Giana Sisters: Twisted Dreams Review

, Τρίτη 6 Νοέμβριος 2012 0  

Tο Giana Sisters: Twisted Dreams είναι μία από τις περιπτώσεις που ελπίζω να αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και πιο συχνά στο χώρο του gaming. Ξεκίνησε ως crowdfunding project από την Black Forest, και δεν άργησε να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Από τα 150.000 δολάρια που ζήτησαν, μάζεψαν άνετα πάνω από 180.000 -τον Ιούλιο όλα αυτά- και έτσι, μέσω της έγκρισης του παιχνιδιού από το Steam Greenlight, έχουμε το νέο Giana Sisters στα χέρια μας. Είναι αλήθεια ότι αυτή η ιστορία φαίνεται να είναι χαρακτηριστική (ελπίζουμε) του τί μπορούμε να περιμένουμε από τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας στο μέλλον. Πέρα από αυτά όμως, τί λέει σαν παιχνίδι το Giana Sisters: Twisted Dreams;

Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας gamer ανάμεσα μας που να μην έχει ασχοληθεί με 2D platformers. Το είδος παιχνιδιών που κάποτε βασίλευε στις κονσόλες, εδώ και μερικά χρόνια έχει εγκαταλείψει το προσκήνιο, με εξαίρεση τις περιπέτειες του Mario αλλά και ανεξάρτητες προσπάθειες που γίνονται με βάση αυτή την οικειότητα όλων με το συγκεκριμένο είδος, φέρνοντας φρεσκάδα στο χώρο, πχ Braid, Limbo, Super Meat Boy. Το Giana Sisters έρχεται ως κάτι το γνώριμο, αλλά και ταυτόχρονα καινούριο, σαν ένας παλιός γνωστός που είχαμε να δούμε μια δεκαετία που όμως είναι τώρα σχεδόν αγνώριστος γιατί έχει χάσει κοντά στα 10 κιλά!

To gameplay του Giana Sisters θυμίζει πάρα πολύ τις παραδόσεις που έθεσαν τα platformers τη δεκαετία του ‘80. Άλματα, εχθροί που τους «σκοτώνεις» πατώντας πάνω στα κεφάλια τους, διάφορα πολύτιμα αντικείμενα όπως νομίσματα, δαχτυλίδια ή διαμάντια διάσπαρτα στις πίστες, μυστικά, κρυφές διαδρομές και συνήθως κάποιο gimmick ή κάποια κίνηση που δίνει κάτι το διαφορετικό στον τίτλο, για να μην μιλάμε για άλλον έναν κλώνο του ιταλού υδραυλικού με τη κόκκινη και μπλε στολή.

Από αυτό...

Το gimmick σε αυτή την περίπτωση δεν εμφανίζεται αμέσως. Το παιχνίδι ξεκινάει και μας ρίχνει σε μια πίστα η οποία φέρνει αρκετά στο πνεύμα του Halloween: στοιχειωμένα δέντρα, καφέ και κίτρινοι τόνοι, εκκλησίες... όλα τα γνώριμα στοιχεία. Ελέγχουμε για λίγο ένα ξανθομάλλικο κοριτσάκι, το οποίο υποθέτουμε ότι είναι η μία εκ των αδερφών Giana, κάνουμε ένα δυο άλματα, πατάμε το κεφάλι ενός διαβολακίου. Λέμε, δεν μπορεί, κάπου εδώ γύρω θα γίνει το μπαμ που θα κάνει τη διαφορά! Και όντως, λίγο πιο κάτω βρίσκουμε και τη δεύτερη -κοκκινομάλλα- αδερφή και μια πινακίδα που μας προσκαλεί να πατήσουμε το RT (ναι, παίζoυμε στο PC με χειριστήριο Xbox γιατί είμαστε αλάνια). Το κάνουμε. Και γίνεται αυτό. Αποδεικνύεται ότι η καλή και χαριτωμένη αδερφή είναι παγιδευμένη στο κακό όνειρο και η πιο γκοθού σε αυτό εμπνευσμένο από τα αρκουδάκια της αγάπης.

Μαζεύουμε το μυαλό μας το οποίο μόλις πασάλειψε και λέρωσε όλους τους τοίχους γύρω από το γραφείο μας. Όλα γίνονται πράσινα και χαρούμενα, τα στοιχειωμένα δέντρα γίνονται χαμογελαστά, τα γιοφύρια επισκευάζονται, οι εχθροί από διαβολάκια γίνονται... κουκουβάγιες. Και χαιρόμαστε που παίζουμε ένα παιχνίδι το οποίο φαίνεται να έχει ένα γερό χαρτί. Οι δύο κόσμοι των οποίων η σύνδεση παραπέμπει σε Link to the Past (και σίγουρα άλλα παιχνίδια τα οποία δεν μου έρχονται τώρα ή δεν έχω παίξει) και τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε με το πάτημα ενός κουμπιού, έχει ο καθένας τα δικά του χαρακτηριστικά. Στον έναν κόσμο κάποιες πύλες είναι κλειστές, στον άλλον ανοιχτές. Τα επικίνδυνα αγκάθια του ενός στον άλλον είναι απαλά λουλούδια κτλ. Όμως, αν ταυτόχρονα υπάρχουν και τα διαμαντάκια που μόνο η μία ή η άλλη αδερφή μπορεί να μαζέψει, καθεμία στον κόσμο της (αυτό παραπέμπει σε Donkey Kong 64), μαζί με κινδύνους οι οποίοι περιορίζονται στον έναν ή στον άλλον κόσμο, ένα μικρό λάθος μόνο είναι που μας χωρίζει από το θάνατο – και από την απλά εκνευριστική φωνή των κοριτσιών! Σοβαρά, δεν ήθελα να πεθαίνω μόνο και μόνο για να μην ακούω τις αδερφές να σκούζουν!

...σε αυτό!

Δεν ανέφερα ότι κάθε μια από τις αδερφές έχει μια ειδική κίνηση. Η κοκκινομάλλα που είναι στον φωτεινό κόσμο έχει μια επίθεση η οποία θυμίζει Sonic και χρησιμεύει στο να φτάνει σε ψηλά σημεία, για wall kicks και αλυσιδωτές επιθέσεις. Η ξανθομάλλα έχει μια κίνηση για να πέφτει αργά, που είναι ίδια με της Dixie από τα Donkey Kong Country. Με τη δυνατότητα να εναλλάσσονται οι κόσμοι αλλά και οι χαρακτήρες επι τόπου, δίνεται η δυνατότητα στους σχεδιαστές των επιπέδων να μεγαλουργήσουν και να προσκαλέσουν τους παίκτες να συνδυάσουν έξυπνα τις κινήσεις. Ο χειρισμός το επιτρέπει ικανοποιητικά.

Τα ίδια τα επίπεδα, όπως και το γενικό στιλ του gameplay, είναι λοιπόν κάπου μεταξύ Mario, Sonic και Donkey Kong Country. Έχει την απλότητα και τα άλματα ακριβείας του Mario, τη συχνή καταιγιστική δράση και γρήγορα τμήματα του Sonic, και τα μυστικά αλλά και τη χρήση διαφορετικών κινήσεων από δύο χαρακτήρες όπως θα τα βλέπαμε στα Donkey Kong του SNES, ειδικά στο 3 όπου χρειάζονται οι κινήσεις και των δύο. Είναι πάντως πιο δύσκολο απ’όλα αυτά. Τα αφεντικά θέλουν πολλές, πολλές προσπάθειες για να απομνημονεύσει κανείς τις επιθέσεις τους, ο χειρισμός, αν και καλός, συχνά μπερδεύει σε πολύπλοκα σημεία και το γεγονός ότι το πόσες φορές πεθαίνετε σε μια πίστα επηρεάζει τον αριθμό αστεριών που μαζεύετε, τα οποία χρησιμεύουν για να ξεκλειδώνουν πίστες, σίγουρα δεν βοηθάει. Ακόμα κι έτσι, δεν βρήκα τη δυσκολία τόσο εκνευριστική, μετά από τα αμέτρητα εύκολα platformers στα οποία έχουμε υποβληθεί.

Tα κόκκινα διαμαντάκια δεν μπορείτε να τα πάρετε με την "καλή'' αδερφή!

Εντυπωσιακό είναι το παιχνίδι και από τεχνικής άποψης. Οι άμεσες εναλλαγές των κόσμων όπως και οι μεταξύ τους διαφορές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και καλοφτιαγμένες. Οι εχθροί είναι μάλλον κλασικοί και τίποτα το ιδιαίτερο. Η μουσική πάντως είναι πολύ καλή. Οι δυο κόσμοι αποτελούν παραλλαγές του ίδιου μοτίβου, οι οποίες εναλλάσονται, όπως και τα πάντα, άλλωστε, on-the-fly, μεταξύ του πιο ονειρικού και πιο metal. Ωραία πράγματα.

Η πίστα που είναι βασισμένη στο Halloween.

Σε τελική ανάλυση, όμως, παρ’όλο που έχει όλα τα φόντα, το Giana Sisters: Twisted Dreams, μάλλον χάνει από άποψη ποικιλίας και εναλλαγών. Έχει σίγουρα έξυπνα επίπεδα και είναι από κάθε άποψη καλοφτιαγμένο, αλλά για κάποιον λόγο δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον όπως άλλοι τίτλοι του είδους. Είναι όμως μια ωραία προσθήκη στα σύγχρονα 2D platformers τα οποία εμπνέονται από το παρελθόν και θα το πρότεινα σίγουρα στους φίλους του είδους.

+ Το “gimmick” επιτρέπει ενδιαφέρουσες προκλήσεις
+ Όμορφα περιβάλλοντα που εναλλάσονται από τον έναν κόσμο στον άλλο αψεγάδιαστα
+ Καλή μουσική

- Κάποιες φορές πολύ δύσκολο
- Οι αδερφές σκούζουν εκνευριστικά
- Δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον, επαναλαμβανόμενο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Black Forest Games
Ανάπτυξη: Black Forest Games
Διάθεση: Download
Είδος: Platformer
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://gianasisterstwisteddreams.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 23/10/2012
PEGI: -