alt text

Τo Demon's Souls και ο πνευματικός του διάδοχος, Dark Souls, είναι δύο παιχνίδια που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο gaming όσο ελάχιστα άλλα. Με την πάροδο του χρόνου, κατόρθωσαν δικαίως να παγιωθούν στην συνείδηση των παικτών ως οι πιο αντιπροσωπευτικοί εκπρόσωποι του λεγόμενου hardcore gaming. Το απροσδόκητο επίτευγμα της συνταγής τους, ωστόσο, είναι ότι κατάφερε τελικά να κερδίσει μακροπρόθεσμα την αναγνωρισιμότητα και την αποδοχή του ευρέως κοινού της βιομηχανίας. Αυτό πριν από μερικά χρόνια, λόγω της σαδιστικής φύσης των εν λόγω παιχνιδιών, φάνταζε κυριολεκτικά αδύνατο. Έτσι, τα διαμάντια της From Software, χάρη στην εμπορική τους επιτυχία, έγιναν αντικείμενο προς μίμηση από πλήθος άλλων παιχνιδιών. Τίτλοι όπως τα Lord of the Fallen, Nioh, The Surge και Absolver είναι μερικά από τα παραδείγματα που ενσωμάτωσαν στοιχεία αυτής της φόρμουλας, κάποιες φορές επιτυχημένα και άλλοτε όχι και τόσο. Το Immortal Unchained είναι ένα ακόμα παιχνίδι τύπου Souls, το οποίο όμως φιλοδοξεί να παντρέψει την γνώριμη συνταγή με το είδος των shooters τρίτου προσώπου.

Ξεκινώντας το Immortal: Unchained, αποκτάτε τον έλεγχο του ανώνυμου χαρακτήρα σας λίγα δευτερόλεπτα μετά την απαλλαγή από τα δεσμά του, μέσα στα έγκατα της απόκρυφης φυλακής Hidden Vaults που περιλαμβάνει τους πιο αδίστακτους κακοποιούς της περιοχής Cosmos. Ο σκοπός σας σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπος, καθώς καλείστε να σώσετε τον κόσμο, ο οποίος επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προφητείες, καταρρέει ένεκα μιας άγνωστης πηγής καταστροφής. Τα αίτια που σας έφεραν στις φυλακές και η εν γένει προϊστορία του χαρακτήρα σας δεν επεξηγούνται ποτέ κατά την διάρκεια της εξάωρης alpha έκδοσης που έπαιξα. Εντούτοις, σύμφωνα με τους δημιουργούς πάντα, το παιχνίδι μέχρι την κυκλοφορία του θα εμπλουτιστεί με cinematics και περισσότερα αφηγηματικά στοιχεία. Επομένως, οποιαδήποτε απόπειρα αξιολόγησης του σεναρίου, στην προκειμένη φάση τουλάχιστον, φαντάζει επιπόλαιη. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως και στην περίπτωση των Dark Souls, οι ελάχιστοι χαρακτήρες που συναντάτε σας τροφοδοτούν μέσω αινιγματικών και διφορούμενων διαλόγων με πληροφορίες σχετικά με τα βασίλεια του Cosmos που επισκέπτεστε.

Στο Immortal: Unchained απαντώνται όλα τα παραδοσιακά όπλα που είθισται να υπάρχουν στα shooters, όπως submachine guns, pistols, assault rifles και sniper rifles. Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά καθένα εξ αυτών, οφείλετε να έχετε αναβαθμίσει επαρκώς τον χαρακτήρα σας σε συγκεκριμένες από τις οκτώ διαθέσιμες κατηγορίες που περιλαμβάνει ο πίνακας των αναλυτικών χαρακτηριστικών του. Για παράδειγμα, οι ελάχιστες προϋποθέσεις που οφείλετε να πληρείτε για την μέγιστη αξιοποίηση του όπλου legion manhunter, απαιτούν να έχετε φτάσει στο επίπεδο 13 τις κατηγορίες finesse και perception. Ταυτόχρονα, από το παιχνίδι δεν λείπουν όπλα όπως στιλέτα, τα οποία εκμεταλλεύεστε στις κοντινές αποστάσεις σε μάχες σώμα με σώμα, αν και γίνεται σαφές από νωρίς ότι ο ρόλος τους είναι δευτερευούσης σημασίας.

Το σύστημα μάχης του ενσωματώνει το shooting στην παραδοσιακή φόρμουλα των Dark Souls.

Το σύστημα μάχης του ενσωματώνει το shooting στην παραδοσιακή φόρμουλα των Dark Souls.

Πιέζοντας στο χειριστήριο την αριστερή σκανδάλη, ο στόχος σας κλειδώνει αυτόματα στον εχθρό και με τον δεξί αναλογικό επιλέγετε το τμήμα του σώματος στο οποίο θέλετε να προκαλέστε ζημιά. Πυροβολώντας, λόγου χάρη, τα πόδια ενός εχθρού εξαντλείτε τους πόντους αντοχής του, καθιστώντας τον ευάλωτο στις μετέπειτα επιθέσεις σας. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν εμφανίζονται πολλαπλοί αντίπαλοι επί της οθόνης, καθώς το σύστημα στόχευσης κλειδώνει σε εκείνον που προτιμά αυτόβουλα χωρίς να δίνεται η παραμικρή σημασία στην απόσταση που μεσολαβεί ανάμεσα σε εκείνους και το σταυρόνημα σας. Ήτοι, η σειρά με την οποία εξοντώνετε τους εχθρούς σας, σε αντίθεση με τα παιχνίδια Souls, είναι σχεδόν πάντοτε προκαθορισμένη. Η συμπεριφορά των απλών εχθρών είναι μάλλον νωχελική, καθώς ο χρόνος αντίδρασής τους από την στιγμή της εμφάνισής σας στο χώρο περιπολίας τους είναι μάλλον υπερβολικά αργός. Ορισμένοι εξ αυτών φορούν πανοπλίες, άλλοι χρησιμοποιούν σύνθετο εξοπλισμό, όπως είδη κάλυψης αδιαπέραστα από τα πυρά σας ή ενδέχεται να εμφανίζονται γυμνοί στο πεδίο μάχης. Σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός τους δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση το υψηλό επίπεδο των εχθρών στα Souls, τόσο όσον αφορά το εύρος των επιθέσεών τους, όσο και το εικαστικό και την ποικιλία τους.

Παρά ταύτα, οι αναμετρήσεις με αφεντικά είναι αισθητά πιο ευφάνταστες σχεδιαστικά. Οι πρώτες προσπάθειες εξόντωσής τους αναμένεται να είναι άκαρπες, διότι μόλις δύο ή τριες επιθέσεις σας θέτουν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με σχετική ευκολία εκτός μάχης. Ωστόσο, μαθαίνοντας τις ρουτίνες τους, αντιλαμβάνεστε σύντομα ότι η εξόντωσή τους δεν είναι τόσο δυσεπίτευκτη όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Έτσι, λοιπόν, όταν ο Brute Revenant τρέχει ορμητικά προς τα πάνω σας, μια γρήγορη κίνηση αποφυγής εκ μέρους σας είναι αρκετή ώστε να αφήσει έκθετο το ευάλωτο σημείο στο πίσω μέρος της πλάτης του. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση του Holmeguard Commander, τμήματα της αρένας καλύπτονται από κολλώδη οξέα που σας παγώνουν στη θέση σας για μερικά δευτερόλεπτα. Συνεπώς, για την αίσια έκβαση της μάχης καλείστε να τα αποφύγετε ελισσόμενοι στο περιβάλλον με κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας.

Κάθε εχθρός που σκοτώνετε σας τροφοδοτεί με bits, τα οποία εξαργυρώνετε σε οβελίσκους, αναβαθμίζοντας τον χαρακτήρα και τα όπλα σας. Ταυτόχρονα, η αλληλεπίδραση με τα εν λόγω μνημεία αφενός σώζει την πρόοδό σας στο παιχνίδι και αφετέρου αναπληρώνει την υγεία και τα αναλώσιμά σας, ενώ παράλληλα αναγεννά όλους τους νεκρούς στρατιώτες στα επίπεδα. Εφόσον, λοιπόν, οι οβελίσκοι παίρνουν τη θέση των bonfires και τα bits τη θέση των ψυχών, δεν θα μπορούσε να μην “ξεσηκωθεί” αυτούσιο από τα Souls και το σύστημα bloodstain. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πεθαίνετε, μπορείτε να φτάσετε στο σημείο που αφήσατε την τελευταία σας πνοή και να περισυλλέξετε όλα τα χαμένα σας bits. Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης του δυσπρόσιτου Cosmos, ανακαλύπτετε αντικείμενα-κλειδία τα οποία αποκρυπτογραφούν κώδικες ασφαλείας. Με την αρωγή τους ξεκλειδώνετε πόρτες που δημιουργούν συντομεύσεις εντός των επιπέδων ή σεντούκια που περιέχουν πολύτιμα λάφυρα για τον εξοπλισμό σας. Ωστόσο, οφείλετε να είστε προσεχτικοί στις εξορμήσεις σας, καθώς δυσάρεστες εκπλήξεις όπως καρφιά στο έδαφος και συναφείς παγίδες ενεργοποιούνται με την επαφή ζημιώνοντας τους πόντους υγείας σας.

Μάχη μέχρι τελικής πτώσης.

Μάχη μέχρι τελικής πτώσης.

Η αισθητική του Immortal: Unchained έχει εμφανείς cyberpunk επιρροές. Η χρωματική παλέτα αποτελείται κατά βάση από τις ψυχρές αποχρώσεις του γαλάζιου και του γκρι, ενώ οι μακρόστενοι παγωμένοι διάδρομοι ενίοτε καλύπτονται από εντυπωσιακά εφέ καπνού. Τα γραφικά, αν και δεν κάνουν την υπέρβαση, σε γενικές γραμμές κρίνονται αξιοπρεπή για παιχνίδι του οποίου η ανάπτυξη είναι σε alpha στάδιο. Σε αντίθεση με τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα της περιοχής Hidden Vaults, στο δεύτερο επίπεδο μεταφέρεστε στο εξωτερικό τμήμα του πλανήτη Arden, όπου μπορείτε να θαυμάσετε ορισμένα εξαίσια τοπία σκεπασμένα εξ ολοκλήρου από πάγο. Επουσιώδη στοιχεία, όπως τα ίχνη σας στο χιόνι, προσθέτουν πινελιές αληθοφάνειας στο σκηνικό. Παρόλα αυτά, ο οπτικός τομέας εξακολουθεί να μαστίζεται από προβλήματα συνοχής, καθώς κάποιες περιοχές παρουσιάζονται “φτωχές”, εν αντιθέσει με άλλες που βρίθουν λεπτομέρειας. Η δοκιμαστική έκδοση τεχνικά ήταν αναπάντεχα σταθερή, με το frame rate να παραμένει καρφωμένο στα 60fps σε 1080p με όλες τις ρυθμίσεις στο μέγιστο, με μοναδική παραφωνία μεμονωμένες περιπτώσεις καθυστερήσεων στο φόρτωμα των υφών. Οι μάχες με τα αφεντικά συνοδεύονται από συμπαθή μουσικά κομμάτια πολεμικών εμβατηρίων, αν και υπήρχαν σποραδικά προβλήματα στην μίξη του ήχου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εγχείρημα ενός shooter τρίτου προσώπου λαξευμένου με τους μηχανισμούς των παιχνιδιών Souls φαντάζει γοητευτικό. Ωστόσο, το Immortal Unchained κάπου φαίνεται να πέφτει θύμα της σύγκρισης, την οποία, με μια πρώτη ματιά τουλάχιστον, δεν καταβάλλει ουδεμία προσπάθεια να αποφύγει. Η σχεδόν σχιζοφρενική εμμονή στην λεπτομέρεια στους νευραλγικούς τομείς της αισθητικής και του gameplay, την οποία πλέον θεωρούμε δεδομένη στα Souls, δυστυχώς φαίνεται να απουσιάζει στην προκειμένη περίπτωση. Εντούτοις, οι δημιουργοί, αξιολογώντας τις παρατηρήσεις των παικτών, έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να βελτιώσουν μη λειτουργικά στοιχεία, όπως πχ το σύστημα στόχευσης, ώστε να παραδώσουν μια απροβλημάτιστη εμπειρία στους φαν του είδους. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την κυκλοφορία του Immortal Unchained μέσα στο 2018.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Toadman Interactive
ΕΚΔΟΣΗ:Sold Out
ΔΙΑΘΕΣΗ:IGE
ΕΙΔΟΣ:Action RPG
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.immortalthegame.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:2018