alt text

Just Cause 3 Review

Η σειρά Just Cause συμπληρώνει αισίως 10 χρόνια ζωής, έχοντας αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό λόγω της αχαλίνωτης δράσης και της αγχολυτικής απόλαυσης που προσφέρει. Το Just Cause 3 ακολουθεί την ίδια πεπατημένη οδό με τους προκατόχους του, χωρίς σημαντικές αλλαγές, με έναν τεράστιο κόσμο, αλλά και πολλές προχειρότητες που εν τέλει στοιχίζουν.

Όπως και στα προηγούμενα Just Cause, έτσι και στο Just Cause 3 το σενάριο υπάρχει απλά για να υπάρχει. Το παιχνίδι σας μεταφέρει 6 χρόνια μετά τα γεγονότα του Just Cause 2 και ξεκινάει με την επιστροφή του πρωταγωνιστή Rico Rodriguez στην γενέτειρα του, το Medici, ένα νησί στην Μεσόγειο. Εκεί συναντάει τον παιδικό του φίλο Mario Frigo και την επιστήμονα Dimah, οι οποίοι τον εντάσσουν στους rebellions. Οι rebellions είναι μια ομάδα με στόχο να ανατρέψει την δικτατορία που έχει εγκαθιδρύσει στο νησί ο στρατηγός Sebastiano Di Ravello, αλλά και να αποτρέψει τα μοχθηρά σχέδια του δικτατορα που έχει επεκτατικές βλέψεις χρησιμοποιώντας το ορυκτό bavarium που υπάρχει σε πλήρη αφθονία στο Medici. Το πρόβλημα με την ιστορία δεν έγκειται τόσο στην εξέλιξη της και τα αναμενόμενα κλισέ, αλλά πολύ περισσότερο εντοπίζεται στην ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ παρωδίας και σοβαρότητας, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να μην είναι ούτε όσο αστείο θα θέλατε είναι, αλλά και στον αντίποδα να μην μπορείτε σε καμία περίπτωση να το πάρετε στα σοβαρά. Επιπλέον και οι χαρακτήρες (συμπεριλαμβανομένου και του συμπαθούς Rico) είναι απίστευτα επίπεδοι, με μοναδική εξαίρεση τον Mario, του οποίου οι ατάκες είναι σε σημεία ξεκαρδιστικές.

Περνώντας στο gameplay του Just Cause 3, τα πράγματα εξαρχής φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά. Ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου οφείλει να έχει μεγάλη κλίμακα και η κλίμακα του Just Cause 3 είναι ασύλληπτη, αφού μπορείτε να φτάσετε σε οποιοδήποτε σημείο του τεράστιου χάρτη είτε χρησιμοποιώντας τον κλασικό γάντζο, είτε χρησιμοποιώντας οχήματα εδάφους, αέρος και θάλασσας. Ο γάντζος, πέρα από εργαλείο αναρρίχησης, αποτελεί και εργαλείο καταστροφής, αφού όπως και στον προηγούμενο τίτλο, μπορείτε να ενώνετε την μία άκρη με εκρηκτικές ύλες και την άλλη με μία δεξαμενή καυσίμων έτσι ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να πέφτουν οι εκρηκτικές ύλες πάνω στην δεξαμενή και να γίνεται παρανάλωμα του πυρός, χωρίς να ρίχνετε ούτε μία σφαίρα. Μάλιστα στο Just Cause 3 αναβαθμίζοντας τον γάντζο σας μπορείτε να ενώνετε και περισσότερα από δύο αντικείμενα για να προκαλείτε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο γάντζος είναι το πολυεργαλείο του Rico για τις δύσκολες στιγμές.

Ο γάντζος είναι το πολυεργαλείο του Rico για τις δύσκολες στιγμές.

Πέρα από τον γάντζο, έχετε στην κατοχή σας το wingsuit (φτερά) με το οποίο μπορείτε με τις κατάλληλες κινήσεις είτε να μένετε για περισσότερη ώρα στον αέρα, είτε να ρίχνετε βουτιά από μεγάλο ύψος με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο γάντζος, το wingsuit και το αλεξίπτωτο είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία για την εξερεύνηση του Medici, τουλάχιστον για μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιείτε και τα οχήματα του παιχνιδιού, επιλογή που δεν ενδείκνυται καθώς ο χειρισμός τους και ιδιαίτερα των αυτοκινήτων και των μηχανών είναι βαρύς και προβληματικός. Δύστροπος είναι και ο χειρισμός του Rico όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, με την κάμερα να κάνει τα δικά της, οπότε σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να εξοπλιστείτε με κάποιο όχημα θαλάσσης ή αέρος για να σωθείτε από βέβαιο εκνευρισμό.

Η δομή των αποστολών στο Just Cause 3 σε πρώτη φάση είναι η ενδεδειγμένη για το είδος του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, πέρα από τις βασικές αποστολές, μπορείτε να απελευθερώνετε μικρές πόλεις και βάσεις που κατέχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Di Ravello. Αυτές οι μεμονωμένες πόλεις και βάσεις ανήκουν η κάθε μία σε συγκεκριμένη ζώνη μέσα στο χάρτη. Κάποιες από τις βασικές αποστολές απαιτούν την απελευθέρωση συγκεκριμένου αριθμού ζωνών μέσα στο χάρτη, οπότε χρειάζεται να ασχοληθείτε και με αυτές τις παράπλευρες δραστηριότητες. Απελευθερώνοντας κάποια βάση ή πόλη ξεκλειδώνετε challenges, με την ολοκλήρωση των οποίων αποκτάτε mods τα οποία αναβαθμίζουν τον γάντζο σας, τo wingsuit, τη στόχευση των όπλων κτλ. Επιπλέον ξεκλειδώνει σε κάθε περιοχή το parking όπου μπορείτε να σταθμεύετε διάφορα οχήματα που βρίσκετε στο δρόμο σας για να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σε επόμενες αποστολές, καθώς και flares με τα οποία μπορείτε να τηλεμεταφέρεστε σε διαφορετικά σημεία του χάρτη. Όπως γίνεται κατανοητό, οι δημιουργοί έχουν προσθέσει σοβαρούς λόγους για να ασχοληθείτε και με άλλες δραστηριότητες πέρα από τις βασικές αποστολές και όλο αυτό το περιεχόμενο θα μπορούσε να φέρει την πολυπόθητη απόλαυση, αν υπήρχε η απαιτούμενη προσοχή σε κάθε έναν από τους επιμέρους τομείς. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει αυτό.

Το wingsuit είναι ένα από τα λίγα νέα στοιχεία του παιχνιδιού.

Το wingsuit είναι ένα από τα λίγα νέα στοιχεία του παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα οι βασικές αποστολές στην πλειονότητά τους μαστίζονται από μεγάλη επαναληψιμότητα, μικρή διάρκεια και έλλειψη σοβαρής πρόκλησης, με την κατάσταση να βελτιώνεται μόνο σε συγκεκριμένες αποστολές στο τρίτο μέρος του παιχνιδιού. Χωρίς υπερβολή, παραπάνω από τις μισές αποστολές αναλώνονται στο να προστατεύετε κάποιο όχημα ή σύμμαχο και να ακολουθείτε “σωλήνες” που σας οδηγούν σε κάποια εχθρική βάση για να διαλύσετε την εχθρική βάση και να φύγετε. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι το ίδιο το παιχνίδι “διαφημίζει” ότι δεν παίρνει σοβαρά τον εαυτό του, εντούτοις υπάρχει μόλις μία σε σύνολο 25 αποστολών που έχει ξεκάθαρο χιουμοριστικό χαρακτήρα. Στον αντίποδα, οι αποστολές στις οποίες μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των rebellions και τις δυνάμεις του Di Ravello και εσείς τρέχετε να προλάβετε να φτάσετε σε τρία διαφορετικά μέτωπα είναι απολαυστικές, αλλά δεν αρκούν για να σώσουν την παρτίδα.

Οι προαιρετικές δραστηριότητες που αφορούν την απελευθέρωση πόλεων και βάσεων προσφέρουν περισσότερη διασκέδαση, αφού έχετε πιο μεγάλη ελευθερία να κινείστε στον χώρο όπως εσείς θέλετε και να πειραματίζεστε με την ένωση εκρηκτικών αντικειμένων με τον γάντζο. Καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις των δυνάμεων του δικτάτορα, ανεβαίνει συνεχώς το heat level και έρχονται όλο και περισσότερες εχθρικές ενισχύσεις, με αποτέλεσμα στιγμές απόλυτης τρέλας και καταστροφής. Μάλιστα η αίσθηση της βαθμιαίας προόδου σας απελευθερώνοντας όλο και περισσότερα σημεία του χάρτη είναι εθιστική και σας ωθεί να συνεχίσετε. Το πρόβλημα και σε αυτό το μέρος του παιχνιδιού είναι η επανάληψιμότητα, αυτή τη φορά όσον αφορά τα περιβάλλοντα, αφού οι πόλεις και οι βάσεις που απελευθερώνετε διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους.

Το πιστολίδι μπορούσε να είναι καλύτερο.

Το πιστολίδι μπορούσε να είναι καλύτερο.

Ανάμικτες εντυπώσεις αφήνουν και τα challenges, αφού κάποια από αυτά είναι καλοσχεδιασμένα και απολαυστικά, ενώ άλλα ενδέχεται να σας εκνευρίσουν. Τα πιο απολαυστικά challenges είναι αυτά στα οποία κερδίζετε πόντους διαλύοντας σε συγκεκριμένο χρόνο όσα περισσότερα αντικείμενα προλαβαίνετε, ενώ αντίθετα τα περισσότερα challenges που βασίζονται στην οδήγηση οχημάτων χαντακώνονται από τον προβληματικό χειρισμό. Τα mods που κερδίζετε ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα challenges, αν και σας βοηθούν στην αναβάθμιση του χαρακτήρα σας, εντούτοις δεν κρίνονται απαραίτητα για να ολοκληρώσετε τον τίτλο, αφού εύκολα μπορείτε να προχωρήσετε και με τον αρχικό εξοπλισμό σας.

Παράπονα υπάρχουν και για το πιστολίδι στο Just Cause 3 και αυτό γιατί η ημιαυτόματη στόχευση δεν προσφέρει την απαραίτητη ακρίβεια, ενώ και η αίσθηση των όπλων δεν είναι η καλύτερη δυνατή αφού τα όπλα τα νιώθετε ελαφρύτερα απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Με την προσθήκη συγκεκριμένου mod μπορείτε να ζουμάρετε κατά τη στόχευση, αλλά η κάμερα δεν βολεύει γιατί δέχεστε σφαίρες χωρίς να μπορείτε να δείτε από πού σας έρχονται, οπότε αναγκαστικά επιστρέφετε στην πεπατημένη ημιαυτόματη στόχευση. Αντίθετα, τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα στην αίσθηση που έχετε όταν ρίχνετε βόμβες, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τοποθετείτε εκρηκτικούς μηχανισμούς στις εγκαταστάσεις ή σε οχήματα των αντιπάλων. Επιπλέον, η ποικιλία των διαθέσιμων όπλων είναι άκρως ικανοποιητική με αρκετές επιλογές για κάθε είδος όπλου.

Τα αρνητικά δεν σταματούν εδώ, καθώς υπάρχουν δύο ακόμα απογοητευτικά στοιχεία που αμαυρώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του Just Cause 3. Το πρώτο στοιχείο είναι η απογοητευτική νοημοσύνη των εχθρών, οι οποίοι σουλατσάρουν στα πεδία μάχης χωρίς να καλύπτονται, ενώ πολλές φορές δεν σας καταλαβαίνουν ακόμη κι αν στέκεστε δίπλα τους. Το δεύτερο στοιχείο που σας οδηγεί σε πολύ μεγάλα επίπεδα εκνευρισμού είναι οι τεράστιοι χρόνοι φόρτωσης, οι οποίοι εμφανίζονται όχι μόνο κατά την έναρξη του παιχνιδιού, αλλά παρεμβάλλονται ανάμεσα σε cutscenes, επαναλαμβάνονται κάθε φορά που πέφτετε στο πεδίο της μάχης κτλ. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η πραγματική τιμωρία όταν χάνετε ζωή δεν είναι η όποια πρόοδος χάνετε μέχρι τότε, αλλά η υπομονή που πρέπει να κάνετε για να φορτώσει ξανά το παιχνίδι. Επιπλέον, αν είστε online πρέπει να περιμένετε επίσης ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μπείτε στους servers του παιχνιδιού χωρίς να αξίζει τον κόπο, αφού η μόνη αλληλεπίδραση που μπορείτε να κάνετε με άλλους παίκτες είναι να ανταγωνίζεστε τους χρόνους και τις επιδόσεις στα challenges του παιχνιδιού.

Η απελευθέρωση βάσεων και πόλεων αποτελεί μία από τις πιο εθιστικές δραστηριότητες στο παιχνίδι.

Η απελευθέρωση βάσεων και πόλεων αποτελεί μία από τις πιο εθιστικές δραστηριότητες στο παιχνίδι.

Στον τεχνικό τομέα το Just Cause 3 ευτυχώς τα πάει καλά. Η ποικιλομορφία της χλωρίδας του νησιού απεικονίζεται με λεπτομέρεια, με πανέμορφους φωτισμούς, εναλλαγή μέρας και νύχτας, υψηλής ανάλυσης υφές και εντυπωσιακά physics που μπορεί να μην υπακούν με ρεαλισμό στους νόμους του Νεύτωνα αλλά δίνουν ενυπωσιακά οπτικά αποτελέσματα. Αν μάλιστα αναλογιστείτε και την κλίμακα του χάρτη του παιχνιδιού, τότε πραγματικά αυτά που βλέπετε στην οθόνη σας είναι αρκετά εντυπωσιακά. Το όμορφο αποτέλεσμα δυστυχώς απαιτεί θυσίες και αυτές εντοπίζονται στα πολλά “έρημα τοπία” που υπάρχουν σε σημεία του χάρτη και μοιάζουν περισσότερο με μακέτα παρά με πραγματικό κόσμο, αλλά και στις συχνές πτώσεις του frame rate τουλάχιστον στο PS4 και ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν αλυσιδωτές εκρήξεις. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα του Just Cause 3, τα εφέ εκρήξεων και πυροβολισμών είναι σε καλό επίπεδο, αλλά δυστυχώς οι ερμηνείες των ηθοποιών που παίζουν τους χαρακτήρες απογοητεύουν. Τίποτα το φοβερό δεν είναι και τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται, τα οποία μάλιστα είναι λίγα σε αριθμό και επαναλαμβάνονται διαρκώς.

Το Just Cause 3, αν και έχει τις στιγμές του, αποτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό να εξελίξει τη σειρά και να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία δράσης και καταστροφής. Αν είστε λάτρεις των Just Cause και μπορείτε να συγχωρήσετε τα όποια προβλήματά του, μπορείτε να ευχαριστηθείτε τις 20 και πλέον ώρες που θα σας κρατήσει απασχολημένους. Αλλιώτικα, ασχοληθείτε με καλύτερα παιχνίδια του είδους.

 • Τεράστιος χάρτης
 • Η απελευθέρωση πόλεων - βάσεων είναι απολαυστική
 • Ποικιλία όπλων και οχημάτων
 • Ωραία γραφικά...
 • ...που ρίχνουν συχνά τα frames σε στιγμές έντονης δράσης
 • Συχνοί και ατελείωτοι χρόνοι φόρτωσης
 • Κλισέ ιστορία που δεν είναι ούτε αστεία ούτε σοβαρή
 • Αδιάφορες και επαναλαμβανόμενες βασικές αποστολές
 • Βαρύς χειρισμός αυτοκινήτων και μηχανών
 • Προβληματικό πιστολίδι και εχθρική νοημοσύνη
 • Μετριότατες ερμηνείες
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Avalanche
ΕΚΔΟΣΗ:Square Enix
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Action
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.justcause.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:1/12/2015
PEGI:18