Kirby's Epic Yarn Review

, Σάββατο 5 Μαρτίου 2011 0  

Μαλλιά κουβάρια. Έτσι θα περιέγραφα το Kirby's Epic Yarn με δύο λέξεις και δεν θα εννοούσα φυσικά την κακή έννοια του όρου. Τα ραφτικά της μαμάς έχουν βγει βόλτα. Υφάσματα, πλεκτά, κλωστές, φερμουάρ και κουμπιά “πλέκουν” τη νέα περιπέτεια του Kirby που είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Kirby περπατούσε πεινασμένος (πότε δεν πεινάει αυτό το παιδί;) στην Dreamland. Ξαφνικά βλέπει κάτι που μοιάζει με μια Maxim Tomato αλλά δεν ήταν ακριβώς αυτό. Ρουφώντας την ντοματούλα η οποία ήταν φτιαγμένη απο κλωστή για πουλόβερ (!) εμφανίζεται ο κακός Yin Yarn και παρασύρει τον Kirby στην μαγική του κάλτσα. Εκεί ο ήρωας βρίσκει ένα βασίλειο ονόματι Patch Land που βρίσκεται σε κρίση. Ο πρίγκηπας, ονόματι Prince Fluff, γίνεται φίλος με τον Kirby και μαζί πάνε να σώσουν την Patch Land και την Dream Land απο τα μπλεγμένα νήματα του κακού μάγου.

Πραγματικά τι περιμένατε απο την ιστορία; Είναι ενα Kirby game. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αποφασίζει να το παίξει για την ιστορία, αν και έχει τις κωμικές στιγμές της. Στα cut-scenes υπάρχει κάποιος αφηγητής σαν σε παραμυθάκι, που όχι μόνο σας λέει την ιστορία, αλλά κάνει και τους διαλόγους με το ανάλογο ύφος.

Γκρεμίστε τα τοίχη. Ο Mecha Kirby θα το κάνει έτσι κι αλλιώς.

Το Kirby's Epic Yarn αγκαλιάζει το κλασικό platforming και το παντρεύει με νέα στοιχεία, εμπλουτίζοντάς το ταυτόχρονα και κρατώντας το φρέσκο. Αν και πολλοί μηχανισμοί των κλασικών Kirby λείπουν απο το Epic Yarn, δεν μου κακοφάνηκε καθόλου. Ο Kirby πλέον δεν μπορεί να “ρουφήξει” τους εχθρούς του και να αντιγράψει τις δυνατότητές τους. Αντ' αυτού τους πιάνει με κάτι σαν “μαστίγιο” και τους κάνει ξέφτια ή τους τυλίγει σε μια θανατηφόρα μπάλα απο κλωστή για να την πετάξει σε άλλους εχθρούς.

Όσο για τις μεταμορφώσεις της αγαπημένης τσιχλόμπαλας, αυτές κάνουν την εμφάνισή τους με διάφορους τρόπους. Παίζοντας με τον Kirby (ή τον Prince Fluff αν είστε δεύτερος παίκτης) θα ανακαλύψετε ότι όταν εκτελείτε διάφορες κινήσεις (όπως η αιώρηση ή το τρέξιμο) ο χαρακτήρας αλλάζει μορφή. Π.χ. Στο τρέξιμο, γίνεται αυτοκινητάκι ή στην αιώρηση ενα αλεξιπτωτάκι. Βέβαια δεν λείπουν στιγμές που ο Kirby μεταμορφώνεται σε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σε ορισμένες στιγμές, κάτω απο την επήρεια κάποιων power-ups ο Kirby μεταμορφώνεται σε τανκ, σε πύραυλο, σε τζιπάκι, σε UFO και ανάθεμα αν θυμάμαι τι άλλη έξαλλη μορφή. Το παιχνίδι αλλάζει εντελώς σε αυτές τις στιγμές, με αγαπημένο μου παράδειγμα το Kirby-πυραβλάκι που έπαιζε σαν ενα μικρό shmup.

Δεινόσαυροι, τσιχλόμπαλες, υφάσματα... Τι είχε μέσα το ποτό μου;

Ενα άλλο σημείο όπου το παιχνίδι είναι διαφορετικό, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος για τον παίκτη να χάσει. Δεν θα δείτε game over. Αυτό ίσως να κάνει το παιχνίδι εύκολο στο να το ολοκληρώσει κάποιος, έστω κάνοντας τον Kirby κουρέλι. Όμως το παιχνίδι έχει αρκετούς τρόπους να ανταμείψει τους καλούς (και επίμονους) παίκτες. Στις πίστες υπάρχουν διάσπαρτα διαμαντάκια ή αλλιώς “χάντρες”. Αυτά σας δίνουν μετάλλια και μαζεύονται στο συνολικό σκορ. Επίσης, υπάρχουν κρυμμένα αντικείμενα στην κάθε πίστα που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε το διαμέρισμα του Kirby.

Αναφέροντας το διαμέρισμα του Kirby στην Quilt Square (σαν να λέμε Λόνδρα-Παρίσι-New York) Θα συναντήσετε έναν χαρακτήρα με μεγάλα μουστάκια, που νοικιάζει διαμερίσματα. Οσο μαζεύετε αντικείμενα στις πίστες, μπορείτε να διακοσμήσετε τα διπλανά σπίτια, έτσι ώστε να μαζευτεί ένα τρελό παρτάκι και να παίξετε διάφορα mini-games, όπως κρυφτό ή αποστολές μάζωξης “χαντρών” σε συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό. Όσο πιο πολύ ερευνάτε τις περιοχές, τόσοι πιο πολλοί φίλοι μαζεύονται και τόσο περισσότερα έχετε να κάνετε.

Καλαμαράκι για Καθαρή Δευτέρα;

Επιπροσθέτως, υπάρχει η επιλογή δύο παικτών που κάνει τα πράγματα αρκετά πιο εύκολα αν ο συμπαίκτης σας είναι καλός. Το παιχνίδι γίνεται αρκετά πιο διασκεδαστικό με δύο, αλλά δεν περιορίζει κανέναν. Γι αυτό, η επιλογή να μπει ο δεύτερος παίκτης μπορεί να γίνει πριν απο κάθε πίστα, κάνοντάς το έτσι εύκολο γι αυτόν να έρθει ή να φύγει όποτε θέλει απο το παιχνίδι.

Το Kirby's Epic Yarn είναι ενα χάρμα οφθαλμών. Δεν έχει σημασία αν το Wii είναι standard definition. Το οτι δεν βγάζει πεντάκις τρισεκατομμύρια πολύγωνα σε ανάλυση ίση με γηπέδων χειροσφαίρισης είναι αδιάφορο. Το παιχνίδι είναι απίστευτα όμορφο – σχεδόν ονειρικό. Η Good Feel έκανε καταπληκτική δουλειά με τα πάντα να φαίνονται υφασμάτινα ή πλεκτά. Πραγματικά οι λεπτομέρειες είναι καταπληκτικές. Ραφές παντού, κλωστές, φερμουάρ, κουμπιά. Οι τύποι πρέπει να σκάναρισαν υφάσματα και με αυτά να έφτιαξαν τα πάντα μέσα στο παιχνίδι.

Η κίνηση είναι επίσης καταπληκτική. Το animation των χαρακτήρων είναι “νεράκι”, ενώ η ίδια η πίστα δεν μένει στατική ενώ παίζετε. Υπάρχουν πολλά κουμπιά να τραβήξετε, φερμουάρ να ανοίξετε και δαντέλες να ξηλώσετε. Όλα δουλεύουν με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό. Το πανί κάνει δίπλες και τσακίσεις, οι διάφορες στρώσεις υφάσματος πέφτουν με χάρη πάνω σε άλλες στρώσεις και οι κλωστές κρέμονται με φυσικότητα, έτοιμες να τις τραβήξετε. Επιπλέον, οι πίστες δεν έχουν μόνο προσκήνιο, αλλά και παρασκήνιο. Θα παρακολουθείτε τον Kirby να “φουσκώνει” κάτω απο το τσιτωμένο πανί, ενώ παίζετε στο παρασκήνιο, κάνοντας ευκολότερο τον έλεγχό του.

Τραβάτε το κουμπάκι και σκάει το ηφαιστειάκι (γιατί να μην ήταν έτσι και μερικοί άνθρωποι;).

Ο ήχος είναι κι αυτός αρκετά καλός, αν και βρήκα την μουσική ελαφρώς υποτονική. Τα ηχητικά εφέ είναι αρκετά απαλά και αρμόζουν πολύ με το ανάλαφρο παιδικό ύφος του παιχνιδιού. Η χρήση τους στον υφασμάτινο κόσμο του Patch Land είναι σχεδόν ιδιοφυής. Η μουσική που πλαισιώνει την εμπειρία αποτελείται κυρίως απο απαλές μελωδίες και ηχοχρώματα, ταιριάζοντας με το όλο ζεν του παιχνιδιού, αλλά ίσως προκαλέσουν λίγη νύστα. Όμως τα κλασικά ηχητικά μοτίβα του παιχνιδιού εμφανίζονται σε καταπληκτικές επανεκτελέσεις (Gourmet Race FTW).

Εν τέλει είναι αυτό που έχω τονίσει και στο παρελθόν: δεν έχει σημασία πόσο δυνατό είναι το hardware. Αν οι δημιουργοί θέλουν να φτιάξουν ένα πραγματικά εξαιρετικό παιχνίδι, τόσο στον οπτικό τομέα, όσο και στο gameplay, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν πέρα απο την δημιουργικότητα και την φαντασία τους. Στο Kirby's Epic Yarn δεν λείπει τίποτα απο αυτά τα δύο και το αποτέλεσμα είναι υπεράνω console wars ή γραφικών υπερδυνάμεων. Είναι ενα μοναδικό δημιούργημα από τα πολλά που αξίζουν να μείνουν μακριά απο τους φανατισμούς και τις εμπάθειες των fanboys, μαζί με τα υπόλοιπα διαμάντια της ιστορίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

+ Καταπληκτικά γραφικά
+ Κλασικό gameplay με φρέσκα στοιχεία
+ Πολλά μυστικά και αρκετές προκλήσεις για τους hardcore
+ Διασκεδαστικό παιχνίδι με δύο παίκτες
+ Ικανοποιητικός ήχος

- Το γεγονός ότι δεν υπάρχει game over ίσως κακοφανεί σε κάποιους λόγω ευκολίας
- Η ιστορία είναι τυπική
- Η υποτονική μουσική ίσως φέρει υπνηλία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Wii
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Good-Feel, HAL Laboratory
Διάθεση: Nortec
Είδος: Platformer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://kirbykirbykirby.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 25/2/2011
PEGI: 3