alt text

Ghost Trick Phantom Detective review

Ένα πτώμα με τον κώλο τουρλωμένο ξυπνά από τον θάνατο για να ανακαλύψει πως υπάρχει και ζωή μετά... Μια ζωή μέσα στους δρόμους και τις νύχτες, μια ζωή με παρανόμους και ξενύχτες, μια ζωή τα ίδια λόγια να του λένε, έχει βαρεθεί το touch screen και όλα του φταίνε. Το Ghost Trick: Phantom Detective είναι ένα puzzle-adventure μυστηρίου. Αν έχετε παίξει τα Ace Attorney έχετε μια ιδέα για το είδος αυτό. Το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε στο DS το μακρινό, πλέον, 2010 και πλέον επιστρέφει ανανεωμένο αλλά πάντα πιστό στις αρχικές του αξίες.

Ο Σισσέλ (έτσι τον λένε τον πρωταγωνιστή και δεν θέλω γέλια) βρίσκεται νεκρός στον δρόμο και βλέπει τον εαυτό του σε μια άβολη στάση. Συνειδητοποιεί ότι είναι νεκρός αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί ποιος είναι ή πώς πέθανε. Ανακαλύπτει όμως ότι έχει τη δύναμη να κάνει διάφορα «κόλπα» (ghost tricks) μετά θάνατον, τα οποία του επιτρέπουν να εξερευνήσει τον κόσμο και ενδεχομένως να πάρει κάποιες απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις του αλλά και να σώσει ανθρώπους (και όχι μόνο) που κινδυνεύει η ζωή τους. Η ιστορία είναι αρκετά ιδιαίτερη και αν σας αρέσουν τα μυστήρια θα τη λατρέψετε. Θα αμφισβητήσετε τα κίνητρα, θα αναρωτιέστε ποιον να εμπιστευτείτε, αλλά επίσης θα ενθουσιαστείτε με σχεδόν όλους τους χαρακτήρες, αφού είναι καλοφτιαγμένοι με ιδιαίτερες προσωπικότητες. Η αμνησία του πρωταγωνιστή είναι βολική παικτικά, γιατί σας επιτρέπει να ανακαλύψετε την ιστορία μαζί του. Ξέρετε τα ίδια πράγματα και δουλεύετε μαζί για να ανακαλύψετε την ιστορία και τα μυστήρια του παιχνιδιού.

Τα προαναφερθέντα κόλπα του Σισσέλ είναι οι ψυχικές του δυνάμεις με τις οποίες μπορεί και «χειρίζεται» αντικείμενα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο. Και όταν λέμε χειρίζεται μην φανταστείτε ότι μπορεί να οδηγήσει αμάξι ή να αγοράσει σώβρακα online. Ανάβει καμιά λάμπα, πατάει την κόρνα σε ένα μηχανάκι, άντε και να βάλει μπρος κανέναν ανεμιστήρα με τόση ζέστη. Και μόνο αντικείμενα που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση σε αυτόν. Όλα αυτά όμως είναι ορατά από τους ζωντανούς και μπορούν να επηρεάσουν τα γεγονότα που συμβαίνουν εκείνη την στιγμή. Όπως το να σώσει ένα άνθρωπο από τον δολοφόνο που τον καταδιώκει. Ο Σισσέλ μπορεί να αλληλεπιδράσει μόνο με άψυχα αντικείμενα, αν έρθει σε επαφή με κάποιον πρόσφατα θανόντα οργανισμό τότε μπορεί να μιλήσει με την ψυχή του και να αποτρέψει τον θάνατό του ταξιδεύοντας στον χρόνο λίγα λεπτά πριν την δολοφονία του. Εκεί σας δίνεται ένα χρονικό περιθώριο λίγων λεπτών ώστε χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα που υπάρχουν στο περιβάλλον να αποτρέψετε την δολοφονία.

Τα παζλ κυμαίνονται από απλά έως αρκετά σύνθετα, ξεκινώντας αργά, ώστε να μάθετε τον τρόπο λειτουργίας και φτάνοντας σιγά σιγά σε πιο προχωρημένες καταστάσεις. Η ικανοποίηση της λύσης ενός ακόμη μυστηρίου, που σας φέρνει πιο κοντά στην γνώση, είναι μεγάλη και σας κάνει να νιώσετε σαν τον Σέρλοκ Χολμς τουλάχιστον. Άντε στην χειρότερη σαν τον Ηρακλή Πουαρό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι σκεφτείτε αντισυμβατικά και να εκμεταλλευτείτε το περιβάλλον σας. Μπορεί μια ομπρέλα, μια λάμπα, ένα ντόνατ να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Το κακό με το παιχνίδι είναι ότι η λύση είναι πάντα μία. Αυτό οδηγεί σε αρκετά λάθη και ανάγκη για επανάληψη μιας διαδικασίας. Το παιχνίδι είναι αρκετά γενναιόδωρο με τα checkpoints και σας επαναφέρει στο τελευταίο σωστό βήμα που κάνατε πριν χάσετε. Αλλά η μία λύση σε κάθε γρίφο δυστυχώς περιορίζει το replayability. Ο χειρισμός λειτουργεί είτε με τα κουμπιά είτε με την οθόνη αφής στο Switch. Πάντως είναι εμφανές ότι το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για το DS.

Οπτικά, το Ghost Trick θυμίζει κινούμενα σχέδια και είναι πανέμορφο. Δεν υπάρχει κανένα άλλο παιχνίδι που να μοιάζει με αυτό. Οι χαρακτήρες κινούνται με στιλ και εκπληκτικό animation. Το παιχνίδι είναι πραγματική τέχνη, βουτηγμένο στις λεπτομέρειες και στα χρώματα. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει ζουμ σε πολλά σημεία ώστε να ανακαλύψετε κάτι καινούριο σε κάθε πίστα. Ευτυχώς έχει και γρήγορη ταχύτητα κειμένου, γιατί πολλές φορές διαβάζετε περισσότερο απ’ ότι παίζετε. Η ιστορία είναι μεγάλη και οι διάλογοι δεν έχουν τέλος. Το κακό είναι ότι ενώ τα γραφικά έχουν αναβαθμιστεί, δεν υπάρχουν cutscenes αλλά ούτε καν animated χαρακτήρες κατά την διάρκεια των διαλόγων, οπότε διαβάζετε κείμενα και βλέπετε στατικές εικόνες των χαρακτήρων. Ας βάζανε έστω voice-over, ο κώλος θα τους έπεφτε;

Το Ghost Trick εξαρχής ήταν ένας από τους κορυφαίους τίτλους του DS και πλέον μπορείτε να το απολαύσετε στην τηλεόρασή σας με ανανεωμένα γραφικά. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να ασχοληθείτε μαζί του. Αν ψάχνετε το αντίστοιχο ενός αστυνομικού μυθιστορήματος σε παιχνίδι τότε το βρήκατε. Βυθιστείτε στον κόσμο του και αγαπήστε την ιδιαιτερότητά του, γιατί τα παιχνίδια πλέον σπάνια ξεφεύγουν από την μανιέρα και δοκιμάζουν κάτι νέο μακριά από καλούπια.

  • Όμορφο στιλ γραφικών
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία και χαρακτήρες
  • Έξυπνοι γρίφοι
  • Μικρό replayability
  • Πάρα πολύ κείμενο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS4, Xbox One, Switch
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Capcom
ΕΚΔΟΣΗ:Capcom
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media