Gran Turismo PSP Review

, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009 0  

gran turismo psp startΤι να πρωτοπεί κανείς για το Gran Turismo; Ξεκίνησε από το αρχικό PlayStation και έθεσε νέα στάνταρ στην κατηγορία των racing games. Σήμερα, πάνω από 11 χρόνια μετά την κυκλοφορία του original, το franchise κάνει το πρώτο του “φορητό” βήμα με το Gran Turismo PSP. Ομολογώ πως τον εν λόγω τίτλο τον περίμενα πως και πως. Δεν είναι λίγο να έχεις πάνω από 800 ξεχωριστά αμάξια στην τσέπη σου, έτοιμα για να τα οδηγήσεις οπουδήποτε και όποια στιγμή θέλεις. Πόσο μάλλον όταν το παιχνίδι φέρει την υπογραφή της ίδιας της Polyphony Digital και όχι ενός άλλου studio, όπως τόσα άλλα που έχουμε δει να αναλαμβάνουν τις “φορητές” εκδόσεις γνωστών τίτλων.

Ξεκινώντας τον GT PSP, μετά την εντυπωσιακή εισαγωγή που σας θυμίζει γιατί αγαπάτε τόσο πολύ τα αμάξια, έρχεστε αντιμέτωποι με το εντελώς διαφορετικό interface του παιγνιδιού. Όλα είναι σχεδιασμένα για να είναι ευανάγνωστα και κατανοητά, ενώ τα πραγματικά τεράστια εικονίδια που υπάρχουν στα διάφορα μενού, μου δίνουν την εντύπωση ότι η Polyphony Digital θα ήθελε να έχει και κάποιου είδους Touch Interface. Πέρα από την εμφάνιση, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μενού που έχω δει σε portable racing game. Όλες σχεδόν οι επιλογές που υπάρχουν στα “μεγάλα αδέρφια” του Gran Turismo PSP, είναι διαθέσιμες και σε αυτό.

Τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται πιο... άγρια.

Τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται πιο... άγρια.

Όπως είπα και παραπάνω υπάρχουν πάνω από 800 διαφορετικά αμάξια και στον παίκτη είναι διαθέσιμα μετά από την ολοκλήρωση σχετικών αγώνων ή δοκιμασιών. Πλέον, δεν υπάρχουν licenses όπως τα ξέρουμε, αλλά δοκιμασίες οι οποίες μας μαθαίνουν τα διάφορα κόλπα και μηχανισμούς του gameplay, ώστε να κατατροπώνουμε αποτελεσματικότερα τους αντιπάλους. Δυστυχώς (εδώ κολλάει το “σχεδόν” που ανέφερα παραπάνω) το παιγνίδι στερείται κάποια χαρακτηριστικά. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει κάποιο ευδιάκριτο career mode. Η αίσθηση του ότι προχωράτε δίνεται από την δυσκολία των πιστών που ξεκλειδώνετε, τις προαναφερθέντες δοκιμασίες και τα ξεκλειδωμένα αμάξια. Για λόγους απλοποίησης, απλά επιλέγετε σε ποια πίστα θέλετε να αγωνιστείτε (45 διαφορετικές στο σύνολό τους που μπορείτε να τις παίξετε και αντεστραμμένες), το αμάξι που επιθυμείτε να οδηγήσετε από το γκαράζ και το mode στο οποίο θέλετε να αγωνιστείτε από τα τρία διαθέσιμα: Race, Time Trial και Drift. Από εκεί και πέρα το παιγνίδι προχωράει κάπως έτσι: αγωνίζεστε, κερδίζετε credits, ξεκλειδώνετε αμάξια και πίστες.

Ένα άλλο παράπονο είναι η έλλειψη αγοράς αναβαθμίσεων για τα αμάξια σας. Μπορείτε μεν να ρυθμίσετε κάποια πράγματα όπως τις αεροτομές, τα αμορτισέρ και τον τύπο ελαστικών που θέλετε, αλλά δεν υπάρχει επιλογή για “φτιάξιμο” με την αγορά εξατμίσεων, αεροτομών κλπ. Αυτό βέβαια δεν σας εμποδίζει από το να μαζέψετε όσο περισσότερα αμάξια μπορείτε σαν μανιακοί. Το μόνο που σας εμποδίζει σε αυτό το θέμα, είναι το ότι οι car dealers δεν εμφανίζονται ποτέ όλοι μαζί, αλλά εναλλάσσονται ανά ομάδες ανάμεσα στους αγώνες. Οι περιορισμοί του τίτλου δεν σταματούν εδώ. Σε κάθε αγώνα τρέχουν μόνο τέσσερα αμάξια, που σημαίνει ότι στην πίστα βρίσκεστε εσείς και άλλοι τρείς αντίπαλοι. Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι στην συμπεριφορά του AI των αντιπάλων και την ευκολία του παιγνιδιού. Για να γίνω πιο σαφής, χρειάζεται να περάσετε ΜΟΝΟ δύο αμάξια για να βρεθείτε στην δεύτερη θέση, ενώ στις δυσκολότερες πίστες το AI μπορεί να γίνει αρκετά αμείλικτο.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα το πάρω.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα το πάρω.

Πάντως, ο χειρισμός των αμαξιών είναι αριστουργηματικός. Για την ακρίβεια, αν δεν έχετε παίξει κάποιο παιγνίδι της σειράς (πράγμα απίθανο), θα ανακαλύψετε τί κάνει το Gran Turismo τόσο μοναδικό. Το καθένα από τα 800+ αμάξια που μπορείτε να οδηγήσετε, έχει την δική του συμπεριφορά, σύμφωνα με τα δεδομένα του πραγματικού μοντέλου. Μπορείτε να ρυθμίσετε το ABS, να απενεργοποιήσετε την γραμμή πορείας που σας βοηθά να πάρετε τις στροφές και το active steering που εξαλείφει τις στραβοτιμονιές. Δηλαδή, μπορείτε να το κάνετε όσο εύκολο ή όσο δύσκολο θέλετε ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Τα μόνα παράπονα που έχω από το gameplay, αφορούν το analog knob του PSP που είναι πολύ ενοχλητικό και την οδήγηση στην λάσπη και το χιόνι που παραείναι… γλιστερή. Κατά τα άλλα, δύσκολα θα βρεθεί κάτι να χαλάσει την εμπειρία οδήγησης που προσφέρει το παιχνίδι.

Τέλος, η παντελής απουσία online λειτουργιών είναι κάτι που απογοητεύει στο Gran Turismo PSP. Μπορείτε μεν να παίξετε σε Ad Hoc και μάλιστα με αρκετές διαθέσιμες επιλογές, ώστε να εναρμονιστείτε με το επίπεδο των άλλων παικτών και να αγωνιστείτε χωρίς πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιου είδους online mode, ούτε καν online leaderboards και δυνατότητα ανταλλαγής ghosts, χαρακτηριστικό που συναντάται στα σύγχρονα φορητά παιγνίδια αγώνων. Μεγάλη απογοήτευση.

Ποιoς είπε οτι λείπουν οι γηραιές ντίβες απο το Gran Turismo PSP;

Ποιoς είπε οτι λείπουν οι γηραιές ντίβες απο το Gran Turismo PSP;

Όμως τα γραφικά του τίτλου έρχονται να ισοσταθμήσουν τους περιορισμούς του. Πρόκειται για ότι καλύτερο έχω δει σε φορητή συσκευή. Τρέχει απρόσκοπτα στα 60fps, εκτός βέβαια από ορισμένες πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Την παράσταση κλέβουν τα αυτοκίνητα που είναι καταπληκτικά σχεδιασμένα (άσχετα αν δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο ζημιών) και το περιβάλλον που είναι πραγματικά ότι πιο καλοσχεδιασμένο έχω δει σε φορητό. Όλα αυτά περνούν γρήγορα μπροστά από τα μάτια σας, χαρίζοντάς σας μία αξέχαστη εμπειρία, αρκετή για να σας κάνει να μην θέλετε να αφήσετε το PSP από τα χέρια σας ούτε στιγμή.

Ο ήχος του GT PSP κυμαίνεται και αυτός στα υψηλότερα επίπεδα που μπορεί να βάλει ο νους για φορητή συσκευή. Τα κάθε αυτοκίνητο ακούγεταιδιαφορετικά, υπάρχει μία αρκετά καλή μουσική επένδυση κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά και κατά την περιήγηση στα μενού και μόλις προχωρήσετε αρκετά, ξεκλειδώνετε και την επιλογή να παίζετε τα δικά σας Mp3. Ποιος δεν ονειρεύτηκε να οδηγεί μία Ferrari ακούγοντας κλασική μουσική όπως ο Sting στο Top Gear; Πείτε μου, ποιος;;;

Gran Turismo χωρίς κορυφαία replays δεν γίνεται.

Gran Turismo χωρίς κορυφαία replays δεν γίνεται.

Το Gran Turismo PSP αποτελεί αναμφίβολα το καλύτερο racing παιγνίδι που κυκλοφορεί για φορητή συσκευή αυτήν την στιγμή. Μπορεί να έχει αρκετά προβλήματα και περιορισμούς που αφαιρούν πόντους από την συνολική προσπάθεια που κάνει να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, όμως αν έχετε PSP και είστε λάτρεις των αυτοκινήτων, πρέπει να αποκτήσετε αυτόν τον τίτλο χωρίς δεύτερη σκέψη.


+ Φανταστικά γραφικά και ήχος για τα δεδομένα του PSP
+ Εύχρηστο και όμορφο interface
+ 800+ αυτοκίνητα και 45 πίστες - μιλάμε για πολύ πράμα
+ Απολαυστικό gameplay
+ Αρκετές επιλογές για την ρύθμιση των βοηθημάτων

- Δεν υπάρχει career mode
- Απουσία online και leaderboards
- Μόνο τέσσερα αμάξια σε κάθε αγώνα
- Δεν μπορείτε να αγοράσετε νέα εξαρτήματα για το αμάξι σας

Βαθμολογία 8.5

Πλατφόρμα: PSP
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Polyphony
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Racing
Παίκτες: 1-4
Επίσημο Site: http://www.gran-turismo.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 1/10/2009
PEGI: 3