Guild Wars 2 Review

, Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 0  

Πολλά έχουν ειπωθεί και ακουστεί γύρω από το Guild Wars 2, ίσως το πιο σημαντικότερο ΜΜΟRPG στη μετά-WoW εποχή. Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια υπό ανάπτυξη, το Guild Wars 2 είναι επιτέλους εδώ, φέρνοντας μαζί του πολλές καινοτομίες και προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσει το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών.

Το Guild Wars 2 σας μεταφέρει 250 χρόνια μετά τα γεγονότα του Eye of the North expansion του πρώτου τίτλου, που βγήκε ως συνδετικός κρίκος για το GW2. Πέντε Αρχαίοι δράκοι σπέρνουν τον πανικό και την καταστροφή στον κόσμο της Tyria. Όλες οι φυλές προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από μια πολυφυλετική συντεχνία και να επαναφέρουν την τάξη στον κόσμο της Tyria πριν την τελική μάχη με τον Zhaitan, έναν από τους πέντε αρχαίους δράκους. Το personal story είναι το βασικό σενάριο του παιχνιδιού, που εξελίσσεται ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο κόσμο του Guild Wars 2, αλλά παράλληλα με αυτόν και αφορά μόνο τον χαρακτήρα σας. Η προσωπική σας ιστορία καθορίζεται από τις επιλογές που κάνετε κατά την διαδικασία δημιουργίας του χαρακτήρα και του βιογραφικού σας και εξελίσσεται μέσα από instances, μετατρέποντας το Guild Wars 2 σε μια single-player εμπειρία. Κάθε φυλή και κλάση έχει την δική της ξεχωριστή ιστορία και σε συνδυασμό με την συμπλήρωση του βιογραφικού σας και τις επιλογές που σας προσφέρονται μέσα από αυτό, όσες φορές και να παίξετε το παιχνίδι ποτέ δεν θα δείτε τα ίδια γεγονότα που είδατε με άλλον χαρακτήρα.

Παραδόξως για MMORPG, το σενάριο είναι καλογραμμένο, με αξιομνημόνευτους χαρακτήρες και προσωπικότητες που δίνουν βάθος στην ιστορία. Ο διάλογος με τους κεντρικούς χαρακτήρες καλύπτεται πλήρως από κείμενο και υψηλού επίπεδου voice acting, με τους ηθοποιούς να εκφράζουν συναισθήματα και ανησυχίες χωρίς να υπερβάλουν. Η διάρκεια του βασικού σεναρίου θα σας πάρει εκατοντάδες ώρες για να την ολοκληρώσετε και σε κανένα σημείο δεν θα βαρεθειτε, και αυτό γιατί πέρα από τις μάχες θα πάρετε μέρος σε πολλές άλλες ευχάριστες δραστηριότητες όπως διαγωνισμός οινοποσίας, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, συμμετοχή σε τσίρκο κ.α. Η προσωπική σας ιστορία σας επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις ανάλογες τον επιλογών που κάνετε πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι.

Ξεκινώντας το Guild Wars 2 έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πέντε φυλές και οχτώ κλάσεις. Οι διαθέσιμες φυλές είναι οι Asura, Humans, Norn, Char και Sylvari και οι κλάσεις είναι Warrior, Guardian, Engineer, Ranger, Elementalist, Necromancer και Mesmer. Η επιλογή της φυλής δεν σας περιορίζει με ποια κλάση θα παίξετε. Σε σχέση με το τι γίνεται σε άλλα MMORPG η ArenaNet προσπαθεί να καινοτομήσει και να αφήσει στην άκρη τους εξειδικευμένους χαρακτήρες. Στο Guild Wars 2 δεν θα βρείτε ειδικευμένες κλάσεις που έχουν υποστηρικτικό ρόλο με healing ή buffs/debuffs, ούτε θα βρείτε αποκλειστικές κλάσεις τανκ κ.α. Όλες οι κλάσεις μπορούν γιατρέψουν τον εαυτό τους αλλά και ολόκληρο γκρουπ παιχτών και όλοι μπορούν να γίνουν τανκ και να αναπτύξουν τον χαρακτήρα τους με την λογική του dps (damage per second) ταυτόχρονα. Οι ικανότητες κάθε κλάσης προσαρμόζονται ανάλογα με το όπλο που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να έχετε στην κατοχή σας μέχρι και τέσσερα όπλα (δύο κύρια όπλα και δυο δευτερεύοντα), δίνοντας μια μικρή δόση τακτικής στο gameplay, με τον συνδυασμό όπλων και ικανοτήτων να εναλλάσσονται την ώρα της μάχης.

Από τα ωραιότερα σημεία του παιχνιδιού.

Το σύστημα του Guild Wars 2 που καλύπτει τον τομέα των skills, είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με άλλα MMORPG. Έχετε στην διάθεση σας πέντε slots που αφορούν τις ικανότητες σχετικές με το όπλο που διαθέτετε, άλλες πέντε που καλύπτουν τον τομέα elite skill, healing,boon (buffs) του χαρακτήρα σας και άλλων παιχτών και τέσσερα slots με τις ειδικές ικανότητες κάθε κλάσης/φυλής. Τα slots που καλύπτουν τις ικανότητες boon (τα γνωστά σε όλους μας buffs) ξεκλειδώνουν μετά από συγκεκριμένο level και απαιτούν να επενδύσετε σε αυτά πόντους, τους οποίους κερδίζετε μετά από κάθε level-up ή ανακαλύπτετε στο χάρτη δίνοντας μάχη με ένα mini-boss για να τα αποκτήσετε.

Οι επιλογές και οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι δεκάδες, από το να ενισχύσετε την αμυντική σας δυνατότητα, την αναγέννηση της υγείας σας μέχρι και την υποστήριξη ολόκληρου γκρουπ παιχτών με τον αυτόματο διαμοιρασμό αμυντικών ή επιθετικών boon (buffs). Η εναλλαγή ικανοτήτων και όπλων σας βοηθά στο να αντιμετωπίσετε τα mobs στο PvE πιο αποτελεσματικά, επιλέγοντας τις επιθέσεις σας ανάλογα με το τί έχετε απέναντι σας. Η ενίσχυση των ικανοτήτων σας αλλά και του χαρακτήρα σας μπορεί να γίνει, πέρα από το level up, μέσα από πέντε Traits, που καλύπτουν συνολικά 10 τομείς όπως τους πόντους ζωής, την ενίσχυση της πανοπλίας, το critical damage, την ταχύτητα ανανέωσης των skills κ.α. Τα πέντε traits χωρίζονται σε τρεις βαθμίδες - adept, master και grandmaster- με κάθε βαθμίδα να προσφέρει δεκάδες επιλογές, που καλύπτουν όλους τους τομείς ανάπτυξης του χαρακτήρα και τον ικανοτήτων σας, δίνοντας σας την δυνατότητα για πολλά διαφορετικά builds.

Ο τομέας crafting του Guild Wars 2 είναι μια ξεχωριστή δραστηριότητα που μπορεί να σας απασχολήσει για ώρες. Μπορείτε να επιλέξετε από οκτώ χειροτεχνίες, με κάθε χαρακτήρα να έχει ενεργές μόνο δυο, έχοντας την δυνατότητα εναλλαγής χειροτεχνιών πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο σε κάποιον από τους Master Craftsmen. Τα οκτώ επαγγέλματα που μπορείτε να επιλέξετε είναι Armorsmith, Artificier, Chef, Huntsman, Jeweler, Leatherworker, Tailor και Weaponsmith. Κάθε επάγγελμα χωρίζεται σε έξι ranks, με κάθε rank να απαιτεί συγκεκριμένο level για να περάσετε στο επόμενο, που μεταφράζεται σε πολλές ώρες crafting. Ο μηχανισμός παραμένει ίδιος όπως και σε άλλα MMORPG, με την εύρεση πρώτων υλών να είναι ο βασικός παράγοντας για την δημιουργία των αντικείμενων που θέλετε. Στους διάφορους crafting stations μπορείτε να κατασκευάζετε τα αντικείμενα που θέλετε, να αγοράζετε συνταγές και blueprints από πωλητές ή να πουλάτε τα αντικείμενα που φτιάξατε σε πωλητές NPCs ή σε άλλους παίχτες. Όσο εξασκείτε την ικανότητά σας σε κάποιο επάγγελμα και ανεβαίνετε rank, η ποιότητα των αντικειμένων αλλάζει προς το καλύτερο, κάτι που μπορεί να σας αποφέρει χρήματα ή καλύτερο εξοπλισμό για τον χαρακτήρα σας.

M for Mesmer.

Ξεχωριστός μηχανισμός στο crafting του Guild wars 2 είναι το Mystic Forge. Οι ανταμοιβές σας σε εξοπλισμό και αντικείμενα από τα PvP ματς μπορούν να μετατραπούν σε crafting materials που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στο Mystic Forge, δημιουργώντας τυχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας ή αν ξέρετε κάποια συνταγή ή συνδυασμό αντικειμένων, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλήρες σετ από πανίσχυρες πανοπλίες και όπλα. Ο αρκετά πολύπλοκος μηχανισμός πίσω από το Mystic Forge στην αρχή θα σας φανεί δυσνόητος, αλλά αν αφιερώσετε λίγο χρόνο και καταλάβετε τις αρχές του, θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

Αυτό που κλέβει την παράσταση στο Guild Wars 2 είναι ο τρόπος με τον οποίο αναλαμβάνετε τις αποστολές σας. Ξεχάστε ότι ξέρατε μέχρι τώρα. Το κλασικό σύστημα που μπαίνατε σε μια περιοχή, μιλάγατε με όλους τους NPCs και είχατε όλα τα quests στο journal σας δεν υπάρχει πλέον. Η περιπλάνησή σας στον κόσμο της Tyria σας φέρνει αντιμέτωπους με dynamic events που παίρνουν την θέση των κλασικών quests. Εξερευνώντας κάποια περιοχή βλέπετε στο βάθος να εξελίσσεται μια μάχη μέσα σε ένα χαοτικό σκηνικό με καπνούς, φωτιές κ.α. Πλησιάζοντας το σημείο αυτό, αυτομάτως εμφανίζονται στο journal σας τα objectives της συγκεκριμένης αποστολής και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μέρος στο event, κάνοντας κάποιο από τα απαιτούμενα objectives που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αποστολή (που ποτέ δεν είναι μόνο ένα). Σχεδόν κανένα dynamic event δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην μάχη, δίνοντας σας πολλαπλά objectives και την επιλογή να κάνετε όποιο εσείς θέλετε για να ολοκληρωθεί. Κατά την διάρκεια ενός dynamic event μπορούν να λάβουν μέρος και άλλοι παίχτες εκτός από εσάς, με το επίπεδο δυσκολίας να προσαρμόζεται ανάλογα με τους παίχτες που συμμετέχουν, δίνοντας μια επική διάσταση στις μάχες.

Η συμμετοχή σας στα dynamic events, καθορίζει τον κόσμο του παιχνιδιού γύρω σας, δίνοντας την αίσθηση ενός κόσμου ζωντανού, που οι πράξεις σας έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα του κόσμου της Tyria. Αν αποτύχετε να αποτρέψετε μια επιδρομή από bandits σε κάποιο καταυλισμό, αυτομάτως η περιοχή περνάει στα χέρια των bandits κάνοντας τους πιο ισχυρούς σε σχέση με πριν. Αν πετύχετε να αποτρέψετε την επιδρομή τότε η περιοχή περνά στα χέρια σας ανοίγοντας νέες περιοχές, νέους πωλητές για να κάνετε τις αγοραπωλησίες σας κτλ. Με τα dynamic events το Guild Wars 2 σας ωθεί να εξερευνήσετε τον κόσμο του και να συμμετάσχετε σε τεράστιας κλίμακας μάχες, συνεργαζόμενοι με άλλους παίχτες, χωρίς να βρίσκεστε σε party ή guild, αποφεύγοντας το λεγόμενο grinding και την συνεχή αναζήτηση κάποιου NPC για να πάρετε αποστολές. Μετά την ολοκλήρωση κάποιου dynamic event oi ανταμοιβές λαμβάνονται μέσω αλληλογραφίας, με συνημμένo το χρηματικό ποσό που σας αναλογεί ανάλογα με την συνεισφορά σας στην αποστολή.

Μου θέλει να γίνει και warrior ο μίκι-μάους.

Οι μάχες στο Guild wars 2 είναι γρήγορες, βάναυσες, επικές. Σχεδόν ποτέ δεν θα βρεθείτε να μάχεστε μόνοι σας (εκτός αν το απαιτεί το σενάριο) με δεκάδες ή και εκατοντάδες παίχτες γύρω σας να συμβάλλουν από κοινού στην ολοκλήρωση κάποιου dynamic event, δημιουργώντας ένα χορό χρωμάτων και εφέ που γεμίζει την οθόνη σας. Η εναλλαγή ικανοτήτων και όπλων κατά την διάρκεια της μάχης, κάνουν το gameplay ευχάριστο και ξεκούραστο, δίνοντας σας την δυνατότητα να πειραματιστείτε με συνδυασμούς που ταιριάζουν στο στυλ σας. Αποκορύφωμα των μαχών, είναι οι αναμετρήσεις με τεράστια bosses, όπου η συνεργασία των παιχτών είναι κανόνας και η παρακολούθηση των ενεργειών του αντιπάλου σας βοηθά να επιβιώσετε για να έχετε ευτυχή κατάληξη σε τέτοιου επιπέδου μάχες. Στο Guild wars 2 παίρνετε μέρος και σε υποβρύχιες μάχες στο νερό, με ειδικά όπλα και ικανότητες προσαρμοσμένα γι αυτό το περιβάλλον.

Το ότι έχει καταργηθεί τελείως η αναζήτηση κάποιου NPC για να πάρετε τις αποστολές σας, η μετάβαση σας στο σημείο του quest, η διεκπεραίωση αυτού και η επιστροφή σας στον NPC για να πάρετε την ανταμοιβή σας, σας ωθεί στην εξερεύνηση του χάρτη, για να ανακαλύψετε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία κάθε περιοχής, ανταμείβοντάς σας με πολλούς πόντους εμπειρίας. Το Guild wars 2 δεν έχει στατικό gameplay - συνεχώς είστε σε κίνηση για εξερεύνηση του χάρτη και εύρεση των dynamic events, με κάθε περιοχή να προσφέρει και κάτι διαφορετικό, όχι μόνο στα τοπία που εναλλάσσονται αλλά και στα objectives που πρέπει να κάνετε. Σε παράλιες περιοχές παίρνετε μέρος σε υποβρύχιες μάχες ή μπορείτε να ψαρέψετε, σε περιοχές με καλλιεργήσιμα πεδία μπορείτε σε ένα dynamic event να απωθήσετε μια επιδρομή Κενταύρων αλλά και να διώξετε αδηφάγος λαγούς από τα χωράφια κάποιου ανήμπορου χωρικού, να αναμετρηθείτε με τεράστια ερπετά αλλά και να δοκιμάσετε μπύρα από τα κελάρια απομακρυσμένων μοναστηριών κ.α. Η ποικιλία των objectives είναι μοναδική, συνδυάζοντας δύσκολες επικές μάχες, με ξεκούραστες δραστηρίοτητες με μεγάλη δόση χιούμορ, δεν θα βαρεθείτε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Τα in-game achievements θα σας κρατήσουν μονίμως συνδεδεμένους για την ολοκλήρωση τους, με πολλά από αυτά να επαναλαμβάνονται σε ημερήσια βάση, δίνοντας σας πολλούς πόντους εμπειρίας και αντικείμενα.

Η συμμετοχή σας σε κάποια συντεχνία δεν είναι υποχρεωτική και ούτε έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στο χαρακτήρα σας και στην όλη εμπειρία σας αν επιλέξετε να μην είστε μέλος κάποιου guild. Αν όμως επιλέξετε να ακολουθήσετε κάποιο guild ή ακόμα και να δημιουργήσετε το δικό σας, να είστε προετοιμασμένοι για ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Η κεντρική ιδέα των συντεχνιών στα MMORPG ανέκαθεν ήταν η δημιουργία ενός πυρήνα παιχτών που συνεργάζονται από κοινού για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Και στο Guild Wars 2 η ιδέα παραμένει ίδια, με την μόνη διαφορά ότι έχετε την επιλογή να είστε μέλη σε δύο διαφορετικά guilds, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να κάνετε συνδυασμούς ανάλογα με το πώς θέλετε να παίξετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα guild που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε PvP μάχες, ένα guild που παίζει μόνο σε PvE ή ένα guild που λαμβάνει μέρος σε World vs World μάχες αλλά και σε Structured PvP. Οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν καλύπτουν τις ανάγκες και τις... ορέξεις σας. Η ανάπτυξη της συντεχνίας γίνεται μέσα από τέσσερις κατηγορίες: Architecture, Art of War, Economy και Politics, με κάθε μια να δίνει στα μέλη του guild buffs, items κ.α. Η απόκτηση των συγκεκριμένων αναβαθμίσεων απαιτεί influence, που λειτουργεί σαν νόμισμα των συντεχνιών και αποκτάται με τις κοινές δραστηριότητες των μελών του guild σε μάχες, εξερεύνηση κτλ.

Δείγμα της μοναδικής αρχιτεκτονικής του Guild Wars 2.

Tο PvP κομμάτι του Guild Wars 2 λαμβάνει χώρα σε μια ξεχωριστή περιοχή από τον υπόλοιπο κόσμο που ονομάζεται Mist. Μετά το αρχικό tutorial έχετε την δυνατότητα να λάβετε μέρος σε PvP ανεξαρτήτως level, καθώς κατά την είσοδο σας στον χάρτη Mist αυτομάτως ο χαρακτήρας σας ανέρχεται στο υψηλότερο level που είναι το 80ό. Το Guild Wars 2 διαθέτει δυο PvP modes: το Structured PvP (sPvP), που χωρίζεται σε Τournament και Ηot Join, και το World vs World (WvsW). Στο Structured PvP έχετε την δυνατότητα να λάβετε μέρος σε τουρνουά οκτώ ομάδων με κάθε ομάδα να αποτελείται από πέντε παίκτες μου μάχονται σε τέσσερις χάρτες. Τα διαθέσιμα mods του τουρνουά είναι τέσσερα και περιλαμβάνουν μάχες των τριών γύρων, έως και μάχες που ανακηρύσσουν τη νικήτρια ομάδα που έχει τους περισσότερους πόντους/νίκες συνολικά σε διάστημα ενός μήνα ή και ενός χρόνου. Στο Structured PvP θα βρείτε και την επιλογή Hot Join, παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε online shooters, με τους παίκτες να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή του χάρτη, τον αριθμό των παικτών που λαμβάνουν μέρος κ.τ.λ.

Το World vs World είναι μάχες μεταξύ παικτών από τρεις διαφορετικούς servers που συνδέονται στον ίδιο τεράστιο σε έκταση χάρτη, με τον αριθμό να φτάνει τους 500 τώρα, ενώ η ArenaNet σχεδιάζει για το μέλλον υποστήριξη μέχρι και 2000 παικτών. Κάθε server αναλαμβάνει τον ρόλο μιας παράταξης που πολεμά εναντίων των άλλων παρατάξεων για την επικράτηση στο χάρτη. Και όταν λέω πολεμάνε μεταξύ τους, μην φανταστείτε μάχες που διαρκούν 15-20 λεπτά. Το World vs World για την ολοκλήρωσή του χρειάζεται δυο ολόκληρες εβδομάδες και οι μάχες μεταξύ των παικτών μπορούν να διαρκέσουν και ολόκληρη νύχτα (ειδικά οι πολιορκητικές μάχες σε κάστρα). Το ποια από τις τρεις παρατάξεις θα επικρατήσει καθορίζεται από το τελικό σκορ, με την ομάδα που έχει τους περισσότερους πόντους να ανακηρύσσεται νικήτρια, απολαμβάνοντας τα κέρδη και τα bonus, που μεταφέρονται και στο PvE μέρος.

Το World vs World είναι αρκετά πολύπλοκο και βαθύ στο gameplay του σε σχεση με το Structured PvP, καθώς ενσωματώνει στοιχεία από παιχνίδια στρατηγικής, με τις πρώτες ύλες και το χτίσιμο πολιορκητικών όπλων να έχουν μεγάλη σημασία και ρόλο για την επικράτηση μιας ομάδας. Στο χάρτη βρίσκονται διάσπαρτα σημεία στρατηγικής σημασίας, που αποφέρουν στην ομάδα σας τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία όπλων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην πολιορκία κάστρων και χτισμάτων της αντίπαλης ομάδας, αλλά και στην άμυνα και υπεράσπιση των δικών σας κτιρίων. Ακόμα και μια μορφή διπλωματίας υπάρχει στο World vs World, καθώς μπορείτε να εντάξετε στην ομάδα σας μισθοφόρους για να σας βοηθήσουν σε κάποια μάχη, αφού πρώτα έχετε κάνει κάτι εσείς γι αυτούς. Η ποικιλία δραστηριοτήτων στο World vs World είναι τεράστια, από την απλή αγορά blueprints και εύρεση πρώτων υλών για τη δημιουργία των πολιορκητικών όπλων, μέχρι την εκπλήρωση διάφορων puzzles που οδηγούν σε πολύτιμα αντικείμενα, την εξερεύνηση του χάρτη για εύρεση συμμάχων και φυσικά τις τεράστιες σε κλίμακα μάχες σε κάστρα ή ανοιχτά πεδία με εκατοντάδες παίκτες να λαμβάνουν μέρος ταυτόχρονα.

Πάλι καλά που o ψηλός ήταν φιλικός μαζί μου, αλλιώς θα του έδειχνα εγώ.

Στο Guild Wars 2 δεν θα δείτε υψηλής ποιότητας υφές, ούτε φωτισμούς που θα σας κόψουν την ανάσα. Θα δείτε όμως έναν από τους καλύτερους κόσμους που έχουν υπάρξει σε MMORPG. Η δουλειά που έχει γίνει στην απόδοση ενός φανταστικού κόσμου που βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, δεν συναντάται πουθενά αλλού. Σε κανένα σημείο του κόσμου της Tyria δεν θα δείτε κάτι που σας θυμίζει κάποιο άλλο παιχνίδι. Από τον μοναδικό σχεδιασμό των φυλών, το συνδυασμό έντονων χρωμάτων, τις τρομακτικές σε μέγεθος μεγαλουπόλεις, μέχρι και το user interface που ακολουθεί σε σχεδιασμό το καλλιτεχνικό κομμάτι του GW2, η ArenaNet έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να ξεφύγει από τα κλασικά πρότυπα ενός φανταστικού μεσαιωνικού κόσμου, και μάλιστα το καταφέρνει πολύ καλά. Οι χάρτες του Guild Wars 2 είναι γεμάτοι με λεπτομέρειες που σας δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε έναν ζωντανό κόσμο με εκατοντάδες NPCs να ακολουθούν το δικό τους καθημερινό μοτίβο, παιδιά να τρέχουν και να παίζουν στους δρόμους κ.α.

Ο ήχος του Guild Wars 2 είναι επίσης από τους καλύτερους που υπάρχουν σε MMORPG, με το voice acting να κλέβει την παράσταση, αποδίδοντας ακριβώς τα συναισθήματα και την προσωπικότητα του κάθε χαρακτήρα. Φυσικοί ήχοι του περιβάλλοντος που καλύπτουν σχεδόν τα πάντα, σας συνοδεύουν σε κάθε σας βήμα κατά την περιπλάνηση σας στον κόσμο της Tyria, με αποκορύφωμα τις πολύβουες πόλεις όπου ο ήχος εναλλάσσεται από ψιθύρους που προέρχονται από κάποιο σοκάκι, σε τραγούδια και παιχνίδια παιδιών σε πολυσύχναστους δρόμους. Η μουσική επένδυση είναι από τον πολυβραβευμένο Jeremy Soule, προσφέροντας ορχηστρικά κομμάτια που σας καθηλώνουν σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, ειδικά στις μάχες με τα bosses.

Επιτέλους, ένα MMORPG που τολμά να ξεφύγει από τους κλασικούς μηχανισμούς ενός κορεσμένου είδους και όχι απλά καταφέρνει να παρουσιάσει κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον, αλλά σίγουρα θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί το Guild wars 2 δεν είναι ένα απλό sequel, αλλά επαναπροσδιορισμός ενός ολόκληρου είδους. Η ArenaNet ρισκάρει και μας προσφέρει ένα αριστούργημα που θα μας απασχολεί για χρόνια. Πολλοί γνωστοί μηχανισμοί έχουν απλουστευτεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάνουν το παιχνίδι εύκολο, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά MMORPG που υπάρχουν στην αγορά. Στο Guild Wars 2 θα πεθάνετε πολλές φορές μέχρι να μάθετε να αξιοποιείτε τους νέους μηχανισμούς που παρουσιάζει. Το παιχνίδι απαιτεί από εσάς να μάθετε καλά τον χαρακτήρα σας και να προσαρμόζεστε ανάλογα με το είδος τους εχθρού που αντιμετωπίζετε. Η ποικιλία των objectives και η εναλλαγή των μαχών σε στεριά και νερό δεν σας αφήνουν να βαρεθείτε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού.

Πανέμορφο τοπίο γεμάτο λεπτομέρειες.

Η αίσθηση που αφήνει το Guild Wars 2 ότι οι πράξεις σας διαμορφώνουν το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία ενός ταλαιπωρημένου από πολέμους κόσμο. Είναι ένα συναίσθημα που σας κάνει να δένεστε με τους χαρακτήρες και να αισθάνεστε ότι είστε κομμάτι αυτού του κόσμου. Το Guild Wars 2 σχεδιάστηκε με το σκεπτικό της συνεργασίας των παιχτών χωρίς να ανήκουν σε κάποιο guild ή party, δίνοντας μια επική διάσταση στις μάχες, και το αποδίδει αυτό καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο MMORPG. Αν είστε λάτρεις των RPGs θα σας καλύψει απόλυτα το πολύωρο single-player μέρος του, με μια επική ιστορία με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Αν είστε λάτρεις των MMORPGs το Guild Wars 2 είναι η απόλυτη εμπειρία. Χωρίς μηνιαία συνδρομή και με το περιεχόμενο που προσφέρει, το Guild wars 2 θέτει νέα στάνταρ στο είδος των MMORPG και όχι μόνο.

+ Νέοι φρέσκοι μηχανισμοί σε ένα κορεσμένο είδος
+ Διαμόρφωση του κόσμου ανάλογα με τις πράξεις σας
+ Dynamic events
+ World vs World
+ Τεράστια κλίμακα μαχών
+ Συνεργασία παικτών
+ Ξεχωριστό art design
+ Voice acting
+ Δεν χρειάζεται μηνιαία συνδρομή
+ Η δυσκολία του
+ Φορτωμένο με περιεχόμενο

- Όλα τα γνωστά προβλήματα των φρεσκοκυκλοφορημένων MMORPG
- Αδικαιολόγητα βαρύ, που οδηγεί σε...
- ...frame drops

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: NCsoft
Ανάπτυξη: ArenaNet
Διάθεση: Beacon Multimedia
Είδος: MMORPG
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: https://www.guildwars2.com/en/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 28/8/2012
PEGI: 12