Just Cause 2 Preview

, Τρίτη 15 Δεκέμβριος 2009 0  

just cause 2 startΕίναι κάποια παιχνίδια που μας μένουν, που τα θυμόμαστε για πολύ καιρό, ακόμα κι αν δεν είναι κάτι το φοβερό και τρομερό. Ξεχωρίζουν όμως λόγω της φιλοδοξίας τους και των όσων (προσπαθούν να) προσφέρουν στον παίκτη. Ένα τέτοιο παιχνίδι ήταν το open-world action adventure Just Cause, από την Avalanche, που κυκλοφόρησε πριν τρία χρόνια για 360 και PC. Για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν έχει νόημα να αναλύσουμε εδώ, το Just Cause δεν κατάφερε να “κάνει το μπαμ” που λένε, όμως έδειξε ότι είχε τις προϋποθέσεις για το κάτι παραπάνω. Αυτό ακριβώς το potential καλείται να εκπληρώσει το Just Cause 2, το οποίο αναμένεται τον Μάρτιο.

Είχα την ευκαιρία να πάρω μια γεύση από το παιχνίδι, παίζοντας δύο αποστολές και τριγυρνώντας στο πανέμορφο Panau, το πλασματικό κρατίδιο όπου διαδραματίζεται η δράση. Το Just Cause 2 βασίζεται στις αρχές του original: απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε έναν τεράστιο κόσμο. Το τί πρέπει να κάνετε είναι συγκεκριμένο, το γιατί πρέπει να το κάνετε έχει λίγη σημασία, αλλά το πώς θα το κάνετε εξαρτάται από εσάς. Αμέσως μόλις πήρα τον έλεγχο του Rico στη νέα του περιπέτεια, το πρώτο στοιχείο που παρατήρησα ήταν το μέγεθος του κόσμου του παιχνιδιού. Το Panau είναι πραγματικά τεράστιο και διαθέτει ποικίλα περιβάλλοντα και περιοχές, όπως βουνά, παραλίες, ερήμους, πόλεις, χωριά κλπ. Δεν μιλάμε για μία πόλη, δεν μιλάμε μόνο για ύπαιθρο, με λίγα λόγια δεν μιλάμε για περιορισμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Μιλάμε για λίγο (ή πολύ) από όλα. Και το καλό είναι ότι ο κόσμος αυτός δεν εκτείνεται τρελά μόνο στον οριζόντιο άξονα αλλά και στον κάθετο. Ανάλογη ποικιλία συναντάμε και στα οχήματα, αφού στην διάθεσή σας βρίσκονται αμάξια, τζιπ, φορτηγά, κρις κραφτ, ελικόπτερα, αεροπλάνα και πολλά άλλα.

Ο υπερμάγκας Rico σε νέες περιπέτειες...

Ο υπερμάγκας Rico σε νέες περιπέτειες...

Γι αυτό το αλεξίπτωτο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα “εργαλεία” του παιχνιδιού και οι ελεύθερες πτώσεις είναι από τις πιο συχνές δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεται ο ήρωάς μας. Η αίσθηση που έχετε όταν κάνετε ελεύθερη πτώση στο Just Cause 2 είναι εκπληκτική. Το άλλο τρελό gadget του Ricο είναι το grappling hook, με το οποίο μπορείτε να κάνετε διάφορα πράγματα. Πάνω από όλα μετακινείστε πιο εύκολα και πιο σύντομα, αφού μπορείτε να πιάνεστε κυριολεκτικά από οπουδήποτε, ακόμα και από οχήματα που κινούνται. Το grappling hook χρησιμεύει και στις μάχες σας με τους εχθρούς, αφού με αυτό μπορείτε να τους αρπάζετε και να τους εκτοξεύετε στον αέρα, ή ακόμα και να τους... συνδέετε με οχήματα, αντικείμενα κλπ. Για παράδειγμα, αν συνδέσετε έναν άτυχο τυπάκο με κάποια φιάλη αερίου και εν συνεχεία την πυροβολήσετε προκαλώντας της διαρροή, θα την δείτε να κινείται σαν τρελή και να τον παίρνει μαζί της. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα των αμέτρητων τρόπων αλληλεπίδρασης με τον κόσμο του Just Cause 2 που έχετε στη διάθεσή σας.

Η ελευθερία που προσφέρει το παιχνίδι έχει ως αποτέλεσμα εντυπωσιακές σκηνές σαν και αυτήν εδώ.

Η ελευθερία που προσφέρει το παιχνίδι έχει ως αποτέλεσμα εντυπωσιακές σκηνές σαν και αυτήν εδώ.

Έτσι, μπορείτε να προσεγγίσετε την κάθε κατάσταση όπως θέλετε. Μέρος αυτής της ελευθερίας είναι και η δυνατότητα να παραγγέλνετε οχήματα και εξοπλισμό, υπό την προϋπόθεση ότι μπορείτε να “πληρώσετε” όσο χρειάζεται. Από εκεί και πέρα, το πώς θα ολοκληρώσετε την εκάστοτε αποστολή που έχετε αναλάβει εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Το τί όχημα θα επιλέξετε, το πώς θα το τσιμπήσετε, αν θα επιτεθείτε από τον αέρα, από το έδαφος ή ακόμα και από την θάλασσα, ποια όπλα θα προτιμήσετε κλπ, είναι δικές σας επιλογές. Ως εκ τούτου, στην οθόνη σας συχνά διαδραματίζονται φοβερά θεαματικές σκηνές, όπως αυτή όπου γαζώνετε με σφαίρες ένα κομβόι καθώς κρέμεστε με τον γάντζο από ελικόπτερο! Ή αυτή όπου βρίσκεστε επάνω στο πιο ψηλό κτίριο του παιχνιδιού και συμμετέχετε σε καταιγιστικές συμπλοκές με εχθρούς ή όταν πρέπει να ξεφύγετε από τα βάθη ενός missile silo που είναι έτοιμο να εκραγεί! Όσο για το πιστολίδι αυτό καθαυτό, ευτυχώς η στόχευση είναι ημιαυτόματη, κάτι που κάνει τις μάχες πιο ενδιαφέρουσες (μισώ το auto-aim όσο δεν πάει!).

Η ελεύθερη πτώση είναι απόλαυση...

Η ελεύθερη πτώση είναι απόλαυση...

Το Just Cause 2 είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα παιχνίδια των τελευταίων ετών και όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, έχει στόχο να αποτελέσει το απόλυτο sandbox game. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από το gameplay είναι θετικότατες, ενώ ο τεχνικός του τομέας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, αφού τo μέγεθος του κόσμου δεν δείχνει να στέκεται εμπόδιο στην ποιότητα των γραφικών, όπως έχουμε δει σε τόσα άλλα ανάλογα παιχνίδια. Το ταξίδι μας στο Panau αρχίζει στις 26 Μαρτίου.

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, PC)
Έκδοση: Eidos
Ανάπτυξη: Avalanche
Διάθεση: Centric
Είδος: Open-world action adventure
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: www/justcause.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 26 Mαρτίου
PEGI: