Guitar Hero: Warriors of Rock Review

, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 0  

Περιμέναμε πολλά από το καινούργιο Guitar Hero. “Warriors of Rock” ο υπότιτλος αυτού, εμφανώς επηρεασμένος από το Brütal Legend. Μας υποσχέθηκαν έμφαση στην κιθάρα, καινοτομίες και πιο ροκ κομμάτια. Όταν το Guitar Hero, βέβαια, υπόσχεται «επιστροφή στα παλιά» όσων αφορά το setlist, ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Μετά το πολύ καλό Guitar Hero 5, βέβαια, ήταν δύσκολο να δούμε τι είδους στροφή θα ήταν αυτή.

Το υποτυπώδες αλλά επικότατο σενάριο του Warriors of Rock αφηγείται την μάχη κάποιου καλού ημίθεου «ήρωα της ροκ», ο οποίος φυλακίστηκε αφού έχασε σε μια μάχη με τον κακό μηχανικό δαίμονα του παιχνιδιού, ταυτόχρονα χάνοντας το “Legendary Axe” του (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...). Οι «ήρωες» των παλιών Guitar Hero (Axel Steel, Johnny Napalm, Judy Nails κτλ) έχουν τώρα ο καθένας από ένα ξεχωριστό back story που εξυπηρετεί ως σετ τραγουδιών στο τέλος των οποίων βρίσκεται η μεταμόρφωση τους στους μισο-υπερήρωες/μισο-ρόκσταρ Warriors of Rock! Στόχος τους να φτιάξουν μια ομάδα ώστε να μπορέσουν να βρουν το Legendary Axe και με αυτό να ελευθερώσουν τον ημίθεο της ροκ και νικήσουν τον μεγάλο Κακό.

Η καινούργια ιστορία δένει αρμονικά με τις καινοτομίες στο gameplay: κάθε χαρακτήρας έχει μια ειδική δύναμη η οποία βοηθάει στην απόκτηση περισσότερων πόντων ή αστεριών κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, π.χ αναγέννηση αν ο παίκτης χάσει, μεγαλύτερο multiplier με την ενεργοποίηση του Star Power, ασπίδες ώστε να διατηρείται το σερί αν ο παίκτης χάσει μια νότα και άλλα. Όταν κάθε χαρακτήρας τελικά μεταμορφώνεται, η νέα Warrior μορφή του δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις. Σε κάποια φάση του παιχνιδιού, ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερες από μία δυνάμεις ταυτόχρονα, κάνοντας έτσι το υψηλότερο σκορ για τα τραγούδια να είναι πλέον 40(!) από εκεί που ήταν 9 στο Guitar Hero 5, συμπεριλαμβανομένων των challenges.

O Johnny μετά τη... ροκομόρφωση!

Αυτές οι δυνάμεις προσφέρουν μια κάποια ικανοποίηση όταν κάνουν το multiplier να φτάνει μέχρι και το x36 και είναι γενικά μια ενδιαφέρουσα προσθήκη. Όμως δεν αλλάζουν κάτι ουσιαστικά, παρα μόνο αυξάνουν πλασματικά το σκορ. Αντί για 9, το hi-score είναι τώρα το 40. Και συνεχίζετε να πρέπει να πατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες σωστές νότες. Επιπλέον, οι δυνάμεις, οι οποίες εμφανίζονται μόνο στο quest, δίνουν την εντύπωση ότι δεν εξερευνήθηκαν αρκετά σαν ιδέα. Ένα λίγο πιο χαρακτηρο-κεντρικό σύστημα με σύστημα επιπέδων ίσως να ήταν καταλληλότερο και πιο ενδιαφέρον.

Μιλώντας για ενδιαφέρον, το setlist του παιχνιδιού απογοητεύει. Περιμέναμε metal, περιμέναμε hard rock! Ναι μεν το “Sudden Death” γράφτηκε από τον Mustaine των Megadeth για το παιχνίδι ειδικά ώστε να είναι σούπερ δύσκολο, ναι ΟΚ, το ροκ στοιχείο είναι πιο έντονο απ'ότι στο... Band Hero. Όμως η όλη αισθητική Brütal Legend με είχε προετοιμάσει για κάτι πιο σκληρό και κυρίως για ένα setlist το οποίο να ξέρω. Όχι. Όπως συνήθως, δίνουν και παίρνουν βαρετά, ψιλό-alternative, τελείως άγνωστα κομμάτια γραμμένα την τελευταία τριετία και λείπουν κομμάτια τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν τον τίτλο να λάμψει. Για άλλη μια φορά το κοινό του τίτλου, το οποίο γίνεται φανερό μόνο και μόνο από το PEGI 3+ πάνω στο κουτί, και “Ένα Seven Nation Army”, ένα “Money For Nothing” και ένα “We're Not Gonna Take It” δεν είναι πλέον αρκετά.

Τα ίδια... τα ίδια... λίγα ακόμα από τα ίδια...

Δεν λέω, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της βιβλιοθήκης με import από όλους τους τίτλους Guitar Hero των τελευταίων δύο ετών... αλλά έναντι κάποιου αντιτίμου. Είχαν το θράσος από την Activision να διαλαλούν όλη την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας πως το importing από το Guitar Hero: Metallica θα ήταν δωρεάν! Μήπως, λέω τώρα με το φτηνό μου το μυαλό, μήπως θα έπρεπε όλα τα imports να προσφέρονται σαν μέρος της νέας πρότασης; Σίγουρα, υπάρχουν τα έξοδα αδειοδοτήσεων οι οποίες λήγουν, όμως μερικές φορές είναι καλύτερο να χάσεις μερικά έσοδα από το να χάσεις την - όση έχει απομείνει - αξιοπρέπεια σου σαν εκδότρια εταιρεία. Ο κ. Kotick μπορεί να γελάει όσο θέλει όμως δεν θα τα τσιμπήσει από μένα. Και ναι, έχω την «ευτυχία» να έχω όλα τα παιχνίδια από τα οποία θα μπορούσα να κάνω import. Το κόστος για να το κάνω αυτό θα υπερέβαινε τα 2000 MS Points... Το θέμα έχει γίνει γελοίο και δεν βλέπω καμία αλλαγή να έρχεται.

Κατα τ'άλλα, δεν βλέπω τίποτα το καινούργιο ή ουσιαστικά διαφορετικό στο Guitar Hero: Warriors of Rock. Χαμογέλασα όταν είδα το συγκρότημα των τεράτων μου να τραγουδάει, με τις πλαστικές γκριμάτσες τους και το μέτριο animation, το Bohemian Rhapsody ακριβώς όπως ο αείμνηστος Freddie Mercury και σία. Έπλεα σε πελάγη music-game-ευτυχίας όταν έπαιξα ολόκληρο το 2112 των Rush, κομμένο, ραμμένο και σερβιρισμένο για φίλους του δίσκου, για να αποκτήσω το Legendary Axe, ακριβώς όπως στους στίχους του τραγουδιού ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει την χαμένη κιθάρα, και ό,τι αυτή συμβολίζει, στον θλιβερό του κόσμο. Διασκέδασα παίζοντας με φίλους και online, χωρίς να μπορώ να διακρίνω διαφορές με το Guitar Hero 5.

To 2112 και η αποκορύφωση του παιχνιδιού. Κρίμα που είναι στην μέση και κάνει το υπόλοιπο να φαίνεται απίστευτα βαρετό.

Προφανώς, όποιες αλλαγές υπάρχουν είναι απλά για να τραβήξουν την προσοχή του αγοραστικού κοινού από το δυστυχές, αδιάψευστο γεγονός: οι ένδοξες μέρες του Guitar Hero είναι παρελθόν. Η Activision φαίνεται να το έχει καταλάβει και αυτό και έτσι το Guitar Hero: Warriors of Rock είναι ο τελευταίος τίτλος της σειράς που βλέπουμε από την Neversoft. Πόσο δύσκολο θα ήταν να έχουμε ένα παιχνίδι το οποίο θα ερχόταν με 50 πόντους, και με κάθε πόντο θα μπορούσαμε να κατεβάσουμε ένα τραγούδι που θα μας άρεσε από την υπάρχουσα τεράστια βάση δεδομένων της σειράς; Αυτή η πρόχειρη ιδέα θα ήταν μια καλή φρέσκια κατεύθυνση, οικονομικά εφικτή και ελκυστική όσων αφορά το περιεχόμενο. Όσο κάθε χρόνο μας ξανασερβίρουν τα ίδια άνοστα τραγούδια με μια φρέσκια επικάλυψη ρηχής «καινοτομίας», τόσο περισσότερο θα βλέπουμε το Guitar Hero να ξεπέφτει από έναν κολοσσό του gaming σε ένα κακόγουστο αστείο.

+ Υπάρχει ιστορία
+ Μερικά καλά τραγούδια
+ Καινούργιες ιδέες στο gameplay.
+ Rush 2112

- Η μεταφορά τραγουδιών, φυσικά, δεν είναι δωρεάν
- Ακόμα περισσότερα βαρετά τραγούδια
- Οι νέες ιδέες στο gameplay δεν εξερευνώνται όσο θα μπορούσαν
- Υπόσχεται πολλά, προσφέρει λίγα
- Brütal Legend κανείς;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

Πλατφόρμα: Xbox 360, PS3, Wii, DS
Έκδοση: Activision
Ανάπτυξη: Neversoft
Διάθεση: Dionic
Είδος: Μουσική
Παίκτες: Single-player, Multiplayer
Επίσημο Site: http://hub.guitarhero.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 24/9/2010
PEGI: 3