Kirby Mass Attack Review

, Τρίτη 20 Δεκέμβριος 2011 0  

Υπάρχει πάντα κάτι περίεργο όταν κάνω review σε Kirby. Ενώ τα παιχνίδια της σειράς έχουν όλα τα χαρακτηριστικά για να θεωρηθούν κλασικά, είναι κάπως δύσκολο να απευθυνθώ σε κοινό – κυρίως άντρες – που ασχολείται με games περισσότερο σκοτεινά και "σοβαρά". Εγώ πάντως θα το κάνω. Ναι κύριοι, ο ροζ ήρωας είναι εδώ σε ένα ακόμα παιχνίδι για το DS.

Το Kirby’s Mass Attack δεν παίζεται όπως τα παραδοσιακά Kirby, δηλαδή ο Kirby δεν έχει την γνωστή δυνατότητα να αντιγράφει τις ικανότητες των εχθρών του. Αντ’ αυτού, μια κακή παρουσία τον διχοτομεί σε μικρότερους Kirby κι έτσι ο ήρωας καλείται, μαζί με τα 10 αντίγραφά του, να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή για την Dreamland και εν τέλει να επιστρέψει στον παλιό καλό του εαυτό.

Τα παιχνίδια Kirby δεν είναι ξένα στον χειρισμό αποκλειστικά με την οθόνη αφής (βλ. Canvas Curse). Βέβαια, τα πράγματα στο Mass Attack είναι ελαφρώς διαφορετικά. Όχι, δεν χρησιμοποιούνται κουμπιά, αλλά πρέπει να κατευθύνετε μέχρι 10 μικρούς Kirby με το stylus σας. Αυτό γίνεται αγγίζοντας το σημείο που θέλετε να πάει το τσούρμο, ποιον εχθρό να φατουρώσουν και πού να πηδήξουν όλοι μαζί. Επίσης, κρατώντας το stulus πατημένο για λίγο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αστέρι από το οποίο κρέμονται όλοι οι Kirby και να τους καθοδηγήσετε ζωγραφίζοντας μια γραμμή για περιορισμένη απόσταση.

Tρώγοντας φρούτα γεμίζει η μπάρα και αποκτάτε έναν καινούριο Kirby. Για άλλη μια φορά το φαϊ έχει τον πρώτο λόγο....

Ο χειρισμός είναι αρκετά δύσκολος και "χαοτικός", όταν σιγά-σιγά τρώγοντας φρούτα φτάνετε τους περισσότερους δυνατούς Kirby (10 μάξιμουμ), αλλά με λίγη εξάσκηση μπαίνετε στο νόημα και οι κινήσεις γίνονται με περισσότερη ακρίβεια. Επίσης, βοηθάει πολύ το γεγονός ότι ο κάθε Kirby παίρνει μέχρι δύο χτυπήματα, και αν πεθάνει κάποιος και γίνει γκρι αγγελάκι, μπορεί κάποιος από τους υπόλοιπους να τον επαναφέρει. Η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων Kirby ζωντανών είναι κάτι σημαντικό, αφού κάποιες πίστες απαιτούν έναν συγκεκριμένο αριθμό από δαύτους. Εντωμεταξύ η διαχείριση του "πλήθους" παίζει μεγάλο ρόλο, αφού πολλές φορές χρειάζεται να χωρίσετε το μπουλούκι σε διακλαδωμένα μονοπάτια ή να στείλετε μερικούς από άλλο δρόμο για να ανοίξουν δρόμο στους υπόλοιπος.

Το παιχνίδι έχει αποτελεί καλή πρόκληση και έχει αρκετούς κόσμους και πίστες για να σας κρατήσει απασχολημένους, όμως δεν στέκεται μόνο εκεί. Σε κάθε πίστα υπάρχουν τρία ειδικά tokens που ξεκλειδώνουν διάφορα mini-games, ενώ το παιχνίδι διαθέτει και δικό του σύστημα με achievements. Τα mini-games είναι αρκετά καλά. Αν ήθελε η Nintendo να αρμέξει λίγο παραπάνω το franchise, θα μπορούσε να το κάνει άνετα μοσχοπουλώντας τα ως ξεχωριστό τίτλο. Είναι απίστευτα προσεγμένα σαν παραγωγές και το γεγονός ότι τελικά βρίσκονται μαζί με το παιχνίδι, του δίνει ένα ακόμα συν. Το θέμα είναι πόσοι από τους παίκτες θα ασχοληθούν. Πάντως είναι ένα κομμάτι του Mass Attack που δεν πρέπει να χάσετε.

Το μόνιμο boss που τρώει απίστευτο ξύλο σε ΚΑΘΕ Kirby.

Τα γραφικά θυμίζουν παλιές καλές εποχές. Αμιγώς 2D και sprite-based, το Kirby Mass Attack μοιάζει περισσότερο με παραγωγή Game Boy Advance παρά παιχνίδι του DS. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού οι δημιουργοί φρόντισαν να βάλουν αρκετό animation και γραφικά στα περισσότερα σημεία του κόσμου. Το θέμα είναι ότι η αίσθηση της σειράς δεν πειράχτηκε στο παραμικρό, γεγονός που θυμίζει στον παίκτη ότι παίζει Kirby και όχι κάτι άλλο που απλά έχει την τσιχλόφατσά του κολλημένη στους χαρακτήρες. Το ίδιο ισχύει με την μουσική, όπου τα κλασικά κομμάτια επιστρέφουν, ενώ προστίθενται καινούρια στον ίδιο τόνο για να ολοκληρώσουν το όλο πακέτο.

Το Kirby Mass Attack είναι μια πολύ καλή προσθήκη στην ήδη τεράστια βιβλιοθήκη του πλέον γερασμένου DS. Αν έχετε DS ή 3DS (που είναι συμβατό με τα παιχνίδια DS) και θέλετε κάτι με πρόκληση και διάρκεια, τότε το Kirby Mass Attack είναι για εσάς.

+ Φρέσκια ιδέα
+ Η μικροδιαχείριση του πλήθους των χαρακτήρων
+ Νοσταλγικά φτιαγμένα γραφικά
+ Mini-games που θα σας κρατήσουν για πολύ καιρό απασχολημένους

- Το χάος και η δυσκολία χειρισμού των πολλών Kirby
- Το “ξεπερασμένο” look ίσως ξενίσει

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: DS
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: HAL Laboratory
Διάθεση: Nortec
Είδος: Side-scrolling strategy
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://kirby.nintendo.com/massattack/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 28/11/2011
PEGI: 3