Guitar Hero 5 Review

, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009 0  

guitar hero 5 startΔεν χρειάζεται πλέον καμμία σύσταση. Το Guitar Hero έχει γίνει μόδα και ετήσιο γεγονός στον χώρο των games, όπως τα FIFA, Call of Duty κλπ. Όπως όλα δείχνουν, η σειρά συνεχίζει να πουλάει σαν τρελή, υπερσκελίζοντας κατα πολύ σε πωλήσεις το ανταγωνιστικό αλλά όχι κατώτερο Rock Band. Έχουμε φτάσει όμως ακόμα στο σημείο να φωνάζουμε “No More Guitar Heroes!”; Ίσως τελικά να είμαστε μόνο στην αρχή – η Activision δεν δείχνει σημάδια πλήρωσης και η αγέλαδα ακόμα έχει άφθονο γάλα.

Για πρώτη φορά όμως, τo νέο GH με ικανοποίησε σαν music game (βασικά ίσως να πρέπει να εφεύρουμε νέα κατηγορία για τα Rock Band-Guitar Hero... guitar game;) Δεν το περίμενα, αλλά με ξάφνιασε ευχάριστα. Ήταν, βασικά, μία ολοκληρώμενη εμπειρία. Ίσως χωρίς τα “band” στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν το Rock Band, η οποία όμως είναι μια άλλη σειρά με διαφορετικούς στόχους. Παρόλα αυτά οι συγκρίσεις δεν μπορούν να λείπουν!

Τα γραφικά και τα animations των rockers είναι πολύ πιο εντυπωσιακά απ'ότι παλιά.

Τα γραφικά και τα animations των rockers είναι πολύ πιο εντυπωσιακά απ'ότι παλιά.

Τι είναι διαφορετικό λοιπόν στο GH5; Κατ'αρχας, τα νέα features. Πολύ σημαντικό για το παιχνίδι αλλά και για το είδος γενικότερα είναι η δυνατότητα πλέον να αλλάζει η δυσκολία αλλά και το τραγούδι γενικότερα πατώντας απλά ένα START κατα την διάρκεια του gameplay. Κάνει τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα. Ένα άλλο νέο στοιχείο το οποίο μου άρεσε πολύ είναι τα challenges. Η δομή των τραγουδιών και των venues είναι πάνω κάτω ίδια με τα παλιότερα GΗ, δηλαδή “παίζεις τραγούδια, ξεκλειδώνεις νέα shows με περισσότερα τραγούδια”. Η διαφορά είναι ότι κάθε τραγούδι έχει challenge με ένα συγκεκριμένο όργανο (κιθάρα, μπάσο, φωνητικά, ντραμς φυσικά!) και στόχο: συγκεκριμένο αριθμό νοτών σερί, μάξιμουμ multiplier, συγκεκριμένο score και άλλα. Η ύπαρξη των challenges για κάθε τραγούδι με συγκεκριμένο όργανο κάνει τον παίχτη να θέλει να τα δοκιμάσει όλα, και εκτός απο career stars, παραδοσιακά δηλαδή την μονάδα μέτρησης της προόδου στο career, προσφέρει και διάφορα unlockables όπως στολές, όργανα, cheats και άλλα. Το θέμα που προκύπτει φυσικά είναι κατά πόσο μπορεί να ολοκληρώσει 100% το παιχνίδι ο gamer που δεν έχει όλο το σετ οργάνων. Το θέμα αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν developer...

Ευχάριστη έκπληξη είναι και η τεχνική αναβάθμιση της σειράς. Το art style έχει αλλάξει απο το “tier 4” και το animation έχει πάρει στροφή προς το καλύτερο. Ακόμα δεν έχουν λουριά οι κιθάρες αλλά τι να κάνουμε... Κάποιος φαίνεται να έχει εμμονή με τα αιωρούμενα όργανα! Τα εισαγωγικά μικρά animations και τα loading screens είναι όμορφα και ροκ και σας βάζουν εύκολα στο κλίμα. Τα venues έχουν περισσότερη προσωπικότητα απο το World Tour και είναι αξιομνημόνευτα. Μπορεί κανείς να μην διασκεδάσει παίζοντας live στην Ελβετία στο Boson Club, μέσα σε κάτι που μοιάζει ύποπτα με το Large Hadron Collider; Η παραγωγή του παιχνιδιού όντως ξεχωρίζει απο τις παλαιότερες προσπάθειες και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο τον κύριο ανταγωνιστή του, ο οποίος μέχρι τώρα είχε τα ηνία σε αυτό το θέμα.

Μυρίζει σαν έφηβο πνεύμα...

Μυρίζει σαν έφηβο πνεύμα...

Γενικά, το Guitar Hero 5 φαίνεται να έχει περισσότερη προσωπικότητα απο τον προκάτοχο του, κάτι το οποίο είναι φυσικά ευπρόσδεκτο. Σε σύγκριση με το Rock Band, γενικότερα η σειρά έχει περισσότερη προσωπικότητα, κάτι το οποίο μαρτυρά και το Rock Star Creator. Οι επιλογές πάμπολες, οι στολές περισσότερες, η πλάκα φτάνει στα όρια! Η δυνατότητα χρήσης Xbox Avatar είναι και αυτή παραπάνω απο ευπρόσδεκτη και πολύ διασκεδαστική, αν και το downloading καινούργιων ρούχων, ροκ αξεσουάρ κτλ είναι μάλλον ακριβό...

Στο θέμα των downloadables, αίσθηση προκαλεί το ότι η σειρά συνεχίζει να μην είναι πλήρως backwards compatible! Για να γίνει εξαγωγή στο GH5 απο το World Tour απαιτείται ένα κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ τα περισσότερα (καλά) κομμάτια δεν είναι διαθέσιμα για export. Παρόμοια αντιμετώπιση έχει το παλιό DLC: η Activision λέει πως το νέο παιχνίδι και οι νέες δυνατότητες στο gameplay (δύο μπότες στα drums, και ένα έξτρα band “star power”) απαγορεύουν την εισαγωγή των περισσότερων παλιών κομματιών. Θέλω να δω μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση... Δεν ξεχνώ να αναφέρω ότι όσο και αν έψαξα, και στο internet αλλά και στα μενού των WT και 5, δεν βρήκα την περίφημη δυνατότητα export...

Δύο νέα features: Band Star Power (φωτιές) και Αvatars... Χαριτωμένο...

Δύο νέα features: Band Star Power (φωτιές) και Αvatars... Χαριτωμένο...

Μέχρι τώρα πίστευα ότι το setlist του Rock Band 2 ήταν το καλύτερο μέχρι στιγμής απο κάθε guitar game. Όχι πια. Το GH5 έχει χωρίς αμφιβολία τα περισσότερα γνωστά κομμάτια. Έγινε, σε αντίθεση με τα παλιότερα παιχνίδια, μια προσπάθεια να μην μπουν άσημα κομμάτια απλά για να ανεβάσουν τον αριθμό των tracks, και έτσι ήμουν στην ευχάριστη θέση να παίξω το Song 2, το Chop Suey, το Kryptonite, το 2 Minutes 2 Midnight, τo Smells Like Teen Spirit και πολλά πολλά άλλα. Όσο για το online, τα κλασικά modes είναι όλα παρόντα αλλά την παράσταση κλέβει το Xbox Live Career, όπου σας δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσετε το Single Player career με άλλους παίκτες μέσω του Live. Μερικά challenges απαιτούν αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών του συγκροτήματος και αυτά προτείνονται για δυνατέες εμπειρίες!

Πλέον μπορείτε να παίξετε και με τέσσερα ίδια όργανα.

Πλέον μπορείτε να παίξετε και με τέσσερα ίδια όργανα.

Αν εξαιρέσει κανείς το ότι η δυνατότητα δημιουργίας κομματιών συνεχίζει να είναι λίγο άσχετη με τον στόχο του παιχνιδιού και το ότι δεν υπάρχει band career με την πληθωρικότητα του Rock Band 2, το Guitar Hero 5 είναι ίσως η πιο αξιοπρεπής, αυτοτελής έκδοση της σειράς μέχρι τώρα. Δυστυχώς, όλοι ξέρουμε ότι αυτή η διάκριση το πιθανότερο είναι ότι θα κρατήσει μόνο μέχρι το αντίστοιχο GH6 και αυτό δεν μπορεί παρα να αφαιρέσει απο την συνολική αξία του τίτλου. Παρά ταύτα, δεν παύει να αποτελεί μια αναγέννηση και η εξαίρετη παραγωγή του δίνει μια φρέσκια πνοή στο ήδη ταλαιπωρημένο franchise.


+ Καλό set list
+ Όμορφο γραφικό περιβάλλον και animation
+ Νέα features προσθέτουν βοηθητικές λειτουργίες (που έπρεπε να υπάρχουν πάντα)
+ Μεστή παραγωγή
+ Τα challenges δίνουν ωραίο κίνητρο για παιχνίδι με διαφορετικά όργανα

- Ασυμβατότητα με τα περισσότερα παλιά τραγούδια
- Ακριβό DLC
- To Music Creator θα μπορούσε να είναι καλύτερο – ή να μην υπάρχει
- Δεν παύει να είναι κομμάτι μίας ετήσιας σειράς

Βαθμολογία: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, Wii, PS2)
Έκδοση: Activision
Ανάπτυξη: Neversoft
Διάθεση: Dionic
Είδος: Music
Παίκτες: 1-8
Επίσημο Site: http://gh5.guitarhero.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 11/9/2009
PEGI: 12