Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance Review

, Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 0  

Kingdom Hearts. Η σειρά που έχει τρελάνει τους φανατικούς οπαδούς των Final Fantasy και των ηρώων της Disney και έχει βγάλει ένα σωρό sequels και prequels. Ενώ όμως το πολυπόθητο Kingdom Hearts 3 παραμένει άφαντο, το Kingdom Hearts 3D για το 3DS αναπληρώνει επάξια το κενό.

To Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance λαμβάνει χώρα μετά το Kingdom Hearts 2 και το Kingdom Hearts Re:Coded. Ο Sora και ο Riku ξεκινoύν το ταξίδι τους στον κόσμο του ύπνου για να ξυπνήσουν τους «κοιμισμένους κόσμους», τους κόσμους δηλαδή που δεν έχουν συνδεθεί με τους άλλους και δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να μπει ή να βγει απ΄ αυτούς. Οι Sora και Riku πρέπει να βρουν, ο καθένας στη δική του διαφορετική εκδοχή του κόσμου, τις κλειδαρότρυπες και να τους συνδέσουν. Όλα αυτά ως δοκιμασία για να γίνουν και διαπιστωμένα πια “keyblade masters”.

Δεν θα αντιμετωπίζετε λοιπόν τους Heartless, αλλά κάτι ζωάκια με νέον χρώματα ονόματι Dream Eaters. Θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε Pokemon και την Ke$ha. Μπορείτε να επιστρατεύσετε φιλικούς Dream Eaters (που φτιάχνετε μόνοι σας με συγκεκριμένα αντικείμενα) και με ένα σύστημα «αγάπης και προδέρμ» που περιέχει χάιδεμα και mini-games, παίρνετε link points και τα αναβαθμίζετε. Αυτά τα φιλικά τερατάκια σας βοηθάνε στην μάχη και σε συγκεκριμένες στιγμές συνδέονται με τον Riku ή τον Sora και εκτελούν δυνατές επιθέσεις. Μπορείτε επίσης να βγάλετε φωτογραφίες με την AR card που εμπεριέχεται στην συσκευασία του παιχνιδιού. Αν θέλετε βέβαια…

Ο άλλος μηχανισμός που εμφανίζεται νωρίς στο παιχνίδι είναι το Drop και ουσιαστικά είναι αυτό που χωρίζει το gameplay μεταξύ του Riku και του Sora. Υπάρχει χρονικός περιορισμός στο πόσο παίζετε με τον κάθε χαρακτήρα. Με το πέρας του χρόνου αυτού, ο ένας χαρακτήρας κοιμάται και παίζετε με τον άλλον. Ο Sora και ο Riku μπορούν να ανταλλάξουν κάποιες μικρές βελτιώσεις στα stats με τα drops, που πέφτουν από εχθρούς, ή μπορείτε να τα μετατρέψετε σε λεφτά. Ο εν λόγω μηχανισμός είναι αρκετά καλός ώστε να μην προχωράει πολύ ο ένας χαρακτήρας έναντι του άλλου, παρουσιάζοντας με ωραίο τρόπο τις παράλληλες ιστορίες, αλλά σπάει λίγο και τα νεύρα, γιατί στην περίπτωση των bosses που θέλουν περισσότερο χρόνο και υπομονή, γίνεστε αυτομάτως Drop και πρέπει να το ξαναπαίξετε από την αρχή όταν ξαναγυρίσετε στον χαρακτήρα. Εκνευριστικό μέχρι αηδίας.

Sora εναντίον Tron. Στοιχήματα παρακαλώ...

Επίσης εκνευριστικό είναι το γεγονός ότι οι δημιουργοί του παιχνιδιού το παράκαναν με τις μάχες. Δεν υπάρχει διάδρομος χωρίς Dream Eaters σε γενναίες ποσότητες. Εμφανίζονται ξανά και ξανά κάθε φορά που περνάτε, κάνοντας την εξερεύνηση του κόσμου αγγαρεία. Βέβαια υπάρχει και το Flowmotion που σας επιτρέπει να κινείστε στα περιβάλλοντα γρήγορα με ακροβατικές κινήσεις (wall jumps και grind σε κουπαστές), αλλά είναι και ένα πανίσχυρο εργαλείο στις μάχες, αφού μπορείτε να κάνετε ειδικές επιθέσεις ενώ βρίσκεστε σε Flowmotion. Αυτό βοηθάει και στο να παρατήσετε τους εχθρούς στο διάδρομο από τον οποίο έχετε περάσει 10 φορές, ή να αρχίσετε να δέρνετε εκείνο το τεράστιο Dream Eater που σας κάνει τη ζωή δύσκολη.

Τέλος, υπάρχει το Reality Shift που ανάλογα με τον κόσμο όπου είστε, σας επιτρέπει να κάνετε και διαφορετικά πράγματα με τους εχθρούς. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, κάποιοι από τους εχθρούς εμφανίζουν ένα ροζ σκόπευτρο. Μόλις το δείτε, μπορείτε να κάνετε κάτι με αυτούς, κυρίως προς το συμφέρον σας. Για παράδειγμα στην Traverse Town μπορείτε να τους εκσφενδονίσετε σε στιλ Angry Birds, ενώ στο Grid τους χακάρετε για να δουλέψουν για εσάς. Πολύ χρήσιμος μηχανισμός, ειδικά όταν θέλετε να βγάλετε από τη μέση μεγάλους αριθμούς μικρών εχθρών. Για να κλείσουμε το θέμα των μαχών και του gameplay, η κάμερα εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, παρόλο που δεν είναι τόσο μίζερη όσο του Re:Coded. Αν έχετε Circle Pad Pro μπορείτε να τα βγάλετε πέρα μια χαρά. Αν δεν έχετε CPP ή έχετε 3DS XL, θα παλέψετε λίγο με το L και το R, που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της κάμερας και ταυτόχρονα για το σύστημα στόχευσης.

Oι μάχες όπως πάντα είναι ένα όμορφο μπάχαλο.

Ας περάσουμε στον τεχνικό τομέα, για τον οποίο μόνο καλά λόγια έχω να πω. Το Kingdom Hearts 3D είναι από τα ομορφότερα -ίσως ΤΟ ομορφότερο- παιχνίδι του 3DS. Οι χαρακτήρες έχουν τρομερή λεπτομέρεια, ειδικά στα πρόσωπα, τα περιβάλλοντα είναι σχεδιασμένα με μεράκι, ενώ τα χρώματα και οι λάμψεις είναι αυτές που περιμένουμε από ένα Kingdom Hearts. Το 3D μπορεί να μην είναι απαραίτητο, αλλά είναι και αυτό από τα ομορφότερα της που έχουμε δει στο 3DS, αφού παρουσιάζει μεγάλο βάθος στα γραφικά, χωρίς είδωλα. Η δε σκηνή με τις φωτιές στην Notre Damme και το Grid είναι φτιαγμένα για να έχετε το 3D Slider στην τσίτα. Πάντως μην περιμένετε να δείτε πολλούς χαρακτήρες των Final Fantasy. Αντ’ αυτού, υπάρχουν περισσότεροι χαρακτήρες Disney και χαρακτήρες από το υπέροχο The World Ends With You. Ναι κυρίες και κύριοι! Ο Neku, και η παρέα του επιτέλους σε 3D και μάλιστα stereoscopic 3D! Αν έχετε παίξει το cult αριστούργημα στο DS τότε θα νιώσετε το απόλυτο nerdgasm.

Ο ήχος κυμαίνεται και αυτός σε υψηλά επίπεδα. Η μουσική περιέχει τα παλιά κομμάτια που αγαπήσαμε στο Kingdom Hearts, όπως στο Traverse Town ή το Dearly Beloved σε κάποιες στιγμές. Θα ακούσετε και μουσική της Disney αλλά και από το The World Ends With You. Οι φωνές είναι και αυτές πάρα πολύ καλές, είτε από τους ηθοποιούς που έπαιξαν στις ανάλογες ταινίες, είτε από διαφορετικούς (στην περίπτωση του Tron δεν θα καταλάβετε διαφορά). Οι δε χαρακτήρες του TWEWY έχουν φωνές για πρώτη φορά. Εύσημα λοιπόν και στον τεχνικό τομέα.

Riku, θα είμαι κι εγώ στο Kingdom Hearts 3;

Mε το Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance η Square Enix προετοιμάζει το έδαφος για το Kingdom Hearts 3, όπως έχει τονίσει και η ίδια η εταιρεία. Η ιστορία μπορεί να είναι λίγο μπέρδεμα για όσους δεν έχουν παίξει το Birth By Sleep, αλλά εδώ είναι που χρησιμεύει το multitasking του 3DS: μπορείτε να ανοίξετε τον browser και να τσεκάρετε την ιστορία στο internet, με το παιχνίδι να τρέχει στο background. Το Kingdom Hearts 3D είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι που επισκιάζεται μόνο από μικρά σχεδιαστικά παραστρατήματα. Ρίχνει πολλά νέα πράγματα στο τραπέζι των action RPG και το κάνει με πολύ καλό τρόπο. Αν είστε κάτοχοι 3DS αποκτήστε το χωρίς δεύτερη σκέψη.

+ Απίθανος τεχνικός τομέας
+ Χαρακτήρες από το The World Ends With You (sequel παρακαλώ!)
+ Yπέροχο 3D
+ Ενδιαφέροντες νέοι μηχανισμοί gameplay…

- …που δεν λειτουργούν πάντα προς όφελος του παίκτη
- Η κάμερα θέλει ακόμα ντάντεμα
- Η ιστορία μπορεί να σας μπερδέψει (χρήσιμος ο 3DS browser σε αυτή την περίπτωση)
- Πολλές μάχες επαναλαμβάνονται
- Δεν είναι Kingdom Hearts 3

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: 3DS
Έκδοση: Square Enix
Ανάπτυξη: Square Enix
Διάθεση: Nortec
Είδος: Action RPG
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://kingdomhearts3dgame.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 20/7/2012
PEGI: 12