iPigWorld, το παιδικό MMO που λειτουργεί μέσω... κουμπαρά

, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009 0  

ipigworld startΟΚ, oμολογώ ότι δεν σας έχουμε συνηθίσει σε ενημέρωση για παιδικά προϊόντα, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση θα κάνουμε μια εξαίρεση. Γνωρίστε λοιπόν το iPigWorld, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα δημιουργικότητας που συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση. Πρόκειται για μια ελληνική ιδέα, η οποία λανσάρεται στην αγορά από την iKid σε συνεργασία με την Centric Multimedia και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Aς δούμε λοιπόν αναλυτικά τί εστί iPigWorld, με βάση τα όσα μας λένε οι ίδιοι οι δημιουργοί του.

To iPigWorld είναι χωρισμένο σε δύο κύρια μέρη: το ομώνυμο ΜΜΟ και τον... κουμπαρά Pig. Μέσω του κουμπαρά και με τρόπο διασκεδαστικό, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της αποταμίευσης και τη χρησιμότητά της στην καθημερινότητα. Ο Pig έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει τα κέρματα που αποταμιεύονται, ενώ παράλληλα συνδέεται με τον υπολογιστή και δίνει πρόσβαση στον κόσμο του iPigWorld.

Το iPigWorld είναι ένα νέο MMO, ένας κόσμος μέσα στον οποίο ζούν όλοι οι Pig. Μέσα στο iPigWorld, τα παιδιά -με τη μορφή ενός ηλεκτρονικού κατοικιδίου- μπορούν να συμμετάσχουν στην online κοινότητα και να πάρουν μέρος σε διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Με τα χρήματα που αποταμιεύονται στον κουμπαρά, τα παιδιά κερδίζουν πόντους μέσα στο iPigWorld για να φροντίσουν τον Pig, να διακοσμήσουν το δικό τους σπίτι, αλλά και να αγοράσουν πραγματικά προϊόντα.

Ιδού ο κουμπαράς.

Ιδού ο κουμπαράς.

Ο κουμπαράς Pig ουσιαστικά λειτουργεί ως gadget, έχει σχεδιαστεί στην Ελλάδα και προσφέρεται σε τρία χρώματα (Μαύρο, Ροζ, Μπλε). Μπορεί να αναγνωρίζει τα κέρματα του Ευρώ καθώς και να λειτουργεί ως ρολόι-ξυπνητήρι. Αποκτώντας τον κουμπαρά, ο χρήστης γίνεται αυτόματα μέλος του MMO.

Το iPigworld είναι επίσης σχεδιασμένο στην Ελλάδα και ειδικά μελετημένο για παιδιά 6-14 ετών. Μέσα στο παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να κερδίζουν πόντους (coinks) με βάση τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει στον κουμπαρά και με αυτούς να φροντίζουν το ηλεκτρονικό τους κατοικίδιο, να αποκτούν PigoHouses και PigoAccessories. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν με ασφάλεια με άλλους online PigoFriends και να συμμετέχουν στην κοινότητα. Το iPigWorld διαθέτει τέσσερα θεματικά χωριά (Music Village, Cinema Village, Games Village, Shopping Village), οπού τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν παίζοντας flash games, βλέποντας μουσικά videoclip και κινηματογραφικά trailers, τα οποία ανανεώνονται κάθε εβδομάδα. Τέλος, έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν με έναν πραγματικά καινοτόμο τρόπο τα αγαπημένα τους προϊόντα (βιβλία, παιχνίδια, CD, κλπ).

Eδώ σε σύνδεση με ένα iMac.

Eδώ σε σύνδεση με ένα iMac.

Η εκπαίδευση αποτελεί την καρδιά του iPigWorld και διαχωρίζεται σε τρία επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο, ο Pig φιλοδοξεί να μετατρέψει τη διαδικασία της αποταμίευσης σε παιχνίδι. Γνωρίζουμε όλοι μας το βαθμό δυσκολίας και αυτοπειθαρχίας που απαιτεί η συστηματική αποταμίευση. Η διαδικασία αυτή διευκολύνεται, υποβοηθάται και υποκινείται, αφού το παιδί χρησιμοποιώντας τον κουμπαρά Pig μπορεί να δει στην οθόνη LCD το συνολικό ποσό των χρημάτων που έχει συγκεντρώσει και επιβραβεύεται κερδίζοντας πόντους (coinks). Οι πόντοι χρησιμοποιούνται μέσα στο iPigWorld, διασκεδάζοντας, παίζοντας και φροντίζοντας τον Pig.

Σε δεύτερο επίπεδο, αναπτύσσει την έννοια της αποταμίευσης και μέσω αυτής το παιδί εκπαιδεύεται να θέτει στόχους και να διαχειρίζεται τις επιθυμίες του σχετικά με τί είναι περιττό και τί είναι χρήσιμο. Εδώ εισέρχεται η επιλογή πραγματικών αγορών μέσω του iPigWorld. Όταν το παιδί μπαίνει στο shopping mall του iPigWorld και εφόσον έχει συγκεντρώσει στον κουμπαρά του τα απαιτούμενα χρήματα, μπορεί να επιλέξει κάποιο προϊόν που θέλει να αγοράσει από τις προεγγεκριμένες κατηγορίες που προβάλλονται (βιβλία, παιχνίδια, κλπ), σε συνεργασίες με εμπόρους λιανικής πώλησης. Όταν κάνει την επιλογή του και για να ολοκληρωθεί η αγορά, ο γονέας λαμβάνει email που περιγράφει το προϊόν που επέλεξε το παιδί και το κόστος της αγοράς. Ο γονέας καλείται να επιβεβαιώσει ότι επιτρέπει την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος και είτε με την πιστωτική του κάρτα είτε με παραλαβή από το κατάστημα, ουσιαστικά πραγματοποιεί την αγορά εκείνη τη στιγμή.

O γενικός χάρτης του κόσμου του παιχνιδιού: αρχικά υπάρχουν τέσσερα χωριά και το σπίτι του χρήστη.

O γενικός χάρτης του κόσμου του παιχνιδιού: αρχικά υπάρχουν τέσσερα χωριά και το σπίτι του χρήστη.

Σε τρίτο επίπεδο, το παιδί όταν βρίσκεται μέσα στο iPigWorld, πρέπει να φροντίσει το εικονικό του κατοικίδιο (Pig), ώστε οι μπάρες ενέργειάς του να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι μαθαίνει πώς να ξοδεύει σωστά τα coinks του (υγιές – μη υγιές φαγητό, σπίτια, έπιπλα κλπ) ώστε να διατηρεί χαρούμενο τον "χαρακτήρα" του.

Περνώντας στο θέμα της ασφάλειας, στο iPigWorld υπάρχει υψηλός βαθμός ελέγχου από το γονέα. Παρέχονται στους γονείς συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας, όπως συζήτηση μεταξύ των παιδιών με προκαθορισμένες φράσεις, ένδειξη σχετικά με την ώρα σύνδεσης και το χρόνο παραμονής του παιδιού μέσα στον κόσμο, δυνατότητα ελέγχου και περιορισμού του συνολικού ημερήσιου χρόνου χρήσης του iPigWorld, προεγκεκριμένα προϊόντα και βίντεο μουσικής, ταινιών και παιχνιδιών, δυνατότητα απόρριψης πραγματικών αγορών. Η αίτηση του παιδιού για εγγραφή πραγματοποιείται μόνο μετά τη συγκατάθεση του γονιού, ενώ το iPigWorld δεν υποστηρίζει την πραγματοποίηση χρηματικών συναλλαγών από τα παιδιά και δεν παρέχει δυνατότητα ελεύθερης περιήγησης στο internet.

Λασπομαχίες και... όποιος αντέξει!

Λασπομαχίες και... όποιος αντέξει!

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του iPigWorld είναι η που παρέχει και για πραγματικές αγορές. Το παιδί μπαίνει στο shopping mall του iPigWorld και επιλέγει κάποιο αληθινό προϊόν, π.χ. ένα βιβλίο ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, και εφόσον έχει συγκεντρώσει στον κουμπαρά του τα απαιτούμενα χρήματα, επιλέγει να ολοκληρωθεί η αγορά. Εκείνη τη στιγμή ο γονέας λαμβάνει email που τον ενημερώνει ότι το παιδί του έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό στον κουμπαρά του για να αγοράσει το εν λόγω προϊόν, και μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την παραγγελία. Αν την εγκρίνει, πραγματοποιεί ο ίδιος την αγορά online, ή επισκέπτεται το αντίστοιχο κατάστημα. Μετά την πραγματοποίηση της αγοράς, το υπόλοιπο που εμφανίζεται και στις δύο οθόνες (κουμπαράς, υπολογιστής) είναι ανανεωμένο.Τέλος, ο γονέας θα ανοίξει το πορτάκι του κουμπαρά βάζοντας τον τετραψήφιο κωδικό που μόνο εκείνος γνωρίζει και θα αφαιρέσει τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ποσό που ξοδεύτηκε για την αγορά.

Χαλάρωμα στο Net Cafe.

Χαλάρωμα στο Net Cafe.

Περισσότερα για το iPigWorld θα βρείτε στο επίσημο site του παιχνιδιού, ενώ μην παραλείψετε να δείτε και το παρακάτω βίντεο. Το iPigWorld αναμένεται σύντομα στην ελληνική αγορά και αποτελεί ιδανική πρόταση για όσους από εσάς είστε γονείς με μικρά παιδιά.