχνιδάρα βέβαια.

Ας ξεκινήσω όμως από τα αδιαμφισβήτητα θετικά του παιχνιδιού. Καταρχάς, το gameplay, ή πιο συγκεκριμένα το gunplay αν θέλετε, θεωρώ ότι είναι ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο FPS αυτή τη στιγμή. Η αίσθηση που αφήνει το πιστολίδι, αλλά και η χρήση των οχημάτων, είναι εκπληκτική, και προσφέρει τρελή ικανοποίηση. Επίσης, μετά από λίγη σκέψη, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως το Bad Company 2 ούτε λίγο ούτε πολύ είναι το πιο εντυπωσιακό console game της γενιάς. Μην παίρνετε υπόψη μόνο το πώς φαίνεται, αλλά σκεφτείτε και τι κάνει. Και αυτά που κάνει, στο multiplayer κιόλας, σε τέτοια κλίμακα κιόλας, δεν τα κάνει κανένα άλλο παιχνίδι στο PS3 και στο Xbox 360. Μην αρχίστε και μου λέτε για MAG κλπ, θα βάλω τα γέλια.

Arica Harbor. Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσ' το γάλα.

Από εκεί και πέρα όμως, το Bad Company 2 σου δίνει αρκετούς λόγους να... αφρίζεις από τον θυμό σου, ειδικά αν είσαι fan των προηγούμενων τίτλων. Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω... Ας ξεκινήσω από το μεγαλύτερο πρόβλημα κατ' εμέ του παιχνιδιού, τους χάρτες. Στην πλειονότητά τους είναι για γέλια. Στην προσπάθειά της να απευθυνθεί στο κοινό του Call of Duty, η DICE ξέχασε την φύση του Battlefield. Απευθύνομαι σε εσάς τους fans του παιχνιδιού. Τι δουλειά έχουν σε Battlefield game χάρτες-εκτρώματα όπως το Νelson Bay, χωρίς ίχνος οχήματος; Από πότε το Battlefield αρχίζει και τελειώνει στις μάχες πεζικού, που κρίνονται από το ποιος έχει τα καλύτερα αντανακλαστικά; Όμως ακόμα και οι πιο ανοιχτοί, παραδοσιακού τύπου χάρτες του BC2 απογοητεύουν. Εξαιρείται το Arica Harbor και λιγότερο το Port Valdez.

Οι προτιμήσεις των παικτών απεικονίζουν την -σκληρή για την DICE- αλήθεια. Για παράδειγμα στο Rush, ο καλύτερος και πιο δημοφιλής χάρτης, είναι χαλαρά το Oasis. H πιο αγνή και διασκεδαστική εμπειρία Battlefield που μπορείτε να ζήσετε στο BC2, είναι σε χάρτη του πρώτου Bad Company. Aυτό τα λέει όλα. Mε το που παίρνει σειρά στην playlist το Nelson Bay ή το White Pass ας πούμε, αδειάζει ο server. Το πρώτο BC είχε αρκετά προβλήματα, όμως οι χάρτες του ήταν από τους καλύτερους που έχουν βγει ποτέ σε multiplayer FPS. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τις αμέτρητες, επικές μάχες που έδωσα στο Bad Company. Κάθε μάχη ήταν και μια διαφορετική εμπειρία. Πολύ απλά, δεν γινόταν να βαρεθείς. Είναι πραγματικά κρίμα που oι PC gamers δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτό το διαμάντι. Τέλος πάντων, αν έχετε παίξει το πρώτο BC, καταλαβαίνετε τον ενθουσιασμό μου με αυτό.

Μακάρι οι αλλαγές προς το χειρότερο που έκανε η DICE στο Bad Company 2 να περιορίζονταν στους χάρτες. Έπρεπε να υιοθετήσουν κι άλλα χαρακτηριστικά του Call of Duty, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Yγεία που αναπληρώνεται αυτόματα; Check. Σύστημα προόδου τύπου CoD; Check. Λιγότερες classes (αφαίρεση του εκπληκτικού Specialist); Check. Λιγότερα factions (αφαίρεση των Αράβων); Check. Υπερβολικά σοβαροφανής τόνος στο -ούτως ή άλλως μετριότατο- single-player; Check. Ανέμπνευστος σχεδιασμός χαρακτήρων; Check. Προσθήκη (Squad) Deathmatch; Check. Είναι κι άλλα. Δεν τα έβλεπα τόσο στην αρχή, αλλά όσο περνούσε ο καιρός με ενοχλούσαν όλο και πιο έντονα. To πρώτο Bad Company ήταν ο ιδανικός συνδυασμός στοιχείων από το παρελθόν του Battlefield στο PC, με πράγματα που ταιριάζουν στις κονσόλες. Λένε ότι μόνο όταν χάσεις κάτι το εκτιμάς πραγματικά. Έχοντας "χάσει" το Bad Company, το εκτιμώ και το αναπολώ περισσότερο από ποτέ. Κάτι που δεν θα κάνω με το Bad Company 2.

Σκηνή από το Modern Wa... Ώπα λάθος!

Θα μου πείτε, αν όλα αυτά με ενοχλούν, πώς περιμένω σαν τρελός το Battlefield 3; Όχι, δεν περιμένω να διαφέρει δραστικά από το BC2. Το αντίθετο, θα μοιάζει σε πολλά σημεία, και δε με πειράζει. Αρκεί να είναι περισσότερο... Battlefield από ότι ο προκάτοχός του στο θέμα των χαρτών, κάτι που όπως φαίνεται ισχύει, τουλάχιστον στην έκδοση του PC. Nαι, είναι τόσο απλό. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος που έχει να αντιμετωπίσει η DICE είναι ο ίδιος της ο εαυτός (και η ΕΑ). Πρέπει να σταματήσουν να κοιτάνε τι κάνει το Call of Duty, και να αρχίσουν να δίνουν περισσότερη προσοχή σε πιο ουσιώδη θέματα. Για παράδειγμα, ας φροντίσουν αυτή τη φορά να προετοιμαστούν για τον πολύ κόσμο που θα πλακώσει στη beta και στο λανσάρισμα του Battlefield 3, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως lag και εξαφάνιση στατιστικών και εξοπλισμού, που ταλαιπωρούν τους παίκτες του BC2 εδώ και ενάμισι χρόνο.

Δεν χωρά αμφιβολία πως τo Battlefield: Bad Company 2 είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Απλά, εμένα δεν θα μου λείψει καθόλου. Εσάς;