Kinect Adventures Review

, Δευτέρα 29 Νοέμβριος 2010 0  

Αχ, αυτά τα παιχνίδια που δίνουν δώρο με κάθε καινούριο motion controller... Πόσο αγαπήσαμε το Wii Sports; Παίζει αρκετοί από εσάς που έχουν Wii να πετάτε μερικά ματσάκια tennis που και που. Τοιουτοτρόπως, το Kinect έχει το Kinect Adventures που θα το βρείτε πακέτο με τη συσκευή. Μόνο το Move έχει πραγματικό demo. Εννοώ κανονικό demo δίσκο με τίτλους που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Ούτως η άλλως, όλα είχαν σκοπό να δείξουν τις δυνατότητες του χειριστηρίου. Απλά η Sony μας το πέταξε κατάμουτρα.

Τι λέγαμε; Α για το Kinect Adventures. Το παιχνίδι που έρχεται μαζί με κάθε Kinect. To Kinect Αdventures λοιπόν, μας βάζει μέσα σε έναν κόσμο περιπέτειας και απόλυτου ρεζιλέματος (όπως το 99% των παιχνιδιών του Kinect). Ακολουθούμε τα χνάρια ενός εξερευνητή που γυρίζει τον κόσμο αναζητώντας περιπέτεια.

Οι δραστηριότητες στις οποίες θα λάβουμε μέρος είναι πέντε. Το 20.000 leaks μας βάζει στο εσωτερικό ενός γυάλινου κλωβού κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ψάρια έρχονται για να κάνουν τρύπες. Εμείς καλούμαστε να τις κλείσουμε χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια (και κεφάλι αν χρειάζεται). Στην πραγματικότητα φαινόμαστε σαν εκείνους τους μίμους που κάνουν ότι βρίσκονται πίσω από ένα αόρατο τζάμι. Το Reflex Ridge, που εγώ το είχα γράψει λανθασμένα Reflex Attack στο πρώτο hands-on, μας τοποθετεί πάνω σε μια κινούμενη πλατφόρμα και εμείς πρέπει να αποφεύγουμε τα εμπόδια και να μαζεύουμε pins. Στην πραγματικότητα φαινόμαστε σαν να προσπαθούμε να κάνουμε γιόγκα ενώ έχουμε κατεβάσει δυο τρία μπουκαλάκια βότκα.

Αν σας αρέσουν τα extreme sports αλλά δεν σας αρέσει να βρέχεστε, να η ευκαιρία!

To Space Pop μας τοποθετεί σε έναν διαστημικό σταθμό και εμείς καλούμαστε να σκάσουμε… φούσκες (μπορεί να έχει και πολιτικό μήνυμα αν το καλοσκεφτείτε) Το μόνο που λείπει είναι να τραγουδάμε το «μια ωραία πεταλούδα» έτσι όπως ανεβοκατεβάζουμε τα χέρια. Το River Rush το έχουμε δει σε αμέτρητα βίντεο. Είναι το παιχνίδι που σας βάζει στην φουσκωτή βάρκα και κατεβαίνετε το ποτάμι με ταχύτητα. Αν καταφέρετε σε μια τέτοια φουσκωτή βάρκα στο νερό να σταθείτε όρθιος, σας δίνω βραβείο. Μας κάνει να φαινόμαστε σαν να έχει ήδη γείρει η βάρκα. Τέλος, έχουμε το Rally Ball, στο οποίο πρέπει να κρατήσουμε τις μπάλες με το σώμα και τα άκρα μας και να σπάσουμε κουτιά. Είναι εκείνο το πρώτο παιχνίδι που μας δείξανε στην Ε3 2009, όπου πρωτοπαρουσίασε πρωτοπαρουσιάστηκε το Kinect. Το θυμάστε; Μας κάνει να φαινόμαστε σαν καθυστερημένα που χτυπιούνται.

Όλα τα παιχνίδια τα παίζουμε σε δύο modes: το Adventure και το Free play. Στο Free Play mode διαλέγουμε ελεύθερα ποιο παιχνίδι θα παίξουμε και σε τι δυσκολία και η μόνη μας μέριμνα είναι να κάνουμε το υψηλότερο σκορ μαζεύοντας Adventure Pins. Στο Adventure από την άλλη, μας δίνεται μια προκαθορισμένη σειρά, σύμφωνα με την ιστορία ενός φιλόδοξου εξερευνητή που ψάχνει για περιπέτεια. Εκεί οι στόχοι αλλάζουν λίγο. Θα μας ζητηθεί να ολοκληρώσουμε μια δοκιμασία με χρυσό μετάλλιο ή να μαζέψουμε treasure pins ή να φτάσουμε στο τέρμα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με το πέρας του Adventure Mode, ξεκλειδώνεται και το Timed play mode που είναι το ίδιο με το Free Play αλλά οι treasure pins γίνονται time pins και έχει σκοπό να δοκιμάσει την σβελτάδα σας.

Μια μικρή φουσκάλα για εμένα, ενα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα.

Το online mode είναι υπαρκτό και λειτουργεί με έναν ή δύο παίκτες και μπορείτε να παίξετε με δύο παίκτες από άλλη κονσόλα. Μόνο που για κάποιο λόγο, δεν το βρήκα καθόλου μα καθόλου διασκεδαστικό. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε το multiplayer καλύτερα να εκβιάσετε κανέναν φίλο/συγγενή/γείτονα για να παίξετε μαζί δίπλα-δίπλα παρά online. Μιλώντας για online, τα living statues έχουν πολύ γέλιο. Μπορείτε να επιλέξετε από πολλούς γελοίους χαρακτήρες που ξεκλειδώνετε στο Adventure mode, να τους δώσετε animation απλά κάνοντας εσείς τις κινήσεις και να βάλετε (κυριολεκτικά) λόγια στο στόμα του. Αφού τελειώσετε με το μεγαλούργημά σας (που δεν βλέπω να φτιάχνει κάποιος Έλληνας και να μην έχει τουλάχιστον δύο-τρεις βρισιές) το στέλνετε στους φίλους σας μέσω του www.kinectshare.com. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τις θεότρελες φωτογραφίες που σας βγάζει το παιχνίδι ύπουλα όταν βρίσκεστε εντός των δοκιμασιών!

Ας περάσουμε στο gameplay, που χαρακτηρίζεται επαναλαμβανόμενο. Σίγουρα είναι ότι διασκεδαστικότερο σε ένα πάρτι με φίλους για να τους δείξετε πόσο “σούπερ γουάου” είναι το Kinect, αλλά δεν υπάρχει λόγος να παίξετε μόνοι σας, εκτός από τα achievements και τα avatar items. Η χρήση του Kinect γίνεται σχεδόν τέλεια (εκτός από το αναμενόμενο lag) αλλά θα πρέπει να έχετε αρκετό χώρο γύρω σας. Ειδικότερα με το Rally Ball απομακρύνετε οτιδήποτε γυάλινο ή πορσελάνινο, αν δεν θέλετε να κλαίτε εκείνη την κινέζικη πορσελάνη από την δυναστεία της εποχής των Μιγκ ή το μπεζ κάλυμμα του καναπέ από καμιά ιπτάμενη βυσσινάδα.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πιστεύω οτι πρέπει να βγεί Arkanoid Kinect.

Τα γραφικά είναι χρωματιστά και έντονα. Η Unreal Engine που χρησιμοποιείται αποδίδει τα μέγιστα στους τόνους των χρωμάτων και δεν νομίζω να υπάρχει άλλο παιχνίδι που να οδηγεί την εν λόγω μηχανή γραφικών στην παραγωγή τόσο πολλών διαφορετικών χρωμάτων ταυτόχρονα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι νέοι παίκτες, ίσως να μπερδεύονται από την εναλλαγή και ότι κάποια πράγματα απλά δεν ξεχωρίζουν μέσα στον πανζουρλισμό. Τα μενού τα βρήκα «όλα τα λεφτά», αφού όλα παρουσιάζονται σαν να είναι ραμμένα πάνω σε ύφασμα. Ο ήχος είναι ελαφρώς επαναλαμβανόμενος, με το κεντρικό θέμα να σας μένει στο μυαλό ΚΑΘΕ φορά που πάτε να παίξετε, αλλά δεν θα καταλάβετε και πολλά την στιγμή που παίζετε και ιδροκοπάτε.

Κλείνοντας, είναι μεγάλο κρίμα που ακόμα και οι διαφοροποιημένοι στόχοι του Adventure mode, δηλαδή τα treasure pins, τα timed challenges και τα μετάλλια, δεν είναι αρκετά για να κάνουν το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον, εφόσον θα παίζετε τα ίδια και τα ίδια. Είναι απλά ένα demo. Μια επίδειξη του τι μπορεί να κάνει το Kinect και τίποτε άλλο. Το μόνο που το σώζει είναι ότι το τσιμπάτε - θεωρητικά δωρεάν - με κάθε Kinect.

+ Τα παιχνίδια δουλεύουν καταπληκτικά με το Kinect
+ Τα Living Statues και οι φωτογραφίες που σας κάνουν ρεζίλι
+ Όμορφα πολύχρωμα γραφικά
+ Με παρέα έχει γέλιο
+ Ευφάνταστα παιχνίδια…

- …αλλά λίγα
- Γίνεται βαρετό γρήγορα
- Χρειάζεστε πολύ χώρο για δύο παίκτες
- Το οnline δεν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: Good Science Studio
Διάθεση: Microsoft Hellas
Είδος: Adventure/sports
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.xbox.com/en-US/Kinect/Games
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 10/11/2010
PEGI: 3