alt text

Hob Review

Σε μια εποχή όπου τα indie παιχνίδια ανθίζουν και πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία από εμπειρίες, είναι όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις. Το Hob, το νέο παιχνίδι της Runic Games (Torchlight), το καταφέρνει γιατί πολύ απλά σας δίνει έναν κόσμο διαλυμένο και γεμάτο από μια μοβ μούχλα που τον φθείρει και πρέπει εσείς να τον βάλετε σε τάξη για να μπορέσετε να προχωρήσετε. Σας ιντριγκάρει με μηχανές των οποίων δημιουργοί χάθηκαν μέσα στον χρόνο και στέκονται εκεί μόνο και μόνο για να βρεθεί κάποιος να τις ξαναλειτουργήσει. Είναι σαν να έχετε βρει έναν αρχαίο υπολογιστή ο οποίος όσο τον φτιάχνετε τόσο πιο πολλά για το παρελθόν σας αποκαλύπτει, αλλά ποτέ αρκετά για να αφαιρέσει την χαρά του να σκεφτείτε εσείς το νόημά τους.

Αυτό είναι το Hob. Ο χαρακτήρας σας ξυπνάει μέσα σε ένα περίεργο δωμάτιο με ένα τεράστιο φιλικό ρομπότ να του δείχνει τον δρόμο. Στα πρώτα λεπτά και μετά από ένα ατύχημα, ο ήρωας χάνει το ένα του χέρι και αποκτά το τεράστιο χέρι του ρομπότ, ενώ λίγο μετά αποκτάει το σπαθί, ολοκληρώνοντας έτσι το βασικό σετ κινήσεων που έχετε κατά την διάρκεια του τίτλου. Το Hob ως ένα παιχνίδι που δεν έχει ούτε ένα στοιχείο λεκτικής επικοινωνίας, είτε γραπτής, είτε προφορικής, αφηγείται μια ιστορία που χωράει πολλές ερμηνείες και περιμένει να δώσει ο παίκτης τα νοήματα του, όπως περίπου το Journey ή το Abzu.

Όμως αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι τα κοινά που έχει με το Zelda και ειδικά τα 2D παιχνίδια της σειράς, όπως τα A Link to the Past και A Link Between Worlds. Κυρίως όσον αφορά την δομή και το γεγονός ότι ο κόσμος του Hob είναι ένα τεράστιο dungeon με γρίφους που βρίσκονται μόνιμα στον δρόμο σας και πρέπει να τους λύσετε έτσι ώστε να πάτε παρακάτω. Τα ταξίδια σας πάνω και κάτω από την γη δίνουν και την εναλλαγή στα σκηνικά που χρειάζεται για να κρατήσει το ενδιαφέρον.

Η πολυπλοκότητα των σκηνικών είναι εντυπωσιακή.

Η πολυπλοκότητα των σκηνικών είναι εντυπωσιακή.

Το σύστημα μάχης είναι αρκετά απλό. Το παιχνίδι σε γενικές γραμμές δεν έχει πολλούς εχθρούς για να πολεμήσετε και η μάχη είναι καθαρά... Zelda. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλαβαίνετε πότε οι εχθροί είναι τρωτοί, να βρίσκετε τρόπους να αχρηστεύετε τις ασπίδες τους ή να τους οδηγείτε στο κοντινότερο σημείο ώστε να σας κάνουν τη χάρη να πεθάνουν μόνοι τους. Βασικά αν φερθείτε αρκετά έξυπνα, καταλαβαίνετε ότι είναι τόσο επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους όσο οι ίδιοι μεταξύ τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκάει mini-boss με μπόλικα τσιράκια και καταλήγει να σκοτώνει τους ίδιους του τους υποτακτικούς, σώζοντάς σας χρόνο. Ένα άλλο πράγμα που το παιχνίδι δανείζεται από το Zelda είναι οι αναβαθμίσεις του χαρακτήρα. Αργότερα στο παιχνίδι μπορείτε να αναβαθμίζετε τις δυνατότητες, τις μπάρες ζωής και μαγείας, ενώ σε ειδικά δωμάτια αναβαθμίζετε και το τεράστιο μηχανικό του χέρι για περισσότερες δυνατότητες.

Το μεγάλο πρόβλημα με το gameplay του Hob είναι ότι συχνά πυκνά χάνεστε. Ένας κόσμος τόσο τεράστιος και περίπλοκος όσο αυτός του παιχνιδιού, είναι πραγματικά επικίνδυνος στο να χαθείτε όταν δεν το θέλετε. Βέβαια στις περιπλανήσεις σας βρίσκετε σχεδόν πάντα κάποιο power-up η κάτι άλλο να κάνετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να είναι ενοχλητικό, ενώ και το σύστημα χάρτη δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Πολλές φορές φαίνεται ότι ίσως οι δημιουργοί να το έκαναν επίτηδες ώστε να νιώθετε το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του κόσμου, όμως είναι μια απόφαση που έχει τα ρίσκα της. Το δε platforming είναι σε γενικές γραμμές μέτριο, η κάμερα ώρες ώρες δεν σας επιτρέπει να υπολογίσετε αποστάσεις και καμμιά φορά το colision detection αποφασίζει να μην στέψει τα άλματά σας με επιτυχία. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο χαρακτήρας κολλάει πίσω από την γεωμετρία κάποιων αντικειμένων χωρίς λόγο και αιτία.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν ο κόσμος του παιχνιδιού είναι απλά μια τεράστια μηχανή...

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν ο κόσμος του παιχνιδιού είναι απλά μια τεράστια μηχανή...

O οπτικός τομέας του Hob, αν και υποφέρει από πτώσεις του frame rate, είναι εντυπωσιακός. Όχι με την τεχνική έννοια της καθαρής λεπτομέρειας, αλλά στο να σας κάνει να νιώθετε δέος για το μέγεθος και τις δυνατότητες των μηχανών, πάνω στις οποίες είναι χτισμένος ο κόσμος του παιχνιδιού. Βλέπετε ολόκληρα δάση να αναδύονται, τεράστια κομμάτια γης να μετακινούνται αποκαλύπτοντας για λίγο τα απίστευτα μηχανήματα που δουλεύουν από κάτω. Στην κυριολεξία ολόκληρα βουνά διαλύονται κάτω από τα πόδια σας σε κομμάτια και χορεύουν γύρω τριγύρω για να επανατοποθετηθούν με ακρίβεια έτσι ώστε να εξυπηρετούν τον σκοπό σας. Αυτό το δέος και η αίσθηση του πόσο μικρή είναι η ύπαρξή σας μέσα στον κόσμο, είναι κάτι που το Hob το καταφέρνει απίστευτα καλά παρά τα τεχνικά του προβλήματα. Πράγμα που το καθιστά μια μοναδική εμπειρία. Από την άλλη, η μουσική δυστυχώς δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Σε ένα κόσμο γεμάτο βουνά που γίνονται κοιλάδες και λίμνες που γίνονται σύννεφα ατμού, η μουσική παραμένει υποτονική σε σημείο που σας δημιουργείται πρόβλημα για το τί πρέπει να νιώσετε τις δεδομένες στιγμές. Ενώ μπροστά σας διαδραματίζονται κοσμογονικές αλλαγές, η μουσική δεν δίνει ανάλογο τόνο.

Το Hob είναι ένα παιχνίδι που αξίζει την προσοχή σας. Θα χαθείτε στον κόσμο του (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και θα βρείτε μια περιπέτεια που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον για ένα γεμάτο 10ωρο το λιγότερο. Αν ψάχνετε για ένα διάλειμμα μεταξύ των μεγάλων κυκλοφοριών, το Hob είναι μια καλή, εναλλακτική επιλογή.

  • Εκπληκτικά σχεδιασμένος κόσμος
  • Δέος όταν οι μηχανές μετακινούν βουνά
  • Ο χαρακτήρας δέχεται αρκετές αναβαθμίσεις
  • Ιστορία που βασίζεται στην ερμηνεία του παίκτη
  • Μουσική κατώτερη των περιστάσεων
  • Τεχνικά προβλήματα
  • Συχνά χάνεστε στον κόσμο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Runic Games
ΕΚΔΟΣΗ:Runic Games
ΔΙΑΘΕΣΗ:-
ΕΙΔΟΣ:Adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.runicgames.com/hob/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:26/9/2017
PEGI:12