Heavy Rain Review

, Δευτέρα 8 Μάρτιος 2010 0  

Ας ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα εξαρχής για να μην έχουμε τυχόν παρεξηγήσεις. Το Heavy Rain αποτελεί και στοχεύει σε κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτά που μας έχει μάθει η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών τόσα χρόνια. Πολλοί, πριν ακόμα κυκλοφορήσει το παιχνίδι κόλλησαν μια ταμπέλα στον τίτλο, υποστηρίζοντας οτι επρόκειτο για ένα συνοθύλευμα από QTEs και μηδαμινό gameplay. Κοινώς οτι επρόκειτο για μια διαδραστική ταινία και τίποτα παραπάνω.Κατά κάποιο τρόπο έχουν όλοι οι παραπάνω ένα δίκιο.Ταυτόχρονα ομως έχουν και τεράστιο άδικο και είναι πραγματικά κρίμα να μείνει με αυτό το στίγμα η συγκεκριμένη προσπάθεια της Quantic Dream. Όσοι λοιπόν εξακολουθούν να έχουν την άποψη οτι δεν αντέχουν τα QTEs και δεν είναι διατεθιμένοι να ζήσουν κάτι διαφορετικό, σεβαστή καθόλα η άποψη τους και καλύτερα να σταματήσουν να διαβάζουν αυτήν την στιγμή. Aν όμως επιθυμείτε να ζήσετε ένα από τα καλύτερα action-adventure θρίλερ των τελευταίων ετών και να δείτε πέρα απο τα QTEs, δώστε βάση!

Τι είναι λοιπόν το Heavy Rain; Είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που διαδραματίζεται από την οπτική γωνία τεσσάρων διαφορετικών χαρακτήρων, ο καθένας από τους οποίους προσπαθεί να βρει, για τους δικους του ξεχωριστούς λόγους, έναν δολοφόνο ο οποίος απαγάγει και σκοτώνει μικρά παιδιά. O τίτλος που φέρει ο δολοφόνος είναι Origami killer και αυτό διότι σε κάθε θύμα του αφήνει δίπλα ένα μικρό Origami («γλυπτό» σχεδιάκι από κομμάτι χαρτιού). Οι πρωταγωνιστές είναι οι εξής: ένας πατέρας του οποίου ο γιος είναι το επόμενο θύμα του δολοφόνου και προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει το παιδί του, ένας ιδιωτικός ντετεκτιβ που ερευνά τα πρώην θύματα του δολοφόνου για να βρει στοιχεία, ένας νέος πράκτορας του FBI που είναι υπεύθυνος της υπόθεσης και μια δημοσιογράφος που θέλει πρωτοσέλιδο. Ο παίχτης χειρίζεται και τους τέσσερις μέσα από διαφορετικές σκηνές και στην ουσία προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες που θα τον οδηγήσουν πιο κοντά στην ανακάλυψη του δολοφόνου.

Ας πάρω τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά όσον αφορά το gameplay. Η κάθε σκηνή αποτελείται από την εξής διαδικασία. Χειρίζεστε τον εκάστοτε χαρακτήρα και ερευνείτε τον χώρο στον οποίο βρίσκεστε. Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με πολλά αντικείμενα, όπως να ανοίξετε συρτάρια, γραφεία κλπ κλπ ψάχνοντας για στοιχεία. Όταν πλησιάσετε το κάθε αντικείμενο θα σας εμφανιστεί η επιλογή στην οθόνη σας να κάνετε την ανάλογη κίνηση με το χειριστήριο, ώστε να εκτελέσει ο χαρακτήρας σας την εντολή. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη. Ο πράκτορας του FBI συγκεκριμένα (ένας από τους τέσσερις χαρακτήρες) έχει στην διάθεσή του ένα εξαιρετικό gadget που χρησιμοποιεί για τις έρευνες του. Δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά με το εν λόγω εργαλείο θα εκπλαγείτε αρκετές φορές με τον τρόπο που χρησιμοποιείται.

Όχι και η καλύτερη δυνατή κατάληξη μιας έρευνας...

Αφού περάσουμε το στάδιο της εξερεύνησης έρχεται η ώρα για δράση, η οποία δράση εξελίσσεται με την μορφή QTEs, όπου ο παίχτης καλείται να εκτελέσει επιτυχώς μια συγκεκριμένη αλληλουχία συνδυασμών πλήκτρων, για να επιβιώσει/ξεφύγει της δύσκολης κατάστασης. Μπορεί να μην ακούγεται ελκυστικό, όμως το Heavy Rain έχει σε αρκετές στιγμές περισσότερη ένταση και αγωνία και από τους κορυφαίους τίτλους δράσης που κυκλοφορούν σήμερα.

Αυτό το καταφέρνει γιατί τα λάθη είναι μη αναστρέψιμα και κυρίως οι επιλογές που καλείστε να πάρετε καθορίζουν το πώς θα εξεληχθεί η ιστορία. Κάντε πολλά λάθη σε μια σκηνή και σε κάποιες στιγμές αποτυχία = θάνατος για τον εν λόγω χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα χάνονται όλες οι σκηνές που συμμετέχει από εκείνο το σημείο και μετά. Και αυτό είναι το ζουμί όλης της υπόθεσης, οι επιλογές, αφου το Ηeavy Rain δίνει στον παίχτη την πρωτοποριακή δυνατότητα να ενεργεί όχι μόνο ως ηθοποιός, αλλά και ως σκηνοθέτης στη διάρκεια αυτών των σκηνών.

Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό; Με τις επιλόγες και τις αποφάσεις που καλείται να πάρει ο παίχτης κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Επιλογές δύσκολες πραγματικά, επιλογές που θα σε κάνουν να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να αγχωθείς, επιλογές που δεν μπορείς ούτε να πάρεις πίσω ούτε να τις αναιρέσεις (το παιχνίδι κάνει αυτόματα save) και που επηρεάζουν άρδην το τί θα επακολουθήσει στην συνέχεια της ιστορίας. Να σας πω απλά για να καταλάβετε, ότι μπορούν και οι τέσσερις χαρακτήρες σας από κάποιες λάθος κινήσεις σας και επιλογές σας σε δεδομένες στιγμές, να πεθάνουν και να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα για να τους επαναφέρετε. Παρόλα αυτα, ο τίτλος δεν έχει “game over” συνεχίζει με τους εναπομείναντες χαρακτήρες που βρίσκονται εν ζωή. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι σκήνες με τον νεκρό χαρακτήρα χάνονται εντελώς. Εκτός αυτού, οι χαρακτήρες μπορεί να μην συναντηθούν πότε μεταξύ τους ανάλογα με τις επιλογές σας, τοποθεσίες και μέρη μπορεί να μην τα επισκεφθείτε ποτέ εάν δεν μαζέψετε τα κατάλληλα στοιχεία κλπ κλπ.

Ναι... αν θέλετε μπορείτε να της βγάλετε τα ρούχα!

Η ροή της ιστορίας και η κατάληξή της εξαρτάται από εσάς. Θα βρείτε τον δολοφόνο; Θα έχει καλό τέλος η ιστορία ή ο δολοφόνος θα ξεφύγει; Ποιος θα ζήσει, ποιος θα πεθάνει; Τα ηθικά και όχι μόνο διλλήματα που προσφέρει σε δεδομένες στιγμές το παιχνίδι είναι εκπληκτικά .Δεν το κρύβω σε δύο-τρία σημεία αναγκάστηκα να κάνω pause και να σκεφτώ την επόμενη επιλογή μου. Επίσης, το παιχνίδι παίζει αρκετά με την ψυχολογία του χρήστη και έχει ορισμένες σκηνές που σοκάρουν. Κοντολογοίς, το Heavy Rain είναι ένα παιχνίδι όπου τον κυρίαρχο λόγο έχει η ιστορία και αυτό θέλει να προσφέρει στον παίχτη. Να σε κάνει να εμπλακείς συναισθηματικά και να προβληματιστείς με τις κινήσεις σου.

Και εκεί είναι που διαπρέπει ο τίτλος και “απαντάει” σε όσους το κατηγορούν οτι δεν είναι τόσο interactive σε θέμα gameplay, καθώς καταφέρνει κάτι που που πολύ λίγα παιχνίδια έχουν κάνει στο παρελθόν: να είναι interactive στον τομέα της ιστορίας και της υπόθεσης. Το να μπω σε λεπτομέρειες για το σενάριο, πιστέψτε με, θα ήταν το λιγότερο εγκληματικό. Να σας πω απλά πως παρά τα κάποια κενά στην υπόθεση, το κεντρικο σενάριο και αυτό που παρουσιάζεται ως βασικό θέμα της ιστορίας είναι εξαιρετικό και με πολλές εκπληξεις. Ξεκινάει μεν αργά, όμως όσο προχωράει γίνεται όλο και πιο μεγαλειώδες, ανάλογα όμως πάντα με τις επιλογές του παίχτη! Κανένα playthrough δεν ειναι ιδιο!

Την μία στιγμή ευτυχισμένος πατέρας...

Με αυτά και με αυτά, περνάμε στο τεχνικό κομμάτι, που κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ξεκινάω με την ατμόσφαιρα του τίτλου, η οποία είναι εξαιρετική. Οι φανατικοί των φιλμ noir θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Oι σκηνές, οι χαρακτήρες, οι εικόνες έχουν αποδοθεί με εξαιρετικό ρεαλισμό και λεπτομέρεια. Ειδικά τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι απίστευτα λεπτομερή, με ιδιαίτερη έμφαση στα πρόσωπα. Τextures υψηλής ποιότητας, τα καλύτερα εφε βροχής που έχει δει ποτέ ο γράφων, εξαιρετικός φωτισμός και φωτοσκιάσεις. Δεν είναι όμως όλα τέλεια, καθώς ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του το παιχνίδι τρέχει πολύ ομαλά, υπάρχουν στιγμές που το frame rate έχει αξιοσημείωτες διακυμάνσεις, χωρίς βέβαια να γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό. Επίσης, το screen tearing σε κάποια σημεία είναι αρκετά έντονο και “ξινίζει” την κατά τα άλλα εξαιρετική εικόνα του τίτλου. Το animation ποικίλει: υπάρχουν στιγμες που είναι πολύ φυσικό και ρεαλιστικό και άλλες που μοιάζει «ξυλινο» και άκομψο, δεδομένης της αληθοφάνειας που θέλει να πετύχει η ιστορία.

Ο ήχος κινείται και αυτός σε πολύ καλά επίπεδα, με ένα καλό μεν voice acting, όχι όμως τόσο όσο επιβάλλει το γενικό ύφος του τίτλου (περισσότερα παρακάτω).Το soundtrack από την άλλη είναι εκπληκτικό και 100% πιστό στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού ανάλογα με την σκηνή.Τα πάντα ακούγονται κρυστάλλινα και με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα απολαύσετε μερικές από τις κορυφαίες εφαρμογές πολυκάναλου ήχου σε παιχνίδι.

Όπως ανέφερα λίγο πιο πάνω, το voice acting είναι αρκετά καλό και μερικές φορές εξαιρετικό. Υπάρχουν όμως αρκετές στιγμές που αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, όχι επειδή δεν είναι καλή η δουλειά που έχει γίνει, αλλά επειδή το ύφος του παιχνιδιού και η ιδιαίτερη έμφαση στα συναισθήματα των χαρακτήρων, όπως επίσης και το γεγονός οτι έγινε μια τεράστια οντισιόν για την επιλογή των ηθοποιών, σε προδιαθέτουν για κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο στον εν λόγω τομέα. Υπαρχουν κάποιες στιγμές που οι ηθοποιοί δεν αποτυπώνουν απόλυτα επιτυχημένα την συναισθηματική φόρτιση της στιγμής. Επίσης, το lyp syncing, παρότι καλοδουλεμένο, σε αρκετές σκηνές δείχνει πρόχειρο και σου υπενθυμίζει οτι στην ουσία βλέπεις ένα παιχνίδι.

...και την άλλη απελπισμένος, αναζητώντας την λύτρωση.

Όλα αυτά όμως συγχωρούνται γιατί αποτελούν απλά ψεγάδια σε σχέση με την γενική εικόνα του Heavy Rain. Προσωπικά προτείνω σε όλους να το δοκιμάσουν και να παίξουν το συγκεκριμένο παιχνίδι με βάση το πώς θα ενεργούσαν εκείνοι εάν βρίσκονταν σε τέτοιες συνθήκες. Στην αρχή θα σας φανεί περίεργο, διαφορετικό και θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να “πάρει μπρος” για τα καλά η ιστορία. Μόλις όμως γινει αυτό θα δυσκολευτείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας και στο τέλος, όποιο εσείς επιλέξετε να είναι αυτό, θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω. Έχει τα προβληματάκια του, χρειαζόταν λίγη παραπάνω δουλειά σε μερικά σημεία, αλλά θεωρώ πως τον γενικό του στόχο τον εκπληρώνει και με το παραπάνω.

+ Εξαιρετικό interactivity όσον αφορά το κομμάτι της ιστορίας
+ Επιλογές που θα προβληματίσουν και θα έχουν ουσιαστική σημασία για την εξέλιξη της ιστορίας
+ Όμορφα δομημένο και εκτελεσμένο σενάριο που ικανοποιεί
+ Εξαιρετική ατμόσφαιρα
+ Επιβλητικός ήχος

- Μικροπροβλήματα στα γραφικά
- Μερικές φορές το animation και η ηθοποιία δεν συμβαδίζουν με το ρεαλιστικό υφος του τίτλου
- Κάποια κενά στην ιστορία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Quantic Dream
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Action-adventure thriller
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: http://www.heavyrainps3.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 24/2/2010
PEGI: 18