Kingdom Hearts: Birth by Sleep Review

, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010 0  

Τι να πει κανείς για το Kindom Hearts; Δεκάδες αγαπημένοι χαρακτήρες από τα σύμπαντα της Disney και του Final Fantasy σε μία μίξη τόσο παράξενη αλλά και τόσο όμορφη, μας κρατάει συντροφιά με τις αστείες αλλά και βαθιά μελαγχολικές ιστορίες του εδώ και οκτώ χρόνια. Το Birth by Sleep συνεχίζει την παράδοση όντας ένα ακόμα κορυφαίο παιχνίδι της σειράς αλλά και στο είδος του γενικώς.

Το παιχνίδι μπορεί να είναι σε διαφορετική πλατφόρμα - τo PSP (όχι το Go)- αλλά διατηρεί την φόρμουλα του action RPG. Πρόκειται λοιπόν για τις ιστορίες των Ventus, Terra και Aqua oι οποίοι πρέπει να σώσουν τους κόσμους από το σκοτάδι ενάντια στους Unversed. Σας τα λέω λίγο... αφαιρετικά γιατί δεν θέλω να σας χαλάσω την μοναδική ιστορία που αφηγείται το Birth by Sleep. Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από αυτό που ανέφερα παραπάνω αλλά θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας, αφού οι λάτρεις του Kindgom Hearts θα με δείρουν αν μου φύγει μια παραπάνω λέξη. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το παιχνίδι χρονικά τοποθετείται πριν το αρχικό Kingdom Hearts και είναι καλό. Πολύ πολύ καλό.

Με την δύναμη του Grayscull!

Μάλιστα, για να μπορέσετε να δείτε την «πραγματική αλήθεια» του τίτλου, θα πρέπει να παίξετε ξεχωριστά τον κάθε χαρακτήρα, πράγμα που όχι μόνο αυξάνει την διάρκεια του τίτλου, αλλά επιτρέπει και την παρακολούθηση τριών ιστοριών με αρκετό ενδιαφέρον που τρέχουν παράλληλα, χωρίς όμως να χρειάζεται να μεταπηδάτε από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον.

Το σύστημα μάχης όμως είναι αυτό που κλέβει την παράσταση. Ο βασικός μηχανισμός είναι να ξυλοφορτώνετε τα Unversed με το keyblade σας (αφού και οι τρεις χαρακτήρες είναι χρήστες των κλειδόσπαθων) όμως το ξύλο δεν είναι αρκετό. Θα χρειαστεί να συνδυάσετε επιθέσεις με μαγείες και διάφορα commands που θα αποκτήσετε με διάφορους τρόπους και θα χρειαστεί να μελετήσετε από κοντά τους διάφορους εχθρούς για την αποτελεσματική εξόντωσή τους. Για να προστεθεί βάθος, το παιχνίδι διαθέτει έναν μετρητή που όσο κάνετε ζημιά στους εχθρούς, τόσο γεμίζει. Μόλις γεμίσει πλήρως, έχετε στην διάθεσή σας ένα ξεχωριστό super mode που αλλάζει ανάλογα με τις επιθέσεις που χρησιμοποιήσατε κατά την διάρκεια της μάχης. Αν πχ ο Ventus χρησιμοποιήσει αρκετά lighting spells, μόλις γεμίσει η μπάρα θα δώσει ένα mode που κατακαίει τα πάντα με ηλεκτρικές εκκενώσεις. Αυτό, μαζί με το ShotLock mode που σας επιτρέπει την στόχευση πολλαπλών εχθρών, κάνουν την μάχη μια απολαυστική και προκλητική εμπειρία.

Ξύλο μετα μουσικής.

Τα καλούδια δεν σταματούν εκεί. Μπορείτε να ενώσετε commands για να φτιάξετε καινούρια, να τα αγοράσετε ή να παίξετε στο Command Board που είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα παίζετε στο τέλος κάθε κόσμου ή σε ενδιάμεσα σημεία για να αποκτήσετε νέες δυνατότητες. Τέλος, το Dimentional Link κρατάει τα πράγματα αρκετά “φρέσκα”, αφού σας επιτρέπει να δανείζεστε δυνάμεις από τους άλλους δύο χαρακτήρες του παιχνιδιού. Τα μόνα προβλήματα είναι το targeting και η camera. Τι θα ήταν ένα kingdom hearts χωρίς αυτά; Εκεί που πλακώνεστε στο ξύλο, το targeting αποφασίζει ότι πρέπει να σπάσετε ένα κοντινό κιούπι αντί να ασχολείστε με τον unversed που είναι δίπλα σας και σας πετσοκόβει και η κάμερα πολλές φορές παίρνει αψυχολόγητες γωνίες λήψης κρύβοντάς σας οτιδήποτε χρήσιμο.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα διάφορα mini-games που θα πρέπει ο παίκτης να «υποστεί». Τα περισσότερα από αυτά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι διασκεδαστικότατα και… δένουν με την ιστορία! Δεν πρόκειται λοιπόν να παίξετε κάποιο άσχετο παιχνιδάκι για να κερδίσετε λεφτά ή κάποιο έπαθλο, αλλά γιατί είναι μέρος της εμπειρίας. Ενσωματωμένο και πολύ καλά σχεδιασμένο.

Τί ρωτάς κι εσύ παιδί μου; Κουράστηκε η κοπέλα στην φάμπρικα όλη μέρα.

Το multiplayer είναι κι αυτό αρκετά πλούσιο. Μπορούν να παίξουν έως και έξι άτομα τοπικά. Τα modes ποικίλουν, από το versus, όπου οι παίκτες παίζουν deathmach μεταξύ τους και το arena που είναι survival co-op με εχθρούς να έρχονται κατά κύματα, έως το command board που παίζεται σαν επιτραπέζιο. Για το τέλος άφησα το καλύτερο: το racing μέρος, όπου αγωνίζεστε ενάντια στους άλλους με τα keyblade οχήματα και μπορείτε και να επιτεθείτε στους αντιπάλους. Κάτι σαν Kingdom Hearts Racing δηλαδή. Το προσωπικό όφελος από το multiplayer είναι τεράστιο. Θέτοντας νέα ρεκόρ, ξεκλειδώνετε καλούδια για το single-player, οπότε αξίζει να βρεθείτε με φίλους κάποια στιγμή. Βέβαια αυτό που δεν αξίζει είναι να βρεθείτε με... πολλούς φίλους. Το multiplayer με πάνω από τρία άτομα κάνει τα τσιπάκια του PSP να θέλουν να βγουν στο Σύνταγμα για να φωνάξουν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Ειδικότερα στα versus και arena, η κατάσταση είναι σχεδόν unplayable λόγω του χαμηού frame rate όταν έρχονται πολλοί εχθροί.

Τα γραφικά του Birth by Sleep είναι υπέροχα. Οι χαρακτήρες είναι πανέμορφοι και λεπτομερέστατοι. Τα χρώματα παραμένουν τόσο ζωντανά όσο και τα παιχνίδια του PlayStation 2 και τα εφέ φωτισμού και των μαγικών είναι εντυπωσιακότατα. Το μόνο παράπονο είναι ότι οι κόσμοι την στιγμή της εξερεύνησης δεν είναι καθόλου ζωντανοί. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κινούνται και γενικά - ίσως για λόγους οικονομίας σε επεξεργαστική δύναμη - δεν πρόκειται να πειστείτε για κάτι ζωντανό, άσχετα αν τα χρώματα και οι μάχες κάνουν τα πάντα για να σας κρατήσουν την προσοχή μακριά. Eπίσης, και οι χρόνοι φόρτωσης του παιχνιδιού δεν είναι ότι καλύτερο.

Τι σόι άντρας είσαι εσύ που δεν μπορείς να συνοδέψεις μια κυρία;

Όπως τα γραφικά, έτσι και ο ήχος ικανοποιεί. Το voice work είναι καλό, με τους ηθοποιούς που δανείζουν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές όπως η Aqua, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το ίδιο μπορώ να πω και για τους χαρακτήρες της Disney, που ακούγονται όπως τους έχουμε αγαπήσει σε ταινίες και σειρές. Οι υπόλοιποι ήχοι μου φάνηκαν παρόμοιοι με αυτούς παλαιότερων Kingdom Hearts, ειδικότερα στα μενού και σε μερικά spells. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού διατηρείται το ηχόχρωμα της σειράς.

Εν κατακλείδι, το Kingdom Hearts Birth By Sleep είναι άξιος συνεχιστής του πετυχημένου και πολυαγαπημένου franchise και αποτελεί απαραίτητη αγορά για όλους τους κατόχους της φορητής παιχνιδομηχανής της Sony. Τσιμπήστε το!

+ Ενδιαφέρουσα ιστορία
+ Μεγάλη διάρκεια (με τρία διαφορετικά σενάρια)
+ Υποδειγματικό battle system
+ Πολύχρωμα και εντυπωσιακά γραφικά για το PSP
+ Καλές ερμηνείες
+ Χορταστικό multiplayer

- Τα περιβάλλοντα είναι λίγο νεκρά
- Οι χρόνοι φόρτωσης
- Η άστατη κάμερα και το βλαμμένο targeting
- Πτώση του frame rate στο multiplayer

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: PSP
Έκδοση: Square
Ανάπτυξη: Square
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action RPG
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.kingdomheartsbbs.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 10/9/2010
PEGI: 12