Hearts of Iron III Review

, Παρασκευή 6 Νοέμβριος 2009 0  

hearts of iron 3 startΚαρδιές απο σίδηρο! Ο τίτλος, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που έχουν σαν θεματολογία τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν παραπέμπει κατευθείαν εκεί. Κι όμως, το Hearts of Iron IIΙ είναι ένα παιχνίδι, όπως φυσικά και όλη η σειρά, το οποίο διαδραματίζεται κατά την κοινότοπη πλέον χρονική περίοδο 1939-1945.

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν οι ομοιότητες με ό,τι άλλο έχετε, κατα πάσα πιθανότητα, παίξει. Εδώ, δεν ελέγχετε ένα στρατιώτη, στην πορεία του προς την δόξα (πολύ πιθανότερα στον θάνατο). Δεν ελέγχετε ένα τανκ ή ένα αεροπλάνο, οι μηχανικές καρδιές των οποίων άλλωστε θα ταίριαζαν και με τον τίτλο. Δεν παίρνετε στα χέρια σας την μοίρα μίας ολόκληρης διμοιρίας η οποία θα πολεμήσει σε κάποιο απο τα μέτωπα του πολέμου. Όχι. Παίρνετε την τύχη, την πρόοδο ή την καταδίκη ενός ολόκληρου έθνους στα χέρια σας! Απο την πολιτική, μέχρι την διπλωματία, μέχρι την κατασκοπία, το εμπόριο... και φυσικά, τον πόλεμο και την... εξασφάλιση των (όποιων) εθνικών συνόρων.

Η απόβαση της Νορμανδίας και το χάος της σε όλο της το μεγαλείο...

Η απόβαση της Νορμανδίας και το χάος της σε όλο της το μεγαλείο...

Ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξο; Καλωσήρθατε στον κόσμο των παιχνιδιών της Paradox Ιnteractive, θεμελιωτή του ειδούς των “Grand Strategy Games”. Όπως και σε άλλες σειρές της, οι οποίες διαδραματίζονται σε άλλες εποχές (Crusader Kings, Europa Universalis, Victoria), στο Hearts of Iron ο παίκτης διαχειρίζεται την “μεγάλη εικόνα” του κράτους της επιλογής του. Εδώ παρατηρούμε το τεράστιο εύρος της επιλογής: κάθε χώρα η οποία υπήρχε εκείνη την χρονική περίοδο (και μερικές φορές κάποιες που δεν υπήρχαν!) είναι επιλέξιμη. Απο τους σημαντικούς παίκτες, όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ κτλ, μέχρι χώρες που έπαιξαν συγκριτικά μικρό ρόλο (ναι, η Ελλάδα είναι επιλέξιμη!), ακόμα και χώρες που δεν ενεπλάκησαν καν στον πόλεμο ή είναι ασήμαντες. Θέλετε να δείτε πώς θα ήταν αν η Τουρκία είχε αναμειχθεί στον πόλεμο; Μπορεί η Βραζιλία να αλλάξει την ροή του πολέμου; Η επιλογή είναι δική σας!

Όπως και ο στόχος είναι δικός σας. Στα παιχνίδια της Paradox, δεν υπάρχει νίκη. Εσείς διαλέγετε τους στόχους σας, οι οποίοι εξαρτώνται και απο το ποιά χώρα θα επιλέξετε. Διαλέγοντας την Γερμανία, θα καταφέρετε να κατακτήσετε τον κόσμο, κάτι που ο Χίτλερ απέτυχε να κάνει; Ή θα αλλάξετε τον ρου της ιστορίας παραμένοντας ειρηνικοί; Με την Ελλάδα, θα καταφέρετε να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας απο τους Ιταλούς και τους Γερμανούς; Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα είχε πει “ΝΑΙ”; Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα είχε συμμαχήσει με τις δυνάμεις του άξονα (ο Μεταξάς ήταν φιλογερμανός, ας μην το ξεχνάμε!). Οι δυνατότητες περιορίζονται μόνο απο την φαντασία του παίκτη. Το παιχνίδι ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου του 1936, όταν ακόμα ο πόλεμος σιγοέβραζε, και τελειώνει το 1948, αφού θεωρητικά η σκόνη θα έχει πέσει, και ο νέος κόσμος θα αναδύεται.

Μπορείτε να επιλέξετε όποια χώρα θέλετε... Αλλά πώς είναι έτσι η Μικρά Ασία;! Δεν βλέπεται!

Μπορείτε να επιλέξετε όποια χώρα θέλετε... Αλλά πώς είναι έτσι η Μικρά Ασία;! Δεν βλέπεται!

Μέχρι εδώ καλά. Όμως, αυτά ισχύουν και για το HoI2, το οποίο βγήκε σχεδόν πριν πέντε χρόνια. Τι καινούργιο προσφέρει το HoI3; Η αλήθεια είναι πως εδώ αρχίζει να χαλάει η συνταγή. Το HoI3 είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε ό,τι έδινε και ο προκάτοχος του, αλλά “μεγαλύτερο” και “συνθετότερο”. Κοινώς, όρεξη να έχετε να ελέγχετε διμοιρίες. Όντως, απο 2.600 επαρχείες στις οποίες χωριζόταν ο παγκόσμιος χάρτης, τώρα οι επαρχίες ξεπερνάνε τις 10.000 (!), πράγμα το οποίο φυσικά δίνει μεγαλύτερη τακτική ευελιξία στις στρατηγικές κινήσεις αλλά ίσως καταντάει και αρκετά κουραστικό και περίπλοκο. Τα γραφικά είναι σαφώς ανώτερα απο τον απλό δυσδιάστατο χάρτη του παλιού παιχνιδιού (αν και εμένα μου άρεσε το ύφος του παλιού χάρτη). Αντίθετα, ο νέος, τρισδιάστατος χάρτης είναι αρκετά αποτυχημένος, με πολλές κακοτεχνίες και απροσεξίες. Είναι απογοητευτικός, όπως επίσης και ο γενικότερος γραφικός σχεδιασμός είναι κάπως δυσκίνητος.

Άλλες νέες προσθήκες στην σειρά είναι η κατασκευή ξεχωριστών διμοιριών με αρκετές παραμετροποιήσεις, όπως και ένα ενισχυμένο σύστημα κατασκοπίας. Όμως, όπως και κάθε παιχνίδι της Paradox όταν έχει λίγο χρόνο στην αγορά, τα bugs δίνουν και παίρνουν, απο τον καιρό που μένει μονίμως συννεφιασμένος, μέχρι το προβληματικό ΑΙ (παράγοντας ύψιστης σημασίας για ένα παιχνίδι το οποίο εξομοιώνει πολιτική!) και την χαμηλή βελτιστοποίηση του κώδικα για την αποφυγή καθυστερήσεων, crashes και γενικότερων τεχνικών προβλημάτων. Αυτό φυσικά προκύπτει κατά μεγάλο ποσοστό απο τον αφύσικα τεράστιο αριθμό των επαρχιών, όπως ανέφερα και προηγούμενως. Καθώς ένα παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει δεκάδες ώρες, δεν είχα την ευκαιρία να παίξω με άλλους ανθρώπους (ούτε και έχω παίξει ποτέ grand strategy - άντε να βρεις άλλους πορωμένους με τέτοια games!), αλλά απ' ότι μαθαίνω έχει και αυτό τα προβλήματα του. Γενικά, είναι δείγμα μίας βιαστικής κυκλοφορίας.

1η Σεπτεμβρίου 1939: τα στρατεύματα της Γερμανίας είναι έτοιμα να εισβάλλουν στην Πολωνία.

1η Σεπτεμβρίου 1939: τα στρατεύματα της Γερμανίας είναι έτοιμα να εισβάλλουν στην Πολωνία.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του HoI3 είναι ο εξωφρενικός βαθμός δυσκολίας του και περιπλοκότητας για κάποιον που δεν ξέρει. Ακόμα κι εγώ που έχω μια κάποια εμπειρία με τέτοιου είδους παιχνίδια σκάλωσα μπρόστα στις δεκάδες διαφορετικές οθόνες, παραμέτρους, παράγοντες, παραστάσεις... Το tutorial απο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο εύρος πληροφορίας το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να πνίξει και να αποθαρρύνει τον επίδοξο παίκτη. Με επιμονή και υπομονή όμως, αυτό το εμπόδιο μπορεί να προσπεραστεί, αρκεί να ξέρει ο παίκτης ότι έχει να κάνει με ένα απο τα πιο δύσκολα, περιπλόκα και ακριβώς για αυτό τον λόγο, δυνειτικά απολαυστικά παιχνίδια που υπάρχουν.

Ακόμα και αν όλα αυτά τα οποία παρέθεσα παραπάνω ισχύουν, η Paradox είναι ίσως η καλύτερη εταιρεία στον χώρο οσον αφορά υποστήριξη ενός παιχνιδιού: βγαίνουν ακόμα patches για το Europa Universalis II και Hearts of Iron ΙΙ, τίτλοι που κυκλοφορούν πάνω απο πενταετία. Και εκείνα, όταν είχαν βγει, είχαν όλα τα χαρακτηριστικά μίας βιαστικής κυκλοφορίας, όπως και το Hearts of Iron III. Όμως, με τον καιρό, οι δημιουργοί άκουσαν τους παίκτες και τώρα οι εκδόσεις των παιχνιδιών είναι άψογες. Ένα ακόμα σημαντικότατο στοιχείο στον κόσμο αυτής της μικρής υποκατηγορίας gaming είναι το πόσα εύκολα μπορούν να φτιαχτούν mods για αυτά. Ένα άνοιγμα ενός αρχείου με το notepad, μια μικρή μεταβολή σε κάποιες παραμέτρους και ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια του modder. Υπάρχουν για όλα τα παιχνίδια της εταιρείας πολύ οργανωμένες προσπάθειες βελτίωσης του πυρήνα τους, οι οποίες πραγματικά τα κάνουν αγνώριστα. Αυτές οι προσπάθειες μερικές φορές επιβλέπονται και απο την ίδια την εταιρεία!

Μπορείτε να οργανώσετε και τις ακριβείς ώρες επίθεσης των στρατευμάτων σας. Εδώ, οι οδηγίες σε μονάδα βομβαρδιστικών.

Μπορείτε να οργανώσετε και τις ακριβείς ώρες επίθεσης των στρατευμάτων σας. Εδώ, οι οδηγίες σε μονάδα βομβαρδιστικών.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ' όψην, θα έλεγα πως το Hearts of Iron III αξίζει την αγορά του, αλλά υπό όρους. Πρώτον, είναι κατανοητό ότι για να αρέσει σε κάποιον το παιχνίδι πρέπει να έχει κάποιες γνώσεις παγκόσμιας ιστορίας και να του αρέσουν τα “εναλλακτικά” σενάρια (βλέπε “alternate history”). Δεύτερον, πρέπει ο παίκτης να καταλάβει ότι το παιχνίδι δεν είναι φτιαγμένο για να είναι εύκολο και εύχρηστο, το αντίθετο μάλιστα: δίνει όσο περισσότερες λειτουργίες μπορεί για να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό. Τρίτον, το παιχνίδι δεν είναι ακριβώς “playable” στην αρχική του κατάσταση, όμως είναι σίγουρο πως σε λίγους μήνες η Paradox, αλλά και η κοινότητα, θα έχουν φροντίσει ώστε η εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Το ότι το παιχνίδι ουσιαστικά είναι μισό στα ράφια είναι απαράδεκτο. Παρόλα αυτά, γνωρίζοντας τις δυνατότητες εξέλιξης, δεν μπορώ παρα να το προτείνω, αλλά με διαφορά φάσης.


+ Κορυφαίο στρατηγικό βάθος
+ Δυνατότητα χάραξης εναλλακτικής ιστορίας
+ Τρισδιάστατα μοντέλα
+ Πολύ εύκολο modding
+ Πολύ ενεργή κοινότητα, παρα την μικρή σχετικά απήχηση του παιχνιδιού
+ Βέβαιη υποστήριξη απο την Paradox

- Κακογραμμένος κώδικας
- Αδύναμη τεχνητή νοημοσύνη
- Ο χάρτης είναι πρόχειρος και άσχημος
- Χαώδες, δύσχρηστο και δύσκολο

Βαθμολογία: 7.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Paradox
Ανάπτυξη: Paradox
Διάθεση: Beacon
Είδος: Strategy
Παίκτες: 1-2
Επίσημο Site: http://www.heartsofirongame.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/8/2009
PEGI: 7