Grand Theft Auto: Chinatown Wars Review

, Σάββατο 5 Δεκέμβριος 2009 0  

gta chinatown wars startΗ σειρά Grand Theft Auto δεν είναι καινούρια στο PSP, αφού πριν το Chinatown Wars, έχουν προηγηθεί δύο τίτλοι. Όμως το GTA: Chinatow Wars, από την μία προέρχεται από μία τεχνικά κατώτερη κονσόλα (DS), και από την άλλη υπόσχεται μία εμπειρία πολύ πιο πλούσια σε περιεχόμενο από τα προηγούμενα. Για να δούμε τί θα δούμε...

Η ιστορία του παιγνιδιού λαμβάνει χώρα στην Liberty City που ξέρουμε και αγαπήσαμε από το GTAIV. Παρακολουθούμε λοιπόν την ιστορία του Huang Lee, γιου ενός Κινέζου μεγαλο-μαφιόζου, που καταφεύγει στην Liberty City μετά την δολοφονία του πατέρα του. Εκεί τον υποδέχεται μία ομάδα σταλμένη από τον θείο του – τον αμέσως επόμενο μεγαλο-μαφιόζο της οικογένειας- η οποία δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση και κάποια αντίπαλη φαμίλια παίρνει από τον Huang ένα σπαθί που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του Chinatown Wars. Το όνομα είναι γενικά εύστοχο: αυτό που εξελίσσεται στην Liberty City είναι ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ συμμοριών, στην οποία ο Huang (και κατά προέκταση, εσείς) καλείται να δείξει “ποιος είναι το αφεντικό”.

Eρχόμενοι αντιμέτωποι με τον νόμο, μαζί με ένα tank!

Eρχόμενοι αντιμέτωποι με τον νόμο, μαζί με ένα tank!

Παίζοντας το GTACW, μπορούμε να θυμηθούμε παλιές καλές στιγμές, μόνο και μόνο από τον τρόπο που η κάμερα ακολουθεί την δράση. Από πλευράς gameplay όμως τα πράγματα θυμίζουν περισσότερο τους τελευταίους τίτλους της σειράς. Ο Huang μπορεί να κλέψει όποιο αμάξι θέλει, έχει πάντα μαζί του ένα PDA το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για το GPS και τα e-mail, να μπουφλήσει η να πυροβολήσει όποιον θέλει, ενώ η διακίνηση παράνομων ουσιών και λευκής σαρκός βρίσκονται στο καθημερινό πρόγραμμα, ώστε να αυξήσετε τις απολαβές και την δύναμή σας μέσα στην πόλη. Οι αποστολές, που είναι το κυρίως μέρος του παιγνιδιού, φυσικά πλαισιώνονται από δεκάδες συμπληρωματικές. Όποια και να επιλέξετε, μπορείτε να την παίξετε όσες φορές θέλετε, από το ανάλογο μενού στο safe house του Huang, για καλύτερους χρόνους και για αύξηση των στατιστικών σας στο GTA Social Club. Επίσης, σε περίπτωση που αποτύχετε σε μία αποστολή υπάρχει η πολύ-πολύ χρήσιμη επιλογή να αποφύγετε το ταξίδι μέχρι την συγκεκριμένη τοποθεσία. Με ένα απλό πάτημα του Select, βρίσκεστε στην καρδιά της δράσης!

Μέσα σε όλα, υπάρχει και ένα αρκετά καλό multiplayer, το οποίο περιορίζεται όμως σε δύο άτομα και σε τοπικό επίπεδο. Μπορείτε λοιπόν με έναν ακόμα φίλο σας, να μοιραστείτε στατιστικά ή να παίξετε μαζί ή ενάντια ο ένας στον άλλον. Είναι σίγουρα πολύ διασκεδαστικό, αφού θυμίζει λίγο τα modes του GTAIV, μόνο που υποστηρίζει μόνο δύο άτομα. This is NOT a party…

Οι σφαίρες πέφτουν βροχή!

Οι σφαίρες πέφτουν βροχή!

Η αστυνομία στο παιγνίδι είναι πανταχού παρούσα και αν έχετε την ατυχία να σας δουν οι μπάτσοι ενώ κάνετε κάποια βρομοδουλειά, σας παίρνουν αμέσως στο κυνήγι. Η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα GTA έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζετε την μπατσαρία που είναι στο κατόπι σας. Μπορείτε να τρέξετε για να κρυφτείτε ή να αλλάξετε το χρώμα του αυτοκινήτου σε κάποιο από τα κλασσικά paint ‘n’ spray ή να προσπαθήσετε ενώ τρέχετε να τους κάνετε να φάνε τα μούτρα τους σε διερχόμενα οχήματα ή άλλα αντικείμενα.

Πολλοί θα θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της έκδοσης για PSP και αυτής του DS. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν κάποιες αποστολές οι οποίες είναι αποκλειστικά για την έκδοση του PSP (τις παίρνετε από μία παλαβή δημοσιογράφο και είναι κυρίως escorting - προστασία δηλαδή…) και αρκετοί παραπανίσιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί να ακούσετε ενώ βρίσκεστε σε κάποιο όχημα. Επίσης, η αλλαγή των διαθέσιμων όπλων γίνεται με το D-pad, πράγμα που το καθιστά απείρως πιο λειτουργικό και εύκολο από την έκδοση για DS. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που είτε δεν είναι τόσο διασκεδαστικά είτε γίνονται απλά εκνευριστικά, αφού η μεταφορά των mini-games που χρησιμοποιούν την touch screen του DS στο PSP έχει γίνει με ποικίλους τρόπους που δεν είναι πάντα οι καλύτεροι. Το mini-game με το τατουάζ είναι ένα παράδειγμα απόλυτου εκνευρισμού, αφού στο συγκεκριμένο παιγνίδι καλείστε να παίξετε με το… αναλογικό thumbstick που είναι τόσο άβολο, όσο δεν πάει.

Τίποτα δεν συναγωνίζεται το barbecue στην μέση μιας λεωφόρου.

Τίποτα δεν συναγωνίζεται το barbecue στην μέση μιας λεωφόρου.

Το αμέσως μεγάλο πρόβλημα του παιγνιδιού είναι η κάμερα. Μπορείτε με ένα απλό πάτημα του D-pad να την κάνετε να ευθυγραμμιστεί πίσω από τον χαρακτήρα σας, όμως για να το κάνετε, θα πρέπει να σταματήσετε για λίγο τον χαρακτήρα ή να αφήσετε το όχημα ανεξέλεγκτο για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, αρκετα όμως για να τα κάνετε θάλασσα. Χώρια που πολλές φορές, παρεμβάλλονται γέφυρες ή κτίρια περιορίζοντας την ορατότητα.

Τα γραφικά έχουν υποστεί μια αναβάθμιση από την έκδοση για DS. Πλέον όλα απεικονίζονται σε widescreen κι έτσι έχετε πολύ καλύτερη ορατότητα. Από εκεί και πέρα, δεν θα δείτε ούτε φοβερά γραφικά, ούτε τρομερά εικονικές καταδιώξεις. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα γραφικά στοχεύουν περισσότερο στο να είναι φιλικά προς τον χρήστη που έχει μπροστά του ένα φορητό μηχάνημα, για να μην τον κουράσουν. Σε γενικές γραμμές έχει δοθεί προσοχή στην λειτουργικότητα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετό από το cell-shading της πόλης έχει φύγει, παίρνοντας μαζί του τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που είχε το παιγνίδι στο DS, αλλά παραμένει στους χαρακτήρες και τα… στατικά cutscenes που μοιάζουν με comic.

Τρέξτε, πυροβολήστε και αποφύγετε την σύλληψη. Θα τα κάνετε όλα.... ταυτόχρονα!

Τρέξτε, πυροβολήστε και αποφύγετε την σύλληψη. Θα τα κάνετε όλα.... ταυτόχρονα!

Ο ήχος… προσωπικά δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Οι μουσικοί σταθμοί προσφέρουν την περισσότερη μουσική επένδυση, ενώ θα βρείτε και στα στατικά cutscenes κάποιες μελωδίες που δίνουν τον ανάλογο τόνο. Μεγάλο κρίμα είναι το γεγονός ότι δεν μπορείτε να παίξετε τα MP3 σας, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει η εν λόγω λειτουργία στο PSP. Επίσης, το παιγνίδι στερείται των voice-over λόγω της portable friendly φύσης του. Σε γενικές γραμμές, αν κλείσετε εντελώς τον ήχο δεν θα έχετε και μεγάλη διαφορά στην συνολική εμπειρία που θα αποκομίσετε από τον τίτλο.

Εν κατακλείδι, το Chinatown Wars για PSP χάνει κάτι από την αρχική αίγλη που έχει στο DS και φυσικά τα touch controls του, όμως αυτό αντισταθμίζεται από την ανασχεδιασμένη εργονομία του τίτλου, την οπτική αναβάθμιση και το παραπανίσιο περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο παιχνίδι (γύρω στις 13 ωρίτσες χωρίς τις έξτρα αποστολές), ο οποίος θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον αρκετά, ακόμα και μετά τους τίτλους τέλους. Συστήνεται ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους και κατόχους του PSP.

+ Ανανεωμένα γραφικά σε widescreen
+ Έξτρα περιεχόμενο σε σχέση με τον προκάτοχό του
+ Αρκετά μεγάλο και με μεγάλη ποικιλία
+ Οι καταδιώξεις παραμένουν διασκεδαστικές

- Η κάμερα συχνά εμποδίζεται από αντικείμενα
- Το multiplayer περιορίζεται σε… δύο άτομα
- Η αίγλη του αυθεντικού στο DS έχει ασκήσει βέτο
- Η μεταφορά μερικών mini-games στα controls του PSP είναι προβληματική

Βαθμολογία: 8.0

Πλατφόρμα: PSP (DS)
Έκδοση: Rockstar
Ανάπτυξη: Rockstar
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action adventure
Παίκτες: 1-2
Επίσημο Site: http://www.rockstargames.com/chinatownwars
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 23/10/2009
PEGI: 18