alt text

Knack 2 Review

Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση του παρόντος κείμενου, οφείλω να σας εξομολογηθώ πως με το πρώτο Knack δεν ασχολήθηκα ποτέ. Οι αποκαρδιωτικές κριτικές του κοινού και των κριτικών δεν άφηναν και πολλά περιθώρια, ώστε να υπάρξει μια θέση για το Knack ανάμεσα στην ήδη μακρά λίστα των παιχνιδιών που ανέμεναν καρτερικά να καταπιαστώ μαζί τους. Η Sony, παραβλέποντας την αδιαφορία για πιθανή συνέχεια του Knack, μας αιφνιδίασε με την ανακοίνωση του Knack 2. Ωστόσο, η περιέργεια είναι ένα συναίσθημα με ακαταμάχητη δύναμη. Όταν, λοιπόν, το Knack 2 έπεσε στα χέρια μου, ήθελα να το γνωρίσω και να ανακαλύψω γιατί η Sony αποφάσισε να βγάλει αυτό “το sequel που δεν ζήτησε κανείς”.

Το σενάριο του Knack 2 σας μεταφέρει σε ένα μυθικό σύμπαν, στο οποίο ο πλανήτης μας καλύπτεται από ένα στρώμα μυστηριωδών αρχαίων κειμήλιων, τα οποία τροφοδοτούν την ανθρωπότητα με πολύτιμη ενέργεια. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι είναι τα υπολείμματα ενός ξεχασμένου πολιτισμού. Ο πασίγνωστος γιατρός-ερευνητής Vargas επένδυσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην μελέτη τους κι έτσι σταδιακά, μέσα από την πάροδο των χρόνων, ανακάλυψε έναν τρόπο σύνδεσης των κειμηλίων ικανό να δημιουργήσει ζωντανά πλάσματα. Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε ο Knack, ένας χαρακτήρας “πολυεργαλείο” με αξιοθαύμαστες ιδιότητες. Όσοι έχετε ήδη παίξει το πρώτο παιχνίδι, γνωρίζετε ότι ο Knack και ο φίλος του Lucas έσωσαν τον κόσμο από το χείλος της καταστροφής. Δυστυχώς, όμως, η πρωτεύουσα της χώρας Newhaven κινδυνεύει από μια νέα απειλή που προέρχεται από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από την εποχή των Crystal Wars.

Στην διάρκεια των Crystal Wars η περήφανη, αλλά παράλληλα μοχθηρή φυλή των High Goblins βρισκόταν σε κατάσταση μόνιμων πολεμικών συγκρούσεων με την ανθρωπότητα για την απόκτηση του πολυπόθητου πόρου των κρυστάλλων, ήτοι μιας ισχυρής πηγής ενέργειας που υπήρχε μόνο στην ανθρώπινη επικράτεια. Ο Yurick, ένας ευφυέστατος μηχανικός και παράλληλα ηγέτης των High Goblins, εφηύρε έναν στρατό από ρομποτικούς πολεμιστές, ώστε να επιλύσει μια και καλή το “ανθρώπινο πρόβλημα”. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι της εποχής παρέλυσαν αντικρίζοντας τον στρατό των Ancient Weapons. Κατά συνέπεια, η αυτοκρατορία των High Goblins επεκτάθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς οι δυνάμεις τους αλλοτρίωσαν την χώρα των ανθρώπων σπέρνοντας την καταστροφή και τον θάνατο. Η περίοδος των σκοτεινών χρόνων έληξε με την ανάδειξη της ιστορικής προσωπικότητας του Marius, ο οποίος με μοναδικά όπλα τις πέτρες, τις παγίδες και την επινοητικότητα του κατάφερε με τους συντρόφους του να αναχαιτίσει στρατεύματα υψηλής τεχνολογίας με 10 φορές την δύναμη του. Τα μεταλλικά κελύφη των αντιπάλων διασκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης σαν μια υπενθύμιση προς όλους όσους θελήσουν να επιτεθούν εκ νέου στο ανθρώπινο γένος. Ωστόσο, δύο αιώνες αργότερα, τα αρχαία ανθρωποειδή επανήλθαν στην ζωή. Σκοπός σας είναι, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Knack, σε συνεργασία με των φίλο σας Lucas και τον θείο του Ryder, να συμμαχήσετε με το τάγμα των μοναχών της πόλης Norcliff, ώστε να σταματήσετε τα μηχανικά πλάσματα και να ανακαλύψετε τους ενορχηστρωτές της επανάστασης.

Η επίθεση heavy punch διαπερνά τα μεταλλικά αντικείμενα.

Η επίθεση heavy punch διαπερνά τα μεταλλικά αντικείμενα.

Η ιστορία του Knack 2 χρησιμοποιεί μυθολογικά στοιχεία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, τα οποία συνδέει με ιστορικά δεδομένα δημιουργώντας ένα σχετικά συμπαθητικό αχταρμά! Βλέπετε goblins να χτίζουν αιγυπτιακές πυραμίδες, ενώ πληροφορείστε για τη “ριζοσπαστική” εκδοχή της σεναριογράφου Marianne Krawczyk σχετικά με γεγονότα και προσωπικότητες που μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως τοποθετούνται στην ρωμαϊκή εποχή! Το σενάριο ταλανίζεται από εμφανέστατα προβλήματα συνοχής. Παρόλα αυτά, η ιστορική πιστότητα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το ζητούμενο, καθώς έχετε να κάνετε με ένα παιχνίδι που σπανίως παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και έχει σαφή προσανατολισμό προς τις μικρότερες ηλικίες. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για τους υπέρμετρα στερεοτυπικούς διαλόγους και χαρακτήρες που καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού προκαλούν deja vu. Μοχθηρά πλάσματα που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, αλτρουιστές πρωταγωνιστές που είναι πάντα πρόθυμοι να θυσιαστούν για τη σωτηρία του πλανήτη, το υπερόπλο ενός τεχνολογικά αναπτυγμένου στρατού και ένας οραματιστής κακός που καπηλεύεται τις καταστάσεις με πρόσχημα το ευρύτερο καλό της ανθρωπότητας, συνθέτουν ένα κοκτέιλ πλήξης που δυστυχώς αποτυγχάνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον σε βάθος χρόνου. Ένα συναίσθημα που ενισχύεται από την αμφιλεγόμενη παρουσίαση του ήρωα, ο οποίος περισσότερο δίνει την αίσθηση ενός άψυχου εργαλείου με μοναδικό σκοπό να “ξελασπώνει” τους φίλους του από αναποδιές, παρά ενός ζωντανού πλάσματος με ελεύθερη βούληση.

Στον αντίποδα, σε ό,τι έχει να κάνει με το gameplay, το Knack 2 τα πηγαίνει περίφημα. Στο παιχνίδι εμπεριέχονται ποικίλοι μηχανισμοί, με αυτούς του platforming και των beat 'em up να κυριαρχούν, ενώ ο εξαιρετικά πρωτότυπος κεντρικός άξονας της αυξομείωσης του μεγέθους του χαρακτήρα κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση. Συγκεκριμένα, με το πάτημα ενός κουμπιού ο Knack αποκολλάται από τα δομικά συστατικά που τον απαρτίζουν και μεταβαίνει στην μικροσκοπική εκδοχή του. Έτσι, λοιπόν, χάρη στο μικρό σας μέγεθος περνάτε από στενά περάσματα, όπως υπονόμους, προεξοχές στους τοίχους, αεραγωγούς ή απόκρημνα βράχια. Φυσικά, η λιλιπούτεια μορφή του Knack σας καθιστά ευάλωτους στις μάχες με εχθρούς, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις μία μόλις επίθεση είναι συχνά αρκετή ώστε να σας θέσει εκτός μάχης. Κατ' επέκταση, καλείστε να κρυφτείτε εκμεταλλευόμενοι αντικείμενα στο περιβάλλον, όπως κιβώτια ή τραπέζια, ώστε να φτάσετε διακριτικά στον προορισμό σας αποφεύγοντας τις προκαθορισμένες περιπολίες των φρουρών. Από την άλλη πλευρά, η εξερεύνηση του περιβάλλοντος σας επιβραβεύει με κειμίλια, τα οποία ανακαλύπτετε μέσα σε κουτιά ή αποκτάτε καταστρέφοντας συσκευές, που μεγεθύνουν τον χαρακτήρα ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων και των πόντων υγείας σας.

Αποφεύγοντας θανατηφόρα ηλεκτρικά γρανάζια.

Αποφεύγοντας θανατηφόρα ηλεκτρικά γρανάζια.

Το σύστημα μάχης του πρώτου Knack χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως απλοϊκό και επαναλαμβανόμενο. Υποθέτω πως οι δημιουργοί αξιολόγησαν τα αρνητικά σχόλια, καθώς το Knack 2 διαθέτει ένα πλήθος επιθέσεων, τις οποίες είτε ξεκλειδώνετε μέσω του δέντρου δεξιοτήτων, είτε αποκτάτε αυτόματα φτάνοντας σε κομβικά σημεία της ιστορίας. Πατώντας αλλεπάλληλα το τετράγωνο, ο χαρακτήρας εκτελεί μια αλυσιδωτή επίθεση με τις γροθιές του, ενώ πιέζοντας παρατεταμένα το ίδιο κουμπί απελευθερώνετε μια στιγμιαία καταιγιστική επίθεση. Υπάρχουν είδη γροθιάς που δημιουργούν κατά την διάρκεια μιας κίνησης αποφυγής ένα γρήγορο περιστροφικό combo εδάφους ή καταστρέφουν τις μεταλλικές ασπίδες των εχθρών σας. Από την άλλη πλευρά, οι κλωτσιές σας έχουν μεγαλύτερο εύρος έκτασης σε σχέση με τις γροθιές και στέλνουν τους εχθρούς σας μακριά, ενώ μπορείτε να εκτελέσετε μια ακροβατική κλωτσιά που είναι αποτελεσματική εναντίον των εναέριων εχθρών. Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια ενός άλματος μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια περιστροφική κλωτσιά ή να χρησιμοποιήσετε το βάρος του σώματος σας, ώστε να πέσετε με ορμή στο έδαφος τραυματίζοντας έτσι τους εχθρούς που βρίσκονται περιμετρικά του χαρακτήρα σας. Εκτοξεύοντας ένα μπούμερανγκ δεν προκαλείτε ζημιά στον στόχο σας, αλλά τον παραλύετε για μερικά δευτερόλεπτα, αναστέλλοντας παράλληλα το ενεργειακό του πεδίο, ενώ υφίστανται κινήσεις που αγκιστρώνουν απομακρυσμένους αντιπάλους τραβώντας τους προς το μέρος σας. Τέλος, μέσω της άμυνας μπλοκάρετε εχθρικές επιθέσεις μεσαίας δυσκολίας και επιστρέφετε βλήματα και τόξα πίσω στον αποστολέα τους.

Ο Knack, πέρα από τα παραδοσιακά κειμήλια, μπορεί να απορροφά επιπλέον σωματίδια από το περιβάλλον, όπως πάγο, μέταλλα και κρυστάλλους, που αφενός τον καθιστούν προσωρινά άτρωτο στις εχθρικές επιθέσεις και αφετέρου του προσδίδουν ορισμένα ευφάνταστα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, στην μορφή Ιce Knack μορφή η ανάσα σας είναι ικανή να ακινητοποιήσει τους εχθρούς ή να παγώσει το γρανάζι μιας μηχανικής πόρτας παρέχοντας τον απαραίτητο χρόνο ώστε να πάτε στο επόμενο σημείο ενός επιπέδου. Αποκολλώντας τον χαρακτήρα από τα παραπάνω σωματίδια, δημιουργείτε αγάλματα πάγου ή σιδήρου που με το βάρος τους ενεργοποιούν διακόπτες στο έδαφος, οι οποίοι με την σειρά τους ξεκλειδώνουν απροσπέλαστες περιοχές. Σπάζοντας έναν super crystal, ο Knack απορροφά ένα μεγάλο ποσό ενέργειας που πυροδοτεί το super move mode, στην διάρκεια του οποίου το σώμα σας γίνεται διαμπερές, αποκτάτε δύο φονικές λεπίδες ικανές να καλύψουν ευρύτερες αποστάσεις σε μια αρένα μάχης ή προκαλείτε έναν ιλιγγιώδης ταχύτητας στρόβιλο από κειμήλια προς τους αβοήθητους αντιπάλους σας.

Σε κάθε επίπεδο υπάρχουν καλοσχεδιασμένα platforming τμήματα, στα οποία καλείστε εκτελώντας άλματα ακριβείας να αποφύγετε παγίδες, όπως ηλεκτροφόρα μηχανικά εξαρτήματα, στόμια σε σωλήνες που εκτοξεύουν καυτό αέρα ή περιστρεφόμενα καρφιά. Σε άλλες περιπτώσεις ισορροπείτε σε μετακινούμενες πλατφόρμες, όπως μακρόστενους μεταλλικούς δοκούς, κυλιόμενους διαδρόμους, ανελκυστήρες και νερόμυλους και αναπηδάτε σε τρωτές επιφάνειες που γκρεμίζονται κατά την επαφή. Άλλοτε για να φτάσετε στον στόχο σας χρησιμοποιείτε τις οδοντωτές εσοχές ενός εν κινήσει γραναζιού μιας εργοστασιακής μηχανής ή ακόμη τους δείκτες ενός ρολογιού. Τοποθετώντας αντικείμενα στα κατάλληλα σημεία και πιέζοντας μοχλούς στο περιβάλλον αλλάζετε την φορά των προεξοχών σε τοίχους, ώστε να καταφέρετε να σκαρφαλώσετε στα υψηλότερα μέρη ενός επιπέδου. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο σας ταλαντεύετε τον χαρακτήρα σας με ασφάλεια αποφεύγοντας πτώσεις στο κενό από ύψος ή ανοίγετε τέντες σε κτίρια, τις οποίες εκμεταλλεύεστε για την αναρρίχηση σας. Συχνά είναι απαραίτητο να εκτελέσετε γρήγορες συνδυαστικές κινήσεις χρησιμοποιώντας την ελκτική δύναμη του βάρους σας, με σκοπό να αλληλεπιδράσετε με τροχαλίες που μετατοπίζουν προσωρινά αντικείμενα στον χώρο. Αξίζει να σημειωθεί πως στα χαμηλότερα επίπεδα δυσκολίας εμφανίζονται στα επίπεδα συντομεύσεις, ώστε να παρακάμψετε τα τμήματα που απαιτούν άλματα, χωρίς ωστόσο να υπονομεύεται η εμπειρία όσων από εσάς επιθυμείτε να εντρυφήσετε στο platforming σκέλος του παιχνιδιού.

Πολεμώντας ένα φονικό ρομπότ.

Πολεμώντας ένα φονικό ρομπότ.

Περιβαλλοντικοί γρίφοι μετρίας δυσκολίας έρχονται σαν ένα συμπαθητικό, για χάρη ποικιλίας, συμπλήρωμα. Για παράδειγμα, ενδέχεται να σας ζητηθεί να μετακινήσετε κίονες με καθρέπτες, ώστε να δρομολογήσετε μια ενεργειακή ακτίνα σε κόμβους, η οποία στην συνέχεια ενεργοποιεί έναν διακόπτη που ανοίγει διάπλατα μια πύλη. Το σύστημα ενδείξεων φανερώνει αμέσως στην οθόνη με το πάτημα ενός πλήκτρου την σειρά των πράξεων που οφείλετε να εκτελέσετε με αποτέλεσμα να σας παρέχεται ουσιαστικά η λύση έτοιμη στο πιάτο. Για την βέλτιστη, λοιπόν, εμπειρία θα σας πρότεινα να απενεργοποιήσετε εξαρχής τις ενδείξεις από τις ρυθμίσεις του κεντρικού μενού.

Η διάρκεια του παιχνιδιού κυμαίνεται από 10 μέχρι και 15 ώρες, ανάλογα με το κατά πόσον είστε διατεθειμένοι να κυνηγήσετε τα 100 στο σύνολο τους προαιρετικά σεντούκια που εμπεριέχουν κρυμμένους θησαυρούς (ήτοι collectables), τα οποία είναι διασκορπισμένα σε κάθε επίπεδο. Για τα δεδομένα του είδους η διάρκεια κρίνεται αρκετά ικανοποιητική, αν και δεν λείπουν τμήματα, όσο πλησιάζετε προς το τέλος, με καθαρά παρένθετο χαρακτήρα, καθώς περιοχές ή ακόμη ολόκληρα κεφάλαια αναπαράγονται σχεδόν αυτούσια. Ως απόρροια αυτού του γεγονότος, από ένα σημείο και έπειτα το παιχνίδι πλατειάζει επικίνδυνα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα κόπωσης. Η επιβλητική μάχη με το τελευταίο αφεντικό καταφέρνει, αν μη τι άλλο, να αποζημιώσει για χάρη του προαναφερθέντος παραπτώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Knack 2 υποστηρίζει τοπικό συνεργατικό παιχνίδι, χαρακτηριστικό που το καθιστά μιας πρώτης τάξεως επιλογή για όλη την οικογένεια, αν και η έλλειψη ενός διαδικτυακού co-op mode αποτελεί μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη.

Όσον αφορά τα γραφικά, το Knack 2 είναι ευχάριστο στο μάτι, με πλούσια χρωματική παλέτα, το οποίο αποτελείται από ποικίλες θεματικές ενότητες και ενδιαφέροντα περιβάλλοντα που ανανεώνουν το ενδιαφέρον σας καθόλη την διάρκεια της ενασχόλησης. Κινηματογραφικές σκηνές δράσης, κατά την διάρκεια των οποίων εκτελείτε απλά QTEs, αναδεικνύουν μέσα από καλοστημένες γωνίες λήψης την ομορφιά του παιχνιδιού. Τοποθεσίες, όπως εργοστάσια, ορεινά χωριά, γοτθικά κάστρα, ορυχεία που φωτίζονται από την λάμψη πολύτιμων λίθων ή επιβλητικές πυραμίδες είναι μόνο μερικά από τα μέρη που επισκέπτεστε. Οι ρυθμίσεις του κεντρικού μενού σας παρέχουν την επιλογή να τρέξετε το Knack 2 είτε με απεριόριστο frame rate είτε κλειδωμένο στα 30fps. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία είναι απόλυτα ομαλή, χωρίς αισθητές πτώσεις της απόδοσης, tearing, κρασαρίσματα, bugs και άλλα τεχνικής φύσεως προβλήματα, τα οποία ταλάνιζαν -σύμφωνα με τις κριτικές της εποχής- τον πρώτο παιχνίδι. Τα τρισδιάστατα μοντέλα δεν ξεχωρίζουν τόσο για τον πλούσιο αριθμό των πολυγώνων, από τα οποία απαρτίζονται, όσο για την αισθητική τους με τους χαρακτήρες να θυμίζουν κάτι από animated ταινία της Pixar. Το παιχνίδι διαθέτει προσεγμένo μοντέλο καταστροφής, με αποτέλεσμα να βλέπετε έναν ρομποτικό εχθρό κατά την διάρκεια μιας μάχης να κομματιάζεται σε έναν σωρό από μέταλλα στο έδαφος, ενώ τα περισσότερα αντικείμενα στον χώρο αλληλεπιδρούν με την επαφή. Όμορφες αντανακλάσεις από νυχτερινά φώτα ντύνουν τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις επιφάνειες των οχημάτων γύρω σας ενισχύοντας την ατμόσφαιρα στα επίπεδα.

Το συνεργατικό παιχνίδι εκτινάσσει την διασκέδαση.

Το συνεργατικό παιχνίδι εκτινάσσει την διασκέδαση.

Τα μουσικά κομμάτια διαθέτουν ποικιλόμορφο ηχόχρωμα και το ύφος τους μεταβάλεται ανάλογα με το εκάστοτε περιβάλλον. Έτσι, λοιπόν, η μουσική αποκτά γρήγορο τέμπο στις μάχες, ενώ κατά την διάρκεια του platforming, της εξερεύνησης ή της επίλυσης γρίφων, ο ρυθμός αποπνέει γαλήνη χάρη σε πνευστά, κρουστά και ξυλόφωνα όργανα. Οι ηθοποιοί που αναλαμβάνουν το voice acting καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να δώσουν συναίσθημα στους ανέμπνευστους διαλόγους χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει πάντοτε.

Η εμπειρία μου με το Knack 2 ήταν πολύ πιο διασκεδαστική από όσο είχα τολμήσει να φανταστώ αρχικά, σε συνάρτηση πάντα με τον πήχη των προσδοκιών που βρισκόταν εξαρχής στο ναδίρ. Τελικά η πίστη της Sony στο Knack ως σειρά αποδίδει καρπούς, καθώς το δεύτερο μέρος της κρίνεται ως ένα ξεκάθαρο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς, από το παιχνίδι εξακολουθούν να απουσιάζουν δομικά συστατικά όπως αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες και καλογραμμένο σενάριο, που θα μπορούσαν να το κατατάξουν στην αφρόκρεμα των παιχνιδιών της Sony. Αν όμως αναζητάτε ένα καλό action platformer για οικογενειακή διασκέδαση, το Knack 2 δεν θα σας απογοητεύσει.

 • Ο ευρηματικός μηχανισμός της αυξομείωσης του μεγέθους του Knack
 • Εμπλουτισμένο σύστημα μάχης
 • Διασκεδαστικό platforming
 • Ευέλικτες ρυθμίσεις δυσκολίας
 • Θεματικές ενότητες με ποικίλα περιβάλλοντα και μουσικά θέματα
 • Προσεγμένο local co-op
 • Σενάριο που ταλανίζεται από προβλήματα συνοχής
 • Στερεοτυπικοί χαρακτήρες και διάλογοι
 • Επιτηδευμένη επέκταση της διάρκειας στα τελευταία κεφάλαια
 • Σύστημα ενδείξεων που υπονομεύει την δυναμική των γρίφων
 • Απουσία online co-op
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Japan Studio
ΕΚΔΟΣΗ:Sony
ΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas
ΕΙΔΟΣ:Platformer
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.playstation.com/en-us/games/knack-2-ps4/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:5/9/2017
PEGI:7