Jet Set Radio HD Review

, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 0  

Ασχοληθήκαμε (ξανά) με το Dreamcast σε πρόσφατο άρθρο και τα βασικά τα εμπεδώσαμε. Τώρα θα μιλήσουμε για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της κονσόλας, το Jet Set Radio, το οποίο μόλις βγήκε σε HD σε PSN, XBLA και Steam.

Αν δεν σας είναι οικείο το παιχνίδι, η ιστορία έχει ως εξής: μια μεγάλη εταιρεία ονόματι Rokkaku Group έχει καταλάβει το Τόκιο και έχει δημιουργήσει μια δική της τάξη πραγμάτων. Οι Rudies, παιδιά που έχουν δραπετεύσει από τα σπίτια τους, χτίζουν τις δικές τους συμμορίες και αντιτίθενται στο κατεστημένο βάφοντας την πόλη με τα προσωπικά τους graffiti. Αυτό βέβαια τους βάζει σε μπελάδες με την Rokkaku Police που θέλει την πόλη ήσυχη, καθαρή και εύκολα χειραγωγημένη. Όλα αυτά υπό τις μουσικάρες του Jet Set Radio, ενός πειρατικού σταθμού με παρουσιαστή τον εκκεντρικό Professor K. Ο προφέσορας είναι επίσης η φωνή που διηγείται τα γεγονότα του παιχνιδιού.

Το Jet Set Radio θυμίζει κάτι από Tony Hawk με roller blades και ίσως σας θυμίσει και κάποια νεότερα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με χρωματισμό της πόλης, όπως το DeBlob. Στην ουσία η κάθε σας αποστολή λαμβάνει χώρα σε ένα μικρό κομμάτι της πόλης, όπου πρέπει να βρείτε τα graffiti tags των αντιπάλων και να τα καλύψετε με τα δικά σας. Αν θέλετε περισσότερους πόντους μπορείτε να βανδαλίσετε και μέρη χωρίς αντίπαλα tags με πράσινα βέλη. Σιγά σιγά σας όσο εσείς ζωγραφίζετε η αστυνομία σας παίρνει στο κυνήγι. Ο Onishima είναι ένας γελοίος αστυνόμος που σας κυνηγάει με ένα τεράστιο revolver και δεν διστάζει να πυροβολήσει. Υπάρχουν επίσης ομάδες S.W.A.T., ελικόπτερα που πετάνε κατευθυνόμενους πυραύλους, ακόμα και δακρυγόνα. Όλα αυτά για ένα παιδί με σπρέι και πατίνια. Το πολιτικό αστείο προφανές. Όταν τελειώσετε το ψέκασμα, το σκορ σας υπολογίζεται από τέσσερα πράγματα: την υγεία που σας απομένει, τον χρόνο, τα κόλπα και αν κάνατε κάποια από τα πράσινα βέλη.

Kαι μετά αναρωτιόμαστε από πού προήλθαν εκείνα τα funky λεοφορεία στην Κηφισίας...

To gameplay έχει μείνει απαράλλακτο από την εποχή του Dreamcast. Η κάμερα εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά αυτή τη φορά έχετε τη δυνατότητα να την ρυθμίσετε όπως θέλετε με το δεύτερο αναλογικό, πράγμα που δεν υπήρχε στο Dreamcast. Iσως ξενίσει ορισμένους το γεγονός ότι δεν προστέθηκε κάποιου είδους μαγνητισμός προς τις γωνίες και τις κουπαστές που μπορείτε να κάνετε grind. Έχοντας υπόψη ότι η κάμερα δεν βοηθάει πολύ στα άλματα ακριβείας, ίσως να ήταν μια καλή προσθήκη. Προσωπικά μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτήν βέβαια. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε τα νέα graffities που προέκυψαν από διαγωνισμό της Sega στο internet με νέους δημιουργούς και απίστευτα όμορφα σχέδια.

Από εκεί και πέρα οι αλλαγές είναι σχεδόν αποκλειστικά στα γραφικά. Όντας το παιχνίδι που έθεσε τα standards του cell-shading, η ποιότητά του δεν αλλοιώνεται σημαντικά από το υψηλότερης ανάλυσης rendering. Εκτός βέβαια από κάποια στοιχεία που έχουν 2D bitmaps όπως οι λάμψεις των φάρων των περιπολικών, οι λεπτομέρειες στα πατίνια και τα πρόσωπα των περαστικών. Αυτά τα στοιχεία φαίνονται αρκετά χάλια θα έλεγα. Όσο για τον ηχητικό τομέα, απλά σας αφήνω να απολαύσετε το remix που παίζει στην Benten Cho. Δεν χρειάζoνται πολλά λόγια. Και ναι, η μουσική είναι η ίδια hardcore funk που αγαπήσαμε στο αρχικό παιχνίδι, ενώ δεν λείπουν και λίγα rock κομμάτια από τους θεόμουρλους Guitar Vader. Τα ηχητικά εφέ έχουν μελετηθεί για να δένουν αρμονικά με τη μουσική. Η φωνή του Onishima, ο ήχος από τα πατίνια, τα αναφωνήματα των rudies και ο ήχος των σπρέι είναι σήματα κατατεθέντα που έχουν μείνει απείραχτα, και γι αυτό αξίζει ένα μπράβο στη SEGA.

Πάρε κι εσύ το tag σου για να πορεύεσαι. Love Shockers και βλακείες...

Αν αγαπάτε από παλιά το Jet Set Radio ή απλά θέλετε να το γνωρίσετε, το Jet Set Radio HD θα σας ικανοποιήσει. Μην περιμένετε όμως μεγάλες αλλαγές. Είναι ουσιαστικά το ίδιο παιχνίδι που μετράει 11 χρόνια στην πλάτη του.

+ JET SET RADIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
+ Τρομερή μουσική όπως πάντα
+ Πολύχρωμα cell-shaded γραφικά που μεταφράζονται όμορφα σε HD
+ Δυνατότητα περιστροφής της κάμερας με το δεύτερο αναλογικό

- Μερικά bitmaps εμφανίζονται παραμορφωμένα
- Δεν έχει πολλές αλλαγές
- Η κάμερα παραμένει το μεγάλο πρόβλημα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

Πλατφόρμα: PS3 (review), Xbox 360, PC, PS Vita
Έκδοση: Sega
Ανάπτυξη: Smilebit, Blit Software (HD έκδοση)
Διάθεση: PSN, XBLA, Steam
Είδος: Action/platformer
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.sega.com/games/jet-set-radio/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Σεπτέμβριος 2012 (PS3, Xbox 360, PC), 16/10/2012 (PS Vita)
PEGI: 12