God of War: Ghost of Sparta Review

, Παρασκευή 19 Νοέμβριος 2010 0  

Το ξέρω ότι θα το μετανιώσω, αλλά θα το πω: μισώ τον Kratos. Πρόκειται για έναν εγωιστή ήρωα που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τιμωρεί άλλους για τα προβλήματα που έχει ευθύνη ο ίδιος. Επειδή είναι ηλίθιος και στην πλάτη του παίξανε όλα τα παιχνίδια τους οι θεοί, προκαλεί τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αθώων! Επίσης, μισώ τον τρόπο που πασάρεται το sex mini-game για να θυμίσει στους παίκτες ότι οι δημιουργοί σχεδιάζουν καμιά φορά και μια νορμάλ γυναίκα και ο Kratos δεν έχει… άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς.

Ουφ. Τα ‘πα και ηρέμησα. Στο θέμα μας λοιπόν. Το God of War: Ghost of Sparta είναι το δεύτερο παιχνίδι της σειράς για το PSP. Τοποθετείται ανάμεσα στο πρώτο God of War και God of War ΙΙ. O Kratos, ενώ είχε πάρει πλέον τον θρόνο του Άρη ως νέος θεός του πολέμου, εξακολουθεί να βασανίζεται από οράματα, τα οποία δεν σταμάτησαν όπως του είχε υποσχεθεί η Αθηνά. Έτσι, πιστεύοντας ότι μπορεί να αλλάξει το όραμα που βλέπει, ξεκινάει για την χώρα της Ατλαντίδος. Άδικα η θεά Αθηνά προσπαθεί να τον σταματήσει… Όπως έχετε συνηθίσει λοιπόν παίζοντας με τον Kratos, θα περάσετε από διάσημες περιοχές της αρχαιότητας όπως το εσωτερικό του ηφαιστείου της Θήρας, την Κρήτη, την Ατλαντίδα και το realm του Θανάτου, λύνοντας παζλ και σκορπώντας πτώματα στο πέρασμά μας ως είθισται.

Ναι, αυτά τα γραφικά είναι από PSP.

Το σενάριο όπως πάντα κάνει μαντάρα την αρχαιοελληνική μυθολογία, αλλά συγχωρείται γιατί το παιχνίδι ΔΕΝ είναι ιστορικό. Προσφέρει όμως μερικές δυνατές στιγμές και ανατροπές, μέσω των οποίων οι φανατικοί του GoW θα βρουν απαντήσεις για την οικογένεια και το παρελθόν του Kratos. Γενικά μιλώντας, μπορεί το σενάριο να πέφτει σε όλα τα πιθανά κλισέ, εντούτοις είναι αρκετά χορταστικό και πάει τον «μύθο» του GoW ένα βήμα πιο πέρα.

Το gameplay παραμένει ίδιο με αυτό του προηγούμενου παιχνιδιού GoW στο PSP. Ωστόσο, παρουσιάζονται νέα στοιχεία, χωρίς να χαλάει η κλασική εμπειρία. Κάποια στιγμή στο παιχνίδι, ο Kratos αποκτά τα Arms of Sparta που αποτελούνται από μία ασπίδα και ένα δόρυ. Τα εν λόγω όπλα είναι εναλλακτικά και σας επιτρέπουν να κάνετε επιθέσεις σώμα με σώμα αλλά και από απόσταση πετώντας τα δόρατα στους εχθρούς. Η ασπίδα χρησιμεύει για να μπλοκάρετε τις επιθέσεις των εχθρών ενώ κινείστε και για να περνάτε από περιοχές με δυνατό αέρα ή καυτή λάβα. Τα μαγικά μετακινήθηκαν στον σταυρό μόνο και μόνο για να δοθεί η σκανδάλη R στο Thera’s bane.

Για να σε δω... χμ... να σου σπάσω το χεράκι ή το ποδαράκι πρώτα;

Εδώ προκύπτει ένα πρόβλημα. Λόγω της θέσης του σταυρού και του analog stick του PSP, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνετε μαγείες ενώ κινείστε. To Thera’s bane από την άλλη, αποτελεί αναβάθμιση των Athena’s Blades και χρησιμοποιείται πολύ εύκολα πατώντας το R. Με αυτό εξουδετερώνετε εχθρούς με ασπίδες και πανοπλίες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατά βούληση, απλά έχει έναν δικό του μετρητή που μειώνεται όσο το χρησιμοποιείτε και αναπληρώνεται μετά το πέρας ενός χρονικού διαστήματος. Υπάρχουν άλλα δύο μαγικά που κάνουν την εμφάνισή τους: το Eye of Atlantis που είναι μια απλή επίθεση με κεραυνούς, και το Scourge of Erinys που είναι μια μπάλα ενέργειας που ρουφάει τους εχθρούς. Η τελευταία νέα προσθήκη στην μάχη, είναι μια επίθεση που σας επιτρέπει να τρέχετε κατά πάνω σε έναν εχθρό, να τον πιάνετε με δύναμη και να τον κοπανάτε κάτω.

Παρά τις προσθήκες όμως, το βασικό gameplay παραμένει ίδιο κι απαράλλακτο. Θα βρείτε πολύ πιο βολικά τα Blades of Athena από τα Arms of Sparta και θα χρησιμοποιείτε το Thera’s bane πολύ συχνότερα από τα άλλα μαγικά, λόγω της βολικής του θέσης και της δυνατότερης επίθεσης που προσφέρει. Ο Kratos επίσης σκαρφαλώνει σε “μαλακούς” τοίχους με τα blades αλλά και γλιστράει με ταχύτητα από αυτούς, χαρακτηριστικό που αναβαθμίζει λίγο το platforming του τίτλου.

Μετά απο την έκβαση της μάχης, οι Ατλαντείς κατάλαβαν ότι το να επιτεθούν δεν ήταν η καλύτερη ιδέα...

Οι μάχες κατά τα άλλα είναι επικές. Θα βρείτε τα κλασικά υπερμεγέθη bosses αλλά σε καμία περίπτωση στο μέγεθος του God of War III. Θα δείτε όλα τα γνώριμα τερτίπια της σειράς όπως τα quick time events, την γραμμικότητα, την επική μουσική και τα θεαματικά finishers. Να σημειώσω ότι, επειδή η εμπειρία είναι μέτρια σε μέγεθος, παίζοντάς την πρώτη φορά βρίσκετε αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι μια φορά. Πράγμα που σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν τελειώνει με την μία, αλλά για να αποκομίσετε τα μέγιστα, χρειάζεται τουλάχιστον μια περατζάδα εις διπλούν.

Ο τεχνικός τομέας είναι άριστος. Το παιχνίδι εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του PSP στο έπακρο και δίνει την αίσθηση ενός ενιαίου κόσμου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο loading. Τα περιβάλλοντα είναι αρκετά λεπτομερή και δεν υπάρχει η θολούρα του Chains of Olympus. Τα δε βίντεο είναι μισά pre-rendered και τα άλλα μισά με in-game γραφικά που τα κάνουν θεαματικά και ταυτόχρονα εναρμονίζονται καλύτερα με το gameplay. Το μοντέλο του Kratos είναι λεπτομερέστατο και από τα καλύτερα που έχουμε δει στο PSP. Γενικά, όλο το παιχνίδι μοιάζει περισσότερο με AAA τίτλο του PS2 παρά με κάτι που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε φορητή παιχνιδομηχανή.

Παρά την κακοκαιρία, ο Kratos είναι topless και έτοιμος για τρελές βουτιές.

Ο ήχος κυμαίνεται κι αυτός στα ίδια κορυφαία επίπεδα. Μπορείτε να απολαύσετε τον πανικό και την επική μουσική στο έπακρο εάν διαθέτετε ένα καλό ζευγάρι ακουστικά για να χαρείτε τα τρελά ηχητικά εφέ. Η μόνη παραφωνία ίσως να είναι οι κραυγές του Kratos που επαναλαμβάνονται συνεχώς με τα ίδια και τα ίδια samples. Οι ηθοποιοί αποδίδουν και αυτοί τα μέγιστα, όπως έχουμε συνηθίσει στην σειρά.

Αυτό λοιπόν είναι το God of War: Ghost of Sparta. Ένα παιχνίδι που κρατά το όνομα της σειράς ψηλά με την ποιότητά του, ρίχνοντας μέσα και μερικά νέα στοιχεία που όμως δεν αλλάζουν την συνολική εμπειρία. Γενικώς, συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει και αυτό αποδεικνύεται εδώ και χρόνια από τα παιχνίδια God of War. Αν έχετε PSP, το Ghost of Sparta είναι απαραίτητη αγορά για σας.

+ Κορυφαία γραφικά για το PSP
+ Προσθήκες που αλλάζουν ελαφρώς το gameplay χωρίς να επηρεάζουν την γνώριμη εμπειρία God of War
+ Κορυφαίος ήχος
+ Χορταστική ιστορία με ανατροπές

- Η προβληματική χρήση των μαγικών
- Σε κάποιους ίσως φανεί υπερβολικά ίδιο με τα άλλα παιχνίδια της σειράς
- Μισώ τον Kratos!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PSP
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Ready at Dawn
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Action adventure
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.spartansstandtall.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 3/11/2010
PEGI: 18