GTA IV: The Lost and Damned Review

, Τρίτη 14 Απριλίου 2009 0  

Ένας χρόνος έχει περάσει από την κυκλοφορία του Grand Theft Auto IV, του κατά γενική ομολογία καλύτερου παιχνιδιού της γενιάς μέχρι στιγμής. Περιπλανηθήκαμε στην Liberty City, ολοκληρώσαμε την περιπέτεια του Niko Belic, ενώ συνεργαστήκαμε και συγκρουστήκαμε online στα διάφορα multiplayer modes. Το GTA IV αποτέλεσε μια αξέχαστη εμπειρία. Από τότε όμως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Νέοι εκπληκτικοί τίτλοι κυκλοφόρησαν και λογικά το διαμάντι της Rockstar πέρασε κάπως στο περιθώριο.

Όμως ήρθε η ώρα να βάλουμε και πάλι το δισκάκι του GTA IV στο Xbox 360 μας για να απολαύσουμε το νέο περιεχόμενο που μας περιμένει στο Xbox Live. Αναφέρομαι φυσικά στο πρώτο expansion του παιχνιδιού, ονόματι The Lost and Damned. Το The Lost and Damned είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της Microsoft με τη Rockstar, για τη διάθεση αποκλειστικού DLC για το GTA IV στο Xbox Live, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε την Xbox 360 έκδοση του παιχνιδιού για να το απολαύσετε.

Στο The Lost and Damned πρωταγωνιστής δεν είναι ο Niko Belic, αλλά ένας νέος χαρακτήρας. Ο λόγος για τον Johny Klebitz, υπαρχηγό της συμμορίας The Lost. Oι The Lost είναι κλασσικοί μηχανάκηδες, “χαρλεάδες” δηλαδή. Φορούν δερμάτινα, οδηγούν μοτοσυκλέτες στο στιλ της Harley Davidson (στο GTA IV ως γνωστόν δεν υπάρχουν πραγματικά μοντέλα), είναι εξοπλισμένοι με shotguns με κομμένες κάνες και γενικώς, έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τέτοιου είδους συμμορίες. To παιχνίδι ξεκινά καθώς τα μέλη της συμμορίας υποδέχονται τον αρχηγό, ονόματι Billy, ο οποίος μόλις βγήκε από την φυλακή. Ο Johnny είναι καλός φίλος του Billy, όμως οι διαφωνίες τους ως προς την διοίκηση της συμμορίας, τους οδηγούν σε ρίξη και θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα των Lost. Η σχέση αυτή μεταξύ των δύο αντρών, που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας του The Lost and Damned, αν και δεν αναπτύσσεται όσο θα μπορούσε και όσο θα έπρεπε.

Ξεχάστε ότι ξέρατε με τον Niko - ο Johnny είναι εντελώς διαφορετικός

Ξεχάστε ότι ξέρατε με τον Niko - ο Johnny είναι εντελώς διαφορετικός

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Τους καινούριους, που όμως δεν έχουν ιδιαίτερο χρόνο για να δείξουν κάτι το ιδιαίτερο, και τους παλιούς, που είδαμε και στο GTA IV. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Ray και η Elizabeta, ενώ cameos κάνουν τόσο ο Niko, όσο και ο Roman. Mάλιστα, κάποιες από τις αποστολες του The Lost and Damned συνδέονται άμεσα με αποστολές του GTA IV και παρουσιάζουν τα γνωστά γεγονότα από άλλη οπτική γωνία, και συγκεκριμένα από αυτήν του Johnny. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι αποστολές του παιχνιδιού κινούνται στο ίδιο μοτίβο με αυτές του IV και είναι διασκεδαστικές. Από τη στιγμή που ανήκετε σε συμμορία, όπως είναι λογικό, πρέπει να έχετε ανάλογους αντιπάλους. Αυτοί ονομάζονται Angels of Death και θα σας προξενήσουν αρκετά προβλήματα.

Πέρα από την ιστορία, το ότι είστε μέλος συμμορίας διαφοροποιεί άμεσα και το gameplay. Με λίγα λόγια, στο The Lost and Damned έχετε την δυνατότητα να καλείτε ενισχύσεις, δηλαδή άλλα μέλη των Lost, τα οποία σας βοηθούν στις μάχες με τους διάφορους εχθρούς. Οπότε, στους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εκτελέσετε την κάθε αποστολή, πλέον προστίθεται άλλος ένας. Για παράδειγμα, σε κάποια φάση πρέπει να σκοτώσετε έναν τύπο, που μαζί με τα τσιράκια του, έχει ταμπουρωθεί σε κάποιο σπίτι. Μπορείτε να μπουκάρετε και να καθαρίσετε τους πάντες μόνοι σας. Αλλιώτικα, μπορείτε να πετάξετε χειροβομβίδα μέσα στο σπίτι για να τους κάνετε να βγουν έξω, την στιγμή που οι δικοί σας τους έχουν στήσει ενέδρα στην είσοδο. Ομαδική δουλειά FTW! Το παιχνίδι θέλει να σας κάνει όχι μόνο να συμπεριφέρεστε, αλλά και να οδηγείτε σα να είστε μέλος των Lost. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν οδηγείτε σε σχηματισμό με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας (όπως κάνουν οι πραγματικοί χαρλεάδες), κατά διαστήματα αυξάνεται η υγεία και το armor σας. Πανέξυπνο!

Οι χαρλεάδες κάνουν την πόλη άνω κάτω!

Οι χαρλεάδες κάνουν την πόλη άνω κάτω!

Όπως είναι λογικό, κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του The Lost and Damned οδηγείτε μηχανή, με τον χειρισμό να είναι καλός και σχετικά εύκολος. Το παιχνίδι περιέχει αρκετά νέα οχήματα - τα περισσότερα από αυτά είναι μοτοσυκλέτες – και γενικώς, είναι ανανεωμένο σχεδόν σε όλους τους τομείς. Περιλαμβάνει ορισμένα εκπληκτικά νέα όπλα, όπως το αυτόματο shotgun (!) που ισοπεδώνει τα πάντα, το φοβερά χρήσιμο grenade launcher και οι απολαυστικές pipe bombs. Ως εκ τούτου, οι μάχες και το πιστολίδι προσφέρουν απίστευτη διασκέδαση. Τα ίδια ισχύουν και για τις νεοεμφανιζόμενες δευτερεύουσες αποστολές, όπως οι αγώνες με μηχανές και ο πόλεμος συμμοριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τo πρόγραμμα των ραδιοφωνικών σταθμών είναι κι αυτό εμπλουτισμένο με καινούρια μουσικά κομμάτια κλπ. Τέλος, στο multiplayer θα βρείτε πέντε νέα modes, που θα ικανοποιήσουν κάθε είδους γούστο. Το θέμα όμως είναι ότι, όπως και στο GTA IV, τα lobbies σπάνια γεμίζουν με τον μέγιστο αριθμό παικτών, με συνέπεια πολλές φορές να υπάρχει έλλειψη δράσης και ενδιαφέροντος.

Το πιστολίδι στο Lost and Damned είναι απολαυστικό, λόγω και των νέων όπλων, όπως το αυτόματο shotgun (!)

Το πιστολίδι στο Lost and Damned είναι απολαυστικό, λόγω και των νέων όπλων, όπως το αυτόματο shotgun (!)

Όπως καταλαβαίνετε, το παρόν κείμενο δεν αποτελεί νορμάλ review, καθώς το The Lost and Damned είναι DLC. Ούτε είναι φυσικά review του GTA IV και εδώ που τα λέμε, αλίμονο αν μετά από ένα χρόνο περιμένετε εμένα να σας πω αν αξίζει να αγοράσετε το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το GTA IV κατ' εμέ παραμένει ο καλύτερος τίτλος της γενιάς μέχρι στιγμής και το The Lost and Damned είναι ένα expansion αντάξιο των προσδοκιών και των standards στα οποία μας έχει συνηθίσει η Rockstar. Όλοι κάτοχοι της έκδοσης για το Xbox 360 επιβάλλεται να το έχουν στην συλλογή τους.

+ Διασκεδαστικές αποστολές
+ Εκπληκτικά νέα όπλα και φοβερό πιστολίδι
+ Αποστολές που συνδέονται με το GTA IV
+ Πλούσιο multiplayer

- Η σχέση μεταξύ Johnny και Billy δεν αναπτύσσεται όσο μπορούσε και όσο θα έπρεπε
- Τα γνωστά από το GTA IV προβλήματα στα γραφικά παραμένουν

*To DLC δεν βαθμολογείται*

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: Rockstar
Διάθεση: -
Είδος: Open-world action
Παίκτες: 1-16
Επίσημο Site: http://www.rockstargames.com/thelostanddamned
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 17/2/2009
PEGI: -