Kane and Lynch 2 Review

, Κυριακή 22 Αύγουστος 2010 0  

To πρώτο Kane and Lynch είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια που τα πάντα τους πήγανε στραβά. Από το γνωστό σκάνδαλο με τη βαθμολογία του Gamespot που τόσο το στιγμάτισε, μέχρι την προχειρότητα με την οποία η IO “ολοκλήρωσε” την ανάπτυξή του, το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Προσωπικά το ψιλοσυμπάθησα, ενώ λόγω της σειράς Hitman είμαι και φαν της IO Interactive (ποιος δεν είναι άλλωστε;), γι αυτό και από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το Kane and Lynch 2, ήλπιζα ότι με το sequel το στούντιο θα καταφέρει να εξιλεωθεί. Είναι έτσι τελικά;

To σενάριο του Kane and Lynch 2 είναι απόλυτα... Kane and Lynch-ίστικο. Αυτή τη φορά το δίδυμο της συμφοράς βρίσκεται στην πόλη της Σανγκάι στην Κίνα, όπου ο Lynch διαμένει μόνιμα και έχει κανονίσει με τον Kane να τον επισκεφθεί ώστε να κάνουν μια βρωμοδουλειά που θα τους αποφέρει πολύ χρήμα. Με το που προσγειώνεται στην πόλη ο Kane όμως, τα πράγματα αρχίζουν και πηγαίνουν στραβά. Μια απλή, μικρή και ασήμαντη δουλίτσα που πρέπει να κάνει ο Lynch καταλήγει στην δολοφονία της κόρης του πιο δυνατού και διεφθαρμένου ανθρώπου στην πόλη. Τα πάντα ανατρέπονται καθώς το δίδυμο τα κάνει θάλασσα για άλλη μια φορά, με συνέπεια οι μεγαλύτεροι γκάνγκστερ και ολόκληρη η αστυνομία της Σανγκάι να τους κυνηγούν για να τους καθαρίσουν. Έχουν ελπίδα να τη βγάλουν ζωντανοί; Όπως λέει ο σοφός λαός, “κακό σκυλί ψόφο δεν έχει”.

Καημένη Σανγκάι τι σε περιμένει...

Το Kane and Lynch 2 είναι ένα κλασικό third-person shooter με co-op. Αυτή τη φορά ο πρώτος παίκτης ελέγχει τον Lynch, και ο δεύτερος τον Kane. Αν παίζετε μόνοι σας, τον έλεγχο του Kane αναλαμβάνει το ΑΙ. Επισκέπτεστε διάφορες περιοχές της Σανγκάι, όπως γειτονιές, σοκάκια, γκαράζ, γραφεία, ναυπηγία, αποβάθρες, ακόμα και το αεροδρόμιο της πόλης. Καθ' όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας αντιμετωπίζετε αστυνομικούς και τσιράκια των γκάνγκστερ που θέλουν να σας φυτέψουν μια σφαίρα στο κεφάλι. Το πιστολίδι είναι καταιγιστικό και αποτελεί ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Φυσικά, η κάλυψη και ο αντιπερισπασμός των εχθρών είναι βασικά συστατικά του gameplay. Άξιος αναφοράς είναι και ο μηχανισμός “down but not out”, που σας επιτρέπει να συρθείτε προς κάποιο ασφαλές σημείο πυροβολώντας ταυτόχρονα, αν έχετε χτυπηθεί άσχημα και έχετε πέσει κάτω.

Το ΑΙ των εχθρών είναι σχετικά καλό, αντίθετα βέβαια με το ΑΙ των πολιτών, οι οποίοι συχνά δεν αντιδρούν ιδιαίτερα ρεαλιστικά όταν γίνεται χαμός γύρω τους ή όταν τους σημαδεύετε. Πάντως το γενικότερο κλίμα απελπισίας, τύπου “μόνοι εναντίον όλων” που διακατέχει το παιχνίδι είναι μαμάτο και σας κάνει να δεθείτε με τους χαρακτήρες ακόμα περισσότερο. Το story mode έχει αρκετές εντυπωσιακές καταστάσεις, σκηνές και στιγμές, όπως η βόλτα σας με ελικόπτερο, κατά την οποία κόβετε κύκλους γύρω από το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του τύπου που σας κυνηγάει και το γαζώνετε με πολυβόλο. Πρόκειται για ένα ταξίδι των Kane και Lynch στην κινεζική κόλαση, ένα ταξίδι επιβίωσης και απόγνωσης. Δυστυχώς δεν διαρκεί πολύ, ιδιαίτερα αν παίζετε co-op, που σημαίνει ότι τα πράγματα εκ φύσεως γίνονται πιο εύκολα. Σα να μην έφτανε αυτό, μετά τα όσα περνούν οι δύο πρωταγωνιστές κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, το τέλος θα σας φανεί απότομο και βεβιασμένο.

Aυτή τη φορά στο single-player ελέγχετε τον Lynch.

Ευτυχώς το multiplayer είναι πιο πλούσιο και προσεγμένο συγκριτικά με τον αρχικό τίτλο. Περιλαμβάνονται τρία modes: Fragile Alliance, Undercover Cop και Cops and Robbers. To τελευταίο είναι κάτι σαν team deathmatch, ενώ τα δύο πρώτα, όπως καταλαβαίνετε και από την ονομασία τους, αφορούν τις πισώπλατες μαχαιριές μεταξύ των παικτών και κατ'εμέ είναι πιο ενδιαφέροντα. Στο FA παίκτες συγκροτούν ομάδα και πρέπει να ληστέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και να ξεφύγουν. Νικητής αναδεικνύεται ο παίκτης που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα μετά το πέρας κάποιων γύρων. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς μπορείτε να προδώσετε τους συμπαίκτες σας, δηλαδή να τους καθαρίσετε και να τσιμπήσετε τα λεφτά τους, ρισκάροντας όμως ολόκληρη η ομάδα να στραφεί εναντίον σας. Επιπλέον, αν πεθάνετε επιστρέφετε ως αστυνομικός και πρέπει να σταματήσετε τη ληστεία. Ενδιαφέρουσες καταστάσεις.

Το Undercover Cop μοιάζει με το Fragile Alliance, μόνο που κάποιος από τους παίκτες είναι από την αρχή μυστικός αστυνομικός και πρέπει να σταματήσει τη ληστεία. Το multiplayer του Kane and Lynch 2 είναι αξιόλογο και θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό, αρκεί βέβαια να μπορείτε να βρείτε άτομα online. To λέω αυτό γιατί, τουλάχιστον στην έκδοση του τίτλου για PC, δεν φαίνεται να παίζουν πολλοί. Τέλος, για τους μοναχικούς υπάρχει και το Arcade mode, το οποίο είναι ένα single-player Fragile Alliance, με την επιπλέον πρόκληση των όλο και δυσκολότερων εχθρών σε κάθε γύρο. Εδώ το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: πόσους γύρους/πόσες ληστείες με αυξανόμενη δυσκολία μπορείτε να βγάλετε;

Αν και δεν προσφέρει κάτι το καινούριο, το gameplay του παιχνιδιού ικανοποιεί.

To “ωμό” στιλ του Kane and Lynch 2 εν πολλοίς οφείλεται στο πρωτότυπο φίλτρο γραφικών που χρησιμοποιείται. Η κίνηση της κάμερας, τα παράσιτα της εικόνας, τα εφέ που θολώνουν/αποκρύπτουν πυροβολημένα κεφάλια, γεννητικά όργανα κλπ, θυμίζουν ντοκιμαντέρ και κάνουν την όλη εμπειρία πιο ρεαλιστική. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς και ότι “κρύβουν” κάπως τις αδυναμίες των γραφικών. Πάντως, το πρόσημο είναι θετικό. Εντύπωση θα σας κάνουν και τα μενού, που επίσης είναι πρωτότυπα και εμπνευσμένα από την πόλη της Σανγκάι. Κάτι ανάλογο μπορούμε να πούμε και για τον ήχο, με τα εφέ να ικανοποιούν απόλυτα και τις ερμηνείες των ηθοποιών να απεικονίζουν άριστα την απόγνωση που νιώθουν οι πρωταγωνιστές. Η μουσική έχει περιορισμένη αλλά και προσεγμένη παρουσία και συμβάλλει κι αυτή στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Όπως περιμέναμε, το Kane and Lynch 2 είναι αρκετά καλύτερο από τον προκάτοχό του. Το θέμα όμως είναι αν το παιχνίδι μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό που υπάρχει στην κατηγορία. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι “ναι μεν, αλλά...” Πρόκειται για ένα αξιόλογο "αστικό" third-person shooter, το οποίο αν και δεν συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα του είδους, αξίζει την προσοχή σας.

+ Διασκεδαστικό πιστολίδι
+ “Ωμό” στιλ που ενισχύεται από το πρωτότυπο φίλτρο γραφικών
+ Ενδιαφέρον multiplayer

- Μικρό story mode
- Απότομο τέλος
- Προβληματικό ΑΙ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

Πλατφόρμα: PC, Xbox 360, PS3
Έκδοση: Square
Ανάπτυξη: IO Interactive
Διάθεση: CD Media
Είδος: Third-person shooter
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.kaneandlynch.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 20/8/2010
PEGI: 18