Kinect Sports Review

, Παρασκευή 3 Δεκέμβριος 2010 0  

Φανταστείτε ένα τσούρμο ανθρώπους της Χ εταιρίας που κατασκευάζει hardware για ηλεκτρονικά παιχνίδια στην αίθουσα συμβουλίου. Μόλις τελείωσαν την πολύωρη διαβούλευση για το τελευταίο τους περιφερειακό που στηρίζεται στις κινήσεις του παίκτη, πέφτει στο τραπέζι η πρόταση για το πρώτο του παιχνίδι. Το συμβούλιο λύνεται ήσυχα... το πρώτο παιχνίδι είναι εξομοιωτής sports… Κάτι τέτοιο μάλλον έγινε και με το Kinect Sports. Δεν νοείται λανσάρισμα motion controller χωρίς κάποιο αθλητικό παιχνίδι. Το Wii είχε το Wii sports (δεύτερο review που το αναφέρω στην σειρά). To Playstation Move είχε το Sports Champions. Έτσι, και το Kinect με την σειρά του, προσφέρει την δικιά του συλλογή με αθλήματα, ονόματι Kinect Sports.

Αν μπορούσα να προσδώσω έναν χαρακτηρισμό για το όλο το feeling που αποπνέει το παιχνίδι, θα έλεγα ότι είναι κοντά στην χαζοχαρουμενιά του Wii Sports. Αυτό γιατί αφενός τα avatars είναι παντού και χαζοχαρούμενα όπως πάντα, και αφετέρου το παιχνίδι προσεγγίζει τον αθλητισμό με άπλετο χιούμορ. Τα παιχνίδια στα οποία παίρνουμ μέρος είναι τα εξής: ποδόσφαιρο, beach volley, στίβος (που χωρίζεται σε επιμέρους events) box, bowling και πινγκ-πονγκ. Είναι περιττό να σας πω τι κάνετε στο κάθε σπορ. Θα αναφέρω μόνο ότι ο στίβος χωρίζεται σε δίσκο, ακόντιο, αγώνα 100 μέτρων, αγώνα μετ’ εμποδίων και άλμα εις μήκος. Αν θέλετε λοιπόν να παίξετε το πένταθλο όλο μαζί, μπορείτε επιλέγοντάς το στο αρχικό μενού.

Tουλάχιστον ξέρεις απο πού θα την φας (αυτό ακούστηκε περίεργα ή μου φαίνεται;).

Ας πιάσουμε το ποδόσφαιρο. Πρόκειται για μία περίεργη υλοποίηση που μετατρέπει ένα άθλημα με έντονη δράση και συγκίνηση, σε βαρετή ενασχόληση. Σχεδόν αγγαρεία. Προσωπικά μου θύμισε turn-based καταστάσεις. Έχετε την μπάλα, την πασάρετε στρέφοντας το σώμα σας εκεί που θέλετε και ρίχνετε. Αν δέχεστε μπάλα από ψηλά, πηδάτε και κάνετε κεφαλιά. Αν ο αντίπαλος έχει την μπάλα, βλέπετε πριν μπουμπουνίσει την πάσα που σκοπεύει να στείλει την μπάλα και μπλοκάρετε. Ολο αυτό, ενώ λειτουργεί σωστά, είναι βαρετόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο και αργόοοοοοοοοοοοοο (ζντουπ).

Για να προστεθεί επιπλέον ποικιλία, δεν λείπουν τα mini-games που βρίσκονται σε ξεχωριστό μενού και έχουν να κάνουν με τα αθλήματα στο κυρίως event. Εκεί μπορείτε να παίξετε ξεχωριστά τα παιχνίδια του στίβου, αλλά και να ακονίσετε τις ικανότητές σας στα άλλα σπορ. Από εκεί και πέρα όλα τα παιχνίδια δουλεύουν καλά. Το bowling είναι το αστέρι του πάρτι (όπως και το Wii Bowling στο Wii Sports) και μπορούν μέχρι τέσσερα άτομα να παίζουν με γύρους και να περάσουν καλά, άσχετα αν θέλει στην αρχή λίγη συνήθεια για να μην φεύγουν οι βολές όπου να’ ναι. Το beach volley αν και μοιάζει λίγο με το ποδόσφαιρο στον τρόπο παιχνιδιού, εν τούτοις είναι γρήγορο και συναρπαστικό. Στο online παιχνίδι γίνεται πραγματική μάχη! Είναι αρκούντως απολαυστικό και εθιστικό το με πολλούς παίκτες είτε online είτε offline.

Με χάρη και μπρίο ρίχνω την μπάλα και...

Επίσης, ένα άλλο κοινό με το Wii Sports είναι το πώς κλιμακώνεται η δυσκολία. Όσο παίζετε, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για εσάς. Μετά από κάθε αγώνισμα σας απονέμονται experience points και έτσι ανεβαίνει και ο βαθμός δυσκολίας όσο ανεβαίνετε levels. Στα προχωρημένα επίπεδα το AI δίνει… ρέστα. Φροντίστε μόνο να μην σας φύγει κανένα παπούτσι από την ένταση. Το καλό(κακό) με το Kinect σε σχέση με το Playstation Move και το Wii Remote, είναι ότι πρέπει αναγκαστικά να είστε όρθιοι και να κουνάτε χέρια και πόδια. Καλά ακούσατε. Τέρμα τα νυσταλέα ματσάκια τένις από τον καναπέ. Τέρμα το τεμπέλικο τίναγμα του καρπού. Αν δεν κάνετε κάτι σωστά με τα χέρια ή με τα πόδια έχετε λιγότερη δύναμη ή χειρότερες βολές σε ότι και να κάνετε.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το Kinect Sports, αντίθετα με όσα είδα στις διάφορες εκθέσεις, λειτουργεί άψογα. Αυτό ίσως οφείλεται στις καλύτερες συνθήκες φωτισμού, στο calibration και την έλλειψη πολλών ανθρώπων. Το lag είναι αισθητό αλλά μετά από λίγο είναι αμελητέο. Πρόκειται για ένα πάτημα στην πετυχημένη συνταγή του Wii Sports και την περαιτέρω εξέλιξή της. Δηλαδή, δεν πρόκειται να παίξετε με αληθοφανείς χαρακτήρες, φυσική και κινήσεις. Ούτε πρόκειται να δείτε το Wimbledon, το OAKA και λοιπά πραγματικά γήπεδα. Για να είμαι ακριβής, δεν πρόκειται να δείτε άλλα γήπεδα εντελώς. Μόνο αυτά που εξ’ αρχής διεξάγονται τα αγωνίσματα και.. that’s it. Το μόνο που υπάρχει λοιπόν είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

Μα... μα δεν έκανα τίποτα! Απλά του είπα τα νέα φορολογικά μέτρα και έπεσε ξερός!

Τα γραφικά του Kinect Sports δεν είναι ούτε τα πιο εντυπωσιακά, αλλά ούτε και τα χειρότερα. Τα χρώματα είναι ζωντανά, τα avatars έχουν ξαμοληθεί παντού και κάνουν τρέλες και γενικά όλα είναι μια ωραία ατμόσφαιρα. Όταν νικάτε θα κάνετε και την πόζα της νίκης, ενώ μετά από κάθε event, υπάρχει βίντεο που σας πήρε το Kinect κρυφά για να το μοιραστείτε μέσω του www.kinectshare.com. O ήχος κυμαίνεται σε καλά επίπεδα. Το κοινό χειροκροτεί και κάνει πανζουρλισμό που αν έχετε 5.1 θα το χαρείτε και με το παραπάνω. Μόνο οι σχολιαστές είναι flat και βαρετοί. Επίσης, υπάρχουν πολλά γνωστά licenced κομμάτια που ακούγονται όταν νικάτε(!) για να προσθέσουν στον όλο ενθουσιασμό.

Τελικά δεν είναι τόσο κακό όσο φαινόταν αρχικά. Για την ακρίβεια, είναι το ακριβώς αντίθετο! Το Kinect Sports μπορεί να είναι «ένα ακόμα αθλητικό παιχνιδάκι για motion controller» αλλά κάνει την δουλειά του παραπάνω από ικανοποιητικά. Μπορεί να έχει του κόσμου τα λάθη και τις ατέλειες λόγω του sensor, αλλά η συνταγή της επιτυχίας είναι εκεί. Αν έχετε Kinect, τσιμπήστε το άφοβα.

+ Ικανοποιητικά γραφικά
+ Μπόλικο χιούμορ
+ Licenced μουσική
+ Ασύγκριτα καλή εφαρμογή του Kinect
+ Τα διπλά και τα online έχουν πολύ ενδιαφέρον

- Το bowling θέλει λίγη συνήθεια
- Το ποδόσφαιρο είναι αργοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο
- Θα ιδρώσετε. Πολύ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: Rare
Διάθεση: Microsoft Hellas
Είδος: Sports
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.xbox.com/en-US/Kinect/Games
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 10/11/2010
PEGI: 3