James Bond 007: Blood Stone Review

, Τετάρτη 17 Νοέμβριος 2010 0  

Οι αναμνήσεις μας από τα διάφορα James Bond games που έχουμε παίξει όλα αυτά τα χρόνια είναι ανάμικτες. Από τη μία το αξέχαστο Goldeneye και το εκπληκτικό Everything or Nothing, και από την άλλη πολλές μετριότητες τύπου Agent Under Fire και Quantum of Solace. Aς δούμε σε ποια κατηγορία ανήκει το James Bond 007: Blood Stone.

To στοιχείο που με έκανε αισιόδοξο για το Blood Stone από τη στιγμή που ανακοινώθηκε είναι η ίδια του η φύση. Καταρχάς το παιχνίδι δεν είναι FPS αλλά third-person action/shooter, κάτι που ταιριάζει περισσότερο σε Bond game, όπου η κινηματογραφικότητα είναι το ζητούμενο. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι δεν βασίζεται σε κάποια ταινία, αλλά έχει νέα ανεξάρτητη ιστορία με προδιαγραφές ταινίας, όπως το Everything or Nothing. Πρωταγωνιστής φυσικά ο Daniel Craig στο ρόλο του Bond, ταξιδεύει ανά τον κόσμο και πρέπει να σταματήσει κάποιους τύπους που φτιάχνουν βιολογικά όπλα. Από κοντά και το καθιερωμένο “Bond girl”, που αυτή τη φορά είναι η γνωστή τραγουδίστρια Joss Stone, υποδυόμενη τη Nicole Hunter. Δυστυχώς, παρά την ελευθερία που είχε η Bizarre σε αυτόν τον τομέα, η ιστορία δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο και δεν έχει συνοχή. Αντίθετα, φαίνεται πως λόγω της έλλειψης σεναριακής σχέσης με κάποια ταινία oι δημιουργοί χάθηκαν και τα έκαναν σαλάτα. Αυτό είναι κατόρθωμα!

Περνώντας στο gameplay, δεν συναντάμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Το Blood Stone στο μεγαλύτερο μέρος του είναι shooter τρίτου προσώπου, όπου προχωράτε από κάλυψη σε κάλυψη, ξεμυτίζετε και πυροβολάτε τους εχθρούς. Μετά την απογοήτευση που με το καλημέρα προκαλεί η ιστορία, έρχεται το πιστολίδι του παιχνιδιού να μας χαλάσει ακόμα περισσότερο τη διάθεση. Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι το γελοίο σε αρκετές περιπτώσεις ΑΙ των εχθρών, οι οποίοι κινούνται λίγο και συχνά σας επιτίθενται απροστάτευτοι. Όταν η δράση ουσιαστικά είναι σκοποβολή, κάτι δεν πάει καλά. Στην αρνητική κατάσταση συμβάλλουν οι ερασιτεχνικοί προσχεδιασμένοι θάνατοι όσων στέλνετε στον άλλο κόσμο, η έλλειψη σωστού feedback όταν πετυχαίνετε κάποιον εχθρό και η έλλειψη αίματος. Eπίσης, οι εχθροί συνήθως είναι τόσοι πολλοί, συνεχόμενοι και ίδιοι που το παιχνίδι καταντά κουραστικό. Είναι προφανές πως η Bizarre δεν το κατέχει το θέμα της δράσης.

Bond εναντίον αμέτρητων κακών σημειώσατε 1.

Έχει αποδείξει όμως πως κατέχει το θέμα της οδήγησης και ευτυχώς στο Blood Stone δεν ξέχασε την τέχνη. Το παιχνίδι έχει ορισμένα διασκεδαστικά και θεαματικά αυτοκινητοκυνηγητά (συν ένα κυνηγητό με κρις κραφτ στην Ελλάδα!), όπου αντίθετα με ότι βλέπουμε στις ταινίες, δεν είστε ο κυνηγημένος αλλά ο κυνηγός. Οδηγώντας συνήθως την κουκλάρα Aston Martin σας ακολουθείτε κάποιον ή κάτι, προσπαθώντας στην πορεία να αποφεύγετε εμπόδια όπως διερχόμενα αμάξια κλπ. Δυστυχώς και εδώ τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Ωραία η οδήγηση αλλά χωρίς πιστολίδι, χωρίς ανταλλαγή πυρών μεταξύ των οχημάτων, είναι “λειψή”. Πάντως η γενικότερη αίσθηση που αφήνει το συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού είναι θετική.

Ένα καλό στοιχείο που επιστρέφει από το Quantum of Solace είναι τα takedowns. Όταν βρίσκεστε κοντά σε κάποιον εχθρό, μπορείτε να τον ξυλοφορτώσετε στο άψε-σβήσε όπως κάνει ο Daniel Craig στις ταινίες. Όταν δε, το κάνετε αυτό χωρίς να σας έχει πάρει χαμπάρι (stealth takedown), η ικανοποίηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η ποικιλία κινήσεων που έχει ο Bond είναι απόλυτα ικανοποιητική, και ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται θα τον δείτε να βγάζει απο τη μέση τους εχθρούς με διαφορετικό τρόπο (πχ να τους σκάει πάνω σε τοίχο). Γρήγορο και εντυπωσιακό ξυλίκι, που μάλιστα σας ανταμείβει με δυνατότητα πυροβολισμού σε αργή κίνηση. Μου άρεσαν επίσης και ορισμένες κινηματογραφικές σκηνές που υπάρχουν, όπως κάποιες αναμετρήσεις σε αργή κίνηση και η προσπάθεια του Bond να ξεφύγει από ένα μετροπόντικα που τον κυνηγάει στις στοές της Κωνσταντινούπολης! Να πω επίσης ότι ο Bond έχει στην κατοχή του ένα υπερsmartphone, που του αποκαλύπτει τις θέσεις όλων των εχθρών στη γύρω περιοχή. Δεν είμαστε παιδάκια κυρία Bizarre...

Tα κομμάτια του παιχνιδιού με την οδήγηση είναι τα πιο διασκεδαστικά.

To multiplayer του Blood Stone είναι ακριβώς ότι περιμέναμε: καθαρά συμπληρωματικό μέρος του παιχνιδιού, χωρίς κάτι το ξεχωριστό και... χωρίς πολύ κόσμο. Έως και 16 παίκτες μπορούν παίξουν τρία κλασικά modes – Team Deathmatch, Objective, Last Man Standing – σε χάρτες που έχουν σχεδιαστεί με βάση τις πίστες του single-player. Η δράση εδώ μου θύμισε ένα άλλο σχετικά πρόσφατο παιχνιδάκι της Bizarre, το The Club. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Στην αρχή μπορεί να σας διασκεδάσει, αλλά δύσκολα θα καταφέρει να σας κρατήσει για πολύ.

Η γενικότερη μετριότητα που αποπνέει το παιχνίδι υπάρχει και στον τεχνικό τομέα. Το Blood Stone δεν είναι το πιο όμορφο video game που έχετε παίξει ποτέ, αλλά δεν είναι ούτε και το πιο άσχημο. Ο Bond είναι καλά σχεδιασμένος, όχι όμως και οι υπόλοιποι σημαντικοί χαρακτήρες, όπως η Μ και η Nicole Hunter. Αρνητική εντύπωση προκαλεί και η ελάχιστη αλληλεπίδραση με τα περιβάλλοντα, τα οποία τουλάχιστον έχουν μία ποικιλία. Από την άλλη, ο ήχος τα πάει καλύτερα, κυρίως λόγω της εξαιρετικής μουσικής, η οποία αποτελεί ίσως το μόνο στοιχείο του παιχνιδιού που είναι απόλυτα αντάξιο μιας ταινίας James Bond. Όσο για το voice work, περίμενα περισσότερα τόσο από τον Daniel Craig, όσο και από τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Αλλά από τη στιγμή που η ιστορία πάσχει, τι παραπάνω να κάνουν κι αυτοί;

H γοητευτική Joss Stone υποδύεται τη Nicole Hunter.

Το James Bond 007: Blood Stone ήταν μία τεράστια ευκαιρία για τη Bizarre να μας δώσει επιτέλους ένα Bond game αντάξιο του Everything or Nothing. Είχε όλα τα φόντα για να το καταφέρει, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύεται κατώτερο των προσδοκιών. Παρόλα αυτά, έστω κι έτσι είναι προτιμότερο από τα παιχνίδια που βασίζονται σε ταινία και περιμένουμε να δούμε τις απαραίτητες βελτιώσεις στο sequel. Αν είστε fans του James Bond, αξίζει να ασχοληθείτε με το Blood Stone.

+ H oδήγηση
+ Κινηματογραφικές στιγμές
+ Tα melee takedowns
+ Εξαιρετική μουσική

- Απρόσμενα κακή ιστορία
- Απογοητευτικό πιστολίδι και εχθρικό ΑΙ
- Αδιάφορο multiplayer
- Τα κομμάτια της οδήγησης θα μπορούσαν να έχουν περισσότερη δράση

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC, DS
Έκδοση: Activision
Ανάπτυξη: Bizarre Creations
Διάθεση: Dionic
Είδος: Third-person action/shooter
Παίκτες: Single-player,multiplayer
Επίσημο Site: http://bloodstonegame.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 5/11/2010
PEGI: 16