alt text

Hunt: Showdown Early Access Preview

Περιμέναμε πως, πριν το 2020, η Crytek θα προσπαθούσε να ανανεώσει την CryEngine στα πρότυπα του hardware που δημιουργήθηκε μέσα στα έτη 2016 και 2017. Το Hunt: Showdown, όμως, δεν είναι ένα απλό παιχνίδι για να δείξει η εταιρεία τις ικανότητες της καινούριας μηχανής γραφικών της - είναι ένα PvP FPS με instanced χάρτες, συναρπαστική ατμόσφαιρα και στοιχεία PvE.

Το Hunt: Showdown διαδραματίζεται σε μια γοτθικής απόχρωσης Άγρια Δύση, όπου είστε κυνηγοί δαιμόνων που έχουν επιφορτιστεί με την εξόριση των ανίερων αυτών πλασμάτων για να σώσουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά τον κόσμο (έναντι αμοιβής βέβαια). Σε αυτόν τον κόσμο, παρά την παρουσία τέτοιου είδους εχθρών, ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι άλλοι παίκτες-κυνηγοί. Στο παιχνίδι σκοπός σας, από τον οποίο προέρχεται η μεγάλη αμοιβή σε εμπειρία και χρήμα, είναι να καταστρέψετε τα δύο είδη δαιμόνων που υπάρχουν προς το παρόν, τον butcher και την γιγάντια αράχνη. Όμως, οι υπόλοιποι κυνηγοί προσπαθούν να σας σταματήσουν πάση θυσία, να σας πυροβολήσουν, να σας ρίξουν κάτω και κατόπιν να κάψουν το πτώμα σας για να μην υπάρχει περίπτωση να σας επαναφέρει στην ζωή ο συμπαίκτης σας, εάν υπάρχει. Να σημειώσω εδώ πως η κανονική εμπειρία του παιχνιδιού είναι οι ομάδες των δύο ατόμων, είτε προκαθορισμένες, είτε τυχαίες από το queue system.

Τα ζευγάρια των κυνηγών επιλέγουν ένα συμβόλαιο, το θήραμά τους δηλαδή και αν θέλουν να παίξουν κατά την διάρκεια της ημέρας ή κατά τη νύκτα. Η ανεύρεση των τεράτων μέσα στον χάρτη προϋποθέτει την ανακάλυψη διάφορων στοιχείων σε σημεία του χάρτη τα οποία μπορούν να εντοπιστούν με μια ιδιαίτερη ικανότητα που φέρουν οι κυνηγοί, τη σκοτεινή όραση. Κάθε στοιχείο υποδεικνύει σε ποια σημεία του χάρτη δεν βρίσκεται ο δαίμονας. Οπότε το τρίτο και τελευταίο, αφήνει ανοιχτή στον χάρτη μονάχα μια μικρή περιοχή για αναζήτηση, στην οποία οπωσδήποτε βρίσκεται ο στόχος μέσα. Θεωρώ πως αυτό το σύστημα εντοπισμού του θηράματος είναι υπερβολικά απλοϊκό, σε σημείο που χάνετε την αίσθηση του κυνηγιού και νομίζετε πως κάνετε ένα ακόμα quest σε κάποιο ΜΜΟRPG. Παρόλα αυτά, χάρη στην ύπαρξη αντίπαλων παικτών κι ομάδων, υπάρχει η αίσθηση του κινδύνου και της αγωνίας, σχεδόν σε κάθε κίνηση.

Εξαιρετική επιλογή και υλοποίηση του gothic Wild West.

Εξαιρετική επιλογή και υλοποίηση του gothic Wild West.

Σε αυτό βοηθά ο εξαιρετικός ήχος και η μέθοδος του design αυτή που θέτει την ποιότητα του ήχου πολύ ψηλά, ώστε να φτάνει στο σημείο να αποτελεί αίτιο επιβίωσης ή απώλειας. Μέσα στον χάρτη είναι τοποθετημένες αγέλες από λύκους-ζόμπι, ομάδες κορακιών και ετοιμοθάνατα άλογα, τα οποία αν ενοχληθούν μπορούν με τον θόρυβο να τραβήξουν την προσοχή όλων των θηρευτών. Όπως καταλαβαίνετε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν αντιπερισπασμός για την κάλυψη νότων ή για αποπροσανατολισμό.

Οι μάχες με τα τέρατα είναι αρκετά απλοϊκές, ενώ τα bosses έχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Αφού ηττηθούν αυτά, οι κυνηγοί μπορούν να ξεκινήσουν την εξόρισή τους, η οποία διαρκεί δύο λεπτά. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πάρουν το loot που θέλουν για να την απόκτηση μεγάλου αριθμού εμπειρίας, όμως έρχεται με το τίμημά του. Κατά την διάρκεια των λεπτών αυτών, η θέση στον χάρτη του boss μαρκάρεται με αβυσσαλέα χρώματα και σε όλους τους παίκτες αποκαλύπτεται πως κάποιος θέλει να πάρει το loot. Αυτή η αμοιβή είναι για δύο άτομα, ενώ όλοι μπορούν να την κουβαλήσουν, όχι μονάχα αυτοί που σκότωσαν το boss. Επιπρόσθετα, όταν πάνω σας φέρετε loot από το boss τότε κάθε στιγμή εμφανίζεται στους αντιπάλους η θέση σας στον χάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, ακολουθεί αιματοχυσία μέχρι να φτάσετε στο σημείο απ’ όπου μπορείτε να εξέλθειτε του χάρτη, το λεγόμενο extraction point, όπου συνήθως σας περιμένουν άμαξες (σημειώστε πως όλα τα extraction points φαίνονται στον χάρτη). Τότε το παιχνίδι σας γράφει “Ζεις για να πεθάνεις μια άλλη μέρα” και ακολουθεί ο απολογισμός της αποστολής.

Δεν είναι απαραίτητο οι παίχτες να παραμείνουν στον χάρτη μέχρι το τέλος. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να φύγουν μέσω των extraction points, περιμένοντας λίγα δευτερόλεπτα που ορίζει το παιχνίδι. Μέσα στον χάρτη παίρνετε εμπειρία απ’ όλα τα τέρατα και από την ανεύρεση των στοιχείων για τη θέση του boss. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε farm με λιγότερο κίνδυνο, ώστε να εξελίσσετε τους ήρωές σας.

O butcher, φόβος και τρόμος του σφαγείου.

O butcher, φόβος και τρόμος του σφαγείου.

Αρχίζοντας το παιχνίδι κάνετε recruit randomly generated ήρωες χαμηλού tier. Αυτοί διαθέτουν προκαθορισμένα όπλα, consumables και passives (αν έχουν). Οι ήρωες του δεύτερου tier έχουν πιο δυνατά όπλα, φοράνε ρούχα που εναρμονίζονται με τα χρώματα του περιβάλλοντος και δεν ξεχωρίζουν εύκολα, ενώ έχουν και καλύτερα passives. Ομοίως κι αυτοί του τρίτου tier. Το recruitment κοστίζει χρήματα ανάλογα με τον ήρωα και ο θάνατος είναι μόνιμος στο παιχνίδι. Αν κατά την διάρκεια αποστολής χάσετε, ο ήρωάς σας χάνεται. Αν ξοδέψετε τα χρήματά σας και δεν έχετε ήρωα, τότε μπορείτε να αγοράσετε έναν δωρεάν. Η συμβουλή μου για να ξεκινήσετε είναι να πάρετε έναν ήρωα που έρχεται με αντικείμενα τα οποία ξεκλειδώνονται πολύ αργότερα στο παιχνίδι μέσω του player level.

Σε κάποια levels-σταθμούς ξεκλειδώνετε όπλα και consumables. Αυτό σχετίζεται με το level που έχετε ως παίκτης, αποκαλούμενο από το παιχνίδι bloodline level. Το level που έχουν οι hunter σας καθορίζει τον αριθμό των πόντων που έχετε να ξοδέψετε αποκλειστικά σε καθέναν από αυτούς και επηρεάζει συνήθως στατιστικά του ήρωα, όπως είναι ο αριθμός των πόντων υγείας. Για το σύνολο του progression χρειάζονται καθαρά ώρες farm, χωρίς αυτές να συσχετίζονται με τον θάνατο bosses άμεσα είτε με θάνατο των αντιπάλων (τα bosses απλώς δίνουν πολλή εμπειρία). Κατά την άποψή μου, αυτό το σύστημα είναι δομικά λάθος με βάση τα σύγχρονα κριτήρια και πρέπει να ενσωματωθεί σύστημα προόδου που συνδέεται πιθανώς με achievements, ώστε το παιχνίδι να προωθεί την διαδραστικότητα με τους υπολοίπους κι όχι τον παθητικό τρόπο παιξίματος και farming.

Θα ήθελα να προσθέσω ακόμα πως οι hunters που ξεκλειδώνετε αργότερα στο παιχνίδι και οι οποίοι πάλι σχετίζονται με τις ώρες που έχετε κάνει farm, έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να θεωρηθούν τελείως υπερβολικά προς τους κυνηγούς μικρότερου επιπέδου. Είχε τύχει σ’ εμένα ένας που είχε κάλυψη χακί, ας πούμε, κουκούλα, μαντίλι για το στόμα. Επίσης, διέθετε primary όπλο που μπορεί να σκοτώσει τον αντίπαλο με ένα hit, δευτερεύον όπλο με σιγαστήρα (νομίζω είναι το μόνο στο παιχνίδι, τουλάχιστον προς το παρόν), ανοσία στο bleeding damage, μεγαλύτερη αντοχή σε δηλητήρια. Στην ουσία δηλαδή, ήταν ένας hunter με τον οποίο μπορούσα να παρακάμψω τους μισούς μηχανισμούς του παιχνίδιου. Μεγάλη ανισορροπία, δηλαδή, η οποία ευελπιστώ πως με τα πολλά patch που όντως βγαίνουν για το παιχνίδι, θα διορθωθεί.

Η γιγάντια αράχνη, το δεύτερο τέρας του παιχνιδιού.

Η γιγάντια αράχνη, το δεύτερο τέρας του παιχνιδιού.

Ως προς το πιστολίδι, η αίσθηση της δύναμης των όπλων και των hitboxes είναι σωστή γενικά, όμως, η χρήση τους είναι πολύ αργή, όπως φαντάζομαι ήταν στην Άγρια Δύση. Το reloading απαιτεί αρκετό χρόνο κατά τον οποίο είστε πλήρως ευάλωτος και είναι απαραίτητο πάντα να στοχεύετε με sights για να πυροβολήσετε. Σε πολύ μικρές αποστάσεις, τα όπλα με σφαίρες φαίνονται πολύ αργά, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα τα μεγάλα μαχαίρια ή τα κοντάκια των rifles για επιθέσεις από κοντά. Υπάρχουν δυσκολίες που συσχετίζονται με διάφορα όπλα, όμως τα reload animations και η εμφάνισή τους γενικότερα, είναι υπέροχη, οπότε κανένα δεν μου άφησε κακή αίσθηση. Απλώς, κάποια όπλα ένιωθα πως είναι πολύ αδύναμα σε σχέση με άλλα της ίδιας κατηγορίας.

Στο σημείο αυτό να σημειώσω ένα πρόβλημα που αξίζει να αναφερθεί. Πρέπει να υπάρξουν διαφορετικοί σέρβερ για solo και διαφορετικοί για duos. Δεν είναι σωστό να ανακατεύονται οι παραπάνω στον ίδιο instance server, όπως έχει αναφέρει πως πραγματοποιεί μέχρι τώρα η Crytek. Με λίγα λόγια, κάθε server πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή είτε 10 παίκτες που δεν είναι κανένας σε ομάδα με άλλον, είτε πέντε ομάδες των δύο κυνηγών.

Ως προς τα γραφικά και την αισθητική αυτών, το παιχνίδι είναι σχεδόν άψογο και υπέροχα, σκοτεινά ατμοσφαιρικό. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από την Crytek σε αυτόν τον τομέα, αφού η CryEngine ήταν πάντα μηχανή υψηλού επιπέδου ποιότητας και λεπτομέρειας γραφικών. Το παιχνίδι έλαβε αρκετά patches για να καταφέρει να κρατά υψηλά frame rates, όπως θέλουν πλέον οι παίκτες των FPS. Παρόλα αυτά, μην περιμένετε ίδια αίσθηση ομαλότητας με τα Counter Strike, Overwatch ή ακόμα και το Paladins της Hi-Rez. Δεν αισθάνεστε, όμως, το ποντίκι βαρύ, το input lag μεγάλο και το motion blur να δυσκολεύουν πολύ το παίξιμο, όπως σε άλλα πρόσφατα PC shooters, πχ το Darwin Project που θα καλύψουμε σύντομα. Υπάρχουν μικρά οπτικά glitches στον φωτισμό, αλλά δεν αποσπούν την προσοχή από το στόχο. Τέλος, η αίσθηση του παιχνιδιού σε χάρτη νύκτας είναι τελείως διαφορετική, δύσκολη και τρομακτική, ως ένα σημείο.

Το σκοτάδι αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία.

Το σκοτάδι αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία.

Ήδη ανέφερα πως ο ήχος είναι εξαιρετικός και συμβάλλει τα μέγιστα στην απόδοση του κόσμου, της ατμόσφαιρας, αλλά και στο PvP μέρος του παιχνιδιού, όμως έχω κι εδώ μια παρατήρηση που θεωρώ πως είναι σημαντική για την ισορροπία. Όταν ένας κυνηγός παραμένει εντός κάποιου θάμνου και κινεί το όπλο του γύρω-γύρω στην προσπάθεια να δει, τότε δεν παράγεται ήχος. Αυτό είναι αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα για όποιον κάνει bush camping. Ειδικά αν ο ίδιος φορά χακί, δεν πρόκειται να τον δει ένας αντίπαλος παίκτης σχεδόν ποτέ. Επίσης, θεωρώ πως ο ήχος της ανάφλεξης του φιτιλιού των εκρηκτικών πρέπει να είναι πιο δυνατός, καθώς είναι αμυδρός και δύσκολο να τον ξεχωρίσετε και να καταλάβετε πως πρέπει να αλλάξει το μοτίβο κίνησής σας, αφού σας έρχεται εξ ουρανού δυναμίτης.

Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως το Hunt: Showdown ήδη είναι καλό, ενώ ένας survival χάρτης ή mode θα ήταν εντυπωσιακό. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν πολλές ανισορροπίες. Ειδικά η τακτική του camping στα σημεία εξόδου ή κοντά στο εκάστοτε boss είναι πολύ έντονη και χωρίς αρκετά μειονεκτήματα. Ακόμα και ο ήχος ενισχύει τη χρήση αυτής της τακτικής, όπως προαναφέρθηκε. Πάντως, η υποστήριξη από την Crytek είναι εξαιρετική, οπότε περιμένουμε πολλές διορθώσεις ενόψει της κανονικής κυκλοφορίας του παιχνιδιού.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Crytek
ΕΚΔΟΣΗ:Crytek
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:FPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.huntshowdown.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:22/2/2018 (early access)